szybkie bułeczki - 1518 przepisów (strona:64/102)

Mrożenie posiłków – lifehack ułatwiający życie 143

wydzieliłam szufladę dla męża i oddzielną szufladę dla dzieci. Każdy z nich wie, gdzie one są i zawsze może sięgnąć po zamrożone danie, zostawić do rozmrożenia czy na szybko rozmrozić w mikrofalówce lub tosterze. Bardzo ułatwia mi to życie jako mamie! Mąż, który nie za bardzo lubi gotować ma gotowe, domowe lunche do pracy. Dzieci same robią sobie drugie śniadania(...)mojego czasu ani obecności. Zawsze kiedy coś piekę albo gotuję , co się sprawdzi w tym systemie – kilka sztuk od razu zamrażam . Co zamrażam na śniadanie / kolację: gofry, pizze, bułeczki drożdżowe, ślimaczki cynamonowe, ciasto drożdżowe pokrojone w plastry (idealne do rozmrożenia w tosterze), proziaki, muffinki, naleśniki z serem, placuszki różnego rodzaju, chlebki naan. Co zamrażam na lunch: dania makaronowe

Dorota Smakuje
Chleb pszenny codzienny na drożdżach 119

niż taki kupny. Ja piekę chleb co 5-7 dni. Nie zabiera mi to dużo czasu, a uwielbiam zapach unoszący się w domu. Znudził mi się chleb? Proszę, robimy bułeczki… I nie musicie latać co drugi dzień do sklepu po pieczywo. I drożdże, produkt deficytowy. U mnie dostępny w Biedrze. Pamiętajcie, że drożdże można smiało mrozić pokrojone w niewielkie(...)się rozpuszczą i dalej postępujecie jak z normalnymi drożdżami. Takie mrożone drożdże będą się rozpływały. Dobra, koniec. Dziś zapraszam na przepis na chleb codzienny. Czemu codzienny? Bo robimy go szybko. Niektóre rodzaje chleba nastawia się dzień wcześniej, a niekiedy nawet mi wieczorem nie chce się tego robić. Ten chleb pszenny robimy rach-ciach. W smaku jest uniwersalny. Tzn. bez problemu

Mieszam w Garnku
Bułeczkowe miseczki 191

świeżych drożdży - podgrzewamy delikatnie mleko i dokładnie mieszamy w nim drożdże z odrobiną mąki, szczyptą cukru i soli - konsystencją ma przypominać śmietanę - odstawiamy aby wyrosło - taka mieszanka powinna bardzo szybko urosnąć. Mieszamy wyrośnięte drożdże z resztą mąki, wodą, solą, oliwą - dokładnie zagniatamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część delikatnie rozpłaszczamy na kształt koła i zbieramy brzegi do środka na kształt sakiewki - taką czynność powtarzamy 2 lub 3 razy. Tak ukształtowane bułeczki układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy na ok 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika na ok 15-25 minut aż bułeczki dobrze się zarumienią

sierotka maRysia w kuchni
Chleb dyniowy z pestkami dyni 143

Jak już wiecie zaglądając do mnie dobrego chleba nigdy w moim domu nie za wiele. Nieraz piekę kilka bochenków, zamrażam jak wiem że nie będę mogła

Moje Małe Czarowanie
Mleczne bułki śniadaniowe z mąką pełnoziarnistą 229

zeszłorocznej, nieudanej próbie skutecznie się zniechęciłam i nie mogłam się zmotywować żeby spróbować raz jeszcze. Tym razem się udało. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wyśmienite bułeczki mleczne. Świeżutkie bułki na śniadanie, czy można chcieć rano czegoś więcej ? ;)Składniki na 6 średniej wielkości bułek: 150g mąki typ 450 90g mąki pszennej razowej typ 1850 150ml(...)masła 8g świeżych drożdży 1,5 dużej łyżki cukru (można dodać więcej jeśli mają być na słodko) 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie:Bułki przygotowuje się bardzo szybko, cierpliwości potrzeba jedynie podczas czekania aż ciasto wyrośnie.  Obie mąki przesiewamy, łączymy z masłem, solą i cukrem. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku po czym dodajemy do mąki.  Dokładnie

Ze smakiem i z pasją
Paluchy drożdżowe 137

Paluchy drożdżowe to podłużne bułeczki na świeżych drożdżach. Są mięciutkie, puszyste i delikatne. Mają lekko słodki posmak, bo do ciasta dodaje się cukier, ale nie są to typowe bułki słodkie czyli drożdżówki. To raczej bułeczki, które przypominają bułki do hot dogów lub hamburgerów. Nadają się do kanapek, zwłaszcza tych na słodko, lub do jedzenia na sucho, bez żadnych dodatków. Najlepiej(...)wstawiłam do ciepłego piekarnika i piekłam je ok. 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjęłam paluchy z piekarnika i przełożyłam na metalową kratkę do przestygnięcia. Bułeczki są najlepsze lekko ciepłe. Można je jeść same lub wykorzystać do kanapek czy hot dogów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na słone wypieki, np.: domowe

Waniliowe Improwizacje
Marmolada z papierówek 231

porównywalne z żadnymi innymi jabłkami. Papierówki jednak mają wadę: bardzo szybko kończą się. Nie da się ich przechować zbyt długo, a te, które spadną z drzewa, bardzo szybko ciemnieją i psują się. Jest jednak sposób, aby choć w minimalnym stopniu zatrzymać ich smak i zapach na dłużej: możemy zrobić przetwory. W tym roku z papierówek zrobiłam pyszny, lekki mus idealny(...)się także o zrobienie całych papierówek w waniliowym syropie , które są ciekawym pomysłem na oryginalny prezent. A to tylko część sposobów na papierówki. Dzisiaj pora na marmoladę. Do chrupiącej bułeczki, do jogurtu naturalnego, naleśników czy kruchych ciastek. Pysznie i pachnąco, jak to z papierówkami. Składniki: 2 kg papierówek 1 szklanka cukru Papierówki opłukać i osuszyć. Obrać ze skórki i wyciąć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Coś szybkiego na kolację :) 247

Hummus (czyli pasta z cieciorki i sezamu) Niezwykłe, zdrowe i szybkie danie, ktore zrobicie dosłownie w 10 min. A wiec : 1 puszka cieciorki (ciecierzycy) 2 ząbki czosnku 5-6 łyżek stołowych sezamu,  (lub jak ktoś ma pasty tahini) 4-5 łyżek oliwy z oliwek ok. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta soli pieprz Wszystko wrzucamy do jednej miski(...)blendujemy do uzyskania jednolitej masy, Jeśli będzie zbyt geste możemy delikatnie dolać wody mineralnej. Podawać możemy z chlebem, bułeczkami pita wcześniej podgrzanymi w piekarniku lub grzankami. Oczywiście dowolność pełna

vegetanie
ROGALIKI Z PIECZARKAMI 160

Mój mąż zrzuca mi, że wciąż pichcę coś słodkiego.. i tak pomyślałam, że może  facet i ma rację (chociaż nie lubię przyznawać racji facetom

Walijskie Pichcenie
Klasyczne bułki do hamburgerów – idealnie puszyste, w godzinę! 352

mąka dobrze się uwodni, a ciasto jednocześnie przestanie być kleiste i lepkie – finalnie powinno być gładkie, mieć w miarę jednolitą strukturę a jeśli wbijecie w nie palec, ciasto powinno szybko wrócić i wypełnić miejsce nacisku. DZIELENIE I FORMOWANIE CIASTA NA BUŁKI Ważymy ciasto – całość dzielimy sobie na 8 porcji. Każdą część ciasta rozpłaszczamy w okrąg o wysokości około(...)obwodu, zakładając ciasno jedną krawędź na drugą. Odwracamy bułkę łączeniem do dołu i ciągnąc ją dłonią po powierzchni blatu ruchem zagarniającym ‘do siebie’ wyokrąglamy i wysklepiamy kulistą, mocno naprężoną bułeczkę. Gotową bułkę rozpłaszczamy dłonią na wysokość ok. 2,5-3cm. Odkładamy gotową bułkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i powtarzamy formowanie z pozostałymi kawałkami ciasta. WYRASTANIE, NABŁYSZCZANIE

Karo in the Kitchen
Klasyczne bułki do hamburgerów – idealnie puszyste, w godzinę! 235

mąka dobrze się uwodni, a ciasto jednocześnie przestanie być kleiste i lepkie – finalnie powinno być gładkie, mieć w miarę jednolitą strukturę a jeśli wbijecie w nie palec, ciasto powinno szybko wrócić i wypełnić miejsce nacisku. DZIELENIE I FORMOWANIE CIASTA NA BUŁKI Ważymy ciasto – całość dzielimy sobie na 8 porcji. Każdą część ciasta rozpłaszczamy w okrąg o wysokości około(...)obwodu, zakładając ciasno jedną krawędź na drugą. Odwracamy bułkę łączeniem do dołu i ciągnąc ją dłonią po powierzchni blatu ruchem zagarniającym ‘do siebie’ wyokrąglamy i wysklepiamy kulistą, mocno naprężoną bułeczkę. Gotową bułkę rozpłaszczamy dłonią na wysokość ok. 2,5-3cm. Odkładamy gotową bułkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i powtarzamy formowanie z pozostałymi kawałkami ciasta. WYRASTANIE, NABŁYSZCZANIE

Karo in the Kitchen
Truskawkowo waniliowa zebra 198

domowników, i gości. Inspiracją był dla mnie przepis Oli z blogu Rarossa . Gorąco polecam i życzę smacznego. W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Truskawkowo Mi! uczestniczyły: Moje domowe kucharzenie – szybkie ciasto z truskawkami Teresa Walczak – tort truskawkowy na dzień Ojca Czarna od kuchni – ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i truskawkami Kuchnia i podróże – ucierane ciasto z truskawkami(...)truskawką Di gotuje – koktajl truskawkowy na mleczku kokosowym Di gotuje – Ciasto migdałowe z truskawkami Życie zaczyna się w kuchni – tort truskawkowo kokosowy Różowa kuchnia – bułeczki drożdzowe z truskawkami Marcepanowy Kącik – Miętowy biszkopt z musem truskawkowym Dorota Legec – tarta z truskawkami i kremem budyniowym Moje małe czarowanie – Bananowe brownie z truskawkami Mojewypiekiinietylko – Truskawkowo

mojewypiekiinietylko
Chleb pszenny na zakwasie pszennym 176

Czasami uwielbiam pojeść sobie przez jakiś czas chleb na zakwasie. Tak na co dzień zajadamy raczej chleby na drożdżach bo po prostu szybciej się je robi

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania