szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:279/2080)

Szarlotka 293

skłamię mówiąc, że najlepsza z najlepszych!  Przepis stary jak świat. Ciasto tak kruche, że do jedzenia jedynie łyżeczką. Dla mnie boska, obłędna i nie do pokonania!  Oczywiście najlepsza w wykonaniu mojej najmłodszej siostry Nati. Składniki: 3,5 szkl mąki pszennej 4 żółtka 250 g masła/margaryny 1/2 szkl cukru(...)ewentualnie cukier waniliowy dobre szarlotkowe jabłka (antonówka, szara reneta) ok 2 kg Wykonanie: Przesianą mąkę siekamy z zimnym masłem/margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, z czego jedna jest większa. Owijamy oddzielnie w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Kiedy ciasto jest całkowicie zamrożone zabieramy się za jabłka. Obieramy

Malinowe Pocałunki
Sernik czekoladowy z masą wiśniową 138

szklanki cukru   ·          2 łyżki kakao ·          2 łyżki wody Ciasto kruche: ·          300 g mąki ·          150 g zimnego masła(...)łyżka maki ziemniaczanej Przygotowanie: Mieszamy mąkę razem z cukrami.   Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy nożem, do połączenia się składników Dodajemy rozmącone jajko i szybko zagniatamy. Ciasto wstawiamy do zamrażarki na 10-15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180°C . Ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Przekładamy do formy. Nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy

Mania Gotowania
Bezlaktozowy Dutch baby z malinami, porzeczką i jagodami! 146

delikatny naleśnik. Bardzo ważny jest jego sposób przygotowania, w którym wykorzystujemy mocno nagrzaną w piekarniku patelnię żeliwną. Najpierw nagrzewamy ją bardzo mocno, wyjmujemy gorącą z pieca szybkim ruchem smarujemy olejem kokosowym, wlewamy ciasto, dodajemy dodatki i wstawiamy dalej do piekarnika. Dzięki temu, naleśnik przepięknie wyrasta, jest chrupiący z góry i z dołu, a w środku smakuje niczym najlepsze ciasto! Przepyszna(...)wanilii, mleko,  mąkę i proszek do pieczenia - patelnię żeliwną wstaw do piekarnika, temperatura 230 stopni C - u mnie patelnia nagrzewała się 10 minut, wyjmij patelnię, szybkim ruchem pędzelka rozprowadź olej kokosowy, wlej ciasto na patelnię  i dodaj owoce, szybko wstaw do pieca na kolejne 15 minut, aż naleśnik mocno urośnie i będzie złoty. - Po wyjęciu z piekarnika, naleśnik

SMYKWKUCHNI
Puszyste oponki serowe bez masła 111

krótkim wyrabianiu ciasta. Nie pozwoli to pobudzić glutenu. Dłuższy proces wyrabiania powoduje, że ciasto robi się coraz rzadsze. Potrzebujemy więc do posypywania coraz więcej mąki i popadamy w błędne koło. Ciasto będzie więc gorzej nam wyrastać i oponki na pewno nie będą puszyste i miękkie. Poza tym składniki na ciasto na oponki muszą mieć temperaturę pokojową. Ciasto, które przygotujemy(...)puszyste oponki serowe bez masła? Przygotowanie:   Mąkę z sodą i solą przesiewamy do miski. Pozostałe składniki miksujemy razem z cukrem na gładką masę. Wlewamy do mąki i szybko zagniatamy ciasto. Bardzo krótko wyrabiamy do połącznia składników. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na placek 1,5 – 1,8 cm. Szklanką wykrawamy krążki, a kieliszkiem lub nakrętką od butelki wycinamy

Kuchnia Na Wypasie
Walijskie ciasteczka z patelni 121

Pewnie wiecie co było dalej. Sklep. Masło. Pieczenie. Jedzenie. I ratowanie ostatnich czterech ciastek przed łakomczuchami aby mogły swoje miejsce, jako 1003 wpis, znaleźć na moim blogu.  Poniekąd ciasto na ciasteczka wykorzystałam w przepisie na tort mango- papaja, który jest moim tysięcznym wpisem.  Składniki (na około 30 ciastek, aczkolwiek wszystko zależy od wielkości): 250 gram mąki pszennej(...)szczypta soli  100 gram rodzynek  1 jajko  Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam. Margarynę ucieram z cukrem na gładką masę. Dodaję resztę składników (prócz rodzynek) i szybko zagniatam ciasto, na koniec dodając odciśnięte z nadmiaru wody bakalie. Wałkuję ciasto na grubość 1,5 cm delikatnie podsypując mąką i wykrawam średniej wielkości kółka. Rozgrzewam patelnię z grubym dnem

Mango Papaja
Mazurek wiśniowo-czekoladowy 101

oryginalnym przepisie miały być wiśnie z nalewki lub z kompotu ale ja użyłam mrożonych. Wyszedł naprawdę smaczny. Szkoda, że mazurki pieczemy tylko raz w roku. Mazurek wiśniowo-czekoladowy Ciasto: 25 dag mąki 15 dag mielonych migdałów 15 dag masła 10 dag cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 1 żółtko Nadzienie: 0,5 kg wiśni mrożonych 0,5 szkl cukru(...)łyżek śmietany kremówki 2 łyżeczki masła migdały do dekoracji Mąkę przesiać, wymieszać z mielonymi migdałami i posiekać z masłem, jak kruszonkę. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko i żółtko, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Wysmarowaną masłem formę wylepić ciastem, tworząc rant około 2,5 cm. Ponakłuwać widelcem, na wierzch wyłożyć papier do pieczenia

Pieguskowa Kuchnia
Kakaowe ciasto z rabarbarem 157

karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru ------------------------------------------------------------- Kakaowe ciasto z rabarbarem Czas przygotowania:  120 minut Proporcje na formę o wymiarach 30 x 40 cm Składniki Na ciasto: 250 g zimnego masła 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 3 łyżki kakao 2 łyżeczki   domowego cukru waniliowego Na piankę bezową(...)rabarbaru 3 łyżki cukru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu bułka tarta Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli, kakao i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut. Rabarbar kroimy w plastry, wrzucamy do miski i zasypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z rabarbarem i kokosową bezą 160

Krucha tarta, w której wyraźnie dominuje smak karmelizowanego rabarbaru z nutą cynamonu. Na wierzchu pyszna kokosowa beza, która osładza kwaśny rabarbar. CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany KARMELIZOWANY RABARBAR: 500 g rabarbaru 1/3 szklanki cukru 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki cynamonu BEZA: 3 białka(...)szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 g wiórek kokosowych Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym masłem i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Odciąć nadmiar ciasta i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika

https:KKuchniaMniam
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 113

cukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego lub rozetrzeć palcami zimnych rąk) na kształt sypkiej kruszonki. 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła(...)pulsacyjnie 2-3 razy) zmiksować w malakserze – tylko do połączenia składników (lub krótko wymieszać w robocie planetarnym, lub po prostu krótko wmieszać zimnymi dłońmi) , a następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę . Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut. 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Ciasto

Moja Delicja
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 153

cukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego lub rozetrzeć palcami zimnych rąk) na kształt sypkiej kruszonki. 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła(...)pulsacyjnie 2-3 razy) zmiksować w malakserze – tylko do połączenia składników (lub krótko wymieszać w robocie planetarnym, lub po prostu krótko wmieszać zimnymi dłońmi) , a następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę . Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut. 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Ciasto

Moja Delicja
Szarlotka 137

swój ukryty powód. Od tego czasu robiłam to już tylko ja. Szarlotka Ani to wyjątkowe ciasto, nie tylko ze względu na swoją historię, ale też na smak. Kruche ciasto, pyszne jabłka i pianka z białek umilą popołudnie każdemu łasuchowi. 1,5 h 1 blaszka Składniki: 1,5 kg jabłek (ja użyłam szarej Renety) 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru(...)aromat śmietankowy łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki śmietany Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, margarynę, pół szklanki cukru pudru, szczyptę soli, śmietanę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części (60/40). Mniejszą z nich wkładamy na 30 minut do zamrażalnika, pozostałą część do lodówki. Jabłka obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pół szklanki

Ania i Marcin gotują
Ciasto z owocami i budyniem 202

też truskawkami, lub tak ja to zrobiłam pomieszałam owoce, które akurat miałam w domu: rabarbar, jabłka i nektarynki. Wyszło pysznie, budyniowo, owocowo i co najważniejsze, błyskawicznie. Składniki: kruche ciasto: 450 g mąki pszennej 150 g cukru 3 żółtka 250 g margaryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia łyżka bardzo zimnej wody budyń: 3 budynie śmietankowe bez cukru 1 l mleka(...)rabarbar, jabłka, nektarynki, lub dowolne inne jakie lubicie Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekaną zimną margarynę, żółtka, cukier oraz łyżkę bardzo zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto kruche, dzielimy je na 2 części: 2/3 i 1/3, ugniatamy kulki i obwijamy je folią spożywczą. Wkładamy je na godzinę do zamrażalnika. Po godzinie gotujemy budyń. Z litra mleka

na moim stole...
Tarta ze szparagami i cukinią 225

Była zupa z białymi szparagami , obiecałam, że będą i zielone.  I oto zielne szparagi zawędrowały do tarty. A towarzyszy im cukinia. Ot taka tarta na zielono ;) CIASTO: 150 g zimnego masła 1 i 3/4 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 2 łyżki posiekanej bazylii FARSZ: 1/2 pęczka szparagów zielonych 1 mała cukinia 300 ml śmietany(...)łyżeczki gałki kuszkatołowej szczypta pieprzu Wykonanie:  Masło pokroić w drobną kostkę, połączyć z mąką, rozcierając palcami lub siekając nożem. Dodać jajko, żółtko, sól i bazylię - zagnieść szybko kruche ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić 40 minut w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować, wyłożyć ciastem formę do tarty średnicy około 24 cm. Ciasto nakłuć  gęsto widelcem. Spód podpiec

kolorowotorcikowo
UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 135

sezonie śliwkowym koniecznie musicie wypróbować to ciasto, jest szybkie i pyszne SKŁADNIKI Forma o wym. 20x28 cm: 3 jajka, 3/4 szkl. cukru, 1 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. oleju, olejek waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, śliwki ze słoika, cukier waniliowy, bułka tarta i masło do wysmarowania formy WYKONANIE Jajka ucieramy z cukrem na kogel mogel, dodajemy mąkę wymieszaną(...)proszkiem oraz olej, a na końcu aromat. Przekładamy do formy wysmarowanej bułką tartą i masłem, na wierzchu ciasta układamy osączone śliwki skórką do dołu, posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy 35 min. w 180 stopniach Użyłam domowych śliwek ze słoika, ale doskonale sprawdzą się również świeże

słodki bratek
Kruche pierogi z mięsem 210

moją apatię pierogową pod dywan i zaczynam lepić pierogi :) A dzisiaj proponuję pierogi z ciasta kruchego, pieczone w piekarniku, chrupiące, z farszem z mięsa i aromatycznymi , świeżymi ziołami. Składniki: ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany roztrzepane jajko sól farsz: 500 g mielonego mięsa  1 duża cebula 2 ząbki czosnku(...)sól pieprz 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać mocno schłodzoną margarynę, szczyptę soli, jajka i śmietanę. Posiekać wszystko nożem, aż powstaną drobne grudki, następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować 2 kulki, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (minimum godzinę). Jajka ugotować na twardo. Na oleju przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać mięso i lekko poddusić, następnie

na moim stole...

Proponowane wyszukiwania