Od czasu do czasu przygotowuję taką zapiekankę, jest smaczna i sycąca. Znika bardzo szybko a to o czymś świadczy :) Składniki: 30 dkg pieczarek 30 dkg szynki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przedstawiam Wam bardzo smaczną roladę z jabłkami. Jest szybka i prosta w przygotowaniu a co najważniejsze bardzo smaczna
Marta Gotujeinterwencja męża odratowała mój sprzęt i już mogę działać. A na pierwszy ogień w nowym roku idzie przepyszny chałwowiec z brzoskwiniami podpatrzony u niezawodnej beti . Tak na osłodę po szybko minionym świąteczno-sylwestrowym czasie :) Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka mąki pszennej 0,5 łyżeczki(...)czekoladowy proszek budyniowy. Delikatnie zmiksować lub wymieszać łopatką. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec w 160 stopniach przez ok. 30 minut, aż do suchego patyczka. Ciasto powoli ostudzić i przeciąć na dwa blaty. Krem: budynie waniliowe rozprowadzić w 1 szklance mleka. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować, wlać do nich rozrobione budynie, dokładnie rozmieszać i gotować
Simply FoodZanim odkryłam ten przepis, przygotowanie ciasta drożdżowego wydawało mi się bardzo skomplikowane. Ale ten przepis sprawił, że ciasto w zasadzie robi się samo. To idealny przepis dla kuchennych leniuszków takich jak ja. Składniki (na dużą blachę 38cmx25cm): 10 dag drożdży, 1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 4 jaja, 3/4 szklanki mleka, cukier waniliowy, 5 szklanek mąki, garść rodzynek(...)podanej kolejności (to bardzo istotne). Nie mieszać! Zostawić na 4 godziny (może być nawet dłużej). Potem szybko wymieszać mikserem ze spiralnymi końcówkami. Dodać rodzynki, skórkę pomarańczową. Przygotować kruszonkę rozcierając palcami masło, cukier i mąkę, tak aby powstały różnej wielkości grudki. Gotowe ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułą tartą formy. Na wierzchu ułożyć dość gęsto śliwki pokrojone
Moja kraina smakówcoraz więcej pysznych przepisów, które z chęcią Wam powierzę:) Dziś przepis, o którym już wspominałam - pizza na miękkim cieście boskiej Nigelli. Idealna dla każdego, który jest zbyt zmęczony/zapracowany/zniechęcony, by na godziny zaszywać się w kuchni, a chce wyczarować szybko coś dobrego! Tak naprawdę, nie jest to klasyczna pizza. Nazwana tak chyba przez wygląd i użycie dużej ilości sera(...)zapiekania o średnicy ok. 20 cm Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Ubij jajko, mąkę ,mleko i sól na gładką masę (najlepiej mikserem). Wysmaruj masłem formę, dodaj do ciasta połowę utartego sera, wymieszaj i wlej do formy. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, nie wyłączając piekarnika, posyp je resztą sera i ułóż na nim kiełbasę. Wstaw
Gotowanie to kochanietaki jak lubię. Ten jest szybki i prosty bo bez pieczenia. Chcecie więcej? To przygotujcie go koniecznie! Składniki : * 150g herbatników * 50g masła * 500g borówek amerykańskich * 250g serka śmietankowego typu Philadelphia * tabliczka czekolady karmelowej * ewentualnie mięta do dekoracji Przygotowanie : Herbatniki pokruszyć, masło rozpuścić i dodać do ciastek. Wymieszać, wyłożyć formę do ciasta, dobrze docisnąć i odstawić
Magiczne Życie Martypołowę gdyż ciasto było bardzo luźne i nie dało się z niego formować muszelek. Ciasto ma przypominać to na pierogi. Poniżej podaję przepis już zmieniony przeze mnie. Muszelki przypominają w smaku tradycyjne faworki. Myślę, że warto je wypróbować. Najlepszym dowodem jest to, że tak szybko znikały z talerza jeszcze ciepłe ;) ok 3,5 szkl mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki
Smakołyki AsiBabka kojarzy nam się Wielkanocą a przecież w inne dni smakuje tak samo :) Szybka , piaszczysta babka na popołudniowy odpoczynek przy pysznej kawce z mleczkiem :) Nie ma nic lepszego jak nic nie robienie i zajadanie się słodkościami ;) Foremka na babkę z tuleją Czas pieczenia: ok. 60 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki : 150 g masła 200 g mąki ziemniaczanej(...)dodajemy żółtka , przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórką startą z cytryny. Do tak przygotowanej masy dodajemy delikatnie ubitą pianę z białek , najlepiej łyżką nie mikserem. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą, foremki na babkę z tuleją. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut. Upieczoną babkę studzimy i wylewamy na nią lukier cytrynowy
Słodkości i nie tylkosmalcu i rozgrzać bardzo mocno. Nabrać ciasto na łyżkę lekko zanurzyć w oleju. Jak słychać że się pączek smaży i tworzą się bąbelki naokoło to znak że można już smażyć pączki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Jak już olej jest bardzo gorący, lekko zmniejszyć ogień. Jak pączki smażą się za szybko mogą być surowe w środku. Wyciągać pączki
Kuchnia Pokoleńsolonych orzeszków ziemnych Przygotowanie: Wszystkie orzeszki ziemne (te do ciasta i do kremu)wysypać na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiec przez około 10 minut, aż się zarumienia. Należy uważać bo orzeszki szybko się przypalają, więc lepiej mieć je cały czas pod kontrolą. Roztopić czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej, odstawić(...)ostudzoną masą. Na koniec delikatnie połączyć wszystko z mąką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 25 minut. Przygotować masę karmelową. M asło roztopić, dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Uważać
Mania Gotowaniajest absolutnie genialna!! Przepyszna!! Tak szybka, tak łatwa do zrobienia, z kilku dosłownie składników, a smakuje jak marzenie! 😋 Przepis na nią podała na swoim Instagramie @mama_na_silowni , robiła tę tartę często i tak zachwalała, że nie było silnych, musiałam ją zrobić. I co...?! Przepadałam totalnie... To jedno z najpyszniejszych, a zarazem najprostszych ciasto jakie ostatnio jadłam... Oszalałam na jego
Słodko-Słony Świat Ilonynajwiększą fanką. Jest to niby proste danie, ale jednak wymaga jednak trochę pracy. Na dzisiaj przygotowałam pierogi z nadzieniem z szpinaku. Pierogi ze szpinakiem składniki: 1/2 ciasta na pierogi - przepis znajduje się tutaj 500 g świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi ze szpinakiem wykonanie: Szpinak najlepiej ugotować na parze, odcisnąć nadmiar wody(...)przez praskę czosnek i smażymy kolejne 30 sekund. Należy pamiętać o tym, że czosnek bardzo szybko może nam się spalić, więc nie smażymy go zbyt długo. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem i całość gotujemy przez 3 minuty. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną. (adsbygoogle
Delusional Trinewałkowanie, pieczenie na raty kilku blach. Pod wpływem mego protestu, zgodziła się na opcję zastępczą. Uproszczoną. Jedno, duże ciastko. Okragłe, chrupiace, maślane, z jabłkiem. Bez wyciągania foremek. Szybko, na podwieczorek, z kawałkiem loda. Kawałkiem - nie gałką, bo w zamrażarki tyłach leżały tylko dwa rożki - karmelowe. Może do duetu z szarlotką karmel wpiszę już nierozerwalnie? Całkiem(...)łyżki zimnej wody. Szybko zagniatamy w gładką kulę, owijamy w folię i na pół godziny wkładamy do lodówki. Po wyciągnięciu wałkujemy na blacie posypanym mąką, na okrągły placek o grubości około 2 - 3 mm, o średnicy 2 cm większej niż forma na tartę, w której będziecie piec. Wykładamy ( najlepiej posługując się wałkiem ) ciasto do formy wyłożonej papierem
Kronika PiekarnikaBył już Kubuś , był Shrek to teraz czas na Fionę. Świetne ciasto na moje imieniny. Przygotowanie tego ciasta jest banalnie proste, mimo że składa się z kilku warstw. Ja przygotowałam aż dwie blaszki i powiem, że znikało to ciacho bardzo szybko. Nie należy o najsłodszych, ale w taki upał sprawdziło się idealnie. Składniki : Biszkopt : * 4 jajka * szklanka mąki pszennej(...)kremówki po 200ml * łyżka cukru pudru * 2 galaretki malinowe dodatkowo : galaretka malinowa Przygotowanie : Kremówkę ubić razem z cukrem, dodać rozpuszczone galaretki w 300ml wrzątku. Masę wylać na ciasto. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku,przestudzić. Tężejącą wylać na ciasto. Ciasto schłodzić, kroić w kostkę
Magiczne Życie Martynaszych stołach. Powód jest prosty, są niedrogie, szybkie w przygotowaniu i można z nich przygotować dosłownie wszystko. Dzisiaj postanowiłam zająć się indykiem. Chodź sama fanką indyka nie jestem to ta zapiekanka podbiła moje podniebienie. Ma wszystko to co powinno być w każdej zapiekance: dobrze doprawione mięso, kolorowe warzywa i chrupiące ciasto. Danie to nie wymaga dużo wysiłku, a prezentuje się
PatiGotuje