Jeśli masz ochotę na coś słodkiego a nie masz ochoty na myślenie co by tu upiec zrób takie szybkie ciasteczka. Robot za Ciebie posieka składniki, Ty tylko szybko zagnieciesz ciasto i pokroisz. Piekarnik upiecze i będzie mógł ( mogła ) się zajadać. Ja takie ciacha najlepiej lubię z herbatą ale równie dobrze będą smakować z kubkiem kakao czy filiżanką kawy. Ciasteczka podałam
Ewa w kuchnimargaryny [ w tym 2 łyżki oleju kokosowego Olvita ] słodki dżem lub marmolada szczypta soli cukier puder do posypania Margarynę wymieszać z mąką i szczyptą soli, piwem i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na trzy godziny. Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy i wykrawać ciasteczka.Układać na natłuszczonej blasze i wstawić do nagrzanego
Moje domowe kucharzeniejajek 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 3 łyżki maki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao, dodać cukier, zimne masło, jajko. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, włożyć do lodówki. Ser zmielić trzykrotnie. Masło utrzeć z cukrem, na puszystą masę. Wciąż ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie stopniowo po łyżce dodawać twaróg
magiczna kuchnia Kasiproszkiem, szybko siekamy nożem i łączymy z mąką. Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól, cukier, pure z dyni i mleko, mieszamy. Masę łączymy z mąką i szybko wyrabiamy ciasto, tylko do połączenia składników. Ciasto będzie lepkie i kleiste. Miskę z ciastem wkładamy do lodówki, Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na omączony
Kulinarne przygody Gatitysię w kilka minut, bez użycia miksera czy innych skomplikowanych akcesoriów kuchennych. W tym przypadku wystarczy jedynie miska, trzepaczka i szklanka - ta ostatnia do odmierzania składników . Ciasto jest więc wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Dodatek korzennych przypraw rewelacyjnie komponuje się ze śliwką. A jego podstawową zaletą jest to, że znika z talerza nie wiadomo kiedy... Czary mary!? :) Składniki - odmierzane(...)przekrojonych na pół i odpestkowanych Masło wraz z mlekiem rozpuścić w garnuszku na niewielkim ogniu i następnie przestudzić. Najlepiej wystudzić do temperatury pokojowej, aby soda nie zaczęła zbyt szybko reagować z ciastem i aby w piekarniku jeszcze "zadziałała". W oddzielnym naczyniu przesiać przez sito wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i resztę przypraw. W dużej misce roztrzepać
Grunt to przepis!razem wybór padł na rogaliki krucho – drożdżowe. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych rogalików. Delikatne i kruche, polane lukrem na wierzchu, mają tylko jedną wadę.. za szybko znikają. Ciasto należy przygotować dzień przed pieczeniem. Przepis znalazłam na tej stronie. Przepis na 40 rogalików. Składniki na rogaliki: 3 szklanki mąki pszennej 3 g suchych drożdży 1 łyżka cukru pudru
Na słodko lub wytrawnieMaślankowiec / Ciasto maślankowe Proste, szybkie i naprawdę bardzo smaczne wilgotne ciasto na bazie maślanki. Tu akurat przykład z truskawkami ale mogą być także inne niebyt mokre owoce. Składniki: 250 ml maślanki 125 ml oleju 3 jajka 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy (ja dałam ten "prawdziwy") 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mokre składniki wymieszać widelcem
Pelusiowa Kuchniakawałki natłuszczoną dłonią, nakładać po łyżeczce marmolady i formować kulki, na stolnicę oprószoną mąką odkładać stroną zlepienia. Wrzucać na dobrze rozgrzany tłuszcz (żeby to sprawdzić, można wrzucić kawałek ciasta, gdy szybko wypłynie, tłuszcz jest odpowiednio gorący) i smażyć do zrumienienia z jednej i drugiej strony. Prawidłowo usmażony pączek poznaje się po jasnej obrączce na obwodzie. Osączone pączki można oprószyć cukrem
Przepysznik - BLW i nie tylkoJedną z moich ulubionych stron internetowych jest stronka z wypiekami Moje Wypieki. Ciasta zawsze wychodzą! Przepis jest zaczerpnięty ze wymienionej wyżej stronki, lekko zmodyfikowany. Ciasto jest
Ana Mari's worldbiałko cukier kryształ do posypania Sposób przygotowania: Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę, żółtko oraz śmietanę. Wszystko razem siekamy i szybko zarabiamy ciasto. Przygotowane ciasto zawinąć w foliowy woreczek i odłożyć na min. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować na grubość ok. 3 mm. i ozdobnym radełkiem wykrawać trójkąciki
Kuchnia w czekoladzienaszego wypieku. Wstawiamy do większej tortownicy z wodą i gotową saunę sernikową wkładamy do nagrzanego piekarnika zmieniając jego typ grzania na "tylko dół". Czas pieczenia - godzina. Jeśli Twoje ciasto za szybko rośnie, to znaczy, że temperatura jest za wysoka. Zmniejsz! Po godzinie zmieniamy grzanie na góra-dół i pieczemy jeszcze z 30 minut. Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami
Karczma Honoriettyodstępach. Raz jeszcze odstawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia. Tak przygotowane pączki smażymy na rozgrzanym oleju bądź smalcu (można wcześniej sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia poprzez wrzucenie kawałka ciasta - jeżeli szybko zbrązowieje, to temperatura jest właściwa), a później osączamy na papierowym ręczniku. Można pączki jeszcze posypać cukrem pudrem, pokryć lukrem lub inną, dowolną polewą. Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuBabeczka z kubka to jedna z największych ściem i przykładów wykorzystywania ludzi przez wielkie firmy. Podobną rzecz zrobić można w domu, a przepis krąży w sieci
Życie zamknięte w smakuBrownie z malinami i białą czekoladą Kolejna wariacja na temat brownie! Tym razem w tym megaczekoladowym, wilgotnym ciśnie znalazły swe miejsce migdały, maliny oraz biała czekolada
Moje Qulinaria