się do kanapek. Dodatek mąki orkiszowej sprawia, że nie traci świeżości tak szybko, jak pieczywo z mąki pszennej. Nie będę Was jednak czarować opowieściami, że to bardzo łatwy przepis na chleb . Przepis na ciabattę wymaga nieco cierpliwości. Trzeba pamiętać o tym, żeby mocno podsypać stolnicę mąką, ponieważ ciasto niemiłosiernie klei się do rąk podczas składania i jest bardzo miękkie
Cztery Fajeryprzesłodzone, wilgotne dzięki zawartości jogurtu, z dużą ilością czarnej porzeczki. Proste i szybkie do zrobienia. Tanie. Bez wyszukanych produktów. Pyszne ❤❤❤ Składniki: 1 mały jogurt (ok. 180g) 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3 całe jajka 0,5 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce: u mnie odsączona z kompotu czarna porzeczka Wykonanie(...)czyli jogurt, olej, jajka. Teraz wystaczy wymieszać zawartość obu misek- krótko mikserem, lub przy użyciu rózgi. Na koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy łyżką by połączyły się z ciastem. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki lub babeczki wyłożonych papilotkami do wysokości 3/4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut
Walijskie PichcenieDzisiaj przedstawiam przepis na bardzo smaczne ciasto – cytrynkę. Przepis dostałam od mojej siostry. Idealne połączenie aromatu i smaku cytryny ze słodyczą cukru. Ma jedną wadę – znika za szybko. Składniki: Biszkopt: 5 – 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru Skórka otarta z 2 cytryn(...)Cały czas mieszamy. Ugotowany kisiel wylewamy na biszkopt. Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym i śmietan – fixem i wykładamy na wystudzony kisiel. Przykrywamy drugim biszkoptem. Przygotowanym lukrem ( ugotowanym ) smarujemy wierzch ciasta. SMACZNEGO
Smaki EwyBardzo lubimy takie lekkie, piankowe desery. Ten jest wyjątkowo szybki w przygotowaniu i niezwykle puszysty. Na dodatek nie zawiera jajek. Ja wykorzystałam do niego mus z truskawek, który latem zamroziłam, ale zrobiony ze świeżych owoców na pewno będzie jeszcze lepszy:) Spód: 150g kakaowych herbatników, 5 łyżek masła. Herbatniki zmielić w blenderze, masło stopić. Dodać do ciastek, krótko zmiksować(...)cukrem pudrem. Dokładnie rozmieszać, po czym przestudzić. Dodać śmietanę, wymieszać i przelać na przygotowany spód. Schłodzić. Gdy masa całkiem stężeje na wierzchu rozsmarować mus z truskawek wymieszany z cukrem. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego:) Przepis
Z miłości do słodkościśrednim ogniu podgrzewać cukier, aż do rozpuszczenia go. Dodać masło i szybko mieszać, aż powstanie jednolita masa. Następnie wlać śmietankę i mieszając gotować, aż powstanie jednolita masa. Odstawić do przestudzenia. Ma być chłodna, ale nie zimna, gdyż będzie za gęsta. Ubić śmietanę, dodać masę karmelową, dokładnie wymieszać. Na cieście ułożyć karmelową śmietanę. Odstawić do lodówki na około godzinę. zastawa
królestwo garówprzepis na ciasteczka, które zawsze robią furorę w domu. Znikają bardzo szybko i zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem. U mnie w domu wykonywane były na różnego rodzaju przyjęcia. Po raz pierwszy zrobiłam te ciasteczka sama i duma mnie rozpiera. Fajne uczucie gdy można samemu zrobić potrawy czy ciasta, które przez lata robiła nam mama czy babcia. Jednym słowem duma
ciastkarnia na kruchym spodzieKiedy w domu zalegają dojrzałe banany , doskonałym pomysłem są muffinki bananowe z czekoladą Bardzo szybkie i łatwe, świetne na kulinarne przygody z dziećmi . Składniki na 12 babeczek: 2 średnie banany 1 jajko 1 ¾ szklanki mąki ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 3 łyżki jogurtu naturalnego ½ szklanki oleju 12 kostek czekolady Banany obieram i dokładnie rozgniatam widelcem(...)bananów dodaję jajko, cukier i jogurt i chwilę miksuję. Do masy dodaję pozostałe składniki i mieszam łyżką. Ciasto wykładam do foremek muffinkowych, wciskam po jednej kostce czekolady i wstawiam foremki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut, aż zrobią się rumiane. Smacznego Artykuł Muffinki bananowe z czekoladą pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentZaległe ciasto z zeszłego tygodnia. Bardzo je lubię. Niby to zwykle ciasto z owocami i kruszonką, ale czasem, takie ciasta są najlepsze. Latem robię je, dość często i z różnymi owocami. Tym razem, zrobiłam z winogronem, akurat miałam takie słodkie, bez pestek. Szybko i łatwo się robi. Myślę, że każdy sobie z nim poradzi. Nawet, jeśli nie jest mistrzem wypieków(...)szklanki mąki 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Gotowe ciasto, przełożyć do tortownicy, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Na wierzch wyłożyć dowolne owoce. U mnie tym razem winogron. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 30 minut. W międzyczasie
Agusiowe smakołykipowstania maszynki do mielenia mięsa – i zakończyła przy okazji korzystanie z mięsnych resztek w wyspiarskich zapiekankach. Zmielone mięso dało się gotować i smażyć prędzej, wydajniej, posiłek był gotowy szybko – nie trzeba było czekać z robieniem zapiekanki na resztki z odświętnej pieczeni. Ten przepis najbliższy jest oryginałowi – mielone mięso doprawione jest niewielką, ale całkowicie wystarczającą do podkreślenia smaku ilością prostych(...)Wasza patelnia do piekarnika się nie nadaje – zapiekanka uda się też w metalowej lub ceramicznej formie na ciasto albo w naczyniu żaroodpornym – nie potrzebuje przykrycia. Na patelni rozgrzewamy na wysokim ogniu łyżkę oleju i smażymy mięso – ma się zamknąć i szybko zbrązowieć, nie może puścić wody – smażymy je na wysokim ogniu, stale mieszając, żeby pozwolić na odparowywanie płynu
Karo in the Kitchenwyszła kombinacja 3 smaków. Całość wstawiamy do lodówki na 2-3h lub na całą noc. Gotowe Szybko, zdrowo i pysznie SMACZNEGO Jeśli szukasz innego deseru z wykorzystaniem nasion chia, mam dla Ciebie również przepis na KOKOSOWE CIASTO Z NASION CHIA I JAGODOWYM TOPEM Artykuł FIT PTASIE MLECZKO Z NASIONAMI CHIA pochodzi z serwisu Jemy i nie tyjemy
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiiprzygotowania kruchego ciasta ważne jest jego odpowiednie schłodzenie - bardzo zimne kruche ciasto przed wstawieniem do pieca gwarantuje najlepszą strukturę ciasta po upieczeniu. Sernik w kruchym cieście jest delikatnie cytrynowo-waniliowy, bardzo smaczny, idealny do filiżanki kawy lub herbaty. Bardzo polecam, smacznego:) Sernik w kruchym cieście, składniki: na tortownicę o średnicy 23 cm (lub trochę większą): na ciasto(...)wanilią, skrobią ziemniaczaną i masłem. Do masy delikatnie wmieszać pianę z białek. Na blaszkę z ciastem wyłożyć wyłożyć masę serową. Na ser zetrzeć resztę ciasta (ścieramy na tarce na duże wiórki). Piec w 180 C około 70-80 minut (jeśli wierzch będzie za szybko się rumienił, można go zakryć papierem do pieczenia). Studzić w piekarniku stopniowo otwierając drzwiczki. Gotowy sernik
Lekcje w kuchnismakuje cudownie, to jeszcze wygląda jak milion dolarów ;) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki: Ciasto szpinakowe: 40 g. świeżego szpinaku 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 7 łyżek oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz
Delicious Placemąki wsypujemy do miski. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy. Następnie dodajemy posiekane, zimne masło i łączymy składniki dość szybko. Możemy to zrobić mikserem przy użyciu haka lub siekając zwykłym nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę. Wyrabiamy gładkie ciasto, które formujemy w kulę i owijamy folią. Wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto poprzedniego
Walijskie Pichcenieolej, sól i cukier. Wyrabiamy ciasto. (będzie dość gęste, ale nie zwięzłe, elastyczne) Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, miskę przykrywamy ścierką. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je na stolnicę z mąką, dzielimy na 3 części, lekko wyrabiamy. Każdą część ciasta rolujemy, a następnie zaplatamy w warkocz. Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem(...)pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na jakieś 20-30 minut. Przed włożeniem do piekarnika ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 160 stopniach przez 40 minut. kruszonka: Mąkę, cukier i masło szybko rozcieramy między palcami tak, aby powstały grudki
Bon appetit mon amie