Przyszedł sezon na rabarbar więc postanowiłam to wykorzystać i upichcić coś pysznego. Postanowiłam upiec tartę na kruchym spodzie.W tej tarcie kwaśny rabarbar rewelacyjnie kontrastuje ze słodkim ciastem. Składniki: Spód: 300 g mąki 120 g cukru 100 g masła 3 żółtka 2 łyżki śmietany Nadzienie: 3 jajka 150 ml śmietanki 30% 80 g mąki 150 g cukru pudru około(...)przesiać przez sito, dodać cukier i wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę śmietany. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 mi Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki wysmarowanej
Mama Gotujezrobiłam swój pierwszy mazurek - z masą mleczną i bakaliami. Był pyszny, a jego słodycz była przełamana kwaśnym dżemem. W tym roku też coś z pewnością wykombinuję :) Składniki (24x28 cm): Ciasto: 1 żółtko 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki krupczatki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany (12% lub 18%) cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku(...)wody 1 łyżka cukru waniliowego dżem z czarnej / czerwonej porzeczki bakalie / czekolada do dekoracji Sposób wykonania: 1. Zimne masło posiekać z mąkami, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko wylepić też brzegi. Ciasto nakłuć widelcem
Kuchnia domowa Aniweekend. Kruche ciasto, maślana masa na bazie kaszy manny do tego kwaskowate borówki i słodkie truskawki , a wszystkiego dopełnia limonkowa galaretka. NA tortownicę 22 cm Na kruche ciasto: 250 g mąki krupczatki 1 jajko 4 łyżki cukru 130 g prawdziwego masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę z kaszy manny: 1 l mleka 150 g cukru 200 g kaszy(...)truskawek 300 g borówek Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do tego masło i dokładnie przeciekać nożem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić równo ciastem
Krylowa Kuchniatarta ze śliwkami na kruchym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i tym sposobem jest i w środku, i z wierzchu wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło u nas błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cukru pudru. Podrzucam przepis już teraz żeby na sezon węgierkowy był dostępny. Składniki: 300 gram mąki pszennej(...)cukier puder wymieszany lub cynamon Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy wszystko razem nożem. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem. Ja tym razem użyłam prostokątnej takiej jak do Brownie. Ciasto wałkujemy, podsypując mąką i wykładamy nim blaszkę. Blaszkę wstawiamy
Życie zaczyna się w kuchniTarta w wytrawnej wersji, czyli kruche ciasto z sosem pomidorowym i tuńczykiem. Na wierzchu przeplecione krążki bakłażana z pomidorem i mozzarellą, czyli coś na podobieństwo słynnej sałatki włoskiej caprese. CIASTO NA TARTĘ: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki soli 100 g masła lub margaryny 1 jajko 3 łyżki zimnej wody NADZIENIE: 1 cebula biała(...)każda 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz czarny mielony suszone oregano Mąkę przesiać, dodając sól i oregano. Posiekać z zimnym masłem, dodając jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Odciąć nadmiar ciasta i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego
https:KKuchniaMniamszukałam inspiracji w internecie i na blogu Eksperymentalnie znalazłam przepis na takie ciasto i postanowiłam je wypróbować. Choć osobiście nie bardzo przepadam za rabarbarem to to ciasto mi bardzo bardzo zasmakowało i pewnie jeszcze nie raz je zrobię. Składniki : 500 g mąki (3 szkl.) 200 g masła lub margaryny 100 g cukru (½ szkl.) 1 całe jajko(...)cukru 500g rabarbaru cukier puder do posypania Przygotowanie: W misce umieść mąkę, posiekane na mniejsze kawałki masło, cukier, jajko, żółtka, proszek do pieczenia, mleko i sól. Szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na dwie części (w zależności od tego czy chcesz mieć wyższy czy niższy spód niech jedna część będzie większa lub mniejsza). Jedną częścią ciasta wyłóż spód blachy
Motylkowa Kuchniamogłam mu się oprzeć i zrobiłam ciasto. Obowiązkowo również ugotowałam kompot z rabarbaru,to taki mój tradycyjny majowy zestaw. Przepis na ciasto pochodzi z bloga I love bake ciasto: 2,5 szkl. mąki tortowej 200 g masła 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli pianka: 5 białek 1 szkl. cukru 2 op. budyniu(...)obierać),posypać łyżką cukru i odstawić. Mąkę przesiać razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodać sól, żółtka i wymieszać. Następnie dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wylepić dno formy (u mnie kwadratowa o wym. 24×24 cm) wcześniej wyłożona papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki
Kolorowa kuchnia Elkiśliwkami. Dodatek bezy uszlachetnia wypiek, a kruszonka nadaje swojskości. To moje odkrycie roku 2016, z przepisu mojej siostry Uli, niekwestionowanej rodzinnej królowej wypieków wszelakich. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki (250ml) mąki pszennej • 250 g masła • 6 żółtek • 3 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie • 500 g śliwek węgierek Beza • 6 białek • 1 szklanka cukru(...)grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę. • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. • Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na talerzyk, przykryć papierkiem po maśle i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. • Ciasto trudno się zagniata i należy
To co kochamSkładniki: ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki tortowej 0,5 kubka mąki krupczatki 2 łyżki zimnej wody 2 jajka 0,5 kubka cukru masa serowo- makowa: 1 kg mielonego twarogu 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g) 0,5 kostki masła 0,5 opakowania masy makowej 3 jajka(...)łyżki mleka sok z 0,5 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 1 kubek cukru Przygotowanie: składniki na kruchy spód siekamy i szybko wyrabiamy ciasto, wkładamy na pół godziny do lodówki ser ucieramy z połową cukru oraz masłem, żółtka oddzielamy od białek, kolejno wbijamy do masy serowej, z białek ubijamy pianę z pozostałym cukrem
Luźna Kuchniakilogramów staram się je piec rzadziej, żeby nie kusiły. Tym razem jednak jak zobaczyłam przepis na tej stronie , postanowiłam je koniecznie upiec, bo byłam bardzo ciekawa połączenia kakaowego kruchego ciasta z kajmakiem. Wyszły przepyszne. Delikatne, kruche o wspaniałym połączeniu dwóch smaków. Wprawdzie krem wyszedł mi troszkę rzadszy, ale to w niczym nie ujmuje babeczkom :-) Z podanego przepisu wychodzi(...)margaryny 2 żółtka 1/3 szklanki cukru pudru Sposób wykonania babeczek Odjąć 3 łyżki mąki pszennej i w to miejsce dołożyć 3 łyżko kakao. Z podanych składników zagnieść szybko jednolite ciasto. Foremki do babeczek wysmarować rozpuszczonym masłem lub margaryną i wylepić ciastem. Gotowe babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 11 minut ( gdy foremki są małe) lub 13 minut ( gdy foremki
Na słodko lub wytrawnieWitajcie! Ta szarlotka to pierwsze ciasto jakie upiekłam od narodzin synka. Jest to typowy jesienny wypiek z szarą renetą i cynamonem. Polecam! Składniki: 25 dag mąki tortowej 25 dag mąki krupczatki 250 g margaryny / masła 100 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 2 kg jabłek (szarej(...)renety) 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy Sposób wykonania: 1. Mąki, cukier i proszek mieszamy, siekamy z zimną margaryną, dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na części 1/3 i 2/3, mniejszą wkładamy na godzinę do zamrażalnika, a większą częścią ciasta wykładamy blaszkę (24x36 cm). Blaszkę wkładamy do lodówki. 2. W międzyczasie obieramy jabłka
Kuchnia domowa Anibędę wracać do tego przepisu. Zwłaszcza, że można wykorzystać do niego inne sezonowe owoce. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 22×28 cm. Składniki na ciasto: 4 żółtka 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka(...)cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać z proszkiem do miski. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Razem posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko gładkie ciasto. Podzielić ciasto na 1/3 i 2/3. Włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny. 2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki większy
Danka Pichciurodziny Syncia. Cały dzień minął nam na zabawie nowymi klockami LEGO, pieczeniu ciast i ich jedzeniu. Jednym z nich była ta szarlotka, znaleziona w Małej Cukierence . Szarlotka w kratkę ciasto: 600 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 300 g schłodzonego masła 200 g cukru 100 g smalcu 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże opakowanie cukru wanilinowego(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej (u mnie cykata) 3 łyżki mąki pszennej Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodajemy posiekane, schłodzone masło i smalec. Dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę o wymiarach 25x35cm (ja piekłam z połowy porcji w dużej tortownicy
Dzieje kuchennej Wiewiórypasuje do słodkich kandyzowanch pomarańczy. Jeśli chcemy aby to ciasto było bardzo słodkie trzeba dodać cukru do polewy. Przepis podany do upieczenia mazurka w blaszce 21x26 cm. Składniki na ciasto: 250 g mąki 150 g masła 100 g cukru pudru 3 żółtka 2 - 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na polewę: 50 g masła 50 g czekolady(...)sito, dodać kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać chłodne masło wyciągnięte około 15 minut wcześniej z lodówki, posiekać i rozetrzeć palcami z mąką. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto rozwałkować na placek większy od wielkości formy. Placek przyciąć do wymiarów formy, przełożyć do formy
Mama GotujeBardzo lubię w zasadzie wszystkie szarlotki. Dziś przepis na jedna z pierwszych pieczonych przeze mnie szarlotek. Ciasto to jest łatwe do zrobienia i bardzo dobre. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 - 1,5 kg jabłek cynamon Wykonanie: Jabłka obrać(...)patelni razem z cynamonem do momentu aż nadmiar soku odparuje. Jajka, cukier i margarynę utrzeć na gładką masę, dodać obie mąki, budyń i proszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 180 o C przez 10 minut. Na ciasto wyłożyć jabłka
Mama Gotuje