Krucha tarta, w której wyraźnie dominuje smak karmelizowanego rabarbaru z nutą cynamonu. Na wierzchu pyszna kokosowa beza, która osładza kwaśny rabarbar. CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany KARMELIZOWANY RABARBAR: 500 g rabarbaru 1/3 szklanki cukru 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki cynamonu BEZA: 3 białka(...)szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 g wiórek kokosowych Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym masłem i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Odciąć nadmiar ciasta i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika
https:KKuchniaMniamcukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego lub rozetrzeć palcami zimnych rąk) na kształt sypkiej kruszonki. 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła(...)pulsacyjnie 2-3 razy) zmiksować w malakserze – tylko do połączenia składników (lub krótko wymieszać w robocie planetarnym, lub po prostu krótko wmieszać zimnymi dłońmi) , a następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę . Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut. 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Ciasto
Moja Delicjacukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego lub rozetrzeć palcami zimnych rąk) na kształt sypkiej kruszonki. 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła(...)pulsacyjnie 2-3 razy) zmiksować w malakserze – tylko do połączenia składników (lub krótko wymieszać w robocie planetarnym, lub po prostu krótko wmieszać zimnymi dłońmi) , a następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę . Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut. 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Ciasto
Moja Delicjaswój ukryty powód. Od tego czasu robiłam to już tylko ja. Szarlotka Ani to wyjątkowe ciasto, nie tylko ze względu na swoją historię, ale też na smak. Kruche ciasto, pyszne jabłka i pianka z białek umilą popołudnie każdemu łasuchowi. 1,5 h 1 blaszka Składniki: 1,5 kg jabłek (ja użyłam szarej Renety) 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru(...)aromat śmietankowy łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki śmietany Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, margarynę, pół szklanki cukru pudru, szczyptę soli, śmietanę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części (60/40). Mniejszą z nich wkładamy na 30 minut do zamrażalnika, pozostałą część do lodówki. Jabłka obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pół szklanki
Ania i Marcin gotująteż truskawkami, lub tak ja to zrobiłam pomieszałam owoce, które akurat miałam w domu: rabarbar, jabłka i nektarynki. Wyszło pysznie, budyniowo, owocowo i co najważniejsze, błyskawicznie. Składniki: kruche ciasto: 450 g mąki pszennej 150 g cukru 3 żółtka 250 g margaryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia łyżka bardzo zimnej wody budyń: 3 budynie śmietankowe bez cukru 1 l mleka(...)rabarbar, jabłka, nektarynki, lub dowolne inne jakie lubicie Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekaną zimną margarynę, żółtka, cukier oraz łyżkę bardzo zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto kruche, dzielimy je na 2 części: 2/3 i 1/3, ugniatamy kulki i obwijamy je folią spożywczą. Wkładamy je na godzinę do zamrażalnika. Po godzinie gotujemy budyń. Z litra mleka
na moim stole...Była zupa z białymi szparagami , obiecałam, że będą i zielone. I oto zielne szparagi zawędrowały do tarty. A towarzyszy im cukinia. Ot taka tarta na zielono ;) CIASTO: 150 g zimnego masła 1 i 3/4 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 2 łyżki posiekanej bazylii FARSZ: 1/2 pęczka szparagów zielonych 1 mała cukinia 300 ml śmietany(...)łyżeczki gałki kuszkatołowej szczypta pieprzu Wykonanie: Masło pokroić w drobną kostkę, połączyć z mąką, rozcierając palcami lub siekając nożem. Dodać jajko, żółtko, sól i bazylię - zagnieść szybko kruche ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić 40 minut w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować, wyłożyć ciastem formę do tarty średnicy około 24 cm. Ciasto nakłuć gęsto widelcem. Spód podpiec
kolorowotorcikowosezonie śliwkowym koniecznie musicie wypróbować to ciasto, jest szybkie i pyszne SKŁADNIKI Forma o wym. 20x28 cm: 3 jajka, 3/4 szkl. cukru, 1 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. oleju, olejek waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, śliwki ze słoika, cukier waniliowy, bułka tarta i masło do wysmarowania formy WYKONANIE Jajka ucieramy z cukrem na kogel mogel, dodajemy mąkę wymieszaną(...)proszkiem oraz olej, a na końcu aromat. Przekładamy do formy wysmarowanej bułką tartą i masłem, na wierzchu ciasta układamy osączone śliwki skórką do dołu, posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy 35 min. w 180 stopniach Użyłam domowych śliwek ze słoika, ale doskonale sprawdzą się również świeże
słodki bratekmoją apatię pierogową pod dywan i zaczynam lepić pierogi :) A dzisiaj proponuję pierogi z ciasta kruchego, pieczone w piekarniku, chrupiące, z farszem z mięsa i aromatycznymi , świeżymi ziołami. Składniki: ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany roztrzepane jajko sól farsz: 500 g mielonego mięsa 1 duża cebula 2 ząbki czosnku(...)sól pieprz 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać mocno schłodzoną margarynę, szczyptę soli, jajka i śmietanę. Posiekać wszystko nożem, aż powstaną drobne grudki, następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować 2 kulki, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (minimum godzinę). Jajka ugotować na twardo. Na oleju przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać mięso i lekko poddusić, następnie
na moim stole...przepyszny i mój ulubiony sernik Karakuł . Połączenie kruchego kakaowego ciasta z masą serową , myyy pycha :) myślę że ten sernik zadowoli podniebienie nawet najwybredniejszych smakoszy ciast :) Składniki : 3 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao ser : 500 g sera białego śmietankowego(...)kostki margaryny Kasi 1 cukier waniliowy Wykonanie : Do miski przesiać , mąkę z proszkiem i kakao , dodać , margarynę i żółtka , wymieszać mikserem na grudkowatą masę , przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do zamrażarki Dużą tortownicę wysmarować margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia . Większą część ciasta zetrzeć na spód blaszki. Masa serowa: Zmielony
Sama słodycz i szczypta chilikarobu garść suszonych śliwek (bez pestek) 2 jaja 400 ml jogurtu naturalnego sól kolorowy pieprz olej rzepakowy do smażenia ulubiona mieszanka sałat ulubione kiełki Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagnieść szybko zimnymi rękoma. Wykleić nim formę do tarty i zapiec obciążone (papier do pieczenia przysypany kuleczkami ceramicznymi, suchym grochem lub suchą fasolą) przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni(...)odrobiną oleju i karobu (dzięki niemu cebulka nabierze głębszego, słodkiego posmaku). Jaja wbić do jogurtu i dodać pokrojone w kosteczkę ser topiony i suszone śliwki. Nadzienie wyłożyć na ciasto i zalać masą jajeczno- jogurtową, z wierzchu posypać mielonym kolorowym pieprzem. Tartę piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z kolorowymi sałatami i kiełkami. Smacznego! Ten i inne przepisy
Wielki apetytOstatnio z braku pomysłu na obiad i po przeglądzie lodówki postanowiłam zrobić drożdżowe placuszki. Samo przygotowanie ciasta jest szybkie i łatwe. Placuszki są fajnym pomysłem na obiad. Składniki: 500 g mąki 50 g świeżych drożdży ½ łyżeczka soli 2 łyżki cukru 1 jajko 1,5 szklanki mleka Wykonanie: Mąkę w misce wymieszać z solą, zrobić w mące wgłębienie do którego wkruszyć(...)drożdże, zasypać cukrem i zalać ½ szklanki ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodać resztę ciepłego mleka, jajko i dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na średnim ogniu żeby placki się nie przypaliły. Aby ułatwić
Mama Gotujefasolą. Tarta na kruchym spodzie faszerowana szpinakiem, czerwoną fasolą i granatem, w sosie z gorgonzoli i parmezanu. Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie ciasta Porcje: 8 Składniki: Ciasto: 125 g mąki pszennej, 75 g schłodzonego masła w kawałkach, szczypta soli, zimna woda, oliwa do posmarowania formy. Nadzienie: 200 g liści szpinaku, 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli, 250 g kremowej(...)ziół prowansalskich, Sól i pieprz do saku, Granat, Oliwa truflowa. Przygotowanie: W malakserze zmiksować „na okruchy” mąkę, sól i masło (lub posiekać składniki nożem na stolnicy). Szybko zagnieść ciasto z niewielką ilością zimnej wody, r ozwałkować na stolnicy, wyłożyć na formę posmarowaną oliwą, odciąć ciasto wystające z nad formy. Po nakłuwać widelcem dno, odstawić do lodówki
SzczyptaSmaQpyszny jabłecznik wystarczy kruche ciasto i pyszne jabłka, więc...zabieramy się do pracy :). W płatki migdałów i rodzynki zaopatrzcie się na stronie Skworca . Składniki na tortownicę 26 cm: Ciasto: 20 dag mąki pszennej szczypta soli 5 dag cukru pudru 1 żółtko 10 dag masła Warstwa wierzchnia: 80 dag jabłek 5 dag masła 5 dag cukru 1 łyżeczka cynamonu(...)stronę Homemart.pl firmy Guardini , która posiada szeroki wybór form i blaszek do wypieków. 1. Do mąki dodać sól, cukier puder, żółtko oraz 2 łyżki lodowatej wody, masło. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować cienko na stolnicy. Płat ciasta przenieść na wałku na przygotowaną tortownicę, starannie wylepić dno i ścianki, formując nieco wyższy brzeg ok.3 cm. Tortownicę wstawić na pół godziny
Apetyczna babeczkawięc na pewno sporo przepisów z malinami w roli głównej postaram się zamieścić. Zaczynamy od popularnego przepisu na tarte z malinami. Do tego spód ciasteczkowy bez pieczenia czyli szybko takie ciasto można zrobić. Składniki 2 opakowania markiz czekoladowych 50g masła 50 g mlecznej czekolady 250 serka mascarpone 250g słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki cukru 2 opakowania kartoników z malinami
zjem to blog kulinarnywymaga użycia formy. Możesz dodać do tarty dowolne owoce, nawet te mrożone lub z puszki. Tarta rustykalna zachwyca prostotą, szybkością przygotowania i smakiem. Zapraszam po sprawdzony przepis na kruche ciasto. Tarta rustykalna z owocami SKŁADNIKI: 200 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody szczypta soli dodatkowo do posypania owoców: płaska(...)borówek, 3 truskawki i kilka bezpestkowych zielonych winogron PRZYGOTOWANIE: Do miski wsyp suche składniki, dodaj posiekane zimne masło (wyjęte prosto z lodówki), łyżkę zimnej wody oraz dwa żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Stwórz z niego zgrabną kulę, lekko ją spłaszcz, owiń w folię spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki. Owoce umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Truskawki pokrój w kostkę, bezpestkowe winogrona
Zasmakuj Kuchni