szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1039/2080)

CUSTARD CZYLI GALARETKI Z ANGIELSKIM SOSEM WANILIOWYM 243

chudszym zamiennikiem tzw "śnieżką" Ponieważ akurat nie miałam pod ręką żadnych owoców do wzbogacenia deseru, zrobiłam szybki i banalnie prosty angielski sos waniliowy czyli tzw. custard.  Znacznie rzadszy od naszego budyniu podawany w Anglii jako dodatek do lodów, ciast i deserów. Bardzo popularny, bardzo smaczny i niestety ... bardzo kaloryczny :-( Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka poziomkowa

Walijskie Pichcenie
Chruścik lany 220

lejka ciasto poruszając przy tym ruchem spiralnym-tak by tworzyły się jakby gniazdka Do lejka wlewamy niewielką ilość ciasta , tak by chruścik, który silnie rośnie swobodnie zmieścił się w małym garnuszku Gdy zrumieni się po jednej stronie (dzieje się to szybko), przekręcamy  na drugą stronę Po ocieknięciu z tłuszczu posypujemy cukrem pudrem

Proste Potrawy
Francuskie świderki serowe 181

Szybka, tania i łatwa w wykonaniu przekąska będzie świetnym dodatkiem do wieczornego seansu filmowego lub grilla w gronie przyjaciół. Składniki - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 jajko - ser żółty z plastrach Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe  i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął na reklamę

Świat Smaku
Tarta ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi 229

Brak czasu w maju, ale szparagi kusiły, kusiły i skusiły. Szybka tarta na francuskim spodzie plus dodatki z lodówki. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (chłodzone) pół pęczka szparagów pomidorki koktajlowe 3 jajka 100 g śmietany 18% 10 dag żółtego sera 3 plastry szynki sól, pieprz posiekany koperek Wykonanie: 1. Ciastem wyłożyć formę do tarty. Ponakuwać widelcem. 2. Pomidory pokroić na połówki

Pasja Smaku
Ryż na słodko! 222

smaków z dzieciństwa) W naszym domu przeważnie gościł ryż zapiekany z jabłkami, ale często też jedliśmy pyszny i szybki ryż ze śmietaną, cukrem i cynamonem. Pycha!! Zapraszam na akcję, której bohaterem będzie słodki ryż pod każdą postacią: zapiekanki, bydyniu, leguminy, ciasta czy w owocach. Mile widziane również jego egzotczne wersje. Jest jedyny warunek, w przepisie powinny występowac ziarenka ryżu

Mia Cucina Sofieta
Łosoś.Wino. Cytryna. 217

się w oka mgnieniu. Zastanawiałam się jaki zapach poza gotującym się winem wprawia mnie w dobry nastrój. Na szybko zrobiłam w głowie listę swoich ulubionych aromatów. Lubi ę gdy dom przenika wo ń czekolady lub korzennych przypraw w czasie pieczenia ciasta. Szczególnie jesienią i zim ą przygotowywanie takich da ń sprawia mi przyjemność. Lubi ę te ż gdy zapach rozgrzanego

Przysmaki Karolki
ŁOSOŚ ze SZPINAKIEM ZAPIEKANY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 205

oliwek 3 ząbki czosnku  2 łyżki sosu teryiaki sól, pieprz do smaku opakowanie ciasta francuskiego light 1 żółtko łyżka czarnego sezamu kalafior 1 litr mleka (do ugotowania kalafiora) 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej Łososia oczyścić – najpierw zdjąć skórę, następnie pęsetą wyciągnąć ości szybkim i zdecydowanym ruchem, umyć pod bieżącą wodą, oprószyć przyprawami (sól, pieprz) i włożyć do miski(...)oliwek, dodać pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę bądź pokrojony w cieniutkie plasterki, dodać szpinak, poddusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia i ostudzić. Rozłożyć ciasto francuskie na papierze do pieczenia. Na dłuższym boku rozłożyć warstwę łososia wraz z zalewą i czosnkiem (tak żeby był ułożony na całek długości boku ciasta), następnie położyć szpinak. Całość zawinąć

Dietolog
Piernikowa rolada z pomarańczą 241

Pyszna piernikowa rolada z dodatkiem soczystych cząstek pomarańczy to połączenie doskonałe. Bardzo posmakowała mojemu mężowi :) Polecam na szybki weekendowy deser :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem: 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 1 duża pomarańcza   Polewa(...)sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką posypaną cukrem

Na Ciasteczkowych Papierach
Protein pancakes! 205

uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej ciasto naleśnikowe. I hop, na patelnię. Pamiętajcie, aby naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.  Dzisiaj przesmarowałam swoją odrobiną olejku kokosowego. Po wylaniu ciasta na patelnię zmniejszamy ogień / poziom nagrzania płyty do minimum. Ja zawsze zwracam uwagę na to, aby powierzchnia była podgrzewana równomiernie, czyli duży palnik - malutki ogień. Kilka minut, sprawdzamy, czy nie przywiera. Dobrze(...)rozpadają :) Aby spokojnie przewrócić naleśnik na drugą stronę użyjcie teflonowej szpatułki - i zróbcie to szybko.  Ciach ciach i smażymy z drugiej strony, dosłownie 2 minutki :) Dzisiaj robiłam jeden duży naleśnik na patelni o średnicy około 25 cm - ale równie dobrze możecie zrobić z tego ciasta małe pancakes - jeśli się na to zdecydujecie, dodajcie mniej wody, aby ciasto było gęstsze

Spektrum Smaku
Super kruche ciasteczka orzechowe 119

tych orzechowych ciasteczkach można powiedzieć, że to po prostu ideał – są doskonale kruche, świetnie smakują, są proste w przygotowaniu, szybkie i mają minimalną ilość składników. Myślę, że po takiej rekomendacji nie przejdziecie obok nich obojętnie Składniki na około 20 ciasteczek (5×8 cm): 16 czubatych łyżek mąki 35 dag miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki zmielonych orzechów(...)Dodatkowo: ½ czekolady (opcjonalnie) 4 łyżki zmielonych orzechów (opcjonalnie do posypania ciastek przed pieczeniem) Wszystkie składniki na ciastka zagniatam w kulkę (jeśli ciasto nie lepi się dostatecznie, dodaję jeszcze trochę masła). Ciasto wkładam do lodówki na pół godziny. Następnie rozgniatam ciasto lub rozwałkowuję na grubość ok. 1 cm (albo trochę mniej, jeśli ciasteczka będą mniejsze) i wykrawam dowolne kształty. Ciastka układam

Słodki sentyment
Szarlotka z żurawiną i pianką 154

zrobiłam z nich szarlotkę. Okazało się, że podczas obróbki termicznej szybko zmiękły i zaczęły się rozpadać. Szarlotka wyszła bardzo dobra. A żurawina trafiła tu w sumie przypadkowo. Zostało mi trochę i chciałam ją w końcu wykorzystać, to dorzuciłam do uprażonych jabłek. Połączenie bardzo dobre😋 Składniki (blaszka 27x34cm): Kruche ciasto: 4 żółtka 250g masła/margaryny 3 szklanki mąki (dałam pół krupczatki

Kuchnia domowa Ani
Stefanka 222

wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto, każdy placek ciasta osobno - około 15 min. w temp. ok 160 stopni (fot.2) . Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Odstawić na chwilę z ognia i wsypać, szybko mieszając kaszę manną. Znowu postawić na palnik i cały czas energicznie mieszając, chwilkę jeszcze gotować, aż zrobi się(...)tylko zdążyła lekko zakipieć i się nie zwarzyła. Kakao bardzo zagęszcza polewę, więc jeśli okaże się za gęsta, należy dodać 1-2 łyżki przegotowanej wody i dobrze wymieszać. Polewamy ciasto polewą (fot.4) i odstawiamy je w chłodne miejsce, najlepiej na całą

Świat Ciasta
Pierogi z kapustą i grzybami 198

słońcem. Na ciasto: 1 kg mąki pszennej łyżeczka soli łyżka oleju ciepła woda Do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i olej. Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości. Nadzienie: 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 1 szklanka grzybów świeżych (u mnie mrożone borowiki(...)cebula się zeszkli, to wrzucamy drobno posiekane grzyby. Ogień musi być duży, grzyby mają się szybko podsmażyć. Grzyby dodajemy do ugotowanej i odcedzonej kapusty. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprze, kminkiem i cząbrem. Kminek dobrze jest podprażyć wcześniej na suchej patelni. Wystudzony farsz nakładamy na ciasto i zlepiamy pierogi. Post Pierogi z kapustą i grzybami pojawił się poraz pierwszy w LADY

ladykitchen
Dołki - smaczne, proste i wpisane na listę MRiRW. 228

zastępowano ziemniakami, a brak drożdży zsiadłym mlekiem i sodą oczyszczaną. Małe racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra lub ostatki, czasem też stanowiły proste dania obiadowe. Posypywane pudrem lub podawane z powidłami." Tyle mówi historia. Ten jak i poprzednie przepisy regionalne,  należą do szybkich, prostych , bazujących na ziemniakach,  mące i tym co było w zasięgu ręki(...)gospodyni. Wróciła z pola, musiała coś szybko ugotować, zrobić obrządek i znów iść w pole. Nie było czasu na długie mieszanie w garach. Maria Ochorowicz - Monatowa (1866 - 1918) w swojej książce podała taki przepis na dołki.  Ćwierć litra mąki i trzy dkg drożdży zarobić letnim mlekiem i postawić w ciepłym miejscu. Gdy się rozczyna ruszy, wbić trzy całe jaja

Dieta moja pasja
Tort Urodzinowy Mój :) 234

końcu do masy jajecznej przesiewamy mąki i proszek do pieczenia i łyżką musimy wmieszać składniki. Mieszamy szybko i energicznie, tak aby napowietrzyć masę. Masę wykładamy do przygotowanej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez max. 40 minut. Po tym  czasie ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i dopiero zimne kroimy na 3 równe blaty. Nasączenie: 1/2 szklanki wiśniówki domowej

Blondynka Gotuje