wypieku. Smalec i ziemniaki nadały miękiszowi delikatności, a całość dopełnia cukier puder, którym zostały posypane. Znikają szybko więc warto zrobić dwie porcje. Bułki wypiekałam w ramach wskrzeszonego tydzień temu "Wypiekania na śniadanie". Bułki z bloga Marcina Grahamka, weka i kajzerka... Słodkie bułeczki z Majorki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewielu dań. Możesz go używać jak masło do bagietki, nadzienie do naleśników, nadzienie do wszelakich bułeczek, pączków czy do pierożków na słodko. Masło z pieczonej dyni, powinniśmy przechowywać w słoiku w lodówce maksymalnie do 5 dni. Przygotowuje się je bardzo szybko i tak samo szybko znika z tego słoiczka. Masło z dyni, też idealnie oddaje charakter jesieni, jest
SMYKWKUCHNIkiedy je jedliśmy Syn wcinał ze smakiem, a i Mąż się przekonał. Postanowiłam więc szybko upitrasić leczo - ma ono w końcu wiele zastosowań w kuchni. Na upalne obiady - w sam raz. W ostateczności jeśli nie będzie chciało się nic więcej robić to i z samą bułeczką będzie pyszne. Składniki: (na niewielki garnek): 1 papryka czerwona 1 i 1/2 papryki żółtej(...)razie potrzeby podlewamy odrobina wody. Doprawiamy ewentualnie solą oraz papryką słodką i wędzoną. Mniam. Podajemy z czym chcemy i jak chcemy. Przepis na upały i sezon paprykowy idealny. Szybko, zdrowo, kolorowo. U nas następnego dnia dołożyliśmy podsmażaną pierś przyprawianą papryką wędzoną. Zupełnie nowego smaku nabrało danie
Kuchnia po mojemutylko z wymienionych już wyżej powodów. Przyprawa ta ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, czyli pomaga utrzymać formę w okresach nasilonych przeziębień. Jedzmy więc cynamon na zdrowie! Moje bułeczki, mimo zawartego w nich cynamonu, raczej nie mają właściwości odchudzających, ale są pyszne i szczególnie uwielbiane przez dzieci. Polecam gorąco!Składniki:Ciasto:350 g mąki pszennej typ 45035 g cukru7(...)miski wsypujemy mąkę, cukier, drożdże instant i sól. Wszystko razem dokładnie mieszamy. W garnuszku rozpuszczamy masło, do którego dodajemy mleko, jajko i mieszamy. Masło jest gorące ale zimne mleko szybko je chłodzi i nie ma obawy, że jajko się zetnie. Płynne składniki dodajemy do suchych, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto (ręką lub mikserem z hakiem). Można delikatnie podsypać mąką jeśli
Smakowity Blog Kulinarnyjuż inna bajka. Kremowe, aksamitne, jagodowo-waniliowe, pyszne! Tym razem jagodzianki oprószyłam kruszonką (podpatrzyłam to w KRAINIE SOSNY ) i to był strzał w dziesiątkę. Kruszonka idealnie dopełnia smak tych bułeczek, współgra z delikatnym nadzieniem i pięknie się prezentuje :) Polecam, bo naprawdę warto ;) Składniki na jagodzianki z serem na 16 sztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej (tortowej) 30 g świeżych drożdży(...)rondelku. W niewielkiej misce mieszamy mąkę z cukrem i dodajemy rozpuszczone, gorące masło, szybko mieszamy i odkładamy do przestygnięcia. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go sporą łyżką nadzienia, formujemy owalną, zgrabną bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając, że bułeczki jeszcze
Rozpustne gotowanieTakie bułeczki idealnie się sprawdzą jako kolacja, dodatek do zupy lub na imprezę. Do datki są dowolne - dodatkowo można dodać pieczarki, oliwki itp. jak kto lubi
IMPRESJA SMAKUMiałam wielką chęć na jagodzianki. WIELKĄ - cały tydzień o nich myślałam... A jak przyszło co do czego zachciało mi się eksperymentów. Mąkę pszenną zastąpiłam razową... i
peggiwkuchniCześć dziś mam dla Was mega zakręcone ślimaczki cynamonowe z kardamonem. U mnie rozeszły się bardzo szybko, najlepsze jak są jeszcze ciepłe. Składniki: 350 g
Panda i jej światPodwieczorkowe bułeczki Kolacja , to nieodzowny element dnia , który zawsze nadciąga wieczorową porą ..jak upiór z zza grobu..;) No , wiem przesadzam ale pamiętajcie , że nie zawsze jak
Ogrodnik w podróżykryć, wychodzi na to, że z takim prawdziwie domowym burgerem jest trochę "zabawy". Przy okazji też trochę frajdy, zaś na końcu prawdziwa uczta :) Szybki posiłek (czytaj "Fast Food") na mieście rzadko mi się zdarza. No chyba, że mnie przypili :) Raczej unikam i chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego :) W kwestii kompozycji naszego domowego burgera zdałam się zatem na "bywalca", który(...)drugie - bułki piekłam sama wg przepisu, który znajdziecie tutaj, (ja zamiast 12 bułeczek upiekłam z tej porcji ciasta 10) po trzecie - mięso zmieliłam samodzielnie, bo takiego gotowca, nawet jeśli oznaczonego 100% wołowiny, nie mam odwagi spróbować ...i jeszcze... po czwarte - cebulka była karmelizowana, na szczęście na szybko, bo już zaczęliśmy się robić głodni :) W bułce zatem mamy: burgera wołowego
Delicious Titbitswiadomo, ale dziś skromnie bo robimy miejsce na wyjątkowy tort dla Miśka. Bułeczki są miękkie, lekko wilgotne i wchodzą niesamowicie, po wyłączeniu kamery wciągnęłyśmy z Miśką połowę pierwszej porcji bułeczek smarując je domowym dżemem malinowym. Składniki na około 20 szt. : 350 g mąki pszennej 50 g zimnego masła roślinnego (użyłam kokosowego) duża łyżka cukru 100 g rodzynek 200 g puree(...)dyni, banana, mleko, rodzynki i masło. Do mokrych składników dodać suche, szybko wyrobić ciasto (nie miętolić za długo), może się lekko kleić ale nie do dawać mąki, podsypać tylko blat mąka na której ciasto będzie wałkowane. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm i powycinać okrągłą foremką bułeczki (średnica około 5 cm). Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia
greenscarfsię podzielił i potem śliwki były niemal w każdym naszym deserze i w każdej przekąsce. Wśród szybkich, słodkich wypieków zdecydowany prym wiódł Cobbler ze śliwkami, o którym pisałam tutaj ładnych parę lat temu i do którego możecie wrócić TUTAJ . Ale były też bułeczki pełne jesiennego romansu wszechczasów. Między mięciutkimi zwojami drożdżowego ciasta przeplatały się kawałki soczystych śliwek i słodki cynamon
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTe podpłomyki idealnie nadadzą się na śniadanie czy na drugie śniadanie do szkoły, pracy, na uczelnię. Są pożywne i bardzo smakowite, polecam gorąco. Placuszki groszkowe. CZYTAJ
Moje Małe CzarowaniePączki te zna chyba cały internet i wcale mnie to nie dziwi. Są rewelacyjne! Kto je zrobi, ten poleca dalej. Ja również nie jestem w tym
Smaki Na TalerzuJakiś czas temu zakupiłam książkę Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata" w której jest około 2,5 tysiąca najróżniejszych zup w tym dzisiejsza polewka
Moje Małe Czarowanie