Miękkie, puszyste, delikatne i wyjątkowo smaczne rogaliki drożdżowe. Można o nich pisać bez końca i same pozytywne rzeczy, chociaż mają jeden minus, zdecydowanie za szybko znikają
To co lubię - gotuję i polecamponownie zagniatamy. CAŁOŚĆ: Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywamy małe bułeczki, spłaszczamy w dłoniach. Nakładamy porcję konfitury, dokładnie zlewamy, układamy na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy na ok. 20 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180C na złoto ( ok.15minut ). Ps. jeśli nie mamy dżemu możemy zrobić taką domową konfiturę na szybko! DOMOWA KONFITURA „NA SZYBKO” SKŁADNIKI: * truskawki – 250 g * żelatyna
Ostra na SłodkoDo wypieku chleba użyłam dzikich drożdży które poczęły się z fermentacji winogrona. Chleb na takich drożdżach ma piękny zapach, cudny smak i jest pyszny. Znika szybko
Moje Małe Czarowaniepaluszki nie wystarczą ;) Oto moja propozycja na łatwe i szybkie przekąski, tak zwane finger foods, które można podać na Imprezie, nie tylko na Sylwestra, zapraszam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szpinak zawijany w cieście filo Kulki z łososia Kiełbaski w cieście drożdżowym Paszteciki z chorizo Muffinki z porem i kiełbasą Bułeczki ze szczypiorkiem Drożdżowe pierożki z kiełbasą Calzone Caprese Frytki
Delusional Trinenakładamy porcję sera i zawijamy w kulkę. Tak przygotowane bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem odrobiny mleka i posypujemy kruszonką. Mąkę mieszamy z cukrem. Do suchych składników dodajemy posiekane zimne masło i szybko łączymy samymi opuszkami palców do momentu powstania okruszków (nie ugniatamy
Bon appetit mon amieWczoraj napisałam jak zrobić zakwas z mąki Manitoba a dziś już mamy świeżutki chlebek z jego udziałem. Zachęcam do pieczenia, chleb jest puszysty, sprężysty, rośnie szybko
Moje Małe CzarowanieSzybka focaccia – bez drożdży, ale za to z chipsami! To bardzo prosta do zrobienia przekąska, złożona ledwie z kilku składników, która umili Wam domowy wieczór. Pycha! Czas przygotowanie: Kilka minut Pieczenie: 25-30 minut Poziom trudności : Średnie Liczba porcji : 4 Szybka foccacia bez drożdży Robiliście kiedyś foccacię bez drożdży? Albo jakieś inne ciasto? W naszym domu ciasto bez drożdży(...)drożdży w niczym nie ustępuje drożdżowemu, a można je zrobić bardzo szybko, bez wyrabiania! Taka też jest ta focaccia! Pyszne danie, wzorowane na włoskim specjalne, tyle że upieczone w zaledwie pół godziny. Zobaczcie jak można je wykorzystać, by przy przyrządzić błyskawiczną pizzę. Jak zrobić szybką focaccię? Przygotowanie szybkiej focacci jest bardzo proste. Jest tylko jeden haczyk. Ciasto bez drożdży
Niedzielny kucharzMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Babeczki z kremem budyniowym zobaczyłam po raz pierwszy kilka lat temu, na blogu Asi z Delicious Titbits . W Portugali … Przeczytaj
My Blueberry CornerBabeczki jogurtowe z owocami i kruszonką Wilgotne i mięciutkie ciasto, a przy tym bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Te babeczki wprost rozpływają się w ustach
Blog z ApetytemZ racji tego, że ostatnio dość dużo przesiaduję w domu a w takich chwilach największą frajdę sprawia mi gotowanie, postanowiłam sprawić przyjemność moim dzieciom i upiec
Wielki apetytNa FB w grupie Piekarnicza Brać znalazłam piękny bochen upieczony przez Magdę i tak mi się spodobał że też postanowiłam go upiec. Problemy były dwa ale
Moje Małe CzarowanieDomowe burgery i wyżerka taka że teraz muszę pobiegać aby to spalić. Burgery są pyszne, no te domowe o innych nawet nie mówię. Kotlety robi się
Moje Małe Czarowaniedrożdżówki z porzeczkami. Puszyste, maślane ciasto drożdżowe połączyłam z typowo duńską masą marcepanową: mazarin masse . To tylko marcepan, cukier, masło, jajka i mąka, a smakuje naprawdę wybornie. Dzięki niej bułeczki nabierają migdałowego smaku i niesamowitej wilgotności. Dla przełamania słodyczy - ostatnie zamrożone porzeczki. Można dodać też czarne, i w sumie wskazane jest zwiększenie ich ilości - u mnie to były ostatki. Drożdżówki(...)Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 45x35 cm, posmarować masą marcepanową, równomiernie posypać porzeczkami. Zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego boku, pokroić ostrym nożem na 12 kawałków. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w niej płasko kawałki ciasta. Odstawić do napuszenia na 15-20 minut. Po tym czasie posmarować bułeczki mlekiem, posypać migdałami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżyciowych ścieżkach ostatnio bardzo dużo się wydarzyło. Wszystko to powodowało, iż byłyśmy nieco odrywane od blogowania i odnajdywania nowych smaków w kuchni. Decyzje mniejsze i większe, podejmowane na szybko i z dłuższym zastanowieniem - w życiu przychodzi taki etap kiedy wszystko trzeba uporządkować i dojść do jakichś ważnych, kluczowych wniosków, poddać się dorosłości, zacząć być poważnym.. ale nie będziemy(...)zawijasów drożdżowych z truskawkami oraz domowym budyniem waniliowym(naprawdę jest świetną, a na dodatek prostą do przygotowania alternatywą tego sklepowego). Częstujcie się przepisem: Składniki (na 14-15 sztuk) : Bułeczki (ciasto): 3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka letniego (36,3*C) mleka szczypta soli 2 jaja 50g (1/4kostki) rozpuszczonego masła 6 łyżek cukru 25g drożdży świeżych
Symfonia Smakówbyło i tym razem, chciałam upiec coś pysznego i z tego co powiedzieli oddając mi formę – udało się, drożdżówki były lepsze niż od Babci :) Hurra ! Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 5 dkg drożdży szklanka ciepłego mleka 70 dkg mąki pszennej 1 kostka masła 4 jajka 2o dkg cukru 12 śliwek przekrojonych na pół(...)uważaj żeby nie było za gorące ) mąkę i jajka dokładnie wymieszane ( można ubić mikserem z cukrem ), razem wszystko porządnie wymieszałam i przykryłam ściereczką i znowu dałam na słoneczko żeby szybko wyrosło. Po około 45 minutach ciasto wyrośnięte przełożyłam na stolnicę i porządnie jeszcze raz wyrobiłam. Umyłam ręce i zaczęłam rwać ciasto tak żeby móc zrobić płaski placek wielkości spodu
Kuchnia na wzgórzu