Scones na słono, z dodatkiem sera żółtego.Prosto,szybko i smacznie.Pomysł na takie scones pochodzi stąd , ja od siebie dodałam trochę koperku. 250 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 lub 750) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 55 g miękkiego masła 150 ml mleka 40 g startego sera żółtego 1/2 łyżeczki soli koperek Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić(...)zwarte ciasto. W razie potrzeby można dosypać więcej mąki. Ciasto rozwałkować dość grubo -około 1,5 cm. Wycinać kółka lub dowolne inne kształty. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w 200 stopniach przez ok. 20-25 minut
Moje domowe kucharzeniedzięki której możemy pizzę podawać bezpośrednio na kamieniu. Ja jak na razie piekłam pizzę i chleb...[ przepisy wkrótce na blogu]...ale na tym nie koniec...muszę wypróbować także pieczenie bułeczek itd..ale wszystko w swoim czasie.. Chleb piekłam bez żadnej formy [ blaszki] po raz pierwszy i troszkę obawiałam się efektu końcowego..Ale "nie taki diabeł straszny jak go malują(...)cóż więcej pisać..kamień do pizzy jest także super do pieczenia chleba... Piekłam również i pizzę..po prostu rewelacja...jest inna niż pieczona na zwykłej blaszce ..jest chrupiąca ..i szybko się piecze..Ja pizzę rozwałkowałam na zimnym kamieniu ..poukładałam dodatki..i wstawiłam do zimnego piekarnika...Można również nagrzać kamień i dopiero wtedy położyć pizzę.. Używając kamienia należy przestrzegać kilku
Moje domowe kucharzeniepuszyste, delikatnie maślane i idealnie wyrośnięte. Mam nadzieję, że tyle wystarczy, by zachęcić Was do upieczenia tych cebulowych pyszności, bo naprawdę warto :) Cebularze przepis na 10 bułeczek Będziemy potrzebować: 400 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka soli 5 łyżek masła 3 spore cebule (lub 4 małe) kilka pieczarek(...)roztrzepane widelcem jajka. Zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Ciasto łatwo się wyrabia. Jest niezwykle delikatne i elastyczne, przez co nie ma z nim najmniejszych problemów. Bardzo szybko zaczyna odchodzić od ręki, ale można pougniatać je chwilę dłużej (ja tak zrobiłam). Następnie odkładami je z powrotem do miski, przykrywamy do wyrośnięcia i odstawiamy do wyrośnięcia (również najlepiej
Ratunku obiadmasło klarowane do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewkę obrać, przy pomocy obieraczki do warzyw zeskrobywać długie, cienkie paski. Kurki dokładnie oczyścić pędzelkiem, a następnie, jeśli jest taka potrzeba, szybko opłukać w wodzie. Odciąć końcówki nóżek, większe kurki pokroić ma mniejsze kawałki. Osuszyć. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić paski marchewki, chwilę podsmażać. Dodać kurki, smażyć je ok. 5 minut, następnie(...)ciepłą wodą, wrzucić na patelnię. Całość gotować ok. 2 minut, wsypać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Krewetki z kurkami podawać od razu po przygotowaniu z dodatkiem grzanek z pełnoziarnistych bułeczek, ryżu ugotowanego na sypko lub makaronu fusilli bądź pappardelle. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Krewetki z kurkami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyKlopsiki są bardzo szybkim i smacznym daniem do przygotowania, aby ich smak nie spowszedniał zrobiłam je w mleczku kokosowym z imbirem i płatkami chili. Zainspirowałam się klopsikami przygotowanymi przez Gordona Ramsaya, w którymś z jego programów, odrobinę dostosowując przepis do posiadanych produktów. Przyznam, że tak jak mówił Gordon klopsiki z mleczkiem kokosowym wychodzą bardzo delikatne, wręcz aksamitne. Składniki: klopsiki(...)mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej 1 duża lub 2 małe cebule 1 łyżeczka płatków chili 1 bułeczka pszenna lub 4 łyżki bułki tartej 250 ml mleka 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sos do gotowania: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 400 ml mleczka kokosowego około 7 cm korzenia świeżego imbiru 2 - 3 ziarna kardamonu (rozgnieść) 2 łyżeczki mielonego
Kuchcik gotujedodaję pokrojony czosnek i smażę 1 minutę , następnie dodaję 1 łyżeczkę papryki zmielonej, smażę 1 minutę. (Zapomniałam dodać że smażę cały czas mieszając , czosnek i papryka mają skłonność do szybkiego przypalenia się ,sos byłby gorzki) dodaję maki , kilka ruchów łyżką i wlewam bulion , cały czas mieszam aby kluski z tego nie zrobiły się. Chwilkę jeszcze gotuję tak to wygląda(...)wkładam do sosu podsmażone piersi i ok 10 minut na wolnym ogniu piersi dochodzą a smaki przegryzają się tak to wygląda Teraz tylko już kartofelki i brokuł z bułeczką i obiad gotowy. Podaje z ziemniakani i brokułem
Eli Gotowaniełyżeczka cukru – 20 g świeżych drożdży – 1 łyżka lodowatej wody Przygotowanie: Do miseczki wlewamy szklankę ciepłej wody – nie gorącej. Dodaj 1 łyżeczkę cukru i drożdże. Całość szybko i dobrze wymieszaj, aby składniki rozpuściły się w wodzie. Przykryj ściereczką i odstaw na około 10-15 minut. Przesiewamy do miski obydwie mąki i dodajemy sól. Następnie wlewamy zaczyn(...)ciepłe miejsce na około 40 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni. Ciasto wyłóż na papier do pieczenia obsypany mąką. Uformuj bułeczki lub jedną długą ciabattę. (Z tego przepisu wychodzi ok. 4 sztuki bułeczek lub jedna duża ciabatta). Wkładamy ciabattę na papierze do do podłużnej foremki jeśli robimy 1. Natomiast jeśli chcemy
I LOVE LIFEprzyjemną konsystencję oraz idealne zagęszczenie, a także jest wystarczająco słone. Podsumowanie: Mimo, że bliżej nam do słodkości to tego rodzaju dania idealnie sprawdzają się jako obiad w podróży czy szybkie jedzonko po treningu kiedy na słodkie białko już nie możesz patrzeć :P Naszym zdaniem bardzo dobrze smakują prosto ze słoika w temperaturze pokojowej co było dla nas ważne, ponieważ tego(...)Dobrze będą sprawdzały się również jako wkład do kanapek, ponieważ smakują podobnie jak domowe warzywne pasztety. My osobiście mamy większą słabość do cieciorki ale zdecydowanie warto spróbować obie wersje. "Bułeczki" z kaszy nadziane daniem Feel Fit (przepis wkrótce na Instagramie) Ocena: 6 pand
Candy Pandaswariant. Szczególnie spodobał mi się piekarnik zaprojektowany na wzór tradycyjnych pieców chlebowych. Dzięki zaokrąglonemu wnętrzu nazywanemu HomeMade oraz przemyślanemu rozmieszczeniu elementów grzejnych, gorące powietrze w trakcie pieczenia rozchodzi się szybko i równomiernie. Potrawy z takiego piekarnika podobno są jednocześnie soczyste i kruche, zaś chleb ma miękki środek i chrupiącą skórkę na zewnątrz. Ja akurat nie jadłam giczy cielęcej, którą piekliśmy(...)posiada oczywiście więcej przydatnych funkcji, jak podwójnie szklone drzwi dzięki czemu ich zewnętrzna powierzchnia pozostaje zawsze chłodna, program łatwego czyszczenia bez użycia detergentów AquaClean, funkcję opóźnionego startu pieczenia (świeże bułeczki gotowe na śniadanie!), wysoką efektywność energetyczną. To właśnie tak podoba mi się w urządzeniach z linii Gorenje Classico. Mogę cieszyć się nowoczesnymi rozwiązaniami technicznymi, a przy tym mieć piękną
Chilli Czosnek i OliwaDobrego chleba nigdy w domu dość, czy do kanapek do pracy, czy szkoły, czy do np. włoskiej bruschetty , czy na grzanki, tosty lub jako dodatek do
Moje Małe CzarowanieMoże nie jest to przykład najchudszego śniadania, jednak na pewno sycące i zapewniające ładunek energii przez cały dzień. Na jedną patelenkę wrzucamy: plaster szynki, jajko, kilka
Brzuszki ŁakomczuszkiPrecle na podstawie przepisu znalezionego na forum cincin.cc, autor: Mała_Mi. Łatwo i szybko się je przygotowuje. Świeżutkie smakują najlepiej. Ciasto: 1 kg mąki tortowej 500 ml mleka 100 ml oleju 2 jajka 14 g drożdży instant 10 łyżek cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo: 100 ml wody 2 łyżeczki sody mak lub sezam do posypania(...)wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie podzielić je na 16 kawałków. Formować długie wałki (50-60 cm), a następnie precle. Moje wałeczki były trochę krótsze i dlatego precelki wyglądają jak bułeczki. Sodę rozpuścić w wodzie. Precle smarować pędzelkiem lub lekko zanurzyć w mieszaninie, a następnie obsypać makiem lub sezamem. Piec w temperaturze 200 o C, na lekko brązowy kolor (około
Praktyczna plsię cyjanowodór, ale podobno nie jest on szkodliwy. W internecie znajdziecie więcej informacji na ten temat.) Jako dodatek do domowych wypieków : ciastek, bułek i chleba. Ja często piekę pszenne bułeczki z dodatkiem siemienia lnianego . Po uprażeniu - do posypania kanapek, sałatek, past, a także do musli i granoli. Jako składnik gomasio , czyli mieszkanki uprażonego sezamu z siemieniem lnianym i solą. Jest(...)siemienia lnianego. Siemię lniane w kosmetyce Ze względu na swoje dobroczynne właściwości nawilżające, siemię lniane warto stosować także w kosmetyce i pielęgnacji. Jest niedrogie, a przygotowanie preparatów proste i szybkie. Maseczki - szczególnie polecane dla skóry wrażliwej, suchej, skłonnej do podrażnień, która zregeneruje i nawilży. Natomiast skórę tłustą i trądzikową łagodnie oczyści. Łyżkę siemienia lnianego gotować w 3/4 szklanki wody
Codzienna kuchnia niecodziennauszczęśliwić znalazłam przepis na blogu Kaczodajnia na prawdziwe czeskie knedliki. Smakują identycznie jak te zamawiane u naszych sąsiadów, są puszyste i delikatne. Dodam jeszcze że przygotowuje się się bardzo szybko :). Składniki: 500 g mąki krupczatki 300 ml mleka 20 g drożdży szczypta soli 1/4 łyżeczki cukru Przygotowanie: Do rondelka z grubym dnem dodajemy mleko, cukier i drożdże i lekko(...)spożywczą i odkładamy na 30 min najlepiej w ciepłym miejscu. Po upływie 30 min ciasto dzielimy na 4 i z każdej części formujemy podłużne bułeczki, które pojedynczo gotujemy ok. 15 min w osolonej wodzie. Po wyciągnięciu (na gorąco) kroimy knedle - najlepiej za pomocą nitki, którą od spodu przeciągamy do góry
Łycha smaków