szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:295/2080)

Pierogi z mięsem 107

CIASTO: mąka pszenna - 500 g woda ciepła- ok 250 ml olej - 2 łyżki sól- szczypta FARSZ: mięso wieprzowe ugotowane - 500 g cebula - 2 szt czosnek - 1 ząbek jajko 1 szt bułka mała - 1 szt mleko - 1 szkl majeranek - 1 łyżeczka sól pieprz cebule obrać, opłukać i drobno posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. na patelni rozgrzać olej(...)dobrze razem wymieszać i odstawić na ok 30 minut. mąkę przesiać przez sito na stolnice zrobić w środku dołek,  wlać olej i ciepłą wodę szybko zarabiając ciasto, ugniatać tak , aż się stanie elastyczne nie nie będzie się kleić do rąk. ciasto podzielić na 4 części, jedną cześć zostawić, resztę przykryć ściereczką

Camilla w kuchni
Tradycyjny jabłecznik z budyniem 214

najbardziej udane połączenie. Ciasto należy do tych bardzo tradycyjnych, i nie jednemu   jego smak skojarzy się z dzieciństwem. Tradycyjny jabłecznik z budyniem     Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g zimnego masła ½ szklanki cukru (można dodać więcej) 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu waniliowy lub 3 łyżeczki cukru waniliowego Jabłka(...)wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki. Można również   składniki   umieścić w misie miksera i rozdrabniać mieszadłem, aż masa zacznie przypominać okruchy chleba. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na około 40 minut. Jabłka obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Prażyć w garnku przez około 10 minut. Dodać cukier, cynamon

Mania Gotowania
Dyniowe rogaliki z różą 131

misie z założonym ostrzem do wyrabiania. Powinny być schłodzone. Ustawiamy najpierw prędkość 10 i czas 30 sekund, a następnie zmniejszamy prędkość do 8 i wyrabiamy przez niespełna minutę. Ciasto owijamy woreczkiem foliowym i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na okrąg o grubości ok 2mm. Od dużego talerza (ja posłużyłam się(...)trzcinowym. Pieczemy w nagrzanym do 190⁰C na złoty kolor (ok 15 minut).  Sposób przygotowania tradycyjny: Przesianą mąkę siekamy z masłem. Dodajemy resztę składników. Ponownie siekamy i szybko wyrabiamy. Ciasto owijamy woreczkiem foliowym i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na okrąg o grubości ok 2mm. Od dużego talerza

Kuchnia w czekoladzie
Ciasteczka ze skwarek 106

oczami wyobraźni zobaczyłam moją babcię i mamę krzątające się po kuchni, ech, dawne czasy, ale bardzo miłe :) A teraz wracam do czasów obecnych i proponuję Wam przepyszne, przypominające trochę ciasto francuskie ciasteczka ze skwarek  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 15 dag skwarek 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1/2 szklanki mleka 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie(...)Jeżeli ciasteczka mają być z maszynki, to masę należny przełożyć i wyciskać ciasteczka na blaszkę. Jeżeli zaś macie zamiar robić ciasteczka wykrawane foremką, należny dosypać drugą szklankę mąki, szybko zagnieść ciasto, przełożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykroić ciastka, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka 193

paskami ciasta. Scarcelle można dowolnie dekorować, ważne, aby bylo kolorowo i wiosennie. Piecze się je z reguły z ciasta kruchego, z dodatkiem oliwy z oliwek i mleka, lub z ciasta drożdżowego, które można dowolnie wzbogacać: owocami kandyzowanymi, groszkiem czekoladowym, czy orzechami. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła w oryginalnym przepisie. Miałam do wykorzystania paczuszkę mączki migdałowej, zatem moje scarcelle(...)cukier wanilinowy ( Delecta) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (Delecta) 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji: kolorowa posypka rozmącone białko 3 jajka ugotowane na pół twardo Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h. Małe porcje ciasta wałkujemy na placek o grubości ok. 3-4 mm i wykrawamy ciastka. Jeśli ciastko chcemy ozdobić jajkiem

Mia Cucina Sofieta
Mazurek pomarańczowo-marcepanowy 111

Tradycyjnym ciastem wielkanocnym jest mazurek, bardzo proste w wykonaniu, jego jedyna trudność to  pomysł na jego udekorowanie i właśnie ta czynność jest najbardziej pracochłonna, ale sukces zawsze murowany. Efekt przy odrobinie chęci na pewno wynagrodzi nam czas jaki przy nim spędziliśmy, zresztą spójrzcie sami, czyż nie pięknie wygląda?, a jak smakuje!, to jest właśnie Wielkanoc!... Składniki: 30 dag mąki(...)gram  masy marcepanowej Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło, siekamy dokładnie nożem na bardzo drobniutkie kawałki. Dodajemy następnie cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka, szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię, schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę. Ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy ciasto (zostawiamy kawałek ciasta na boki) przekładamy do dwóch prostokątnych foremek wyłożonych papierem

kgwjanczewo
Pikantne ciasteczka serowe. I Egon 188

miałam, dzisiaj używałbym jej z pewnością). Najmniej smakowały mi te z rozmarynem, były bowiem troszkę mdłe. Za to dzieciom właśnie te wchodziły najlepiej. Ogólnie ciasteczka robi się prosto, ciasto ładnie się wałkuje, nie lepi. Im mniejsze ciasteczka, tym dłużej będzie trwało ich przygotowanie. A smakują rewelacyjnie w każdym rozmiarze.  Kruche, lekko się listkujące, intensywnie serowe. Bajka. Przepis z gazetki(...)tarce o dużych oczkach.  Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i imbirem, a następnie posiekać z zimnym masłem. Dodać ser, wymieszać. Wbić żółtka, szybko zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodając mleko. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wykrawać niewielkie koła, układać na blaszce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta letnia 82

budynie śmietankowe - 1 galaretka pomarańczowa - 600ml mleka - 1 galaretka wiśniowa - owoce letnie ( u mnie agrest, maliny, porzeczki i truskawki) Z mąki , masła cukru i ziaren wanilii zagniatamy szybko elastyczne ciasto, które wkładamy do lodówki na godzinkę. Po tym czasie rozwałkowujemy na szerokość formy ( u mnie śr.,28cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C ( termoobieg) na ok.15-20 min. Ma się

Kuchnia Pełna Emocji
Orzechowiec 179

Dzień dobry :) Święta i po świętach, przejedzeni, wypoczęci ?:) ale za pasem nowy rok, proponuję przygotować takie pyszne ciasto z orzechami, masą budyniową, warstwą herbatników, krakersów, masy krówkowej po prostu mniam :)  Zapraszam :) Składniki: 1 kostka margaryny Kasia 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy Marysia POLO-market 3 jajka 3  szklanki mąki + do podsypania 2 łyżki lejącego miodu 2 płaskie(...)herbatników Cukry Nyskie 1 wagonik krakersów blaszka o wymiarach 25/40 cm Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy miękką margarynę,cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę wymieszaną z sodą i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części,rozwałkowujemy na cienkie placki i wykładamy na  papier do pieczenia, przekładamy do blaszek. W garnku rozpuszczamy margarynę, miód i cukier, następnie dodajemy posiekane

Sama słodycz i szczypta chili
szybka kremówka- ciasto w 10 minut 112

Zdarza się tak, że potrzebujemy ciasta na szybko albo tak, że nie mamy akurat z czego go zrobić. Tak właśnie było u mnie, kiedy córka powiedziała, że po południu wpadnie do niej koleżanka. Wiadomo było, że na podwieczorek trzeba zrobić coś słodkiego i najlepiej na różowo. W takiej sytuacji ten przepis sprawdza się idealnie. W sumie to żaden przepis(...)budyniu waniliowego kopiata łyżka mąki 2 żółtka 100 g masła 4 łyżki cukru na lukier: 3 łyżki cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny kolorowa posypka Foremkę na ciasto wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników.  W szklance mleka rozmieszać budynie, mąkę, żółtka i cukier. Pozostałe mleko zagotować z masłem, wlać rozrobione mleko i ugotować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasteczka z budyniem i winogronem. 119

wyobrażam sobie kawy bez ciastka czy ciasta :) zawsze w moim domu jest coś słodkiego swojskiego :) dzisiaj upiekła pyszne ciasteczka na śmietanie z budyniem i winogronem . Jeśli jest ktoś chętny to zapraszam :) Ciasteczka podałam na porcelanie  Bogucice z kolekcji Jesień http://www.sklepbghnetwork.pl/category/jesien-na-sztuki . Składniki : 250 g mąki 2 cukry waniliowe  1/2 szklanka cukru 1/2 łyżeczki proszku 100 g margaryny(...)masła. Odstawić do przestygnięcia.    Do miski wsypać mąkę z proszkiem , dodać śmietanę , margarynę , cukier, cukier waniliowy . Wszystko wyrobić mikserem na grudkowatą masę , przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować nie za grubo wykrawać foremka ciasteczka z lekkim wgłębieniem w środku , chyba że macie taką foremkę . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Przełożyć ciasteczka , w każdy środek nałożyć

Sama słodycz i szczypta chili
Serniczek z galaretką na murzynkowym cieście 426

rózgą kuchenną. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszając łączymy je z masą kakaową (najlepiej w 2 turach). Ciasto przelewamy do tortownicy (o śr. 24 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka przez około(...)skondensowanym aż do połączenia. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej, energicznie mieszamy, a następnie tak zaprawioną żelatynę dodajemy do reszty masy. Ponownie krótko miksujemy (masa powinna dość szybko stężeć). Ciasto czekoladowe smarujemy połową masy serowej. Ostrożnie wykładamy na nią stężałą galaretkę. Przykrywamy resztą masy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin

Smaki Na Talerzu
Sernik kajmakowy na cieście orzechowym 401

mąką i proszkiem do pieczenia. Miksujemy bardzo krótko na najmniejszych obrotach lub mieszamy masę szpatułką. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy około 35 minut w 170 stopniach. U mnie ciasto wyrosło na płasko, ale gdyby wyrosła wam górka, wystarczy delikatnie ściąć ją nożem. Po wystudzeniu, kroimy biszkopt w poprzek na pół. Jedną połowę umieszczamy w foremce i nasączmy kawą. Teraz(...)wrzenia. Połowę masy (gorącej) wylewamy na biszkopt. Przykrywamy drugą połową biszkoptu, szybko ją nasączamy i wylewamy resztę masy serowej. Wykonujemy te ostatnie czynności energicznie, ponieważ masa serowa szybko tężeje. Ciasto wstawiamy do lodówki. Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 460 kcal (oj nie mało) Połączenie sernika gotowanego z biszkoptem orzechowym Ciasto eleganckie na każdą okazję Ciasto bardzo syte, jednak

Relaxtime
Jabłecznik pod pierzynką 149

dużej misce przygotowujemy składniki na kruchy spód. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy pokrojone drobno masło i smalec. Na końcu dorzucamy żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 170st przez 15 minut. Na podpieczony spód

Gotowanie moimi oczami

Proponowane wyszukiwania