szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:299/2080)

Mazurek czekoladowo - kokosowy 163

święta u nas czuć po całości ;-) Szynka marynuje się w szynkowarze, schab już sobie spokojnie dojrzewa, lista ciast czeka na swoją kolej, a dziecko jutro gra wielkanocnego kurczaczka w przedszkolnym przedstawieniu :-) Tylko wiosna jakoś się zapomniała  i sobie poszła... może wróci choć na trochę w niedzielę? No w każdym razie zamierzam w tym roku zrelaksować się przez te święta(...)proszku wiórki kokosowe do dekoracji Obie mąki, cukier, wiórki i proszek do pieczenia mieszamy razem, a następnie dodajemy pokrojona na kawałki margarynę i rozcieramy razem. Dodajemy białka i szybko zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy, wkładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę

Czary - gary w kuchni
Tarta z musem rabarbarowym, bitą śmietaną i pistacjami 391

jedno z najlepszych ciast, jakie kiedykolwiek zrobiłam! A do tego jego przygotowanie nie jest trudne! Tarta jest lekka, orzeźwiająca, intensywnie owocowa - idealna w ciepłe, letnie dni. Czytałam kiedyś, że dobry deser powinien zawierać różne smaki, a także łączyć różne struktury i konsystencje. Ta tarta ma to wszystko. Połączenie kruchego spodu, soczystego nadzienia, puszystej śmietany i chrupiących orzechów przenosi(...)opakowanie galaretki truskawkowej 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru garść pistacji (nie solonych!) Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 20 minut. Rozwałkować, wyłożyć nim, formę do tarty (20 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić do lodówki na 10 minut. Spód ciasta ponakłuwać

Kulinarne Inspiracje
Grzybki wg Siostry Anastazji 163

ciasteczek rozłożyłam sobie na 3 dni. Wpierw upiekłam same ciasteczka, drugiego dnia przygotowałam budyń i złożyłam grzybki, a trzeciego dnia oblałam je polewą. Pracy dużo, ale…. było warto! Ciasto: 600 g mąki pszennej 400 g masła 1 op. cukru wanilinowego (16g) 6 żółtek 150 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 białko 1 łyżka suchego maku(...)tarce lub pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Siekamy nożem. Żółtka łączymy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym, mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy do mąki z margaryną, zagniatamy dość szybko gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy porcjami na lekko podsypanym mąką blacie. Za pomocą foremki do babeczek i szklanki (o odrobinie większej średnicy od foremki

Smaki Na Talerzu
Kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami. 295

soczystych owoców, które nadają mu świeżości i lekkości. Idealne na letnie popołudnie! Polecam!!! Składniki na kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami na tortownicę o średnicy 28 cm CIASTO: 300 g mąki pszennej 100 g obranych i zmielonych orzechów laskowych (ewentualnie migdałów lub innych orzechów) 250 g masła 2 żółtka 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kosteczkę masło. Dokładnie siekamy nożem, aż uzyskamy drobniutką kruszonkę, następnie dodajemy żółtka, rum (nie aromat!!!) i dalej siekamy nożem, aż jajka połączą się z resztą składników. Teraz szybko zagniatamy ciasto rękoma (im krócej będziemy je ogrzewać dłońmi, tym ciasto będzie bardziej kruche), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki

Rozpustne gotowanie
Babeczki z serowo - śmietankowym nadzieniem i owocami 174

sprawia, że jestem "happy" może spokojnie się tu pojawić. A nic chyba nie jest tak kreatywne i jednocześnie radujące jak upichcenie czegoś pysznego.       Bardzo lubię piec ciasta i inne słodkości. Jeszcze bardziej lubię je pałaszować. Lubię też eksperymentować. Nie lubię za to sztywno trzymać się przepisów. Zawsze coś zmienię albo dodam od siebie. Stąd co jakiś czas(...)kremówki 1 opakowanie serka mascarpone jezyny, brzoskwinie lub inne świeże owoce listki mięty do dekoracji     Z mąki, margaryny, jaja, cukru pudru i kakaa zagnieść szybko półkruche ciasto. Włożyć do lodówki na ok 30 min. Foremki na babeczki wysmarować tłuszczem i wylepić warstwą schłodzonego ciasta. Piec ok 15-20 min w 180st. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier

happycreatiff.blogspot.com
Szarlotka tatrzańska 144

jest szarlotka. To chyba najlepsze ciasto, które można piec na różne sposoby. Jest tak wiele wersji szarlotek, jabłeczników, tartaletek z jabłkami, że na samo wspomnienie ślinka cieknie. Moje dzisiejsze ciasto z jabłkami to słynna „szarlotka tatrzańska spod samiuśkich Tater” Piekłam ją kilka razy, ale dopiero teraz zdecydowałam się, że pokażę tym, którzy jej nie piekli albo przypomnę tym, którzy dawno(...)kształt i nie rozgotują się   i nie rozpadną podczas pieczenia Wykonanie: Do miski przesiałam suche składniki i wymieszałam.   Dodałam masło, żółtka i śmietanę. Ponownie wymieszałam i szybko zagniotłam ciasto ręką tak, żeby nie zdążyło się ogrzać   od ręki. Podzieliłam na dwie części:   2/3 i 1/3. Zawinęłam w folię spożywczą i większą część włożyłam na chwilę

Kuchnia u Krysi
PROSTA BABKA Z SUSZONYMI OWOCAMI BERBERYSU 142

Dziś przepis na pyszną babkę wzbogaconą o suszone owoce berberysu. Jeśli potrzebujecie ciasta na szybko to ten przepis jest właśnie dla Was. Babka wychodzi miękka, wilgotna, pulchna, z lekko kwaśnym berberysem smakuje wyśmienicie. I jeszcze kilka słów o berberysie. Berberys to małe czerwone owoce, rosnące na krzewach. Zawierają dużo witaminy C, lekko kwaskowate w smaku. Wykorzystywane są między innymi(...)cukrem. Dodawać po jednym jajku i dalej mieszać mikserem. Następnie dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wszystko wymieszać. Na końcu dodać suszony berberys i ciasto wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto przelać do keksówki, piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 50-55 minut. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem zrobionym z cukru

Zrób to smacznie
Owocowa Eksplozja 173

piękne wtorkowe popołudnie zapraszam na pyszne ciasto biszkoptowe z nektarynkami i galaretką. Ciasto bardzo szybko i łatwo się przygotowuje. Jest doskonałe na każdą okazję. SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 1 szklanka mąki, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, Biszkopt ciemny: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, ¾ szklanki mąki, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu(...)piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, ocet, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szybka kremówka toffi z orzechami 129

Szybka kremówka toffi z orzechami Pyszne, proste w przygotowaniu ciasto, które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Często, gdy mam mało czasu lub nie mam ochoty na długie stanie w kuchni sięgam właśnie po takie kremówki. Bez pieczenia, proste, słodkie, idealne do filiżanki ulubionej kawy lub herbaty. Wspaniale sprawdza się na spotkania z przyjaciółmi Polecam i Wam, spróbujcie. Składniki: 1 opakowanie

Słodkie okruszki
Babeczki z rabarbarem i bezą 248

masła BEZA: 3 białka szczypta soli 1/2 szklanki cukru Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym masłem i cukrem. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Składniki można połączyć w malakserze. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min, a po tym czasie rozwałkować. Wykrawaczką w kształcie kwiatka wycinać ciasteczka i umieszczać je w foremce

https:KKuchniaMniam
Szarlotka Ani (z bezą i rodzynkami) 116

dokładnie nazywa się przepis pochodzący z Biblioteczki Poradnika Domowego z roku 98, książki zatytułowanej “Owocowe ciasta i desery”. Pyszny jabłecznik z bezą i rodzynkami. Wspaniałe letnie ciasto z jabłkami, uwielbiam!;)   W przepisie niestety nie było rozmiarów formy, więc zaryzykowałam na oko, tak jak z innymi składnikami i wyszło w punkt pyszne i akurat wymiary mojej formy(...)odparował sok. Dodać opłukane rodzynki. Żółtka oddzielam od białek. W misce mieszam mąkę, sól, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka, szczyptę cynamonu i masło. Szybko zagniatam ciasto. Wkładam do lodówki. Z białek ubijam sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaję powoli pół szklanki cukru. Formę wykładam papierem do pieczenia, układam połowę ciasta, ugniatam i wyrównuję.. Wykładam równo jabłka

Zasmakuj Kuchni
13. Szczęśliwa trzynastka.. czyli pizzerinki na nieco urozmaiconym spodzie! 200

oczyszczoną i również mieszamy. Mąkę z sodą przesypujemy do składników mokrych i miksujemy mikserem na wolnych obrotach aż do połączenia składników, kolejno zagniatamy dłońmi na gładkie, elastyczne ciasto. Kulkę ciasta rozpłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min lub do zamrażarki na ok. 15 min. Kolejno piekarnik nagrzewamy do 190*C i zaczynamy przygotowywać składniki na wierzch(...)zabieramy się za polewę jajeczno-mleczną : jajka należy roztrzepać z mlekiem i śmietaną, kolejno dodać zioła oraz sporo soli i pieprzu. Zaraz po tym stolnicę oprószamy mąką i szybko zagniatamy ciasto. Formę do tartaletek wysmarowujemy masłem lub innym tłuszczem. Kolejno rozwałkowujemy ciasto na cienką grubość ok.1-1,5cm. Dzielimy na osiem równych części i wylepiamy formy. Finalnie na ciasto wykładamy składniki

Symfonia Smaków
Ciasto marchewkowe 140

Jeszcze kilka lat temu pomyślałabym marchewka i ciasto? A jednak, mama wysłała przepis i namówiła do zrobienia. I kolejne wielkie podziękowania dla wspaniałej matulki - ciasto jest szybkie, pyszne, wilgotne, proste i wyjątkowe! Polecam! Składniki: 2 i 1/2 szklanki + 1 łyżka mąki (osobno) 2 szklanki cukru (dałam 1 i 1/2) 1 i 1/3 szklanki oleju roślinnego 3 duże jaja(...)misce mieszamy mąkę, cynamon, sodę i sól. Do suchych składników dodajemy mokre.  Rodzynki i orzechy obtaczamy w łyżce mąki mieszamy z marchewką i ananasem i dodajemy do ciasta.   Przekładamy do formy i pieczemy ok. 1 godziny (najlepiej do suchego patyczka).  Do serka dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto wystygnie smarujemy po wierzchu. Mmm Pycha! Jestem

Na moim talerzu
Ciasto marchewkowe 138

Jeszcze kilka lat temu pomyślałabym marchewka i ciasto? A jednak, mama wysłała przepis i namówiła do zrobienia. I kolejne wielkie podziękowania dla wspaniałej matulki - ciasto jest szybkie, pyszne, wilgotne, proste i wyjątkowe! Polecam! Składniki: 2 i 1/2 szklanki + 1 łyżka mąki (osobno) 2 szklanki cukru (dałam 1 i 1/2) 1 i 1/3 szklanki oleju roślinnego 3 duże jaja(...)misce mieszamy mąkę, cynamon, sodę i sól. Do suchych składników dodajemy mokre.  Rodzynki i orzechy obtaczamy w łyżce mąki mieszamy z marchewką i ananasem i dodajemy do ciasta.   Przekładamy do formy i pieczemy ok. 1 godziny (najlepiej do suchego patyczka).  Do serka dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto wystygnie smarujemy po wierzchu. Mmm Pycha! Jestem

NA MOIM TALERZU
Szarlotka krucho-drozdzowa czyli Slodki Czwartek doc.92 180

niebawem) a drugą na upieczenie ciasta. Oj nie byle jakie to ciasto! oto Szarlotka najwyższej jakości, na którą to przepis znalazłam na blogu Addio Pomidory . Szarlotka krucho-drożdżowa  ciasto: 450 g mąki tortowej + ok. trochę na podsypanie i do wałkowania 250 g masła szczypta soli 4 żółtka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 4 łyżki cukru 25 g drożdży(...)mieszamy by się rozpuściły. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Mąkę przesiewamy z solą i siekamy ze schłodzonym masłem. Dodajemy utarte żółtka i rozpuszczone w śmietanie drożdże. Szybko zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość sporej blachy, tej w której będzie się piekła szarlotka, naddajemy po ok. 1-1,5 cm więcej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak 106

krótkiej przerwie. Dziś mam dla Was przepis na ciasto znane i lubiane trochę w innej odsłonie. Zapraszam na Pleśniak, w wersji bezglutenowej i bezmlecznej. Jest to przepyszne ciasto słodko kwaśne z dużą ilością dżemu z czarnej porzeczki. Inspiracja z blogi Moje Wypieki . Zapewniam Was, że nie czuć, że upieczone na mące bezglutenowej. Składniki na formę o średnicy(...)łyżki kakao Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia samo dno, boki wysmarować tłuszczem, obsypać mąką bezglutenową. Mąkę z tłuszcz posiekać, dodać same żółtka, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia, szybko zagnieść ciasto, można też wszystkie powyższe składniki wrzucić do malaksera i zmielić powinno wyjść ciasto o konsystencji mokrego piasku. Podzielić na 3 części (u mnie każda po około

moj przepis na
Ciasto na pierogi – najlepsze, moje ulubione 378

owoców lepiej dodać ich mniej, gdyż jak puszczą sok może ciasto nam się rozkleić. Brzegi ciasta należy dokładnie zlepić, można pomóc sobie widelcem – brzegi będą ładnie wyglądały. *ciasto dość szybko obsycha, więc lepiej je przykryć. Do wyrobienia kolejnej partii pierogów wystarczy je ponownie zagnieść. Jak gotować pierogi ? Bardzo prosto : Do dużego garnka wlać wodę, zagotować. Następnie osolić i zamieszać(...)wlewam do niej zimną wodę, aby wyjęte na sito gorące pierogi przelać. Kiedyś robiłam to po prostu lejąc wodę prosto z kranu, jednak jeśli będzie zbyt duże ciśnienie wody, ciasto może się porozrywać, woda dostać do wnętrza naszych pysznych pierogów. Przelewam wodą 2 – 3 razy, ostrożnie podrzucam na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru wody i przekładam na talerz

Niebieski kubek z kawa
Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak 224

krótkiej przerwie. Dziś mam dla Was przepis na ciasto znane i lubiane trochę w innej odsłonie. Zapraszam na Pleśniak, w wersji bezglutenowej i bezmlecznej. Jest to przepyszne ciasto słodko kwaśne z dużą ilością dżemu z czarnej porzeczki. Inspiracja z blogi Moje Wypieki . Zapewniam Was, że nie czuć, że upieczone na mące bezglutenowej. Składniki na formę o średnicy(...)łyżki kakao Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia samo dno, boki wysmarować tłuszczem, obsypać mąką bezglutenową. Mąkę z tłuszcz posiekać, dodać same żółtka, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia, szybko zagnieść ciasto, można też wszystkie powyższe składniki wrzucić do malaksera i zmielić powinno wyjść ciasto o konsystencji mokrego piasku. Podzielić na 3 części (u mnie każda po około

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania