Bułki nie muszą być podstawą zwykłej kanapki. Same mogą stać się nośnikiem wspaniałych aromatów. Dziś przygotujemy właśnie takie pieczywo. 400g. mąki przennej ok. 10g. dorżdży instant
MarcinChefDzisiejszego dnia miałam trochę załatwień w urzędzie więc obiad musiał być na szybko. W sumie pomysł na dzisiejsze jedzonko podsunął mi wczoraj dziadek. Pampuchy, paruchy, kluski na parze czy parzaki to kilka z wielu określeń tych przepysznych drożdżowych bułeczek;) Oczywiście można kupić je w sklepie a w domu tylko ugotować ale są tak dziecinnie proste, że wstyd nie przyrządzić
Krakowskie smaki Anipodzielić na 8 części, z każdej uformować podłużną bułkę.Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą.Piec w 220 st. C. przez 20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!I znów weekend... Ja ten czas szybko leci...Tym razem jednak przeważą obowiązki nad przyjemnościami - z uwagi na Wielkanoc poza domem, opóźniły nam się
Pożeraczka, czyli raz adobrzejakich chcemy upiec chleb, ja zrobiłam jedną duża tzw. keksówkę, a z reszty zrobiłam bułeczki. Ciasto w formach musi trochę podrosnąć, dopiero wstawiamy do pieca na około 50-60 minut w temp 200stopni. Poprzez dodatek miodu (cukier) chleb się będzie szybko przyrumieniał dlatego nie zwiększajcie temp. Wyjmujemy, studzimy i gotowe! Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIznów pora na pora :)Ja bardzo lubię to warzywo :) Mam nadzieję, że Wy też :)Pastę szybko przygotujecie, ja ją nawet robiłam wieczorem, żeby zjeść ją następnego dnia na śniadanie, smaki się bardzo fajnie połączyły :) Zapraszam! :)Przepis pochodzi z "Palce lizać"A bułeczki na zdjęciach to bułeczki otrębowe.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćzapraszam na drożdżowe bułeczki z kawałeczkami czekolady. Do ich przygotowania możemy użyć czekolady mlecznej lub gorzkiej - przy stosunkowo małej ilości cukru w cieście warto wybrać czekoladę mleczną lub trochę zwiększyć jego ilość przy użyciu gorzkiej. Słodycz bułeczki zawdzięczają głównie czekoladzie, ale wielbiciele słodkości mogą je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem. Smacznego:) na 15 bułeczek: 540 g mąki(...)rozpuszczone masło, a na końcu kawałeczki czekolady (czekoladę zagnieść szybko, inaczej zacznie się roztapiać - można wcześniej włożyć ją do lodówki). Uformować ciasto w kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (można też włożyć na noc do lodówki, ciasto przez ten czas wyrośnie). Po tym czasie uformować 15 bułeczek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić
Lekcje w kuchniMoim niedawnym odkrycie jest ciasto drożdżowe – na razie jestem w fazie produkcji bułeczek i cieszę się tym jak dziecko. Postanowiłam dołączyć do akcji „
Szybko Tanio SmaczniePrzepis na te pyszne bułeczki znalazłam na blogu "sio-smutki". Jest to jeden z moich ulubionych blogów, więc nie miałam wątpliwości, że bułeczki będą pyszne. Już sam ich wygląd był tak apetyczny , że nie mogłam się oprzeć i musiałam je koniecznie wypróbować. Smakują obłędnie i na pewno zagoszczą u mnie na stałe :) Składniki na zaczyn: 1/2 szklanki ciepłego mleka(...)około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką. Szybko zagnieść i podzielić na 8 części. Z każdej części uformować dość długi wałeczek. Następnie zrobić pętelkę i przewijać końce dookoła, aż się złączą, wtedy je skleić. Może zdjęcia trochę Wam pomogą. Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniem do dołu. Posmarować mlekiem i posypać
Agusiowe smakołykiSałata, którą dziś proponuję jest pożywna, odżywcza, aromatyczna i idealnie pasuje na śniadanie, obiad czy kolację. Szybko się ją robi i dzięki temu may czas na
Moje Małe CzarowaniePrzepis na pyszne muffinki z truskawkami. Sezon truskawkowy powoli dobiega końca dlatego zróbcie jeszcze koniecznie te szybkie, łatwe i wyjątkowo smaczne muffiny z truskawkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
To co lubię - gotuję i polecamProste, smaczne, szybkie do zrobienia (czyli - coś dla mnie 😉). Tak pomyślałam jak zobaczyłam przepis Ani z bloga AniaGotuje.pl ( mega blog z mnóstwem super dokładnie opisanych przepisów, polecam!) na te bułeczki. Nawet jeśli wyglądem nie idealne (koniecznie chciałam umieścić je wszystkie na jednej blaszce, i ułozyłam za blisko, tak więc troszkę mi się skleiły), to smakiem wymiatają
Walijskie Pichceniebułki zrobiłam na bazie przepisu na SZYBKIE ROGALIKI , które często piekę moim dzieciom. Tym razem użyłam innego rodzaju mąki. Wyszły pyszne i na pewno trochę zdrowsze. Polecam oba przepisy :) SKŁADNIKI NA 9 SPORYCH BUŁECZEK: 55 dag mąki pszennej 10 dag mąki orkiszowej 10 dag mąki żytniej typ 2000 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżeczki soli
Pani na deserNo tak, tak pięknego i smakowitego chleba nigdy dość. Mój dzisiejszy bochen jest wilgotny, puszysty i bardzo szybko znika, znacie to? Chleb prosty w wykonaniu dlatego
Moje Małe Czarowaniemalakser był dziś w ciągłym ruchu. A to za sprawą zapomnianych i znalezionych wczoraj czerstwych ciastek-bułeczek. Żal było wyrzucać, a sprawdziły się świetnie w zastępstwie bułki tartej. Pieczarki miały być na jutrzejsze drugie śniadanie do pracy, ale tak ładnie pachniały, że zostały szybko spałaszowane ;) Składniki (na 6 pieczarek): pół czerstwej bułki (u mnie jedno ciastko-bułka na maślance
Weekendy w domu i ogrodzie