szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:288/2080)

Makowiec z jabłkami i wiśniami 179

cieście z dodatkiem jabłek, które sprawiają, że ciasto jest wilgotne. Wiśnie wnoszą delikatną kwaskową nutę, przez co ciasto jest jeszcze smaczniejsze. Na wierzchu ułożyłam wycięte gwiazdki z kruchego ciasta :) CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/2 łyżeczki proszku od pieczenia 1/3 szklanki cukru 150g masła 2 żółtka MASA MAKOWA: 400g maku mielonego 2 szklanki wody(...)manny 2 jabłka ok 2 szklanek wiśni z kompotu lub nalewki Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać kawałki zimnego masła, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Około 1/3 ciasta rozwałkować i wyciąć gwiazdki. Zarówno gwiazdki jak i pozostałe ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny. Ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej na spód formy

https:KKuchniaMniam
Szarlotka po raz drugi 127

masła 2 żółtka 3 łyżki cukru(dodałam brązowego) 3 łyżki śmietany Prażone jabłka Cynamon 2 białka 2 łyżki cukru pudru Z mąki, masła, żółtek, 3 łyżek cukru śmietany szybko zagnieść ciasto I wstawić do lodówki na 20 minut. W międzyczasie uprażyć jabłka. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, okrągłą formę wysmarować masłem I wysypać mąką. Ciasto podpiec pod papierem z obciążającą

Smaki Przyprawy i Kolory
Quiche Lorraine ze szpinakiem i serem feta. 153

dodatkiem fety skradła moje serce. Jest zdrowa, pięknie się prezentuje i do tego ten smak... ach, jaką mieliśmy ucztę! Składniki na Quiche Lorraine ze szpinakiem i serem feta CIASTO: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli NADZIENIE: 300 g szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 250 ml śmietanki(...)pieczenia i solą, przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy kruszonkę, następnie dodajemy jajko i nadal siekamy. Teraz odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto dłońmi (nie należy tego robić długo, żeby zbytnio nie ogrzewać ciasta) i wykładamy nim formę o średnicy 26 cm, wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut

Rozpustne gotowanie
Szarlotka po raz drugi 115

masła 2 żółtka 3 łyżki cukru(dodałam brązowego) 3 łyżki śmietany Prażone jabłka Cynamon 2 białka 2 łyżki cukru pudru Z mąki, masła, żółtek, 3 łyżek cukru śmietany szybko zagnieść ciasto I wstawić do lodówki na 20 minut. W międzyczasie uprażyć jabłka. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, okrągłą formę wysmarować masłem I wysypać mąką. Ciasto podpiec pod papierem z obciążającą

Kulinarna rozmowa
Chleb z orzechami włoskimi, siemieniem lnianym i słonecznikiem 81

pomocnicy” odmówili współpracy i zaczęli rozrabiać i zwyczajnie zabrakło mi czasu na zabawę w piekarza. Upiekłam więc chleb i wcale nie żałuję, wyszedł pyszny i co najważniejsze ciasto bardzo szybko urosło i ładnie się zarumieniło Składniki: -400g mąki pszennej pełnoziarnistej – 200g mąki pszennej tortowej – 250ml ciepłego mleka – 3 jajka – 70g miękkiego masła(...)odstawić na 15 minut. Następnie dodać masło i jajka, wymieszać. Mąki wymieszać z siemieniem lnianym, słonecznikiem i posiekanymi orzechami. Suche składniki dodać do mokrych, wymieszać dokładnie i zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące się, posmarować ręce oliwą. Zagniecione ciasto włożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ręczniczkiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ja nie miałam tyle czasu

Smaki Armine
Orkiszowa tarta z jabłkami 177

genialnie wygląda "przykryta" ciastem wykrawanym foremkami. Ja wybrałam kwiaty, ale ale wszelkie inne wzory również wskazane. Może listki, albo ... jabłuszka ? PRZEPIS NA ORKISZOWĄ TARTĘ  Z JABŁKAMI Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 150 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody Dodatkowo: około 1,5 kg jabłek papierówek(...)posiekać nożem na drobniutkie kawałeczki. Zimne masło pokroić w drobną kostkę, mąkę wymieszać z cukrem. Masło rozetrzeć z mąką, dodać żółtko i zimną wodę - posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Ewentualnie przygotować ciasto w malakserze - ja tak właśnie robię. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć

kolorowotorcikowo
Pleśniak z jabłkami i orzechami 152

czarnej porzeczki, jednak by podkreślić jego sezonowość dodałam pachnący cynamon oraz orzechy włoskie. Koniecznie skuście się na to połączenie, ciasto zniknęło błyskawicznie.  Pleśniak z jabłkami i orzechami Składniki : ciasto: 3 czubate szklanki mąki - 500g mąka tortowa 250 g margaryny 6 żółtek 1 małe opakowanie cukru waniliowego 1łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżeczki kakao beza(...)łyżki dżemu z czarnych porzeczek orzechy włoskie Przygotowanie: Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy żółtka oraz posiekana margarynę, zagniatamy szybko kruche ciasto dodając śmietanę. Ciasto dzielimy na 3 części. (część na spód największa ) Do jeden części dodajemy kakao. Częścią ciasta na spód wykładamy blachę, nakłuwamy i wkładamy do lodówki, pozostałe ciasto zawijamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bułeczki z patelni nadziewane twarogiem kozim 147

łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli około 50g twarogu koziego (w formie serka na kanapki) 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Umieszczamy wszystkie składniki w misce i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na pięć kawałków, po czym z każdego formujemy w rękach płaskie placuszki. Na środku każdego placuszka umieszczamy około łyżeczki twarogu koziego, posypujemy oregano i zlepiamy boki placuszków, tworząc małe(...)Jeżeli nie masz za dobrej patelni możesz smażyć na papierze do pieczenia położonym na patelni. W ten sposób bułeczki nie będą do niej przywierały. Bułeczki są gotowe gdy tylko ciasto przestanie być surowe. Usmażone bułeczki przekładamy na talerz, posypujemy jeszcze trochę oregano i polewamy oliwą z oliwek. Kaloryczność: 660 kalorii w całej porcji Ciekawostki zdrowotne: Oliwa z oliwek: Tłuszcze odgrywają

Moja Micha
Szarlotka klasyczna 131

Jedna mała uwaga: ja nieco zmodyfikowałam przepis, ale klasyczny znajdziecie w pod powyższymi linkami. A przy okazji - polecam gorąco do tego wypieku mąkę orkiszową, ciasto wyszło niezwykle delikatne i kruche, a przy tym zdrowsze niż na mące białej. No, podobno...! ;) Składniki: 350  g mąki orkiszowej typ 630 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 1,5 łyżeczki proszku(...)pokruszonych herbatników (lub 3 łyżki bułki tartej)   1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, zimne masło siekamy na drobno z mąką, dodajemy cukier, żółtko i sok z pomarańczy. Szybko zagniatamy ciasto i formujemy kulę, wstawiamy do lodówki na godzinę. 2.  Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone dzielimy ciasto na 2 nierówne części. Mniejszą chowamy ponownie do lodówki. Większą rozwałkowujemy, wykładamy

Kuchnia Prezydentowej
Tarta z rabarbarem i kruszonką 95

rabarbarem i kruszonką , uwielbiam ten kwaskowaty smak połączony ze słodyczą i nutką kardamonu RAFEX   Na spód ciasta wyłożyłam marmoladę owocową ORZECH   . KTÓRĄ BARDZO POLECAM DO CIAST I CIASTECZEK:)  Składniki : około 4 szklanek mąki 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  3 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 kostka margaryny Kasi(...)cukru 4 łyżki mąki 1 cukier waniliowy Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać , margarynę , cukier , cukier waniliowy , śmietanę i jajka . Wszystkie składniki wymieszać  mikserem i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folie i odstawić do lodówki na 20 minut. Rabarbar obrać , umyć i pokroić na kawałki , zasypać cukrem i odstawić na 10 minut. Formę do tarty dość dużą

Sama słodycz i szczypta chili
Szarlotka walentynkowa 148

też nadałam jej taką nazwę. Szarlotka to ciasto, które lubią chyba wszyscy, i którą łatwo zrobić, więc jest taką bezpieczną alternatywą. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruche ciasto: 2szkl. mąki tortowej 0,5szkl. cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 żółtka 100g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki bułki tartej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie(...)dużej miski wsypałam mąkę tortową, cukier puder, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dodałam pokrojone na plasterki zimne masło, zimną śmietanę oraz żółtka. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite ciasto i uformowałam je w kulę. Tortownicę w kształcie sera wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając jego brzegi w rant formy. Ok. 2/3 ciasta starłam na dno tortownicy i wyrównałam

Waniliowe Improwizacje
KRUCHE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I KRUSZONKĄ 99

ciasto musi przestygnąć, by dobrze się kroiło. I szczerze ciężko czekać, gdy maślany zapach zawładnął całą kuchnią i kusi niesamowicie. Brzoskwinie stały się jeszcze słodsze niż na początku. Kruche ciasto z brzoskwiniami lub innymi owocami jakie wybierzecie będzie świetnym pomysłem na deser. Pozostaje tylko parzyć kawę, zebrać łasuchów i zajadać w dobrym towarzystwie SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej(...)PRZYGOTOWANIE: Wymieszaj w misce mąkę z cukrem. Dodaj posiekane i zimne masło. Zagnieć chwilę ręką, powstanie jakby kruszonka, wtedy dodaj wiórki kokosowe, żółtka i śmietanę. Szybko wyrób ciasto, uformuj kulę i owiń w folię spożywczą. Odstaw na godzinę do lodówki. Formę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół

Zasmakuj Kuchni
Sernik brzoskwiniowy 341

się z warstwy kruchego ciasta, brzoskwiniowej masy serowej oraz musu z tychże owoców, który zwieńcza górę wypieku. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik brzoskwiniowy Składniki: ciasto kruche 80g mąki pszennej 40g masła lub margaryny 40g cukru pudru 1 żółtko masa serowa 400g twarogu 3-krotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 300g brzoskwiń z puszki 60g masła(...)brzoskwiń z puszki 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać do niej cukier i posiekany tłuszcz oraz żółtko, zagnieść szybko gładkie ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce - ciasto wyłożyć na spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia (wypuszczonym na zewnątrz), nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 180 stopniach, ostudzić

Smakołyki Bereniki
Sernik z brzoskwiniami 133

Kolejny wielkanocny wypiek,sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i bezą. kruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego 2 budynie waniliowe (2x po 40g) 125 g roztopionego masła lub margaryny 3 jajka 3/4 szklanki cukru sok wyciśnięty(...)razem z proszkiem oraz cukrem pudrem do miski lub na stolnicę. Dodać pokrojone w kawałki zimne masło i szybko posiekać nożem.  Następnie dodać sól oraz żółtka i szybko zagnieść ciasto.  Gotowe podzielić na dwie części (jedna troszkę większa), owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 2 godz. Formę o wym. 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia

Kolorowa kuchnia Elki
Truskawkowa chmurka 199

sobie cynamonu, maku ani skórki pomarańczowej to swoją owocową świeżością i puszystą bezą podbiło gusta domowników. Już mam zamówienia na kolejne blaszki :) SKŁADNIKI (blaszka 25 x 40 cm) kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka jaj masa śmietanowa 250 ml śmietanki kremówki 500g mascarpone(...)mąki ziemniaczanej 50g płatków migdałowych posypka truskawkowy maczek Delecta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę przesiewamy na stolnicę, łączymy z kawałkami zimnego masła, cukrem wanilinowym proszkiem do pieczenia oraz żółtkami i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, owijamy formą i wkładamy na 45 min do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania