uwielbiam dynię…:) I mimo, że zakochałam się w niej dopiero w zeszłym roku, to moja miłość szybko się nie skończy… Tyle jest przepisów do wypróbowania… Na razie na blogu znajdziecie przepis na dynię na ostro od której się wszystko zaczęło…, oraz na kilka innych przepisów – poszukajcie w kategorii „Potrawy z dyni„… Teraz(...)domu jest więcej niż dwie osoby – inaczej niż u nas – to mała szansa, że dotrwają do następnego dnia… Drożdżowe ślimaczki z dyniąSkładniki na 15 niedużych bułeczek:7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych1/4 szklanki letniej wody1/3 szklanki letniego mleka1 duże jajko, roztrzepane3/4 szklanki puree z dyni*1 łyżka masła, roztopionego3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
UgotujmyTo.pldumą, bo kiedyś drożdżowe wypieki nie bardzo mnie lubiły, a teraz nie sprawiają mi już najmniejszego problemu :))) Drożdżowe ślimaczki na kefirze z budyniem kokosowym (z przepisu wychodzi 12 sporych bułeczek) Do ciasta drożdżowego potrzebujemy: 4 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam zwykłej, najzwyklejszej, typ 500) 1/2 szklanki cukru + 4 płaskie łyżeczki 3/4 szklanki kefiru 2/3 szklanki rozpuszczonego masła 3 jajka(...)chcę grudek. Proszę wtedy mojego mężczyznę do pomocy, bo przydaje się trzecia ręka ;) Cały czas mieszając, czekamy aż na powierzchni budyniu pojawią się bąble i zdejmujemy z palnika. Szybko dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowy budyń powinien być bardzo gęsty. Tak gęsty, że włożona łyżka będzie w nim stała. Jeśli będzie rzadki, wypłynie nam później z ciasta.Podro
Ratunku obiadoryginalna. Idealna na deszczowe dni. Robię ją ostatnio bardzo często, tak nam smakuje. Jeżeli chcemy, żeby była gęsta ugotujmy ją razem z makaronem a podawajmy z pieczywem, np. bułeczką. Składniki: 2 filety z kurczaka 100 gramów makaronu w kształcie ryżu 2 garście włoszczyzny krojonej w paski 1 garść(...)Uzupełniamy wywar, wsypujemy makaron (ja makaron gotuję oddzielnie), warzywa, gotujemy wszystko do miękkości. Wkładamy mięsko z powrotem. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, sporządzamy złotą zasmażkę, rozprowadzamy ją szybko z 0,5 szklanki zimnego mleka, wlewamy do zupy, zagotowujemy, wsypujemy curry i dolewamy resztę mleka, zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy i dodajemy natkę z pietruszki. Podajemy z pieczywem
Cukiernia PychotkiJagodzianki to obowiązkowy wypiek w sezonie jagodowym :) W każe lato trzeba skosztować pysznych, puszystych bułeczek drożdżowych z jagodami oraz koniecznie skusić się na pierogi z jagodami . Jagodzianki z poniższego przepisu są najlepsze! Bardzo puszyste, delikatne i z dużą ilością żółtek. Smakują rewelacyjnie i wręcz rozpływają się w ustach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe jagodzianki przepis Bułki z jagodami to super dodatek(...)jagodzianek, bo dacie radę spokojnie je zjeść :) Poza tym są tak pyszne, że na 1 jagodziance na pewno się nie skończy ;) Poniższy przepis na jagodzianki jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Z białek, które Wam zostaną po przygotowaniu drożdżówek z jagodami , możecie stworzyć pyszne, małe, domowe bezy , domowe ptasie mleczko lub np. bezę Dakłas . Moje domowe jagodzianki możecie przygotowywać
Kulinarne PrzebojeWypiekanie na śniadanie [ klik ] Małgosia wybrała tym razem tosty francuskie. Tosty te to znakomite i pożywne śniadanie, a najważniejsze że niepotrzebny jest nam piekarnik tylko kilka
Moje Małe Czarowaniezjedzeniu możemy czuć ból żołądka i zgagę. Dlatego od jakiegoś czasu zaczęłam piec własne pieczywo. Piekę własne bułki, własne chleby. Mąż woli klasyczne pszenne pieczywo: chleby i bułeczki, szczególnie bułki kajzerki posypane sezamem, makiem bądź siemieniem lnianym. Ja wolę pieczywo pełnoziarniste. Chleby pszenno-żytnie, orkiszowe z dodatkiem wszelkiego rodzaju ziaren, suszonych owoców np. słonecznika, siemienia lnianego, dyni, żurawiny. Chleb(...)następnie zgnieć, by przypominała kształtem bułkę kajzerkę. Na blachę z piekarnika wyłóż papier do pieczenia. Przygotowane kulki wyłóż na blaszce, zachowaj odstępy, gdyż bułki kajzerki jeszcze wyrosną. Każdą przygotowaną bułeczkę ponacinaj nożem na cztery. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem, makiem bądź siemieniem lnianym. Jeśli chcesz możesz pozostawić bułki bez żadnej posypki. Przygotowane odstaw jeszcze na 20 minut nie przykryte
To Musisz WiedziećKochani, udało mi się wziąć udział we wspólnym pieczeniu na FB i łącznie z kilkoma innymi osobami upiekłyśmy bułeczki śniadaniowe. Mega puszyste, aromatyczne i najważniejsze, że domowe, które rozkładają na łopatki pieczywo z piekarni czy sklepiku. Gorąco polecam!!! :) Za udział dziękuję : Bożence z bloga Moje domowe kucharzenie Ewie z bloga Ewa w kuchni Joli z bloga(...)Małgosi z bloga Smaki Alzacji Szóste Niebo z bloga Szóste niebo Marzence z bloga Kulinarne szaleństwa Maniusi Ewie Szczepińskiej z FB Agnieszce z bloga Szybko, tanio, smacznie Piekę bo lubię z FB Małgosi z FB Ali z bloga Ala piecze i gotuje Oli z bloga Cukry proste Dorocie
Ciasteczkowy PotwórKolejne bułeczki, które skradły nasze serca, a raczej podniebienia. Bułki są bardzo delikatne, puchate i baaardzo smaczne. Idealne zarówno do konfitury, powideł, jak i dodatków wytrawnych. Ja znalazłam je tutaj, jednak przepis troszkę zmodyfikowałam, m.in. zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową (dodałam też żytnią), pominęłam miód (jest zbędny, drożdże wyrastają bez niego), zmniejszyłam także ilość drożdży. Początkowo zaczynałam od 400g mąki(...)dosypać 40g mąki orkiszowej, tak by ciasto się nie kleiło. Ilość mąki zależy m.in.od rodzaju użytej mąki, jej wilgotności, itp.I piekłam je troszkę dłużej niż w przepisie. Polecam, bardzo szybko się je przygotowuje a efekt jest bardzo zadowalający, zarówno wizualny jak i smakowy. Z podanych składników wychodzi ok.8-10 sztuk.Składniki:- ok.440g mąki orkiszowej (u mnie typ750)- 100g mąki żytniej żurkowej
Smaczne ZdrowePyszne bułeczki o smaku pizzy z bogatym nadzieniem. SKŁADNIKI Ciasto: 30 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy , ok. 2,5 szkl. mąki, 1 szkl. ciepłej wody, 1 jajko Nadzienie: 1 upieczona pierś z kurczaka, ½ małej cukini, 5 pieczarek, ½ czerwonej papryki kulka mozarelli Sos: 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia Dodatkowo: jajko WYKONANIE: Cukinię(...)zmiękną. Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy cukier i wodę, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min.w ciepłe miejsce. Do podrośniętych drożdży dodajemy mąkę, sól, oliwę,jajko, szybko wyrabiamy. Przekładamy do miski, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło. Dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy ketchupem wymieszanym z koncentratem. Na środku wzdłuż układamy pokrojonego kurczaka
słodki bratekmiseczki. Gdy boczek i cebula się podsmażą dodać je do fety i ogórków, wymieszać, do momentu, aż serek zacznie się rozpuszczać (boczek i ogórki zaczną się nim oblepiać). Szybki sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu 3 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie sosu: Majonez wymieszać z jogurtem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ponadto: mielony kminek(...)farszu a całość przykryć plastrem żółtego sera. Całość zawinąć wzdłuż dłuższej części a boki ciasta podwinąć pod spód. Gotowe Stromboli ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z bułeczek posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać mielonym kminkiem oraz solą czosnkową. Zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Smacznego
Krakowskie smaki AniPyszna i delikatna polędwiczka wieprzowa zamarynowana w sosie sojowym z dodatkiem czosnku. Mięsko bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Ja ugrillowałam na patelni grillowej, co trwało chwilkę, ale można też przygotować na tradycyjnym grillu.składniki:1 polędwiczka wieprzowa1, 5 łyżki sosu sojowego2 ząbki czosnku4-5 łyżek oliwyPolędwiczkę wieprzową pokroić w plastry. Następnie plastry polędwiczki lekko rozgnieść pięścią. W misce wymieszać(...)Odstawić na 30 minut. Rozgrzać patelnię grillową, posmarować ją oliwą i ułożyć plastry polędwiczki. Grillować z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie fasolka z bułeczką
Monia miesza i gotujePrzyjemna dla oka… smaczna ….łatwa w przygotowaniu – jest świetna do kanapek! W sam raz do pieczywa… do bułeczek …do
Kulinarny S.O.S.Szybki i prosty obiad. Trzeba tylko kupić pastę ajvar. Ja zawsze mam kilka słoiczków w zapasie. Nadaje potrawie przepyszny smak. Polecam gorąco. jak chcecie możecie zmienić ajvar na inny ulubiony. Piersi kurze umyć osuszyć i obtoczyć we wszystkich przyprawach. na dużej patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać piersi kurze, pieczarki i smażyć aż kurczak straci kolor(...)dodać do kurczaka, wlać wodę. Dodać przecier pomidorowy i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 10 minut. Podawać z makaronem lub ryżem lub bułeczkami. Sos można zagęścić odrobiną mąki rozmieszaną w małej ilości wody. następnie wlać do gotującego się sosu, wymieszać i zagotować. Smacznego
Kuchnia PokoleńSzafranowe ciasto….Trzecia niedziela adwentu już jutro, czas szybko leci! Grudzień to zwariowany, ale wyczekiwany z utęsknieniem miesiąc. Mija niewiadomo kiedy. Jeszcze dwatygodnie i koniec starego roku początek nowego…Czujecie to niezwykłe tempo? Sama staram się dać sobie na wstrzymanie i trochę zwolnić! Przecież nie ugotuję i nie upiekę całej książki kucharskiej w ciągu zaledwie jednego miesiąca. Mimo(...)piekę co roku modyfikując przepis od czasu do czasu. Tym razem upiekłam je z kokosowym mlekiem i polałam polewą z białej czekolady. W zeszłym tygodniu piekłam lussekatter czyli szwedzkie bułeczki szafranowe, bez których nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Podobnie jest z szafranowym ciastem . Wypiekam na święta kilka rodzajów ciast ale staram się piec małe porcje abyśmy mogli spróbować wszystkiego
codojedzeniapoza tym dodałam do niej mnóstwo szczypiorku i obowiązkowo podawałam ją z pomidorkami koktajlowymi, które cudownie się komponują z tofu i dzięki nim tofucznica nie jest zamulająca. Jest to szybkie do zrobienia śniadanie na ciepło, które moim zdaniem jest rewelacyjne! Następnym razem chciałabym wypróbować tofucznicy z pieczarkami, myślę że będzie równie smaczna 😊 Składniki: tofu zwykłe 200 g, cebula pół(...)zioła prowansalskie, sos sojowy oraz sól i pieprz. Podsmażamy przez 2 min. Dodajemy posiekany szczypiorek i nakładamy do miseczki. Podajemy z dużą ilością pomidorków koktajlowych i najlepiej ze świeżą bułeczką. Smacznego
kulinarne odsłony pati