Dziś upiekłam chałkę z mojego ulubionego przepisu. Chrupiąca skórka obsypana maślaną kruszonką. skrywająca mięciutkie, pulchniutkie, smakowite wnętrze. Jest pyszna, w sam raz na
Rozpustne gotowanieżelowaniu skrobi, czyniąc chleb bardziej puszystym, miękkim i elastycznym, utrzymującym dłużej świeżość, wilgotność ciasta i jego delikatność. Tang zhong jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Istnieje wiele przepisów na chleb, bułeczki, rogale na słodko lub ostro, nadziewane marmoladą, owocami, albo kawałkami mięsa i sera. Duże możliwości w tworzeniu nowych, własnych przepisów daje zamiana wody na mleko lub sok o dowolnym smaku(...)foremki/45min.- do godziny w temp.ok.30 st.C - u mnie rosło w temperatu rze pokojowej grzane wiosennym słońcem /. Piekarnik nagrzać do 190 st.C. Piec chleby ok. 35 minut. Jeżeli za szybko się rumienią,położyć na blachach folię. Wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Kroić nożem z ząbkami. Dziękuję Amber i wszystkim Piekarkom za wspaniałe i smaczne chwile w kuchni
KUCHARNIATwarożek z cebulką i szczypiorkiem to świetna propozycja na śniadanie. Taki twarożek znany jest praktycznie w każdym polskim domu. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zabawa formą i treścią? Nie tylko w obszarze wielkiej sztuki jest możliwa, ale także w przestrzeni codzienności, której warto każdego dnia nadawać znamiona artyzmu. U progu
KulinarneImpresje.plważne z tego przepisu możecie upiec dwa chlebki takie, jak ten na zdjęciu, możecie upiec jeden duży lub ciasto podzielić na małe kulki i uformować bułeczki czy ala bagietki. Przepis na PSZENNY CHLEB NA DROŻDŻACH ZACZYN/ STARTER - 150 g mąki chlebowej pszennej typ 750 - 80 g wody - 1/3 łyżeczki cukru - 30 g drożdży W/w składniki wymieszaj w misce(...)Grzanie dół temp. 230°C. Pieczemy chleb około 35 min na złoty kolor. Wtedy najlepiej piec dwa małe chleby. Chleb studzimy na kratce i kroimy. Chleb na drożdżach szybko się zsycha więc, najlepiej jeść tego samego dnia. Smacznego
SMYKWKUCHNITa kanapka spokojnie zaspokoi duży, obiadowy głód. To inny, nowy sposób na wykorzystanie pysznego, wołowego steka. Wysmażony w najlepszy możliwy dla wołowiny sposób – czyli medium rare
Karo in the Kitchennatknęłam się na nie na blogu Moje Wypieki. Wiele razy je już modyfikowałam i zawsze byłam zadowolona z efektu. Na moim blogu widzieliście pizze w różnych wydaniach, zawijane, nadziane bułeczki i wiele innych. Tym razem postanowiłam połączyć pastrami z ciastem do pizzy. Calzone, czyli jak to mówi mój syn wielki pieróg. Nie chciałam aby mięso wyschło, dlatego ukryłam je wewnątrz(...)dwie części i formuję dwie kulki, które układam na deskę oprószoną mąką, wierzch smaruję odrobiną oliwy z oliwek, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Jak szybko rośnie zależy od temperatury w kuchni. W każdym bądź razie kulki mają podwoić swoją objętość. Jak już ciasto odpowiednio wyrosło, odgazowuję kulki uderzając pięścią w każdą z nich. W tym przypadku
Blondynka Gotujewkawiarence.pl Olej palmowy w produktach zalega półki sklepowe i jest jego cała masa niemal w każdej kuchni. Dziwisz się, skąd tyle szumu wokół tego popularnego składnika
W Kawiarencepieczywa. Chętnie kupujemy chałki z kruszonką w piekarniach i cukierniach, ale warto przygotować ją samemu. Zaplatanie warkocza z sześciu ramion nie jest wcale trudne, a dzięki temu splotowi bułeczka wygląda profesjonalnie. Poniżej zaprezentuję nie tylko przepis, ale też instrukcję zaplatania. Przyznam, że sama korzystam z niej przy każdym pieczeniu, żeby nie pomylić splotu :) Poniżej podaję proporcja na jedną chałkę(...)lodówki. Wyrośniętą chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzałka góra-dół) i pieczemy około 30 minut. Jeśli chałka za szybko ciemnieje można ją lekko przykryć folią aluminiową. Chałka sześcioramienna Chałka sześcioramienna
Trzeci talerzPodsumowanie miesiąca, czyli o tym, co udało się ugotować, co smakowało Wam najbardziej, jakie były moje sukcesy i porażki oraz jakie są moje plany na najbliższy
Cooking Monsterzostało z dnia poprzedniego, ułożenie na nowych tacach, uzupełnienie ciastami z zamrażarki. Gdy butik kusił już wszelkiego rodzaju słodkościami, pomagałam przy robieniu chleba - nauczyłam się składać bochenki, formować bułeczki, układać je ekonomicznie na blachach. Na końcu przygotowywałyśmy ciasta na zapas , czyli na przykład biszkopt i kremy do dziewięćdziesięciu tortów Othello (duńska klasyka - dwa biszkopty przełożone bitą śmietaną i kremem budyniowym(...)pozostałym soku, dodać do jabłek, dobrze wymieszać, zagotować. Zdjąć z palnika, przestudzić. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem, orzechami i cukrem. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść. Podzielić ciasto na pół, każdą część rozwałkować na wielkość formy. Jeden z okręgów zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki, drugi wyłożyć na spód tortownicy wysmarowanej masłem. Spód podpiec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWakacje . Jak zwykle mijają za szybko. Szczególnie w tym roku, gdy w Danii trafił nam się zaledwie jeden ciepły tydzień w czerwcu, a potem niemal tropikalne upały przez dwa tygodnie w Polsce. Teraz szaro, buro i deszczowo, zupełnie już jesiennie... Ach, nie podoba mi się to wcale! Na szczęście zostały przyjemne wspomnienia, którymi można się rozgrzewać, póki jesień całkowicie się(...)oryginalnego przepisu zostało. Dodałam jeszcze garść poziomek, które został mi od sernika (uwaga! U mnie poziomki jeszcze są, więc może i u Was się znajdą...?), a ciasto zawinęłam w bułeczki-ślimaczki. Jeszcze ciepłą blachę zapakowałam, i zabrałam ze sobą. Tak się złożyło jednak, że po drodze ich nawet nie tknęliśmy. Do domu rodzinnego wkroczyłam więc z blachą drożdżówek i sernikiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzePizza jest dobra na różne okazje, ale przygotować ją można na setki sposobów. Dziś przedstawiam muffinrollsy, czyli mini pizze zwijane z nadzieniem i upieczone w formie
Kolorowy Przepisownik