szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:307/2080)

Zawijaniec z serem pleśniowym i gruszką 157

Bardzo dobry mieszanka. Ser pleśniowy i gruszka. Zrobiłam to imprezę i pierwsze zginęło. Bardzo szybkie i niezawodne danie. Przygotowanie – ciasto francuskie rozwinąć. Po obydwóch stronach ciasta( dłuższe części ) ponacinać skośne pasy. Zrobić taką choinkę. Zostawić w środku nienacięty pas ciasta (wzdłuż) Na środku rozłożyć plastry szynki. Gruszki obrać, przeciąć na pół. Wydrążyć środki z nasionami. Położyć gruszki wzdłuż ciasta

Kuchnia Pokoleń
Domowe gnocchi z ziemniaków – parmezanowe 177

łyżki mąki i wrabiamy je w ciasto, widelcem. Kiedy w misce z mąka zostaną jej już tylko 2 łyżki, wysypujemy tą pozostałą mąkę na stolnicę, wyjmujemy ciasto z miski i szybko zagniatamy je ręcznie na stolnicy.   Od razu szykujemy garnek do gotowania klusek. Ciasto ziemniaczane po uformowaniu nie lubi leżeć, bo szybko mięknie i podchodzi wodą. Kiedy skończycie formować

Karo in the Kitchen
Sernik stracciatella 193

Zapraszam na szybki i lekki serniczek z groszkiem czekoladowym. Idealny na każdą porę roku. Kruchutkie i aromatyczne ciasto, delikatna ricotta, wyborna gorzka czekolada i świeży posmak cytryny sprawiają, że nie kończymy na jednym kawałku) Uwaga- uzależnia)) W necie znajduje się mnóstwo przepisów na ten klasyczny włoski sernik. Podaję link do jednego  z nich. Sernik stracciatella Ciasto tortownica(...)laski waniliowej (ziarenka) Składniki na lukier:  v  1 lub 2 łyżeczki soku z cytrynu( przefiltrowanego przez sitko)  v   Około ½ szklanki cukru pudru Szybko zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 1 h. Przygotowujemy nadzienie. Jeśli serek ricotta jest zbity i twardy, przepuszczamy go przez sitko, w przeciwnym razie możemy użyc prosto z pudeleczka. Lekko ubijamy

Mia Cucina Sofieta
Dla Babci i Dziadka. I drożdżowe, bożonarodzeniowe serce 231

Ależ ten czas szybko leci! Ledwo co świętowaliśmy Boże Narodzenie i Nowy Rok, a tu już niemal koniec stycznia, a w raz z nim kolejne ważne dni. Nikt chyba bowiem nie zapomniał, że dziś mamy Dzień Babci, a jutro Dzień Dziadka...?  W tym czasie nie mogę opędzić się od myśli o moim nieżyjącym już Dziadku ze strony Taty(...)minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać przyprawy, skórkę z pomarańczy i pokruszony marcepan, zmiksować na gładką masę. Odstawić. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Lekko podsypując mąką, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x45 cm. Posmarować nadzieniem, a następnie ciasto zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Przeciąć na pół w poprzek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
EKSPRESOWE i WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE 663

Proste do zrobienia ciasto czekoladowe. Esencjonalne i bogate w smaku. Szybkie do zrobienia i jednocześnie pyszne. Sprawdzi się jako awaryjne ciasto dla niespodziewanych gości. Ciasto w momencie wykładania do formy jest lekko płynne - takie ma być - dzięki temu w czasie pieczenia mocno urośnie, a po upieczeniu będzie lekkie i puszyste.  Najlepiej smakuje z powidłami śliwkowymi i domową bitą śmietaną

cool and minty
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 177

wśród wszystkich sosów do przekąsek. https://tomusiszwiedziec.pl/domowy-sos-czosnkowy/ Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ślimaczki ze szpinakiem jak i inne ślimaczki z ciasta francuskiego są bardzo szybką w wykonaniu i banalnie prostą przekąską bądź daniem imprezowym, ich smak zachwyci praktycznie każdego. Są niewielkich rozmiarów, więc są idealne jako „finger foods”, czyli przekąski(...)jeden gryz. Dla 6 osób robię często podwójną porcję z dwóch ciast francuskich, ponieważ jedna bardzo szybko zostaje zjedzona Ślimaczki ze szpinakiem podaję zazwyczaj na ciepło niedługo po wyciągnięciu z piekarnika, wtedy są najbardziej kruche i chrupiące. Są jednak dobre na zimno podawane tego samego dnia bądź następnego. Ważne jest, by nie wkładać ich do lodówki, ponieważ wilgoć znajdująca się

To Musisz Wiedzieć
Marmurkowy placek ze śliwkami 218

Ponad miesiąc temu podzieliłam się z Wami przepisem na szybki pyszny placek owsiano-jogurtowy z malinami i rabarbarem . W zeszłym tygodniu dostałam od sąsiadki swojskie śliwki. Od razu przyszło mi na myśl zrobienie ciasta ucieranego. Pomyślałam, jak smakowałoby połączenie ciasta czekoladowego ze śliwkami, bo nigdy takiego nie jadłam. Do tego zwiększyłam ilość płatków owsianych. Wyszło rewelacyjnie. Jak się Zuzia zajadała(...)mgnieniu oka. Sama zjadłam jeszcze więcej i już niestety nie ma po placku ani śladu. Polecam wypróbować przepis. Niekoniecznie ze śliwkami. Fajnie skomponuje się też z malinami. Ciasto proste i szybkie, byle mieć przygotowane miękkie masło. I nie polecam zamiany masła na margarynę. Odeszłam już od tego, bo smak ciasta z masłem jest o wiele lepszy. Margaryna smakuje zupełnie inaczej

Anioszek w kuchni
Ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem 323

Ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem to deser, który jest o umiarkowanej słodyczy, szybko się przygotowuje i świetnie smakuje. Ciasto po zastygnięciu dobrze się kroi i jest podzielne, gdyż nawet mały kawałeczek szybko zaspokaja chęć na słodycze.  Pomimo dodatku masy krówkowej, która jest dość słodka, ciasto nie jest przesłodzone. Deser wychodzi dość sycący, dlatego proponuję kroić

Kuchcik gotuje
RAUATAI SWEET PIE – PILLARS OF ETERNITY – kruche ciasto z czekoladą i owocami 288

schładzać w lodówce. Mąkę mieszamy z solą i cukrem. W szklance łączymy olej z mlekiem i wlewamy do suchych składników, mieszamy widelcem do połączenia, a następnie szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto za bardzo się kruszy, dodajemy jeszcze nieco mleka. Z gotowego ciasta odkrawamy 1/3, a resztę wałkujemy na bardzo cienki placek, którym następnie wykładamy formę (wcześniej posmarowaną odrobiną(...)kruche ciasto na maśle) (15 min + 30 min) Do miski wsypujemy mąkę, cukru, sól i pokrojone w kawałki zimne masło. Wszystko siekamy nożem, a następnie szybko rozcieramy grudki w palcach (zbyt długie wyrabianie ciasta rękoma ogrzeje je i ciasto straci na kruchej konsystencji – zamiennie można użyć robota z mieszadłem do wyrabiania ciasta). Kiedy z mieszanki powstanie piasek, dolewamy do tego

Nerds Kitchen
Czekoladowiec z winogronem, rzeżuchą i orzechami włoskimi (bez mleka i bez jajek) 246

Ciacho w 45 minut, 1 miska, 2 łyżeczki. Tak, to jeden z moich ulubionych czekoladowców. Szybki i pyszny deser na każdy dzień tygodnia. A do tego nie potrzebujemy ani jajek ani mleka. W sumie bez masła również - użyłam go tylko do polewy. Choć zasadniczo rzeżucha nie komponuje się ze słodkościami tu akurat polecam to połączenie. Smak czekoladowca jest bardzo intensywny(...)wyciągamy do przestygnięta i przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy, gotujemy. Dodajemy masło, ściągamy z gazu i dosypujemy kakao. Wszystko bardzo szybko mieszamy i nakładamy na ciasto. Górę ozdabiamy przekrojonymi na połówki winogronami oraz rzeżuchą

upichcona
Ciasto maślankowe z malinami, wanilią i białą czekoladą 382

sobotę przywiozłam sobie od siostry trochę malin, moim chłopakom posmakowało ciasto z maślanką i owocami, więc takie sobie zażyczyli, dla mnie tez bomba, bo szybko się go robi :-). Ciasto robiłam wcześniej z jagodami i bez czekolady, tym razem dodałam do ciasta jeszcze białą czekoladę. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne, choć maliny do takich wypieków nadają się średnio, bo są według

kruche babeczki
Jak szybko ulepić pierogi... 178

kilka pierogów. Nie potrzeba do tego żadnych skomplikowanych urządzeń ani narzędzi. Wystarczy stolnica, wałek do ciasta i zwykła szklanka... Moja metoda jest szczególnie przydatna przy lepieniu pierogów bezglutenowych. Ciasto bezglutenowe bardzo szybko wysycha więc należy szybko je przerobić. Zlepianie Na dużej stolnicy rozwałkowujemy ciasto na pierogi - rozwałkowany placek musi mieć kształt długiego paska. Po dłuższym boku ciasta, w równych odstępach

Ze smakiem bez glutenu
Jak szybko ulepić pierogi... 228

kilka pierogów. Nie potrzeba do tego żadnych skomplikowanych urządzeń ani narzędzi. Wystarczy stolnica, wałek do ciasta i zwykła szklanka... Moja metoda jest szczególnie przydatna przy lepieniu pierogów bezglutenowych. Ciasto bezglutenowe bardzo szybko wysycha więc należy szybko je przerobić. Zlepianie Na dużej stolnicy rozwałkowujemy ciasto na pierogi - rozwałkowany placek musi mieć kształt długiego paska. Po dłuższym boku ciasta, w równych odstępach

Ze smakiem bez glutenu
Keks / ciasto na białkach z borówką amerykańską 185

się bez bicia, ale sceptycznie podchodziłam do takiej ilości borówek i zmniejszyłam ich ilość i teraz żałuję. Chociaż....przynajmniej będę miała pretekst do ponownego upieczenia ciasta. Aha ciasto przygotowuje się bardzo szybko i niestety pięknie rośnie w piekarniku, żeby po wyjęciu opaść - ale to chyba wszystkie białkowe ciasta tak mają (?). Ważne jest, aby składniki miały temperaturę pokojową. Ciasto upiekłam(...)papierowych foremkach, które dostałam od firmy PapilArt - foremki takie idealnie sprawdzają się przy szybkich wypiekach i nie tylko :) Więcej informacji tutaj . 'keks / ciasto na białkach z borówką amerykańską' Składniki: * ciasto: - 5 białek - 150 ml mleka - 310 g mąki pszennej - 150g miękkiego masła - 220g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli * dodatkowo: - 300-350g borówki amerykańskiej - 2 łyżki mąki

CookYourself