szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:290/2080)

Bezglutenowa pizza sycylijska 164

czerwona 3 ząbki czosnku sól, pieprz suszone oregano pieprz cayenne Dodatki do pizzy: 1 średni bakłażan 2 czerwone cebule 1 żółta papryka 1/2 kg pieczarek kapary w zalewie Przygotowanie Ciasto: Mleko roślinne lekko podgrzewamy, następnie 50 ml przelewamy do małego słoiczka, dodajemy drożdże i cukier, dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na około 15 minut, aż do momentu jak mieszaninie zaczną pojawiać(...)większej miski przesiewamy mąkę. Małymi porcjami dodajemy do przesianej mąki mieszankę z nasionami lnu oraz drożdże. Ugniatamy na gładką masę. Mieszamy sodę oczyszczoną z octem jabłkowym, dodajemy szybko do ciasta. Ciasto wykładamy na płaską formę do pieczenia pokrytą wcześniej papierem do pieczenia skropionym oliwą z oliwek. Ciasto powinno mieć grubość około 2 cm. Gotowe pizzę pozostawiamy w ciepłym miejscu

Moja Mama Gotuje
Pyszne i szybkie ciasto z jabłkami i płatkami migdałów 259

Kochani , to ciasto zrobicie szybko. Dodatkowo będzie pyszne i szybko zniknie. Nie ma opcji żeby nie wyszło. Jest proste i nadaje się na każdą imprezę i spotkanie. Można je przewieźć dokądkolwiek, a najlepiej , jak zwykle, smakuje na drugi dzień! Składniki półtorej szklanki mąki pszennej 4 jaja 2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia 150 g masła szklanka cukru cukier puder(...)obierz, pokrój w kostkę. Obtocz w cynamonie.Rozpuść masło. Wystudź. Cukier utrzyj z jajami na puch. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle miksując dodaj rozpuszczone masło. Do ciasta dodaj jabłka i wymieszaj łopatką. Keksówkę, dość długą , wyłóż papierem. Wyłóż i wyrównaj ciasto. Posyp płatkami migdałów. Piecz w 180 stopniach na złoty kolor, mniej więcej 45- 55 minut. Sprawdzaj

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta z karmelizowanymi orzechami i budyniem waniliowym 154

dużo pisać, po prostu coś mnie naszło, wstałam i sobie upiekłam. A teraz muszę zapisać wszystko, aby nie zapomnieć przepisu, bo wyszło fajne ciacho Składniki na ciasto: – 250g mąki (125g pszennej, 125g kukurydzianej) – 2 jajka w temperaturze pokojowej – 100g zimnego masła – 100g cukru pudru – szczypta soli Składniki na krem budyniowy: – 2 szklanki mleka(...)zrobić stożek z mąk, z wgłębieniem w środku. W zgłębieniu umieścić masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie palcami, rozcierając masło z cukrem i solą. Wbić jajka i szybko wyrobić ciasto. Kiedy ciasto będzie gładkie, uformować kule, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąc, rozwałkować, lekko podsypując mąką, wyciąć kółko o średnicy

Smaki Armine
Kopytka 129

gulaszu czy pieczeni.  Ja lubię też dodawać do nich buraczki. A część rodzinki lubi podsmażyć sobie wieczorem nadwyżkę z obiadu ;) Strzeżcie się przed ciepłymi ziemniakami! I długim zagniataniem ciasta. Pierwszy raz robiłam kopytka, ze świeżo ugotowanych ziemniaków i wciągnęły mi strasznie dużo mąki :/ ale i tak wyszły pycha :D Składniki: (na ok. 6 porcji) 1 kg ugotowanych, zgniecionych, ostygniętych(...)zgnieść. Jak w przypadku klusek śląskich można wyciągnąć na wierzch 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę, jednak powinno to być ok. 2 szklanek. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Będzie gotowe gdy nie będzie kleiło się do rąk.  Ja podzieliłam sobie ciasto na 8 części. Z każdej cząstki rolujemy wałeczki grubości ok. 3 cm, lekko spłaszczamy

W kuchni bez szafek
Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce 156

Szybkie i łatwe pierożki z ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem żurawinowo-jabłkowym z nutą cynamonu. Podane z szybkim sosem waniliowym tworzą doskonały poczęstunek dla świątecznych gości i na pewno nikt im się nie oprze :). Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go znaleźć(...)opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in English Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym (16 pierożków) Przygotowanie: 50 minut Składniki na pierożki: 2 opakowania ciasta francuskiego po ok. 250 g (rozmrożonego) 2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę 1 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki cynamonu

karmelowy
Ciasteczka z czekoladą i migdałami. 101

Uwielbiam domowe wypieki , ciasta, ciasteczka, za kupnymi nie przepadam bo czuć w nich ulepszacze i chemię. Dzisiaj upiekłam ciasteczka z migdałami i czekoladą wg. przepisu Ani Starmach. Wyszły pyszne , chrupiące i mięciutkie:) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 120 g miękkiego masła 1 cukier waniliowy 1 jajko 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 100 g gorzkiej czekolady 80 g cukru(...)przełożyć: masło, cukier, cukier waniliowy i jajko, wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie dodać  przesianą z sodą mąkę i posiekaną czekoladę wymieszać ręką. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego lub troszkę większe, układać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec w temperaturze 180 stopni około 12/15 minut na złoty kolor

Sama słodycz i szczypta chili
Domowy makaron 85

placki i pozwala mi upiec je na rozgrzanej płycie węglowego pieca. Siedzę przy stole i zajadam, aż mi się uszy trzęsą. A ona zaczyna kroić zwinięte w rulony ciasto. tak szybko, że mój wzrok nie nadąża za nożem. Pytam ją czy mogę spróbować? Ona się śmieje i mówi, że mogę tylko na palce muszę uważać. Próbuję i idzie mi niezdarnie(...)wiem czy kiedyś będę umiała tak jak ona. Odpowiedź dostałam kilka dni temu. Nie umiem. Niby tnę szybko, ale bez wprawy. Bo nigdy nie miałam potrzeby zrobienia domowego makaronu. Dziś niby tej potrzeby dalej nie ma, bo z tego co słyszę, dalej można go kupić. Ale mam CZAS... Czas, którego na domowy makaron i wiele innych spraw nie znalazłam nigdy

bistro mama
Flatbread z gruszką, serem camembert i buraczkiem 82

jest świetną szybszą alternatywą. Ciasto wychodzi delikatne i lekko chrupiące. Jeśli chcecie uzyskać bardziej miękki i elastyczny spód to rozwałkujcie ciasto na nieco grubszy placek.  Składniki na ciasto wystarczy szybko zagnieść, rozwałkować, położyć wybrane dodatki i upiec. Ekspresowo mamy gotową fajną przekąskę, która dzięki dodatkom możemy dowolnie modyfikować.  U mnie tym razem jedno z moich ulubionych połączeń - gruszka(...)mąki gryczanej 50 g mąki kukurydzianej 50 g kefiru Pół opakowania suchych drożdży (ok 4g) Ciepła woda Sól Camembert Gruszka Burak Czerwony pieprz, orzechy włoskie Składniki na ciasto połączyć i zagnieść na elastyczne, zwarte ciasto Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na cienki placek (polecam zrobić to przez warstwę papieru dzięki czemu unikniecie przyklejania się ciasta do wałka) Na rozwałkowane

HealthyCreations
korzenne ciasteczka ze stempelkami 147

mogła się doczekać kiedy wypróbujemy nowe foremki (mamy ich już dwa kosze a ciągle kupujemy nowe), więc siłą rzeczy nie mogłyśmy nie upiec ciasteczek. I tak powstało idealne ciasto do odbijania stempelkami. Nie pierniczki, bardziej korzenne, jasne, bez dodatku kakao. Zaraz po upieczeniu były chrupiące (ale nie twarde) a po dwóch dniach spędzonych w puszce rozpływały się w ustach. Część(...)żółtko 2-3 łyżki płynnego miodu 120 g cukru pudru opakowanie przyprawy korzennej (nie do piernika, bo ta ma kakao) Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około dwie godziny (można dłużej). Ciasto musi być mocno schłodzone, żeby się nie stopiło i wzorki nie rozmazały się

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mini mazurki z masą orzechową i marakują 169

kupcie gotowe w sklepie i się nie stresujcie, w końcu Święta mają być miłe, przyjemne i bezstresowe ;)     Czas przygotowania: Porcje: 12-15 szt. Składniki: Foremki z kruchego ciasta  350 g mąki pszennej 200 g zmrożonego masła 60 g cukru pudru 4 żółtka  1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)smaku dekoracja Polewa i dekoracja biała Helio Przygotowanie: Kruche foremki Masło zetrzyj na grubej tarce, dodaj przesianą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię, odstaw do lodówki na 30 minut. Pozostałe masło roztop, posmaruj foremki przy pomocy pędzla, posyp mąką, nadmiar mąki wysyp z foremek.  Ciasto rozwałkuj na płat

SzczyptaSmaQ
Tarta śliwkowa 165

śliwki węgierki 2 łyżki cukru o grubych kryształkach Przygotowanie: Mąkę musimy przesiać, masło posiekać w drobną kostkę, dodać cukru na środek wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto okręcamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1,5 h. W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy pestki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C góra - dół. Ciasto

Niezły Młynek
Wielkanocne mazurki. 152

lodówki na 30minut. Ciasto wywałkować, najwyżej na 1cm grubości, do kształtu foremki. Upiec w temp.180stop,12 minut. Posmarować dżemem morelowym. Z masy marcepanowej wywałkować, przez folię, placek dopasowany do ciasta. Przykryć nim dżem. Masło rozpuścić na małym ogniu lub kąpieli wodnej. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Płynną czekoladą polać wierzch mazurka. Udekorować lekko podprażonymi migdałami. Biały(...)łyżki rodzynek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 50g czekolady białej Wykonanie. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać masło i posiekać. Dodać cukier, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Z części ciasta zrobić ozdobne wałeczki. Wywałkować prostokąt i przełożyć do foremki. Ułożyć wokół wałeczki. Nakłuć i piec w temp.180stop.15min.Pilnować,aby nie spalić. Na upieczony spód

Kulinarny karnet Christophera
CIASTECZKA MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 217

baaardzo maślane. Ciasteczek nigdy za wiele, przynajmniej u nas w domu. Jako iż nie kupuję gotowych ciast i ciasteczek a dzieciom trudno odmówić słodyczy, co jakiś czas pieczemy ciasta, ciasteczka, itp. Dla dzieci niesamowitą frajdą jest pomoc przy ich formowaniu, odmierzaniu, odważaniu. Takie samodzielnie (lub przy niewielkiej pomocy starszej siostry) przygotowane ciacha smakują jeszcze bardziej... Można się nimi także podzielić(...)300g mielonego ksylitolu lub cukru pudru (lub w kryształach) - 5 żółtek - 2 łyżki kakao Do miski odważyć mąkę, dodać ksylitol (lub cukier), pokrojone masło oraz żółtka i zagnieść szybko kruche ciasto (można się wspomóc hakiem miksera, u mnie dziewczyny zagniatały ręcznie). Wyrobione, połączone ciasto podzielić na 2 części. Z I części :  uformować wałeczki o śr.ok.4,5cm i zawinąć

Smaczne Zdrowe
Kruche ciasteczka anyżowe 111

Lubisz kruche ciasteczka? A próbowałaś/eś już tych anyżowych? Z ciastem doskonale się pracuje, nadają się do lukrowania i smakują wspaniale. Ja zwykle zaopatruję się w mielony anyż (przed Świętami dostępny jest w Lidlu), ale można również zmielić samemu gwiazdki anyżu. 360 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 250 g masła 140 g cukru pudru 2,5 łyżeczki(...)jajko Na stolnicę przesiewamy obie mąki, dodajemy pokrojone w kostkę masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier puder, ekstrakt wanilinowy, skórkę otartą z pomarańczy, mieszamy. Na końcu dodajemy jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm. Wykrawamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia

Smaki Na Talerzu
Kruche ciasto ze śliwką 130

zmieniłam , ale jestem i tak pod wrażeniem tego ciasta. Torcik ten jest niezwykle kruchy , dodatek masła sprawia , że jest o smaku maślanym,użyłam do niego cukru brązowego , dzięki któremu ciasto dodatkowo zyskało lepszy smak i kolor. Tortownica : wymiary średnica 26 cm Czas pieczenia : ok. 1 godz Składniki: 1 kostka schłodzonego masła 1 1/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. zmielonych migdałów(...)konfitury z malin ( użyłam śliwek ) Sposób przygotowania: Migdały utrzeć z cukrem , wsypać mąkę , kakao , cynamon, goździki i cukier z wanilią. Dodać alkohol , jajko oraz posiekane masło i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć ja w folię spożywczą , włożyć do lodówki na ok. 1 godz. Rozwałkować 2/3 ciasta , wyłożyć nim spód i boki natłuszczonej oraz wysypanej bułka tarta tortownicy. Resztę ciasta

Różne smaki w kuchni

Proponowane wyszukiwania