szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:305/2080)

Roladki z makiem 216

łyżki mąki, utrzeć mikserem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i proszek do pieczenia. Wyrośnięty rozczyn, dodać do mąki, wybić jajka i szybko zagnieść ciasto, wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować ciasto, pokroić na szersze paski, posmarować brzegi pasków dżemem, zwijać w rulony, kroić na kawałki

Kuchnia Danusi
Pierniczki katarzynki 375

Udało mi się w końcu kupić foremkę do katarzynek ! Katarzynki piecze się szybko, a ciasto nie zawiera tłuszczu, ważna wiadomość dla osób liczących kalorie ;). Przepis pochodzi z książki "Ciasta domowe" Barbary Bytnerowiczowej, ale korzystałam z też z uwag  Doroty . Po upieczeniu pierniczki są twarde, należny je schować do puszki na co najmniej

Kulinarne przygody Gatity
Flatbread, czyli chlebek z patelni 216

suszoną śliwką . Zastanawiałam się co przygotować jako dodatek do tego dania, ziemniaki, kuskus... ? I wtedy wpadł mi w oko przepis na flatbread, czyli takie nasze podpłomyki. Młodsza córa szybko zagniotła ciasto i oto co nam wyszło: chrupiące i ciepłe chlebki. Będziemy powtarzać :-). Inspiracja  Kuchenne wędrówki Shinju . Jeśli przygotujesz te chlebki, zrób zdjęcie,  zamieść

Kulinarne przygody Gatity
Cynamonowe ciasteczka na choinkę 154

przyprawami.  Dodaję miękkie masło i dokładnie siekam nożem - masło ma  przybrać postać maleńkich kawałeczków dokładnie obsypanych mąką.  Wbijam jajko, siekam jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagniatam ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste- formuje kulę Kulę ciasta wkładam do lodówki (można na dobę) a kiedy się schłodzi, natłuszczam brytfannę do pieczenia lub wykładam papierem do pieczenia

Proste Potrawy
CIASTO Z RABARBAREM 207

Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z rabarbarem 5 łodyg rabarbaru + 2 łyżki cukru 4 jajka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 10 dag masła 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżeczki proszku do pieczenia parę kropel aromatu waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i posypać cukrem.   Masło roztopić odstawić aby przestygło. Białka

RAROSSA
Ciasteczka zbożowe 351

Wszystkie składniki na ciasteczka (poza mlekiem) wrzuciłam do blendera i rozdrabniałam. Kiedy uzyskałam konsystencję okruchów dodawałam powoli mleko cały czas blendując, do momentu aż uzyskałam konsystencję mokrego piasku. Szybko zagniotłam ciasto i uformowałam wałek o średnicy ok. 5 cm, zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na pół godziny. Schłodzony wałek z ciasta pokroiłam na krążki o grubości

Kulinarny Pamiętnik
Sernik marmurkowy bez pieczenia 301

Sernikowych wariacji ciąg dalszy . Czy sernik mi się kiedyś znudzi ? Hmmm... zdecydowanie nie ! :) Ciasto proste , szybkie i dość tanie jak na sernik . Po prostu idealne na każdą okazję , jedyny minus trzeba poczekać minimum 3 h zanim będzie gotowe :) ***Sernik marmurkowy*** spód: 20 herbatników 8 kostek białej czekolady (1/3 tabliczki) 8 kostek gorzkiej czekolady 6 łyżki mleka Normal 0 21 false

ciemna strona patelni
Z dalekich wypraw #4 Five o'clock. Tart time! 209

jajko 50g cukru 30g masła łyżeczka gałki muszkatołowej (dodatkowo do oprószenia) garść rodzynek *** Mąkę przesiałam do dużej miski. Dodałam jajko, cukier, sól i pokrojone w kostkę masło. Szybko zagniotłam ciasto, które zawinęłam w folię i wstawiłam na 30min. do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkowałam ( najlepiej między dwoma foliami, wtedy nie przykleja się do wałka ) i wyłożyłam nim formę na tartę. Nakłułam

bastalena
Kruche różyczki 211

białko 25 dag margaryny 3 łyżki cukru pudru szczypta soli słoiczek marmolady Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i sól, wymieszać. Następnie dodać żółtka i posiekaną margarynę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować na płaty o grubości około 3 mm i za pomocą szklanki wykrawać kółka. 5 krążków ciasta ułożyć w szeregu jeden obok drugiego

Moje domowe kucharzenie
Sernik kokosowy z rosą i mlekiem skondensowanym 215

pieczenie, wiórki kokosowe i cukier. Wszystko wymieszać. Suche składniki wysypać na blat lub stolnicę. Dodać masło pokrojone w kostkę. Wetrzeć masło w mąkę. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do woreczka i wsadzić na zamrażalki na 15 minut. Blachę o średnicy 24 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę. Piec

Mania Gotowania
Podwójny sernik waniliowo - dyniowy 182

Składniki na kruche ciasto:  300 g maki 2 małe jajka 180 g masła- zimne 100 g cukru sól Zagniatamy ciasto, dość szybko aby nie ogrzewać niepotrzebnie dłońmi. Wykładamy dno tortownicy podpiekamy 5 minut w piekarniku przed wylaniem masy serowej. Składniki na masę serową:  1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie 125 g masła 250 g cukru (zmielić na cukier puder

SMYKWKUCHNI
Odchudzona pizza. 545

odtłuszczony ser żółty, 2 plasterki porwanej szynki (bądź jakiejkolwiek wędliny, którą znajdziecie w lodówce), 2 plastry pomidora. Całość posypuję oregano. Wstawiam do piekarnika na 180st i obserwuję pizzę (ciasto bardzo szybko się piecze), więc pozostawiamy w piekarniku w zależności od tego jak przypieczona ma być pizza. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Ostre ciasteczka korzenne. 214

miski, mieszam z proszkiem, z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i przyprawami. Dodaję miękką margarynę i dokładnie siekam nożem. Wbijam jajko, siekam jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagniatam ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste. Kulę ciasta wkładam do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na grubość 0,5 cm, wycinam ciasteczka, dziurkuję (słomką do napojów), układam na blasze w niewielkich

Brzuszki Łakomczuszki
Kruche rogaliki z marmoladą 250

żółtka  1 łyżka kwaśnej śmietany  1 szkl. cukru pudru szczypta soli marmolada owocowa Wykonanie: Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy cukier puder, sól, żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciastoCiasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą  i schładzamy w lodówce przez min. 30 minut. Schłodzone wcześniej ciasto wałkujemy. Wycinamy kwadraty, po czym każdy kwadrat przekrawamy po przekątnej

kolorowotorcikowo
Makowa tarta z bezami 199

śmietan fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru 150 g małych bez  Wykonanie: Masło pokrój w drobną kostkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj masło i 1 jajko - szybko wyrób ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto rozwałkuj, wyłóż ciastem formę do tarty średnicy 25 cm. Do naczynia wlej śmietankę 18%, dodaj jajka

kolorowotorcikowo