Dzień dobry :-) Jak tam kochani po świętach? Przejedzeni bardzo? My jakoś w tym roku lekko w miarę. Zleciało szybko, ale jak to ze świętami bywa. Mam dla Was zestawienie przepisów, które mogą Wam się przydać na imprezę sylwestrową. Może coś wybierzecie :-) Miłego dnia :-) 1. Sałatka pod wódeczkę 2. Sałatka z kurczakiem, pomarańczą, orzechami pekan i sosem(...)Pieczone pierożki kebabowe z indykiem 7. Chipsy z tortilli 8. Sałatka z brokułem, prażonym słonecznikiem, wędzonym kurczakiem, fetą, kukurydzą i czosnkiem 9. Drożdżowe bułeczki z salami, rukolą, suszonym pomidorem i mozzarellą 10. Kurkumowe naleśniki a'la pizza 11. Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim 12. Sałatka
kruche babeczkitego typu bułeczki lub drożdżowe zawijańce. Nadzienie przygotowałam na bazie białego maku, ale można użyć maku ciemnego , wtedy nadzienie będzie miało bardziej wyrazisty makowy smak. Fantastyczne puszyste drożdżówki na drugie śniadanie lub podwieczorek, polecam gorąco! Print Ślimaczki makowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Makowiec w formie ślimaczków to super szybki sposób na przygotowanie pysznego deseru(...)prostokąt o wymiarach około 30x50 cm. Na przygotowany placek rozsmarować nadzienie makowe, zwinąć placek w rulon (zaczynając od szerszego boku) pokroić na 10 lub 12 równych kawałków. Przygotowane bułeczki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, drożdżówki układać zachowując odległość między bułkami - będą jeszcze rosły 🙂 Bułeczki przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut
SprawdzonaKuchnia.pldodajemy praktycznie cukru poza kruszonką i minimalną ilością cukru, dodawanego do rabarbaru. Jeśli lubicie słodkie wypieki, to możecie górę polać lukrem lub też dodać więcej cukru do ciasta. Bułeczki z rabarbarem wychodzą mięciutkie, pachnące -pięknie pachnie w całym mieszkaniu w czasie pieczenia i nawet w upalny dzień dla tego zapachu jestem w stanie odpalić piekarnik ;). Przepis na drożdżówki z powodzeniem(...)możecie wykorzystać z innymi owocami czy innym nadzieniem. Kruszonka robiona z przepisu na placek z rabarbarem i kruszonką , ponieważ nie chciało mi się już jej zagniatać. Ciasto wyrasta szybko i łatwo się formuje. Lubię wchodzić do kuchni i patrzeć, czy wierzch ciasta wraz ze ściereczką wystaje już ponad miskę. Jeśli macie ochotę na drożdżówki, to serdecznie polecam. Doskonałe zarówno
Mieszam w Garnkuszybko, aby wszystkie składniki się połączyły. Przesyp je na stolnicę i szybko zagnieć jednolite ciasto. W razie potrzeby podsyp masę niedużą ilością mąki, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Uważaj tylko, aby nie przesadzić z jej ilością. Ciasto podziel na osiem części. Każdy kawałek uformuj w kulkę. Na płaskiej blaszce do pieczenia rozłóż arkusz papieru. Ułóż na nim bułeczki
okolicepalnika.plbywa, że tak szybko są zjedzone, że już nie ma z czego zrobić zdjęcia. 500 g mąki pszennej łyżeczka cukru szczypta soli 300 ml letniej wody 35 g drożdży 6 łyżek oleju Wszystkie składniki przełożyć do naczynia miksującego thermomiksa .Wyrobić 4 min/interwał. Nagrzać piekarnik do 200 stopni .Z ciasta uformować bułeczki, ułożyć na blaszkę
Moje domowe kucharzenieMega pyszne, lekkie jak piórko drożdżówki z serem i owocami. Ja akurat miałam czerwoną porzeczkę i wiśnie ale tutaj pełna dowolność owocowa. Bułki są proste w
Moje Małe Czarowaniewypieki wielkanocne został otwarty. Babeczki, bułeczki i sernik już gotowe. Oczywiście na stole wielknanocnym nie może zabraknąć babki. Dzisiaj babka z makiem i ajerkoniakiem, czyli w wersji dla dorosłych. Mięciutka, pachnąca i bardzo smaczna. Nawet tacy, którzy twierdzą, że nie lubią maku, zajadają się tą babka. Jest na proszku do pieczenia i dość szybko się ją robi. Nie trzeba
dolcevitainmykitchenTarta cytrynowa to pyszny deser na niedzielę. Smakuje jeszcze lepiej z borówką i bitą śmietaną lub waniliowymi lodami. Słodko kwaśna tarta cytrynowa na stale zawitała w
codojedzeniaUwielbiam oliwki a te zanurzone w chlebie smakują wybornie. Ja tutaj użyłam oliwek czarnych ale jeśli wolicie zielone też będą ok., zielone jednak mają bardziej wyrazisty
Moje Małe CzarowanieSzybkie i łatwe w wykonaniu włoskie bułki (a może małe chlebki?). Pieczywo charakterystyczne dla rejonów Lombardii i Piemontu, najbardziej znane jest w mieście Pawia, jest obłe, wysokie, z przecięciem na górze wzdłuż całej długości, aczkolwiek są spotykane wersje z dwoma lub trzema równoległymi nacięciami. Właśnie charakterystyczny kształt zwrócił moją uwagę; co prawda na razie moje Biove nie jest tak fajnie(...)Obróć każdą bułeczkę w ten sposób, aby miejsce przecięcia rolki było na górze i umieść na oprószonej mąką blasze do pieczenia. Zrób żyletką dosyć głębokie nacięcie wzdłuż na górze bułki. Możesz zrobić wg swojego uznania 1-3 nacięcia na każdej bułce.Piecz około 30 minut w zaparowanym piekarniku, co 10 minut przewietrz piekarnik otwierając i zamykając szybko jego drzwiczki
Grahamka, weka i kajzerkasię dostało zupełnie za darmo. I tylko obawiam się, że jutro pobudzę wszystkich sąsiadów już o drugiej trzydzieści nad ranem... Tymczasem w domu czekały na mnie wyjątkowo pyszne bułeczki. Takie niemal jagodzianki, tylko po skandynawsku. Przepis znalazłam w Scandilicious baking Signe Johansen, i od razu zapałałam do niego uczuciem (choć tego dnia miałam w planie zupełnie inne drożdżówki). Sprawę(...)lepkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką, odstawić na 45-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: łyżką dokłądnie roztrzeć masło z cukrem i cynamonem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części i z każdej uformować kulkę. Następnie po kolei spłaszczać je w dłoniach tak, aby na brzegach były nieco cieńsze niż w środku. Na środku
Pożeraczka, czyli raz adobrzezestaw jesienny, co roku przygotowuje podobne bułeczki ślimaczki właśni z piżmową dynią. Mają wspaniały korzenny aromat, są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA BUŁECZKI: - 600 g mąki pszennej Babuni - 400 g mąki tortowej - 4 duże jajka - 1 kostka masła - paczuszka drożdży świeżych - szklanka cukru - szklanka mleka ciepłego - kilka kropel aromatu śmietankowego ponadto(...)szklanka miąższu z pieczonej piżmowej dyni (Hokkaido) - cynamon - kardamon - imbir - miód - brązowy cukier W dużym rondlu zagotuj miąższ z przyprawami. Gotuj około 15 minut. Przełóż wrzący do słoiczka i szybko zakręć. Gotowe. Mąkę wsyp do miski. Podgrzej mleko. Rozpuść w rondelku masło z cukrem i aromatem. Do kubka wlej mleko (1/2), dodaj drożdże i łyżeczkę cukru. Wymieszaj
SMYKWKUCHNIJak zrobić chlebki pita już Wam przedstawiałam, jednak dla leniwych wystarczy zakupić je w sklepie. Wybierajcie jednak bez konserwantów. Do zrobienia dania użyłam chorwackiej kiełbasy Kulen
Moje Małe CzarowaniePierwszy raz poczynił je Przemek a potem to już piekłam i piekłam. Są pyszne, mięciutkie, idealne na śniadanie, w środku prażona cebulka i chrupiące pestki dyni
Moje Małe CzarowanieDziś zapraszam na bardzo aromatyczny i bardzo puszysty chleb z gorczycą. Jeśli ktoś tak jak my, nie lubi gorczycy dodajcie jej mniej, nam taka proporcja pasuje
Moje Małe Czarowanie