szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:286/2080)

Kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką 42

będę wracać do tego przepisu. Zwłaszcza, że można wykorzystać do niego inne sezonowe owoce. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 22×28 cm. Składniki na ciasto: 4 żółtka 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka(...)cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać z proszkiem do miski. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Razem posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko gładkie ciasto. Podzielić ciasto na 1/3 i 2/3. Włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny.  2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki większy

Danka Pichci
Szarlotka w kratke czyli poWeekendowe Lakocie odc.114 126

urodziny Syncia. Cały dzień minął nam na zabawie nowymi klockami LEGO, pieczeniu ciast i ich jedzeniu. Jednym z nich była ta szarlotka, znaleziona w Małej Cukierence . Szarlotka w kratkę ciasto: 600 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 300 g schłodzonego masła 200 g cukru 100 g smalcu 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże opakowanie cukru wanilinowego(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej (u mnie cykata) 3 łyżki mąki pszennej Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodajemy posiekane, schłodzone masło i smalec. Dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę o wymiarach 25x35cm (ja piekłam z połowy porcji w dużej tortownicy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mazurek Czekoladowy 154

pasuje do słodkich kandyzowanch pomarańczy. Jeśli chcemy aby to ciasto było bardzo słodkie trzeba dodać cukru do polewy. Przepis podany do upieczenia mazurka w blaszce 21x26 cm. Składniki na ciasto: 250 g mąki 150 g masła 100 g cukru pudru 3 żółtka 2 - 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na polewę: 50 g masła 50 g czekolady(...)sito, dodać kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać chłodne masło wyciągnięte około 15 minut wcześniej z lodówki, posiekać i rozetrzeć palcami z mąką. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto rozwałkować na placek większy od wielkości formy. Placek przyciąć do wymiarów formy, przełożyć do formy

Mama Gotuje
Szarlotka 152

Bardzo lubię w zasadzie wszystkie szarlotki. Dziś przepis na jedna z pierwszych pieczonych przeze mnie szarlotek. Ciasto to jest łatwe do zrobienia i bardzo dobre. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 - 1,5 kg jabłek cynamon Wykonanie: Jabłka obrać(...)patelni razem z cynamonem do momentu aż nadmiar soku odparuje. Jajka, cukier i margarynę utrzeć na gładką masę, dodać obie mąki, budyń i proszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, nakłuć widelcem i podpiec w  temperaturze 180 o C przez 10 minut. Na ciasto wyłożyć jabłka

Mama Gotuje
Jabłecznik z budyniem 410

przepisu. Jednak, gdy trafiłam na jej bloga, to ciasto przykuło moją uwagę swoją prostotą i połączeniem jabłek z budyniem. Trochę jednak zmieniłam składniki i sposób przygotowania.   Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej - 250 g masła - 1 szklanka cukru pudru - 1 jajko + 2 żółtka - 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - skórka starta z cytryny Dodatkowo(...)cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Ścieramy na tarce jarzynowej zimne masło. Łączymy palcami masło z sypkimi składnikami, na kształt kruszonki. Dodajemy jajko, żółtka, śmietanę i skórkę cytrynową. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3), wkładamy do woreczków i kładziemy do zamrażarki na 2 godziny. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na blaszkę

mojewypiekiinietylko
NAJSMACZNIEJSZY SERNIK BEZ SPODU + FILMIK 266

Sernik to jedno z pyszniejszych ciast, dzisiaj upiekłam go bez żadnego spodu, pyszny i delikatny. Ciasto jest szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. SKŁADNIKI :  1 kg sernika wiaderkowego  200 ml śmietany 30 % 7 jajek średniej wielkości  1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy  2 budynie waniliowe bez cukru   czekolada mleczna do polania(...)wsypujemy cukry, ubijamy, następnie dodajemy ser i miksujemy. Wlewamy śmietanę, ponownie miksujemy. Wsypujemy budynie, miksujemy i na koniec dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy.  Sernik wlewamy do dużej tortownicy. Ciasto pieczemy jedną godzinę w temperaturze 175 % C, po 20 minutach temperaturę zmniejszamy na 160 %. Gdyby ciasto zbytnio się przypiekało jeszcze zmniejszamy temperaturę do 150 %.  Sernik studzimy 1 godzinę przy

Kulinarne Fantazje Marioli
MALINOWA CHMURKA 131

postanowiłam użyć ich do ciasta, które jest orzeźwiające w sam raz na ciepłe dni. Kruchy spód, ogromna ilość malin, galaretka, bita śmietana oraz chrupiąca beza. Idealne połączenie. Składniki na ciasto kruche: 150g mąki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 30g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka Składniki na bezę: 3 białka 140g cukru szczypta soli(...)250g serka mascarpone 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Kruchy spód:  Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut

Słodki Zakątek
Czekoladowa tarta z żurawiną 221

wypełniona mocno czekoladowym sernikiem z dodatkiem świeżej żurawiny. Jej kwaśny smak orzeźwia słodycz czekolady, przez co tarta jest bardziej wyrazista. Wszystko dodatkowo przykryte jest puszystym i delikatnym kremem żurawinowym :) CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 2 żółtka 2 łyżki zimnego mleka MASA SEROWA: 500g twarogu 1/3 szklanki śmietanki(...)szklanki cukru 2 łyżki wody 3 łyżeczki żelatyny 2 szklanki śmietanki 30% Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zimne mleko. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować, podsypując lekko mąką. Nałożyć, bez rozciągania na tartę o średnicy 25cm i zrównać. Nakłuć widelcem i podpiec 10min w piekarniku nagrzanym do 190*C, najlepiej

https:KKuchniaMniam
Szarlotka na kakaowym spodzie z różową pianką 162

dodałam kisiel do jabłek, żeby były bardziej zwarte i gęste (przyspieszyło mi to przygotowanie;)). Bo jednak jest to ciasto nieco pracochłonne... Czy ja już mówiłam, że uwielbiam szarlotki? :) Składniki: Ciasto: 5 szkl. mąki pszennej 6 żółtek 3/4 szkl. cukru kryształu (Diamant) 1 kostka margaryny (Palma z Murzynkiem) 3 łyżki oleju 3 łyżki kakao (DecoMorreno) 2 łyżeczki proszku do pieczenia (Gellwe(...)jabłek 1/2 szkl. cukru (Diamant) 1 cukier wanilinowy (Gellwe) 1 mały kisiel jabłkowo-gruszkowy Słodki Kubek opcjonalnie: 3-4 łyżki wody Sposób przygotowania: Z podanych składników (oprócz kakao) szybko zagniatamy ciasto. Odcinamy 2/3 ciasta i dodajemy do niego kakao, jeszcze raz zagniatamy. Obie części zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 50-60 minut. W tym czasie

Kolorowy Przepisownik
Szybkie ciasteczka wg Aleex 148

zawsze, nie mam zbyt dużo czasu, staram się przygotowywać dania proste, takie, które nie wymagają zbyt wiele czasu. Takie są też dzisiejsze ciasteczka, które znalazłam w Małej Cukierence. Są szybkie i niezwykle łatwe do zrobienia. Świetnie się sprawdzą w roli letniego podwieczorku. Można je zjeść, jeszcze ciepłe, z owocami lub zanurzać w kawie lub w mleku. Polecam. Składniki(...)przygotowania: 1. Masło z cukrem utrzeć w misie miksera na najwyższych obrotach przez 2 minuty. 2. Dodać pozostałe składniki oprócz dodatków i zmiksować do połączenia składników. 3. Ciasto przełożyć do miski, szybko zagnieść. 4. Z ciasta uformować w rękach 20 kulek, lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. 5. W każde ciasteczko

W mojej kuchni
MAZUREK BAKALIOWY 106

Mazurek na pysznym, domowym kruchym cieście udekorowany bakaliami wszelakimi, słodki i pyszny to niezwykle apetyczny widok na wielkanocnym stole. Z mazurkiem można pobudzić kulinarną fantazję – posmarować dowolną słodką masą, np. kajmakową lub advokat, polewą z jasnej lub ciemnej czekolady, powidłami, konfiturami, dżemami wszelakimi, udekorować ulubionymi, kolorowymi, posiekanymi bakaliami lub owocami. Mazurek bakaliowy jest z nami co roku, to jeden(...)łyżeczka płatków migdałowych HELIO 3 posiekane orzechy włoskie opcja: 1 – 2 łyżeczki suszonej żurawiny PRZYGOTOWANIE: W misce szybko mieszam przesianą mąkę, szczyptę soli, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodaję posiekane zimne masło (prosto z lodówki). Szybko zagniatam ciasto, wbijam całe jajko. Najpierw powstaje kruszonka, jednak za chwilę ciasto połączy się. Z ciasta tworzę kulę i zawijam je w folię

Zasmakuj Kuchni
Number cake ( Tort cyfra) 151

szeroki jest to rozmiar jednej cyfry a potrzebujemy po dwa blaty z każdej cyfry czyli w sumie cztery) Można zrobić mniejszy i wtedy wystarczy zrobić z jednej porcji) Ciasto kruche  500 gramów mąki pszennej tortowej 250 gramów zimnego masła pół szklanki cukru pudru 2 jajka M Na krem (trochę kremu zostało ale ja wolę zrobić ciut więcej(...)Dodatkowo potrzebujemy szablony cyferek  Blaty można upiec dzień wcześniej i przechować w suchym miejscu. Masło posiekać nożem wraz z mąką i cukrem pudrem następnie dodać jajka i szybko zagnieść ciasto. Uformować wałek zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na cztery równe części. Dwie części chowamy z powrotem

Andzia Pichci
Cytrynowiec oszczędny 141

Ciasto bardzo szybkie i proste w przygotowaniu,idealne dla wielbicieli cytrusów i suchych babek. Składniki: 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy 1,5 szklanki cukru sok i skórka z 1 cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cytrynę umyć i sparzyć wrzątkiem,skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok.Jajka wraz cukrem i cukrem wanilinowym ubić(...)puszystą masę.Mąki wraz z proszkiem przesiać przez sito,dodać do masy jajecznej i dokładnie zmiksować.Masło rozpuścić i gorące wlać do ciasta razem z sokiem i skórką z cytryny.Ciasto wyłożyć do wąskiej foremki i piec w 180 ° C do suchego patyczka ok.30-40 min.Jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem. Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny

Anielskie wypieki
Tarta z nadzieniem z białego maku i bakalii 101

włoskich 200 gram migdałów bez skórki 250 gram białego maku 100 gram orzechów laskowych 100 gram suszonej żurawiny 2 jajka Dekoracja: 50 gram marcepanu Ciasto kruche Składniki na ciasto kruche szybko zagniatam, owijam folią spożywczą i umieszczam w lodówce na minimum 30 minut. Nadzienie z białego maku i bakalii Połowę wszystkich orzechów siekam. Mak i drugą połowę orzechów zalewam wrzątkiem(...)Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Dodaję posiekane orzechy oraz suszoną żurawinę i jajka, całość dokładnie mieszam. Ciasto kruche wyciągam z lodówki, dzielę na dwie nierówne części (2/3 i 1/3 ciasta). Większą część wałkuję i umieszczam na dnie formy do tarty. Całość wypełniam przygotowanym nadzieniem. Wałkuję mniejszą część

Mango Papaja
CIASTO Z WIŚNIAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 141

oryginalnym przepisie są użyte świeże wiśnie, ja wykorzystałam drylowane ze słoika, gdyż tylko takimi tu dysponuję. Ciasto nie jest skomplikowane, jest puszyste, a kokosowa kruszonka pyszna. Polecam! Kruche ciasto:  4 szklanki mąki 1 szklanka cukru (moja sugestia: 3/4 szklanki) 250 gram margaryny 4 jajka (3 żółtka + 1 całe) 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 - 3 łyżki śmietany(...)cukru pudru Kruszonka: 200 gram kokosu 100 gram masła 2 garście cukru (moja sugestia: 3 czubate łyżki cukru) Wykonanie: Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy resztę  składników i szybko zagniatamy ciasto. Blachę o wymiarach ok 36 x 20 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy  ciasto.  Wiśnie odcedzamy a z soku, gotujemy budyń na soku z wiśni, jeśli

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania