szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:281/2080)

Szarlotka z połówkami jabłek i galaretką 173

Dziś przedstawiam prosty przepis na szarlotkę z połówkami jabłek i galaretką. Dzięki galaretce ciasto wygląda inaczej. Przepis znalazłam na blogu  Danusi . Zapraszam do wypróbowania.  Składniki: 3 i 3/4 szklanki mąki krupczatki 375 g schłodzonej margaryny 300 g serka waniliowego homogenizowanego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 10 jabłek 1 opakowanie galaretki o smaku(...)kiwi Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i wymieszać. Margarynę pokroić na małe kawałki. Połączyć razem z mąką - wychodzi tak jakby kruszonka. Dodajemy serek i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i chłodzimy 15 minut w zamrażarce. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Jedną część ciasta przekładamy

Ewusiowe Smaki
Pełnoziarnista tarta ze śliwkami i cynamonem 173

tarta, z mnóstwem śliwkowego nadzienia, które delikatnie wypływa po przekrojeniu ciasta. Do tego aromat rozgrzewającego cynamonu i można na chwilę zapomnieć o całym świecie ;) SKŁADNIKI (forma 26 cm) kruche ciasto 1,5 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( lub pszennej pełnoziarnistej) 150g zimnego masła 3 łyżki cukru muscovado 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj nadzienie 20 średniej wielkości śliwek(...)można więcej) 1/2 łyżeczki cynamonu (można więcej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki. W tym czasie przekrawamy śliwki na pół. Wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i cynamonem i dusimy kilka minut, śliwki

DefinicjaSmaku
Czekoladowa tarta z jagodami 216

Tarta wypełniona słodkim kremem z dodatkiem białej czekolady. Na wierzchu spora ilość leśnych jagód. CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody KREM: 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki 30% 1/3 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej(...)masła 200g czekolady białej ok 1 szklanka jagód Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Można również zmiksować w malakserze. Dodać jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto w kulkę. Spłaszczyć i schłodzić w lodówce. Po ok 30 min rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Ciasto nakłuć i piec w temperaturze 190*C przez

https:KKuchniaMniam
Chleb 166

miałam zapisany oj dawno temu..ale robiąc porządki w swoich zapiskach przypomniało mi się o nim ..i tak oto jest..pyszny...prosty do zrobienia..w takiej upalnej temperaturze ciasto bardzo szybko wyrosło..polecam..bo chlebek pyszny..przepis pochodzi stąd .. ja użyłam świeżych drożdży..i tak podaję w przepisie..Pyszny chlebek..a do chlebka domowy smalec [ przepis też będzie]..i ogórki(...)drożdży świeżych  Drożdże  , 2 łyżki mąki i 0,5  szkl.wody wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia.Następnie dodać mąkę, sól oraz oliwę  i wyrobić  ciasto, stopniowo dodawać wodę. Wyrabiać ciasto około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto i uformować bochenek- formować ciasto

Moje domowe kucharzenie
Tarta podwójnie czekoladowa z cytrynowym mascarpone i owocami 424

zwieńczony pysznymi owocami. Ideał! Ale od razu ostrzegam, że robiąc to ciasto musicie liczyć się z faktem, że na jednym kawałku na pewno nie poprzestaniecie ;) SKŁADNIKI  kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj krem 500g serka mascarpone 100g mlecznej czekolady 2 płaskie łyżki cukru(...)więcej) dodatkowo 100g białej czekolady maliny borówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty ( nie ma potrzeby smarowania formy masłem

DefinicjaSmaku
Sernik z jabłkami. Obecnie zdecydowany faworyt! 114

bardzo sokiem z jabłek ale nic z tych rzeczy jest cudny, kremowy i owocowy. Taki jak powinien być - ideał serniko jabłecznik z cynamonową skórką. Na sernik potrzebujemy: CIASTO: szklanka mąki pszennej 75 g zimnego masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 500 g sera białego, może być w wiaderku lub kostka 2-krotnie zmielona(...)szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli DODATKOWO: 3 średnie jabłka pokrojone w ósemki. Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy

MamaOskarka
Pleśniak z truskawkami 86

piany z białek dodaliśmy proszek budyniowy, dzięki czemu nie opadła pod ciężarem ciasta i pozostała wysoka i puszysta. Udostępnij Składniki na pleśniak z truskawkami 500-600 g truskawek Kruche ciasto: 5 żółtek z jajek wielkości L 2 szklanki mąki pszennej 200 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 5 białek z jajek wielkości L 2 / 3 szklanki cukru(...)odstawić do odsączenia, następnie usunąć szypułki. Większe truskawki przekroić na pół. Na blat przesiać mąkę pszenną i łyżeczkę proszku do pieczenia, dodać żółtka, pokrojoną na kawałki zimną margarynę. Szybko zagnieść ciasto, podzielić je na 3 równe części, włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie pierwszy kawałek ciasta rozłożyć na blasze (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia

niecodziennikpary
Jesienna tarta dyniowa. Nie tylko na Halloween 166

obca. Zawsze znajdzie się jakaś inna okazja, żeby upiec pyszną tartę dyniową. Ot, choćby październik sam w sobie... Tarta dyniowa Składniki: (na formę do tarty o średnicy 30 cm) ciasto kruche: 150 g zimnego masła 90 g cukru 1 jajko 170 g mąki pszennej 80 g mielonych migdałów 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii wypełnienie: 500 g puree z dyni(...)syropu klonowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu dodatkowo: 1 białko 1 łyżka cukru Mąkę, migdały i cukier wymieszać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 60 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć ciastem formę, gęsto nakłuć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
orzechowe ciasto z ziemniaków 158

uwierzy, że głównym składnikiem nadzienia są ziemniaki. Jest smaczne, niezbyt słodkie, z pewnością zdrowsze niż tradycyjne, zwłaszcza w mojej wersji, gdzie część białej mąki zastąpiłam pełnoziarnistą.  Inspiracja składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g masła 150 g cukru pudru 3 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki jogurtu greckiego masa orzechowa(...)cukru pudru szczypta soli kieliszek amaretto polewa: 100 g mlecznej czekolady odrobina mleka ewentualnie czekoladowa posypka i orzechy do dekoracji Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, odstawić na godzinę do lodówki. Ziemniaki zblendować wraz z resztą składników; oprócz białek, które należy najpierw ubić na sztywną pianę z odrobiną soli następnie delikatnie

6niebo
Malinowa szarlotka 168

dodatkiem malinowego kisielu, który zagęszcza i nadaje pięknego koloru i świetnego smaku. Udekorowana świeżymi malinami i odrobiną bitej śmietany. Bardzo ładnie się prezentuje, jest delikatna, należy do tych ciast, które szybko się zjada ;) Idealne na takie upały, które teraz mamy, aż chciałoby się zawitać nad morze, najlepiej samolotem. Szybko i w miarę tanio, a samochód bezpiecznie można zostawić(...)dodawać cukier, nadal ubijając. Po kolei dodawać żółtka, ciągle mieszając. Mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Nadzienie jabłkowe 1 kg jabłek cukier - do smaku 1 duży kisiel malinowy Jabłka

Domowa cukiernia Ewy
Tarta egzotyczna - papaja i marakuja 218

się pączkami, pączusiami, chrustem ... Przepis na takowe znajdziecie tutaj . Niemniej jednak, na tartę zawsze jest dobra pora. A taka tropikalna, zjedzona w połowie lutego, przywoła wakacyjne wspomnienia ;) Składniki na ciasto: ( na formę średnicy 26-28 cm ) 150 g zimnego masła 240 g mąki pszennej   80g cukru pudru    2 żółtka 2-3 łyżki soku z cytryny Nadzienie(...)łyżki mąki pszennej Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, mąkę przesiać. W robocie lub na stolnicy posiekać masło z mąką, dodać cukier puder, żółtka oraz sok z cytryny - szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto przenieść do formy na tarte, mocno

kolorowotorcikowo
Kolorowa tarta warzywna 217

efekt jest świetny, a moja tarta podbiła serca i domowników i sąsiadów. Danie jest tanie, z łatwo dostępnych składników, wegetariańskie i na prawdę pyszne. Składniki na 4 porcje : Kruche ciasto: 180g mąki pszennej pełnoziarnistej 100g masła duża szczypta soli łyżeczka suszonego tymianku 3 łyżki zimnej wody Farsz: 1 cienka cukinia zielona 1 cienka cukinia żółta 4 niezbyt duże czerwone cebule(...)spore jajka 100 ml jogurtu (ja użyłam mleka owsianego, bo nie miałam akurat jogurtu) szczypta soli 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Z mąki, masła, wody, tymianku i soli zarobić szybko kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą tartę (u mnie o średnicy 28cm). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiec przez 15 minut. W międzyczasie pokroić warzywa

Dietolog
JABŁKA PIECZONE W CIEŚCIE + FILMIK 98

Jabłka w cieście to szybka i smaczna, słodka przekąska. Idealne na letni podwieczorek lub coś słodkiego do kawki.  SKŁADNIKI :  4 duże jabłka  150 g mąki pszennej 220 ml mleka  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny cukier waniliowy 1 jajko olej do smażenia cukier z cynamonem do posypania(...)PRZYGOTOWANIE :  Jabłka obieramy, kroimy w plastry i usuwamy gniazda nasienne.  Mleko, jajko, sok z cytryny wlewamy do miski, dodajemy mąkę, proszek, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego, tak aby ciasto mogło się przykleić do kawałków jabłek. Plastry jabłka obtaczamy w cieście i smażymy na patelni, na rozgrzanym tłuszczu, z jednej i drugiej strony

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasteczka cappuccino 228

Ciasteczka cappuccino to niezwykle kruche krążki z mocno wyczuwalnym smakiem kawy. Przygotowuje się je z podstawowych składników na ciasto kruche, wzbogacając przepis o proszek do pieczenia oraz cappuccino (również w proszku). Z podanej ilości składników można upiec około 20 sztuk . Ciasteczka cappuccino Składniki: 160g mąki pszennej 80g masła 50g cukru pudru 40g proszku cappuccino 2 żółtka 3/4 łyżeczki proszku(...)powinny być zimne - mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cappuccino w proszku - dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtka, wszystko posiekać razem, szybko zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę - schłodzone ciasto podzielić na części, każdą z części uformować w kulkę wielkości orzecha włoskiego - kuleczki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej

Smakołyki Bereniki