szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:292/2080)

Placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem 232

Możemy go przerobić na kompot, syrop, dżem, wino, zupę, czy ciasto z rabarbarem. Moja propozycja to placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem.         Składniki na ciasto półkruche: (tortownica o śr. 28 cm) - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 – 2 łyżki lodowatej wody(...)proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na drobną kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i 2 łyżki lodowatej wody. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, przekładamy do woreczków i chłodzimy w lodówce minimum godzinę (ciasto z powodzeniem możemy zarobić wieczorem i zostawić w lodówce). Spód tortownicy wykładamy papierem

mojewypiekiinietylko
Mazurek wielkanocny 155

ciemnej czekolady 160 ml śmietany kremówki ulubione dodatki Wykonanie: Mąkę przesiewamy mieszamy z cukrem i dodajemy zimne posiekane masło. Rozcieramy masło z mąką wbijamy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość ok 1 cm . Wycinamy dowolny kształt i dekoracyjny według własnego upodobania obrzeże. Smarujemy roztrzepanym jajkiem  pieczemy

Malinowe Pocałunki
123. Sernik śmietankowy 215

mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy   Polewa czekoladowa 1 jajko 1/2 kostki masła 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao Składniki na spód wyrobić szybko, aby ciasto nie zrobiło się zbyt ciepłe, następnie ciastem wylepić blaszkę i wstawić do lodówki. Blacha musi mieć wysoki boki, gdyż ciasta sernikowego będzie bardzo dużo, a wymiary  blachy

Jadło i czytadło
Biszkopt pełen jagód 178

przygotowania tego ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj i przykryte jest także pianą. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka. Składniki: 4 jajka 3 białka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) 1/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka soku z cytryny(...)czasie blenderem ucieram żółtka z cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki wciaż mieszając. Pianę przekładam do masy z żółtek i dość szybko mieszam.  Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Odstawiam na godzinę by biszkopt przestygł (najlepiej do góry dnem). Ubijam

prawdziwe jedzenie
Kruche ciasto z winogronami 175

dość słodkie ciacho. Z tym ostatnim nie zgadzali się pozostali domownicy, ale …. ja i tak wiem swoje;) Jeśli nie lubicie zbyt słodkich ciast, delikatnie zmniejszcie ilość cukru. Ciasto: 400 g mąki pszennej 250 g masła 150 g cukru pudru (proponuję minimalnie zmniejszyć ilość) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego (16g) 8 żółtek Beza: 8 białek(...)pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy oraz masło pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na dużych oczkach tarki. Siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części, zawijamy je w folię lub przekładamy do woreczków i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Dwie blaszki (21x32cm) wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto kroimy

Smaki Na Talerzu
Renifer do czyszczenia i ciasteczka kawowo-orzechowe 173

orzechów na Święta, czas więc zacząć je wykorzystywać.  Ciasteczka wyszły pyszne - odpowiednio chrupiące, mocno kawowe i trochę orzechowe. Coś wspaniałego!  Jedyne, co zmieniłam, to sposób przygotowania. Zamiast ciasto wałkować i wykrawać z niego kółeczka, uformowałam kiełbaskę i pokroiłam ją w plasterki. Szybciej, czyściej i wygodniej. A to ważne, gdy w planie są jeszcze dwa inne rodzaje ciastek, bułeczki(...)łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i orzechami. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć palcami. Wbić jajko i wlać kawę, szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kiełbaskę o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Ciasto odwinąć w formy, kroić na plasterki grubości około

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe muffiny bananowe 218

selen oraz potas. Zalecana jest do  przyrządzania posiłków dzieciom oraz osobom odzyskującym zdrowie po poważnej chorobie, gdyż  jest lekkostrawna i energetyczna. Można wykorzystać ją do pieczenia chleba, ciast, ciasteczek, babeczek oraz gotowania klusek. Coraz częściej staje się zamiennikiem dla popularnej mąki pszennej. Muffiny z mąki kukurydzianej               (12 porcji) Składniki: 1 duży(...)daktyle i miksuję na gładką masę. Dodaję jajko, cynamon oraz maślankę i wszystko dokładnie mieszam. Łączę mąkę z sodą i wsypuję powoli do masy bananowej, szybko mieszając.             Ciasto przelewam do formy na muffinki, do środka wkładam pół kanki czekolady i wstawiam do piekarnika na 20 minut do 180 stopni. Gotowe. Miłego weekendu

Życie na widelcu
Potrawka z kurczaka i warzyw zapiekana z ciasteczkami 153

łyżka posiekanego szczypiorku Instructions Zacząć od ciasteczek - w misce zmieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Dodać masło i wyrobić na kruszonkę, dodać jogurt i posiekany szczypiorek - szybko zanieść ciasto i przełożyć do lodówki. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Pora umyć i pokroić w plasterki. Ząbki czosnku drobno posiekać. Seler pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić

Cooking for Emily
Szarlotka z budyniem i kajmakową polewą 101

kontrastuje z kwaskowymi, mocno cynamonowymi jabłkami. Wszystkiego dopełnia mocno słodka polewa z kajmaku i chrupiące płatki migdałów. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania- nie można się od niej oderwać. Na ciasto (tortownica 24 cm): 2 szklanki mąki krupczatki (250ml) 1/2 szklanki cukru 1 całe jajko 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany 125 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na warstwę(...)łyżki masła 1 łyżka bułki tartej  Mąkę , proszek do pieczenia i cukier wsypać do miski. Zimne masło zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać jajko i żółtko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i wsadzić do lodówki na 0,5 h. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować 1/2 łyżki masła i obsypać bułką tartą. Połowę ciasta rozwałkować

Krylowa Kuchnia
Orzeszki z kremem – nadziewane ciasteczka 200

nadziewamy je kremem. Orzeszki można nadziać dowolnym kremem. Najpopularniejsze są kremy na bazie mleka w proszku. Ja jednak dziś polecam Wam prosty krem, który sprawdzi się również do przekładania ciast. Składniki: Na kruche ciasteczka orzeszki: 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 0,5 szklanki cukru pudru 1/4 łyżeczki sody mała szczypta soli 250 g masła lub margaryny Na krem(...)Przygotowanie: Jak przygotować kruche orzeszki? Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sodę i małą szczyptę soli. Mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy żółtka jaj i posiekane masło lub margarynę. Szybko zagniatamy ciasto (powinno być jednolite). Ciasto schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Rozgrzewamy nasz opiekacz do orzeszków. Ze schłodzonego ciasta robić małe kuleczki i wkładać je we wgłębienia w opiekaczu

Słodkie okruszki
Torcik śmietanowy z winogronami i galaretką 113

Jako deser poniedziałkowej kawy proponuję pyszny torcik z masą śmietanową, winogronami i galaretką. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 6 łyżek oleju, ½ łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Masa śmietanowa: ½ litra śmietany 30%, 2 opakowania śmietan fixu, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 100ml wody, ½ łyżeczki czerwonego barwnika(...)olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję żelatynę i miksuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pierogi z kwaszoną kapustą i grzybami leśnymi firmy Orzech 153

koniec urlopowania i czas się wziąć do pracy :)       Dzisiaj zapraszam Was na pyszne pierożki z Kwaszoną kapustą i grzybami leśnymi firmy Orzech . Składniki na ciasto : około 400 g mąki 1 łyżka oleju 250 ml ciepłej wody  Składniki na farsz : 3 szklanki  Kwaszonej kapusty firmy Orzech   vegeta , pieprz do smaku 1 duża cebula(...)maśle Dodać do kapusty , przyprawić do smaku solą , pieprzem lub vegetą. Wszystko dokładnie wymieszać . Na stolnicy zrobić kopczyk a w nim dołek , wlać olej i stopniowo wodę szybko zarabiając ciasto. Ciasto ma być elastyczne . Jeśli wyda wam się za gęste dodajcie więcej wody , jeśli za rzadkie więcej maki , wszystko zależy od jakości mąki jakiej użyjecie.  Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką

Sama słodycz i szczypta chili
QUICHE Z CEBULĄ Z BOCZKIEM 157

Quiche to rodzaj kruchego ciasta z warzywnym nadzieniem zalanego masą śmietanowo-jajeczną.  Taka wytrawna tarta do wspaniały pomysł na obiad albo ciepłą kolację. Delikatny, kruchy spód + farsz cebulowo-boczkowy tworzy pożywną całość, która  nie obciąża jednak zbytnio naszego żołądka :) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 150 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki(...)sera żółtego 4 średnie cebule sól pieprz słodka papryka Wykonanie: Spód: Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy zimne posiekane na kawałki masło, jajko i wodę, zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na co najmniej 1h.  Nadzienie: Cebule obieramy, kroimy w kostkę, podobnie jak boczek. Z papryki usuwamy nasiona i równiez

Walijskie Pichcenie
Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami 108

grzybami. Uwielbiamy je! Tak przygotowane pierogi możecie podać zarówno na Święta, jak i na każde przyjęcie – ja na pewno przygotuje je również na Sylwestra. Pyszne drożdżowe ciasto i szybki, dobrze doprawiony farsz, to podstawa tych pieczonych pierogów. Tym razem postawiłam na ekspresowe rozwiązanie i użyłam gotowego farszu grzybowego do pierogów Leśne Skarby . Coś cudownego! Idealne rozwiązanie dla zabieganych(...)zapomnijcie dać znać jak Wam smakowały drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami z mojego przepisu. Składniki: (na około 80-90 sztuk, w zależności od wielkości pierogów) Na ciasto: 1000 g mąki pszennej + do podsypania 50 g świeżych drożdży duża szczypta cukru szczypta soli 80 g masła lub margaryny 1 i 4/5 szklanki mleka (dwie niepełne szklanki) 2 jajka klasy

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania