szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1057/2080)

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ + FILMIK 113

Sezon truskawkowy trwa, więc i ciasta z truskawkami muszą być. Dzisiaj przygotowałam słodką przekąskę truskawkową, czyli ciasto półkruche z pieczonymi truskawkami i rabarbarem oraz kruszonką. Ciasto z truskawkami wręcz rozpływa się w ustach.       SKŁADNIKI :  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki cukru 125 g margaryny 2 jajka 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej(...)płyny znacznie odparują. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy w 1/4 szklance wody i wlewamy do rozgotowanych owoców i szybko mieszamy. Masę owocową odkładamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i dalej ucierając wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto jest dość luźnej konsystencji ale takie ma być.  Blaszkę o wymiarach 30/25 wykładamy papierem do pieczenia

Kulinarne Fantazje Marioli
Prosta tarta szarlotka sypana bez miksera 61

upieczenia poniższego ciasta z jabłkami nie potrzebujesz miksera, wystarczy ostre metalowe tarło. Szarlotka robi się praktycznie sama, nawet kruszonka na jej wierzchu powstaje praktycznie sama, zdziwisz się jak łatwy jest ten przepis. Grysik, czyli kasza manna nadaje fantastycznej konsystencji, dzięki niej ciasto nie jest suche, jak w przypadku dodania samej mąki pszennej. Po upieczeniu na górze ciasta tworzy się cudowna(...)/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/szarlotka-na-tarle-480x270.jpg"],"description":"Jab\u0142ecznik idealny, \u015bcierany na tarce. Szarlotka sypana bez u\u017cycia miksera. Ciasto z jab\u0142kami z kilku prostych sk\u0142adnik\u00f3w.","keywords":["jab\u0142ka","kasza manna","mas\u0142o cynamon","szarlotka sypana","szybka szarlotka","najprostsza szarlotka","jab\u0142ecznik","tarte jab\u0142ka"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished

ProstePesto.pl
Pięciominutowe ciasteczka biszkoptowe 224

cukru waniliowego Na krem czekoladowy: ok. 8 kostek czekolady mlecznej 1/2 łyżki śmietanki 30% Na wierzch: cukier puder do posypania sos wiśniowy lub ulubiony dżem Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce. Przelewamy do głębokiego talerza ("rosołowego") lub innego dość płytkiego i szerokiego naczynia, które możemy włożyć do mikrofalówki. Naczynie uprzednio smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką , aby nasz placek(...)czasie rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną w garnku z grubym dnem. Wyciągamy gotowy placek. Kładziemy na desce i wycinamy nim kółka. Na połowę kółek nakładamy nasz krem czekoladowy (szybko). Na wierz kładziemy kółko bez kremu.Posypujemy cukrem pudrem i kładziemy odrobinę sosu wiśniowego lub ulubionego dżemu. W zależności od "formy" i wielkości kółek wyjdzie kilka ciasteczek. Mi wychodzi około 4-5, czyli

Słodkie okruszki
Leniwe z przepisu mojej babci 57

stołach i w tych bogatszych i mniej zamożnych domach, królowało ciasto z różnymi rodzajami nadzienia – mięsnym, serowym, z kaszy lub ziemniaków. Były jednak gospodynie, którym nie chciało się robić oddzielnie ciasta i farszu do pierogów z serem, i tak właśnie z pierogów wyewoluowały “leniwe” kluski – czyli połączenie nadzienia z ciastem. Mnie także daleko do perfekcyjnej pani domu, która godzinami stoi(...)zagotuj wodę ze szczyptą soli. Kluski zrobisz tak szybko, że jeśli wstawisz ją teraz, akurat zdąży się zagotować. Twaróg włóż do dużej miski. Dodaj żółtko. Oba składniki dokładnie rozgnieć i wymieszaj widelcem tak, by nie było grudek. Białko z odrobiną soli ubij na sztywną pianę jak na bezy (dzięki temu sposobowi ciasto będzie bardziej puszyste i lekkie). Dodaj piankę

smakowitehistorie.com
Leniwe z przepisu mojej babci 75

stołach i w tych bogatszych i mniej zamożnych domach, królowało ciasto z różnymi rodzajami nadzienia – mięsnym, serowym, z kaszy lub ziemniaków. Były jednak gospodynie, którym nie chciało się robić oddzielnie ciasta i farszu do pierogów z serem, i tak właśnie z pierogów wyewoluowały “leniwe” kluski – czyli połączenie nadzienia z ciastem. Mnie także daleko do perfekcyjnej pani domu, która godzinami stoi(...)zagotuj wodę ze szczyptą soli. Kluski zrobisz tak szybko, że jeśli wstawisz ją teraz, akurat zdąży się zagotować. Twaróg włóż do dużej miski. Dodaj żółtko. Oba składniki dokładnie rozgnieć i wymieszaj widelcem tak, by nie było grudek. Białko z odrobiną soli ubij na sztywną pianę jak na bezy (dzięki temu sposobowi ciasto będzie bardziej puszyste i lekkie). Dodaj piankę

smakowitehistorie.com
Ciasto czekoladowe z nutellą i wiśniami z nalewki 793

pieczenia, na kakaowych herbatnikach, przepyszne. Z wieńczeniem całości są wiśnie z nalewki, mocno alkoholowe, więc ciasto jest zdecydowanie dla dorosłych. W wersji dla dzieci rezygnujemy z wiśni, a ciasto polewamy samą czekoladą. ok 400 g herbatników kakaowych 100 g czekolady gorzkiej 200 g kremu czekoladowo orzechowego np Nutelli 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny(...)trzy części i pierwszą wyłożyć na warstwę ułożonych herbatników w formie o wymiarach 21 x 25 cm. Szybko przykrywać herbatnikami kolejne warstwy kremu. Do formy dobrze jest włożyć papier do pieczenia, tak aby w łatwy sposób można było wyjąć ciasto po stężeniu. K remówkę mocno podgrzać i gorącą zalać posiekaną czekoladę. Delikatnie mieszając połączyć. Do przestudzonej czekolady dodać odsączone

https:KKuchniaMniam
Kremowy sernik waniliowy z kokosową pierzynką (pieczony) 127

Dawno nie piekłam sernika, a miałam ochotę na jakiś szybki, niezbyt wymyślny i prosty w przygotowaniu... Ten - okazał się wielkim hitem nie tylko wśród rodziny, ale dostałam też zamówienie od kilku znajomych, którzy mieli okazję go spróbować. Miłe. Masa jest bardzo delikatna oraz kremowa. Dodatkowo cudownie pachnie i posiada apetyczny, żółty kolor. Kokosowy wierzch to przepyszne zwieńczenie całości. Po prostu(...)pieczenia przygotować kokosową pierzynkę. Białka ubić na sztywno. Miksując - porcjami dodawać cukier, a na końcu delikatnie wmieszać wiórki. Sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika i na wierzchu rozsmarować kokosową masę. Ciasto podpiec dodatkowe 15 minut, a następie ostudzić przy szeroko uchylonych drzwiczkach piecyka. Po ostudzeniu wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. (*) Jeśli wolicie bardziej zwartą masę - dodajcie 2 opakowania budyniu

Di gotuje
Uszka z pieczarkami 61

każdy z nas wie, że delikatne i miękkie ciasto to połowa sukcesu. Co jest tego przyczyną? Najczęściej dzieje się tak, gdy ciasto jest nieodpowiednio wyrobione, a gluten nie mógł się odpowiednio wytworzyć. Poświęć kilka dobrych minut na to, aby zagnieść ciasto. Wymaga to nieco wysiłku, ale efekt końcowy jest tego warty. Ciasto na uszka może też stać się twarde(...)zdejmuje trochę presji i pozwala naprawdę cieszyć się gotowaniem. Wigilijne uszka z pieczarkami możesz przygotować zarówno wycinając z ciasta kwadraty jak i kółka. Te na bazie kwadratów wydają się łatwiejsze do zlepienia, a dodatkowo przy ich robieniu marnuje się mniej ciasta na ścinki. W obu przypadkach, po nałożeniu farszu na środek należy złożyć je na pół, dokładnie skleić brzegi

okolicepalnika.pl
Miodownik z orzechami 766

łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki margaryny Palma Bielmar 1 żółtko Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę wymieszać na stolnicy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem dodać posiekaną margarynę schłodzoną prosto z lodówki wbić jajka, dodać śmietanę oraz miód i zagnieść szybko ciasto.Podzielić na dwie części wylepić dwie jednakowe duże blaszki do pieczenia wyłożone papierem pergaminowym.Jedną wsadzić(...)miazgę! w rondelku roztopić margarynę z cukrem wsypać orzechy dodać miód i na wolnym ogniu mieszając gotować około 10 minut,gorąca masę wylać na jedną wylepioną część ciasta i piec również 15 minut tak jak ciasto pierwsze. Tak przygotowane placki wystudzić. Przygotować krem: Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem

Wanilia i Kardamon
Sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami 241

Kolejnym daniem jakie przygotowałam na pieczarkowy tydzień , są sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami . Dzisiaj obchodzony jest Światowy Dzień Pieczarki, dlatego też wspólnie z Mopsikiem , Mirabelką i Malwiną postanowiłyśmy przygotować danie z pieczarkami, koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn, aby zobaczyć ich pomysły na potrawy z pieczarkami!  Miałam pewien problem, jak nazwać to danie, ponieważ jego nazwa wg mnie lepiej brzmi(...)Wielkiej Brytanii bardzo popularne, podaje się je z przeróżnymi farszami. Często jem pie na szybki lunch lub przekąskę na mieście. Sakiewki faszerowane pieczarkami i porem są bardzo proste w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi. Danie z ciasta francuskiego idealnie sprawdzi się jako przekąska lub przystawka zarówno na co dzień, jak i na imprezę.  Składniki

Codzienne Gotowanie
Owsiane ciasteczka z żurawiną 87

przekąski zdecydowanie zawsze warto mieć w swoich szafkach kuchennych. Zamiast sięgać po kolejne ciastko ze sklepu, czy nieznanego składu ciasto zakupione w pierwszej lepszej cukierni (w którym mogą być zarówno dobre i naturalne składniki, jak i cała tablica Mendelejewa) lepiej szybko upiec takie ciasteczka owsiane, do których dodacie wszystko to, co lubicie. A gdy na kawę przyjdzie pora i pojawi(...)jajko lub dodajemy banana (w opcji z bananem można dodać mniej cukru) i wlewamy płynny tłuszcz. Wszystko mieszamy i ugniatamy dłonią. Piekarnik rozgrzewamy, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki odrobinę większe niż orzechy włoskie, rozpłaszczamy je na dłoni i układamy na papierze do pieczenia. Kiedy wszystkie będą już gotowe, to wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy

Analiza Smaku
Chlebek bananowy z jabłkiem i aktinidią 168

Tyle krzątania przy grobach bliskich. Chciałam wypiec coś bardziej świątecznego, eleganckiego.... a upiekłam szybki chlebek bananowy wzbogacony o aktinidia - polskie kiwi, które obrodziło w tym roku wyjątkowo. Chlebek bananowy z jabłkiem i aktinidią około 2 szklanek mąki pszennej uniwersalnej 2 jaja 1/2 szklanki brązowego cukru 1 szklanka obranych owoców aktinidi 1 jabłko 2 bardzo dojrzałe banany 1 płaska łyżeczka proszku(...)jajka i olej - wymieszaj. Do drugiej miski wsyp wszystkie suche składniki. Wymieszaj suche  składniki  z mokrymi, y po czym przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Posyp ciasto odrobiną wiórków kokosowych. Upiecz ciasto w nagrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka. Wyjmij ciasto  z foremki. Podawaj gdy  lekko przestygnie

Gotuj Sam!
Sernik na zimno 186

ilością wody i żelatyną), szybko miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie, ale szybko mieszamy. Wylewamy masę serową na biszkopty, odstawiamy do stężenia. Jak druga galaretka zacznie tężeć wylewamy na masę serową. Przed wylaniem galaretki możemy ciasto dowolnie udekorować. Odstawiamy

Gotowanie moimi oczami
Rolada francuska z kurczaka i ... 155

zapakowałam w ciasto francuskie i .... powstała pyszna i ładnie wyglądająca rolada ... francuska. Możecie swoje rolady urozmaicać różnym farszem z różnymi dodatkami.          Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g podwójnego   fileta z kurczaka 300 g pieczarek 200 g żółtego cera ½ małej puszki kukurydzy (odsączonej) 1 średnia   cebula po   pół czerwonej i żółtej papryki(...)wkładałam porcjami mięso. Oprószyłam przyprawą do kurczaka. Szybko obsmażyłam z obu stron. Wyjęłam z patelni do miseczki. Roztopiłam pozostałe masło wrzuciłam cebulę. Zeszkliłam ją. Dodałam czosnek i za chwilę wrzuciłam pieczarki. Podsmażyłam. Posoliłam, oprószyłam pieprzem. Dodałam zioła prowansalskie i bazylię. Wymieszałam.   Całość przełożyłam do miseczki.   Ciasto wyjęłam z lodówki żeby się ogrzało. Rozwinęłam go  na desce

Kuchnia u Krysi
Ciasto pawie oczko 111

szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: ciasto kruche zagniatamy, dzielimy na dwie części,jedną część rozwałkujemy do blachy, smarujemy dżemem. do drugiej części kruchego ciasta dodajemy kakao, dzielimy je na 5 części z których robimy cienkie wałeczki i układamy wzdłuż blachy na dżemie, ( ja zrobiłam 4 ale z 5 jest ładniejsze w przekroju ), całość wstawiamy(...)drugą szklankę mleka zagotowujemy, do gotującego się mleka wlewamy wymieszaną masę z miski i zagotowujemy jak budyń szybko mieszając, zdejmujemy z gazu i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, wystudzoną masę budyniową miksujemy wraz z kostką masła, zmiksowaną masę wykładamy na wystudzone kruche ciasto z dżemem, przykrywamy biszkoptem, gotowe ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą lub polewą, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL