jadłam, po czym szybko detronizuje je jakiś następny smakołyk. Nie jestem tutaj stała w uczuciach ;) Ale mam ciasta, do których wracam od lat i które chyba nigdy mi się nie znudzą i do takich pozycji zdecydowanie zalicza się drożdżowe! W każdej konfiguracji, ze świeżymi owocami lub takimi ze słoika, z kruszonką owsianą, kokosową lub tradycyjną, jako bułeczki, drożdżówki czy placek
Ciastkozercyjadłam, po czym szybko detronizuje je jakiś następny smakołyk. Nie jestem tutaj stała w uczuciach ;) Ale mam ciasta, do których wracam od lat i które chyba nigdy mi się nie znudzą i do takich pozycji zdecydowanie zalicza się drożdżowe! W każdej konfiguracji, ze świeżymi owocami lub takimi ze słoika, z kruszonką owsianą, kokosową lub tradycyjną, jako bułeczki, drożdżówki czy placek
Ciastkozercymiarę szybkie. To też ma swoje plusy – będę mogła Wam pokazać (zresztą po raz kolejny), że aby dobrze zjeść, nie trzeba siedzieć pół dnia w kuchni albo korzystać z gotowych półproduktów. Szkoda tylko, że nie zawsze mam czas usiąść i napisać post. Teraz natomiast przejdę do meritum, czyli przepisu, który chcę Wam dzisiaj przedstawić. Bułeczki nie są skomplikowane
Fabryka pomysłówmiałam ochotę coś upichcić. Idealnym rozwiązaniem okazały się te bułeczki, tym bardziej, że spodziewaliśmy się kilku ważnych gości... córka z zięciem i z wnuczkami. To był strzał w 10! Bułeczki szły jak przysłowiowa woda. Składniki na ciasto: 800 g mąki krupczatki 200 g masła 150 g margaryny 60 g świeżych drożdży 3 jajka 3 żółtka 300 g gęstej śmietany(...)kostkę masło i margarynę, oraz jajka i żółtka. Drożdże wymieszałam ze śmietaną na gładki mus. Dodałam do miski do pozostałych składników. Wszystko wymieszałam, żeby składniki się połączyły i szybko zagniotłam ciasto. Uformowałam z ciasta kulę, przełożyłam do miski i przykryłam folią i wstawiłam na 3 godziny do lodówki. Teraz zrobiłam farsz W dużym rondlu zagotowałam 3 szklanki wody. Soczewicę przelałam
Kuchnia u Krysiparze z dodatkiem truskawek ze śmietaną i posypką z ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa dostępnych -- - http://www.ziarenkowo.com/ . Jeśli znudziło Wam się mięso to zapraszam na bułeczki , pyszne i proste danie. Składniki : 0,5 kg mąki + troszkę do podsypania 1 szklanka mleka 5 dag drożdży 100 g margaryny 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka(...)Wyrośnięty rozczyn wlać do mąki, wyrobić ciasto , na końcu wlać roztopioną letnią margarynę i jeszcze raz wymieszać . Ciasto tak długo wyrabiamy aż będzie odchodzić od ręki. Mój sposób na szybkie wyrośnięcie ciasta to : wlewam do innej miski ciepłą wodę i nakładam na nią miskę z ciastem , wody ma być tyle żeby miska z ciastem jej nie dotykała. Wyrośnięte ciasto przekładamy
Sama słodycz i szczypta chiliDziś zapraszam Was na zapiekaną bagietkę nadziana serem białym typu śródziemnomorskiego w zalewie olejowej z suszonymi pomidorami. Jest to idealna propozycja na sycący obiad lub
Słodkie okruszkiOstatnio jedna z czytelniczek mego bloga (i wierna jego fanka) poprosiła mnie o przepis na frużelinę wiśniową. Postanowiłam spełnić prośbę i już biorę się do roboty
Ana Mari's worldUwielbiam przepisy, które mogę wykorzystać do wielu różnych dań. Jednym z nich jest uniwersalne ciasto drożdżowe, z którego możemy zrobić… wszystko. Lub prawie wszystko. Macie ochotę na bułeczki? Pizzę? Chleb pszenny? Bagietkę? A może – jak ja dzisiaj – stromboli z „resztek”? Zapraszam do przepisu. Lista zakupów: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być(...)zasadzie 3-3-1, pół-pół-ćwierć. Po parokrotnym powtórzeniu nie ma już możliwości pomylenia się. Po trzecie: jest prosty i błyskawiczny. Poza czasem wyrastania, robi się to bardzo szybko – tak naprawdę wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki
Proste-przepisy.plOstatnio zagościła w naszej kuchni przyprawa dość droga, ale dająca potrawom i wypiekom nie tylko charakterystyczny kolor, ale również smak. Mowa o szafranie, jest to
Szybko Tanio Smaczniesię i szybko wyrasta. Wierzch bułek możecie posypać ulubionymi nasionkami, mogą to być pestki dyni nasionka słonecznika, sezamu lub mak panuje tutaj pełna dowolność. Bułki pasują do wszelkiego rodzaju dodatków, słodkich i słonych, a i bez nich smakują wyśmienicie, polecam! Print Bułki pszenne .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne, puszyste łatwe bułeczki na śniadanie. Course
SprawdzonaKuchnia.plmiseczkę jeżyn. Szybko postanowiliśmy, że obu owoców użyjemy do zrobienia dżemu jabłkowo-jeżynowego . Podobnie jak w przypadku konfitury wiśniowej, zrezygnowaliśmy z użycia produktów żelujących i gotowaliśmy domowy dżem przez dwa dni. Jabłkowo-jeżynowy dżem jest jak za dawnych czasów, naturalnie gęsty, aromatyczny i apetycznie owocowy. Wręcz kusi, aby zanurzyć w nim łyżeczkę i zrobić sobie słodką bułeczkę. Składniki na dżem
niecodziennikparyWyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i każdą nacinamy w trzech lub czterech miejscach *** *** W nacięciach umieszczamy masło czosnkowe *** *** Mini bagietki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 15 minut *** *** Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE
Blog z Apetytemdrożdżowe bułeczki zwane Szczodrakiem . W tym roku po świątecznym obżarstwie stwierdziłam, że nic słodkiego nie upiekę. W domu podniósł się z tego powodu bunt, więc uległam i po południu upiekłam nieco inną wersję Szczodraka . Zainteresował mnie przepis od Kamili i takim sposobem powstał wieniec Trzech Króli. Napakowany sporą ilością suszonej żurawiny, migdałów i orzechów zniknął na tyle szybko
Pieguskowa Kuchniapomysł szybko wpadł do głowy ;) Postanowiła upiec drożdżówki. Czy cokolwiek innego ma większą moc w wywoływaniu uśmiechu na małej buzi? Nie zwlekając przystąpiła do działania. Niczym wróżka szybciutko wymieszała w misie niezbędne składniki które potem zagniotła wkładając w to jak najwięcej serca. Już po chwili zapach wyrastającego ciasta obudził Pogodynkę. Już sama możliwość pomocy i posypywania pachnących bułeczek płatkami czekoladowymi
Mienta blog