też nie może być byle jaki, co to, to nie! Sernik z gruszkami, kruszonką, dużą ilością królewskiego luku (iście po królewsku). Najlepiej jeszcze lekko ciepły, świeży niczym bułeczki rano z piekarni. Tak, taki sernik uwielbiam. Już nie raz na blogu korzystałam z tego przepisu, ale będę robić to nadal. Pochodzi z rodzinnego, starego zeszytu, który moja mama(...)szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% Masło powinno być mocno schłodzone. Mąkę siekam z masłem w misce, dodaję cukier i rozcieram szybko w palcach, aby powstała szybka "masa", przypominająca wilgotny piasek. Dodaję żółtka i zagniatam najszybciej jak można, aby w jak najmniejszym stopniu się ogrzało. Na końcu łączę ze śmietaną
W kuchni Karmel-itkipory uważaliśmy, że najprostszym do zrobienia jest kurczak w marynacie zielonej bogini (Green Godess ), to teraz wyrósł mu poważny konkurent. Spróbujcie tej metody – naprawdę warto. Poniedziałek: Mega szybki makaron chiński w sosie szczypiorkowo-imbirowym Danie typu leftovers. Z niedzielnego obiadu zostało nam sporo pieczonego kurczaka, którego dodaliśmy do makaronu chińskiego z niezwykłym sosem na bazie zmiksowanego szczypiorku i imbiru(...)smażenia. Piątek: Pizza gotowa w 10 minut Ta pizza naprawdę jest błyskawiczna. Można ją zrobić w 10 minut! Tajemnica tkwi w składnikach ciasta, z którego można zrobić równie dobrze bułeczki, jak i tartę. Polecamy! Jak to ugotować Wszystkie dania zrobiliśmy jednego dnia. Ostatnio jest u nas krucho z czasem i musimy kwestię jedzenia ogarnąć z wyprzedzeniem. Każde z dań można
Niedzielny kucharzJeszcze nie skończył się sezon truskawkowy, a już można na całego cieszyć się z jagód, jagódek i jagodzianek. Na hasło ....jagodzianki, myślimy o delikatnych, puszystych bułeczkach z jagodowym nadzieniem, ale to tyle zachodu. Ja postanowiłam obejść to wszystko, poszłam na skróty i to mocno na skróty. 0,5 l jagód łyżka mąki ziemniaczanej łyżka cukru 4 tortille(...)mąka lekko go zwiąże , a do tego potrzebna jest temperatura. Śmietanę ubijamy z cukrem i dekorujemy lekko przestudzone jagodzianki. Są chrupiące, delikatne i mega jagodowe. Świetnie nadają się na szybki deser, drugie dnie lub poczęstunek dla gości, Wszyscy zachęcają do tortilli wytrawnej, a dlaczego nie zrobić ich na słodko? Skoro są, dlaczego nie korzystać
Dieta moja pasjawyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie rozgrzać suchą! patelnię. Układać na niej bułeczki i przykryć pokrywką. Zmniejszyć moc palnika o połowę. Po 3 minutach odwrócić przyrumienione bułeczki na drugą stronę na kolejne 3 minuty. Wypełnienie kebabu tak naprawdę jest dowolne i zależy od naszych smaków: - 1 średni pomidor - 1 zielony ogórek - 1 małosolny ogórek - 1 marchewka - 1/8 młodej(...)oczyścić z błonek. Jeżeli jest kostka to ją usunąć. Mięso pokroić w paseczki. Obsypać przyprawami, wymieszać z olejem. Odstawić na 20 minut. Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić na nią kurczaka. Szybko obsmażyć. Nie należy robić tego długo, gdyż mięso będzie łykowate. Warzywa: Pomidora pokroić w 8 mki, ogórki i cebulę w krążki, paprykę w paseczki. Marchewkę zetrzeć bądź przy pomocy obieraczki
kawawszklanceWspaniałe drożdżówki upieczone według sprawdzonego przepisu, prawdziwy hit lata :-) Piekę je z różnymi owocami, lubimy te ze śliwkami , smakowały nam też z truskawkami czy czarną porzeczką
babka w formiedrożdżowe.Zamarzyły mi się drożdżówki pachnące owocami otulone w budyniu i posypane kruszonką.Zajrzałam do mojej zamrażalki i znalazłam jeszcze resztkę truskawek,malin i czarnych porzeczek. Budyń też szybko zrobiłam,ugotowałam i tym sposobem powstały niesamowicie pyszne,pulchne i pachnące drożdżówki. Ciasto drożdżowe 1kg maki 10dag drożdży 15dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka(...)dzisiaj niezbyt mnie zadowoliła,wyszła zbyt mała.Nadal wiec poszukuję idealnej dla mnie kruszonki,jeśli znajdę z pewnością podam przepis. Gdy ciasto dostatecznie podwoi swoją objętość formujemy z niego bułeczki,kule jak na zwykłe bułki ok 50g każda.Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia.Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej mocne wgłębienia,nałożyć budyń,następnie
Niespełnione zdolności kulinarneSoczyste kotlety z karkówki sprawią, że codzienny obiad będzie smakował jak nigdy dotąd. Soczystość kotletów mielonych w dużej mierze zależy od rodzaju mięsa użytego do ich
Kuchcik gotujeDomowy chleb wieloziarnisty jest bardzo prosty w wykonaniu. Robi się go naprawdę szybko. Czas wyrośnięcia to około 40 minut. Ziarna które dodamy zależą od naszych smaków. Pyszny, mięciutki z chrupiącą skórką i dużą ilością ziaren. Pycha! Polecam! Składniki: 1 kg mąki krupczatki lub pełnoziarnistej do wypieku chleba 1 litr wody 5 dag świeżych drożdży 1,5 łyżki soli 2 łyżki(...)dwóch natłuszczonych foremek o wymiarach 24x8 cm. Odstawiłam do wyrośnięcia na około 20 minut. Piekłam w temp.230 stopni przez około 50 minut. Smacznego ;) Jeśli wolicie bułeczki to polecam MAŚLANE BUŁECZKI NA ŚNIADANIE
potrawyregionalneoczywiście zbożowe- zostały przygotowane z kalafiora i mąki kokosowej . Dokładnie takie same jak w tym przepisie . Oczywiście można próbować radzić sobie bez bułek. Nieraz w roli szybkiego obiadu występowały u nas burgery w sałacie, czyli tzw. “protein wraps”. Jest to nic innego jak kotlet wołowy zawinięty wraz plastrem pomidora, a czasami także boczkiem w liść sałaty lodowej(...)przepisie na burgery drobiowe . Niemniej bułki z kalafiora nam bardzo przypadły do gustu. Dodatki mają znaczenie Obiad w postaci burgerów musiał więc zostać pieczołowicie zaplanowany. Wczoraj było pieczenie bułeczek. Dopiero dzisiaj, uzbrojeni we wszystkie niezbędne składniki przystąpiliśmy do smażenia kotletów. Gdzieś pomiędzy były jeszcze poszukiwania specjalnych drewnianych szpadek do burgerów, bo ja uparłam się, że chcę mieć takie do zdjęcia
Modern Cave GirlKażdy rulonik nacinamy wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawijamy pod spód i wkładamy do środka przez powstałe nacięcie. Ja zawijałam tylko z jednej strony. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 190 st.C. Wyjmujemy i studzimy(...)tacy Charles Dickens czy Wilkie Collins. Co ciekawe do Chin czy na zachód Europy opium trafiło dzięki Arabom. W 1874 roku, w Niemczech po raz pierwszy wyodrębniono heroinę, która szybko zyskała sobie status nieuzależniającego substytutu morfiny co okazało się wielkim błędem. Dopiero na początku XX wieku Amerykanie odkryli, że syrop na kaszel (jednym z jego składników była heroina!!!) silnie uzależnia
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo smaczne bułki żytnie. Nie są chrupiące a bardziej mięciutkie i puszyste. Długo utrzymują świeżość, robi się je szybko i ... jeszcze szybciej zjada :))Składniki:250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennejok 300 ml ciepłej wody5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju50 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka solidowolne ziarna ( u mnie czarnuszka i pestki dyni)Wykonanie:Przygotować(...)pieczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut, by bułki lekko się podrosły. Bułki posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami. Ziarenka lekko przycisnąć do ciasta.Piekarnik rozgrzać do 190st. Bułeczki piec około 25 minut, po czym wystudzić na kratce
Walijskie Pichceniemojej, głębokiej. Naleśniki zdecydowanie lepiej smażą się na niższej patelni, ale i tutaj nie miałam z nimi absolutnie żadnego problemu. Uwielbiam naleśniki, które nie ociekają tłuszczem, które można na szybko wziąć do ręki, bez konieczności późniejszego ich mycia (rąk, oczywiście;)). Nigdy nie lubiłam smażyć ich na oleju, ale co jakiś czas zmuszona byłam wlać choć po kropelce. Korzystając z patelni(...)patelnia nadaje się do zapiekania w piekarniku. Przy okazji smażenia piersi kurczaka zapomniałam o tym, ale i tak udało mi się przetestować patelnię w formie naczynia żaroodpornego. Zrobiłam bułeczki drożdżowe z serem i serowym beszamelem pośrodku. Patelnię odłożyłam po skończonym posiłku i wzięłam się za mycie dopiero następnego dnia rano. Ta resztka sosu i kilka bułeczek, jakich nie daliśmy rady
Smaki Na Talerzumojej, głębokiej. Naleśniki zdecydowanie lepiej smażą się na niższej patelni, ale i tutaj nie miałam z nimi absolutnie żadnego problemu. Uwielbiam naleśniki, które nie ociekają tłuszczem, które można na szybko wziąć do ręki, bez konieczności późniejszego ich mycia (rąk, oczywiście;)). Nigdy nie lubiłam smażyć ich na oleju, ale co jakiś czas zmuszona byłam wlać choć po kropelce. Korzystając z patelni(...)patelnia nadaje się do zapiekania w piekarniku. Przy okazji smażenia piersi kurczaka zapomniałam o tym, ale i tak udało mi się przetestować patelnię w formie naczynia żaroodpornego. Zrobiłam bułeczki drożdżowe z serem i serowym beszamelem pośrodku. Patelnię odłożyłam po skończonym posiłku i wzięłam się za mycie dopiero następnego dnia rano. Ta resztka sosu i kilka bułeczek, jakich nie daliśmy rady
Smaki Na Talerzu