Pizza jest dobra na różne okazje, ale przygotować ją można na setki sposobów. Dziś przedstawiam muffinrollsy, czyli mini pizze zwijane z nadzieniem i upieczone w formie
Kolorowy Przepisownikz przepisu Martha Stewart Living. Pyszne!Warto zrobić ,znikaja bardzo szybkooooooo
w mojej kuchniWiedziona piekarniczym instynktem, przystąpiłam do szczegółowej inspekcji jednego z piekarników. Tego z funkcją parowania. I wiecie, co odkryłam...? Że ma specjalny program do wyrastania! Przetestowałam go najpierw na słodkich bułeczkach z porzeczkami, następnie na chlebie, na który przepis znajdziecie poniżej - i jestem zachwycona! Nie dość, że można ustawić idealną dla danego rodzaju ciasta temperaturę, to jeszcze piekarnik sam z siebie(...)pastę z bobu. Bób, przeciśnięty przez praskę czosnek, oberwane listki mięty, sok z cytryny i olej zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35x40 cm, delikatnie podsypując mąką. Posmarować równomiernie pastą z bobu, posypać pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami odsączonymi z zalewy. Zawinąć ciasno
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozpaczą, bólem i zamęczaniem wszystkich dookoła, postanowiłam być piekarką doskonałą. Dwa lata później uczę się dalej piec, z różnym skutkiem. Raz wychodzą piękne i cudowne bochny pachnącego chleba, mięciutkie bułeczki i idealne bajgle. Innym razem pociski armatnie, dyski idealne do rzucania na olimpiadzie lub wytwory, których nawet drób sąsiada omija ze wstrętem. Cały czas szukam bochenka idealnego, takiego z niewielkimi(...)czasie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni, w piekarniku nagrzewamy naczynie, w którym będziemy piekli chleb. Do rozgrzanego naczynia przekładamy chleb łączeniem do dołu, chleb szybko nacinamy żyletką, na dno piekarnika wrzucamy kilka kostek lodu i wsadzamy chleb. Pieczemy 35 minut. Na ostatnie 5 minut, uchylamy drzwiczki, żeby skończyć pieczenie w suchym piekarniku. Chleb studzimy na kratce. Nie wiem, jak długo
ladykitchenpomocy! Przygotujcie dania czy wypieki, w których dzieci mogą brać udział – gdzie będą wycinać, formować czy też zdobić. Ja dziś specjalnie przygotowałam dla Was przepis na przepyszne, drożdżowe bułeczki, z których razem z najmłodszymi uformujecie ulubione zwierzątka. Na końcu tego wpisu pokażę Wam jak zrobić przepyszne rybki i świnki! . . PLANSZÓWKI Gry planszowe już jakiś czas temu wróciły do łask(...)bieżąco mojego INSTAGRAMA – tam nowości pojawiają się często szybciej niż na blogu i w formie KROK PO KROKU. KLIK ! Wyparujcie przepysznych ciast, dań obiadowych, naleśników, deserów na szybko i słodkości w FIT wersji! . . CZYTANIE Kiedyś miałam zdecydowanie więcej czasu na czytanie. Książki S.Kinga czy J.Chmielewskiej wręcz pożerałam! Teraz czytam tylko na urlopach i wyjazdach. I szkoda! Ale nawet
Ostra na Słodkozbaczają ku pobliskiej im paczkarni. Zamysł na pączkarnię już od progu mi się spodobał! Z jednej strony, kusi niesamowitymi zapachami poręczne Okienko Pączkowe , w którym można "na szybko" nabyć pożądane wiktuały. Przyjemną alternatywą dla pączka jedzonego "w biegu" jest druga strona lokalu, gdzie po wejściu do środka , można przy stolikach uraczyć się wybraną słodkością. Podziwiam pączkarnie, które(...)śmietaną i świeżymi owocami . Do tego filiżanka białej kawy . Torcik pączkowy mnie zachwycił! Co za oryginalny pomysł na pączka! Okazał się pieczony, NIE smażony , czyli zdeczko lżejszy dla żołądka. Bułeczka mięciutka, lekko słodka w smaku, posypana cukrem perlistym. Do tego mnóstwo owoców skąpanych w dwukolorowej bitej śmietanie . Mniam, boskie to było! :) Kawa dobra . Nie twierdzę, że był to jakiś majstersztyk
Grunt to przepis!Kiedy zostanie nam większa ilość ciasta po świętach, imprezach, imieninach albo kiedy wyjeżdżamy czy przechodzimy na dietę a lodówka pełna, warto znać kilka zasadach dotyczących mrożenia
Dorota SmakujePrzepis na pyszne pączki dyniowe. Niezwykle proste i wyjątkowo smaczne. Dzięki dodatkowi dyni są delikatne w smaku i mają piękny kolor. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pączki
To co lubię - gotuję i polecamchrupiącymi kromeczkami bez żadnych dodatków. No właśnie, nie mogłam się doczekać efektu, bo ostatnio, już jakiś czas temu odbył się mój chlebowy debiut. Do tej pory piekłam tylko bułeczki. Słodkie i wytrawne i z naprawdę dobrymi rezultatami, jednak chleba trochę się obawiałam. W sumie sama nie jestem w stanie stwierdzić dlaczego. W końcu, z powodu braku pieczywa na weekend, postanowiłam(...)forma do pieczenia będą już nagrzane, następuje najbardziej skomplikowana operacja. Gorące naczynie wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do niego wyrośnięte ciasto, najlepiej nie parząc się przy tym ;) Później szybko je przykrywamy i wstawiamy znów do piekarnika. Pieczemy 30 min., a następnie zdejmujemy pokrywkę, ale przykrywamy chlebek kawałkiem folii aluminiowej i pieczemy kolejne 20 min. Po tym czasie w całym domu
Ratunku obiadpyszną, wegańską, pizzę do zrobienia w domu już-teraz-natychmiast i kiedy już zrobisz taką pierwszy raz, pizzeria straciła klienta ;) Bo okazuje się, że taką pizzę można zrobić szybko, 2 razy więcej, 4 razy taniej i kiedy tylko przyjdzie Ci na nią ochota (np. w poniedziałek, kiedy pizzeria zamknięta). Przepis doskonały znalazłam na blogu mojej koleżanki Edysqi cobylonaobiad.blox.pl(...)drugą pizzę płaską albo kilka CALZONE (farsz super express: kukurydza, czerwona fasola i groszek z puszki z sosem pomidorowym i cebulką) albo w ogóle zamiast pizzy: DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ (i już jest przekąska do pracy/szkoły na następny dzień). Jeśli to jest planowana akcja, najlepszy efekt uzyskamy z kapustą wcześniej podgotowaną, doprawioną pieprzem i podsmażoną
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDzisiaj sprawdzony przepis na chałkę. Chałka z kruszonką lub makiem, którą wersję bardziej lubicie? Zapraszam na śniadanie ze świeżo upieczoną chałką. Do tego kubek mleka, kakao
To co lubię - gotuję i polecamKarnawałowe miodowe kuleczki (struffoli) KORZENNE KAKI z PATELNI (CACHI SPEZIATO in PADELLA) Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym Pierniczki na śmietanie Szybkie pierniczki SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą Serek „nadziany” na pyszne śniadanie Tarta z ricottą i cukinią w miodzie Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem(...)Podlasia autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zdrowy deser czekoladowo - kokosowy z chia i awokado autorka: życie na słodko-kwaśno | blog: Życie na słodko kwaśno Piwno-miodowe bułeczki na zakwasie autorka: QliNarnia | blog: QliNarnia DESER CZEKOLADOWO-BANANOWY BEZ CUKRU. autorka: papilionka | blog: Papilionka o wszystkim i o niczym PIECZONE PACZKI FIT Z MAKI ORKISZOWEJ Z ''NUTELLA'' Z AWOKADO
Weekendy w domu i ogrodziestopni, wyłączyć go, a do środka wstawić przykryte ciasto do wyrośnięcia. Ja jednak nie stosuję tego sposobu. Jeśli ciasto będzie wyrastało w zbyt wysokiej temperaturze i zbyt szybko, wtedy nabierze kwaśnego posmaku. Pamiętajcie o jednym: jeśli w przepisie jest napisane, że ciasto powinno podwoić swoją objętość i przewidziany jest na to (teoretycznie) określony czas, a ciasto rośnie wolniej, to dajcie(...)jest proste i że można z niego upiec pyszne ciasta, drożdżówki, bułki czy chleby. Poniżej garść jednych z moich ulubionych drożdżowych wypieków: Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem Drożdżówki z jeżynami Maślane bułeczki z masą kajmakową Prosty pszenny chleb drożdżowy
Codzienna kuchnia niecodziennapowidłami śliwkowymi . Zamykam je potem w słoikach, żeby później w jesienne i zimowe wieczory będą idealnym dodatkiem do naleśników czy placuszków. Jesień to też czas na drożdżowe bułeczki ze śliwkami . W domu uwielbiamy zapach pieczonego drożdżowego ciasta z kruszonką i owocami. Dziś natomiast gości u mnie krucha tarta ze śliwkami i kremem. Krem jest bardzo lekki, został przygotowany(...)mąki kukurydzianej 1 łyżeczka esencji waniliowej 200 g białego serka w wiaderka 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka kardamonu 5-6 dużych śliwek Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, używam do tego malaksera, żeby zbytnio nie ocieplić masła. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy
Kulinarne przygody Gatity