Rożki orzechowe przygotowałam z ciasta serowo-olejowego (twarogowo-olejowego). Jest to ciasto idealne do małych słodkich wypieków z nadzieniem, takich jak rogaliki, bułeczki, czy właśnie rożki. Nie wymaga ono rośnięcia jak ciasto drożdżowe, gdyż środkiem spulchniającym jest proszek do pieczenia, a nie drożdże. Nie ma też potrzeby chłodzić ciasto przed wykonaniem rożków, tak jak robi się w przypadku ciasta kruchego(...)lekkie i delikatne jak ciasto na drożdżach, jest za to elastyczne i mocno porowate. Wypieki z ciasta serowo-olejowego najlepiej smakują tuż po upieczeniu, ewentualnie na drugi dzień. Dość szybko czerstwieją, choć można je krótko odgrzać w kuchence mikrofalowej i w ten sposób przywrócić im świeżość. Rożki są mocno orzechowe w smaku. Bazą ich nadzienia są rozdrobnione orzechy włoskie
Smakołyki Berenikimamy niedziele, te wolne dni strasznie szybko lecą, za szybko :). I znowu wczesna pobudka i marsz do pracy, ehhh, ale co zrobić. Pogoda wstrętna, poda jakiś deszcz, a cały piękny śnieżek póki co znikną. A szkoda.Wczoraj byłam na 18 mojego siostrzeńca, który już od dawna nie mógł się jej doczekać, po dwóch latach mu tej radochy z legala minie, jestem(...)smakuję (tu mowa o procencikach), póki jest zakazane :). W końcu się o tym przekona :D.A dzisiaj powrót w moich postach do ciast drożdżowych, a mowa o bułeczkach. Mięciutkie, i łatwe do zrobienia, a nadzienie banalne : wystarczy w domu gorąca czekolada instant lub kakao i można się cieszyć tymi pysznościami. Jak powiedziałam jakie dam nadzienie w domu, byli trochę sceptyczni
Moje pyszne gotowanieKremowy, gęsty i sycący napój z soczystego mango i dojrzałego banana. Bardzo szybki i łatwy do zrobienia. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet dzieci. Wystarczy zblendować pokrojone na mniejsze kawałki owoce z niewielką ilością płynu (wody, soku z brzozy, soku pomarańczowego lub mleka), kostkami lodu i opcjonalnie także z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego. Nie trzeba nawet dosładzać, chyba(...)napoju odrobinę płynnego miodu, syropu klonowego lub po prostu cukru pudru. Smoothie smakuje i wygląda jak deser, a jest prawdziwą bombą witamin. W sam raz na śniadanie, zamiast kanapeczek, bułeczek i innych węglowodanów. Zdrowo, lekko i pysznie. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 mały dojrzały banan 1 małe dojrzałe mango 4 kostki lodu 2 łyżki jogurtu naturalnego ¹⁄₂ szklanki soku z brzozy
cool and mintyPrzepis na twarożek ze śmietaną znają chyba wszyscy! To smaczny, zdrowy i szybki pomysł na dodatek do śniadaniowej kanapki :) A jak jeszcze dorzucimy do niego drobno pokrojone warzywka to już "niebo w gębie" :))Składniki:50 dkg półtłustego twarogu3 łyżki śmietany 12%szczypiorekcebulka dymkamała czerwona paprykapomidor (wydrążony - bez gniazda nasiennego)1/2 zielonego ogórka (wydrążony - bez pestek)kawałek selera naciowegosólpieprzWykonanie:Ogórek,pomidor(...)seler naciowy i dymkę kroimy w drobną kostkę. Twaróg siekamy w blenderze, lub po prostu dusimy widelcem. Całość mieszamy ze sobą, dodajemy śmietanę, solimy, pieprzymy, dorzucamy posiekany szczypior.z pełnoziarnistymi bułeczkami to już poezja
Walijskie Pichceniewyglądu prezentuje się szlachetnie: jest brązowy, ma wydłużone, wrzecionowate ziarna. No właśnie ziarna – niestety w sklepie kupisz głównie kaszę orkiszową przemieloną. Ma ona ten plus, że gotuje się bardzo szybko, no ale oczywiście jakościowo jest gorsza niż pełnoziarnista kasza. To samo dotyczy pęczaku: żadne tam kasze perłowe, czyli polerowane, nie umywają się do całego pęczaku. Jeśli nie znajdziesz w sklepie(...)zostały całe kawałki kaszy, które później, po wymieszaniu z mięsem i usmażeniu, nadają burgerom ciekawej, ziarnistej struktury. Polecamy ten przepis burgery, bo są naprawdę pyszne! Podaj je z domowymi bułeczkami , które zrobisz w mniej niż pół godziny – w przepisie mąkę pszenną zamień na chlebową. Jak burger to oczywiście frytki – najlepiej zdrowe frytki z piekarnika . Składniki: 250 g mielonego indyka
Niedzielny kucharzdoczekać się kiedy wyrośnie;). Ten przepis jest z cyklu tych bezproblemowych - ciasto rośnie tylko 20 minut i możemy przejść do kolejnego etapu pracy. Jak na wypiek drożdżowy są bardzo szybkie. 600g mąki 1 szklanka mleka 45g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka L 100 ml oleju 1 mała puszka masy makowej 1/2 szklanki cukru pudru odrobina(...)elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. 2. Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kawałki. Wałkujemy je, na środek wykładamy łyżkę masy makowej, formujemy bułeczki. Układamy je w niewielkich odstępach na dużej blaszce (40x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Postępujemy tak do wyczerpania składników. 3. Bułeczki pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Studzimy
Szefowa kuchniNadszedł kolejny weekend a co za tym idzie nowe wypieki w Wypiekaniu na śniadanie. Tym razem Monika wybrała chleb na sodzie rodem z Irlandii. Ja ten
Moje Małe Czarowanieprzepisy – starłam buraki, marchew, pietruszkę, kawałeczek selera, a cebulę pokroiłam w drobniutką kostkę. Na patelni roztopiłam masło i podsmażyłam pokrojoną cebulę. Następnie dodałam starte warzywa wraz z octem i szybko „zeszkliłam”. Gdy bulion był gotowy, wyłowiłam z niego mięso i dodałam starte i podsmażone warzywa. Doprawiłam wg swojego uznania solą, pieprzem oraz zakwasem buraczanym (użyłam go ok. szklanki – barszcz(...)kości, pokroiłam na małe kawałki i dodałam do zupy. Całość gotowałam jeszcze, dopóki ziemniaki nie zmiękły. Barszcz podałam tradycyjnie ze śmietaną, koprem i pietruszką oraz z domowymi pampuchami (bułeczkami na parze) z sosem czosnkowym. To jest ten smak
Kate's Kitchenrazu skradnie moje serce:) Na pewno pojawi się u mnie jeszcze w domu, mimo tego, że rodzinka narzekała na czarną porzeczkę. Jest "lekkie", łatwe w pieczeniu i dosyć szybkie. Zapewne wielu z was "przewinie" stronę z przepisem dalej, zaraz po przeczytaniu składników, gdzie znajduje się bułka. Niezbyt kojarzy nam się ona ze słodkimi wyrobami. Mimo wszystko, zapewniam(...)szklanka mąki orkiszowej+2 łyżki dodatkowo (lub 1 szklanka pszennej) -1 łyżka oliwy -1 łyżka gorącej wody -cukier waniliowy -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: -2 czerstwe bułeczki(u mnie kajzerki orkiszowe) ; mogą być pszenne -3 szklanki mleka -1/2 szklanki ksylitolu lub cukru -cukier waniliowy -375g masła -100g wiórków kokosowych -dżem z czarnej porzeczki
Smaczne ZdroweWrześniowa Piekarnia Amber i jesienny chleb do wypiekania. Chleb przedstawiła nam Ola z bloga Cztery fajery i tutaj cytuję jej słowa: "Chleb żytni razowy radziwiłłowski
Moje Małe CzarowaniePyszny bochen chleba na wielkanocny stół. Dzisiaj trzeba dokarmić zakwas aby był silny i dalej jutro pieczemy chleb aby na wielkanocnym stole przy śniadaniu pyszny bochen
Moje Małe CzarowanieBardzo szybka i dobra przekąska w sam raz na imprezę. Środek może być modyfikowany wedle życzenia. Moja wersja imprezowych ślimaczków była bezmięsna, ale następnym razem zastanawiam się czy nie dołożyć do nich między innymi szynkę. Przekąska jest super prosta do zrobienia i tania. Składanie nie jest też niczym trudnym pomimo pozorów. Użyłam gotowego ciasta francuskiego i zrobiłam(...)Nigdy wcześniej nic z niego nie przygotowywałam i sama też go nie robiłam. Efekt był, ponieważ gościom smakowało o czym dawali mi znać, a ślimaczki rozeszły się jak ciepłe bułeczki. Następnym razem zrobię więcej z różnymi farszami. Składniki na imprezowe ślimaczki z ciasta francuskiego (10 sztuk): ciasto francuskie XXL (kupiłam w Auchan to było coś koło 350 g) kilka łyżek
Karola gotujerzadką konsystencję - nie trzeba dodawać więcej mąki! Można też wyrabiać mikserem, najpierw na wolnych obrotach, później zwiększyć do średnich. 2. Stopniowo dodawać masło, po dwie łyżki, mieszając lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość(...)równych części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć na dłoni, a na środek nałożyć 1 płaską łyżkę jagód, oprószyć szczyptą cukru pudru. Bardzo starannie zlepić brzegi, formując owalne bułeczki. Układać łączeniem do spodu, w odległości około 3 cm od siebie, na blasze (lub blachach) wyłożonej papierem do pieczenia. Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny
Domowa Cookierenka Agi