bułeczki nie wymagają wyrastania, są szybkie do zrobienia i smaczne. 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml letniej wody 150 ml letniego mleka 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Drożdże wymieszać z cukrem. Następnie dodać sól, wodę i mleko i znów wymieszać. Na końcu dodać mąkę i szybko wyrobić ciasto. . [ Wszystkie składniki umieścić w naczyniu
Moje domowe kucharzeniewrzątku. Odcedzić i odstawić do lekkiego ostudzenia. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub utłuc. Do ziemniaków dodać jajko i mąkę. Ilość mąki jest uzależniona od zawartości skrobi w ziemniakach. Szybko wyrobić ciasto. Podzielić je na 16 części i każdą uformować w placek grubości ok. 2 cm. Placki smażyć na palniku o średniej mocy na patelni suchej lub z dodatkiem oleju. Moskole
Weekendy w domu i ogrodzieCiasto czekoladowe na powidłach jest prostym i łatwym w przygotowaniu wypiekiem. Bardzo ładnie wyrasta i jest niezwykle miękkie i puszyste. Zrobienie ciasta zajmie Wam około godziny
Kuchnia BazyliiIdą święta wiec podsyłam wam przepis na bardzo prostą babkę, w jej składzie mamy owoce suszone, co sprawia że babka jest wilgotna i przepyszna. SKŁADNIKI: 250g
Dziś Ja gotujePrzepyszna, rozpływająca się w ustach szarlotka, która za każdym razem znika w oka mgnieniu. Idealna pod względem słodyczy, z dużą ilością owoców. Dobra na ciepło jak
cool and mintyCzekoladowo-waniliowa babka z wiśniami Dziś mam dla Was przepis na pyszną babkę z wiśniami. To idealne ciasto na zbliżające się święta lub do popołudniowej kawy
Słodkie okruszkiminuty. Budyń przełożyć do miseczki, przykryć folią, aby dotykała budyniu. Schłodzić. Zimny budyń przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Na każdego eklera wyszprycować krem, przykryć drugą częścią ciasta. Eklery szybko miękną od kremu więc warto je szprycować w dniu podania lub przed samym podaniem. Kawowy lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wrzątku 2 łyżeczki kawy instant W mise
moj przepis naGotowe w : 2 h Potrzeba jest matką wynalazków! Ponieważ obecna sytuacja zmusiła nas do pozostania w domu, a mieliśmy ogromną ochotę na coś słodkiego, to
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyMurzynek to pierwsze ciasto jakie nauczyłam się piec jako 8 - letnia dziewczynka. Oczywiście przepis dostałam od mojej Mamy i to ona pomagała mi od początku w
Słodko-Słony Świat IlonyUwielbiam ciasta z owocami, szczególnie te z dodatkiem sezonowych owoców bądź śliwek wszelakich odmian. Przepis na to ciasto to kolejny “ekspres” bez miksera, czyli
Zasmakuj Kuchnimalutkich rogalików. Wykonanie: Masę makową mieszamy z masą krówkowo-kukułkową i jajkiem. Mąkę przesiewamy z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, śmietanę i jajka, szybko zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na około 3 mm. Następnie talerzem o średnicy 30 cm wycinamy koło i dzielimy je na 16 trójkątów, chyba że macie specjalną formę do wykrawania rogalików
Sama słodycz i szczypta chiliWłaśnie rozpoczął się sezon na śliwki, więc postanowiliśmy przygotować z nich jakieś ciasto. Pomysł na ciasto śliwkowo-bananowe znaleźliśmy w książce Pascala Brodnickiego i bardzo przypadł
niecodziennikparyTruskawkowe tiramisu to owocowa, orzeźwiająca wersja tego popularnego włoskiego deseru. Zrobiliśmy je z mascarpone i śmietany kremówki oraz truskawkowego musu. Choć ciasto było szybkie i łatwe w przygotowaniu, musieliśmy na jego skosztowanie czekać do następnego dnia. Po przekrojeniu naszym oczom ukazały się trójkolorowe warstwy, z których sporą część stanowił krem z mascarpone. W czasie upalnych czerwcowych dni chłodne tiramisu
niecodziennikparyśrodku docisnąć palcem, aby ciasto się zlepiło. W garnku powoli rozgrzać smalec do 170-180 o C. Jeżeli nie dysponujemy kuchennym termometrem, temperaturę smalcu można sprawdzić, wrzucając kawałek ciasta – jeżeli szybko wypłynie i zacznie się smażyć, tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Do garnka wkładać po kilka różyczek, płatkami do dołu. Gdy wypłyną i zrumienią się od spodu, odwrócić
niecodziennikpary