Piękny bochen z udziałem drożdży dziś się upiekł. Dynia hokkaido nadaje mu pięknej, żółciutkiej barwy. Szybki w wykonaniu i szybko znikający, polecam. Chleb dyniowy na drożdżach
Moje Małe CzarowanieJuż to pewnie pewnie nie raz i nie dwa pisałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe i wszelkie bułeczki, rogaliki itp. Nie ważne czy samo, z dżemem, z owocami czy z czymś tam innym. Tym razem chciało mi się czegoś prostego i szybkiego, co będę mogła zabrać ze sobą do porannej kawy w pracy i nie będzie paskudną kupczą bułą. Pomieszałam
Cynamonowe szczęścieDziś zapraszam na bardzo szybkie w przygotowaniu grzanki z dużą ilością czosnku , doskonale się nadają jako dodatek do sałatek , czy mięs pieczonych , serdecznie zapraszam do wypróbowania tych smacznych bułeczek zapiekanych z czosnkiem . Składniki 4 kajzerki 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól pieprz Wykonanie Bułki kroję na pół , następnie na każdą połówki bułki
Mój SmakKiedyś koleżanka powiedziała mi, że piecze tylko chleby pełnoziarniste i razowe oraz, że najczęściej takie szybkie, że jest w stanie upiec z rana zanim domownicy wstaną
Kolorowy PrzepisownikMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Walentynki to święto zakochanych – w Polsce świętowane od niedawna. Nie jestem wielką fanką tego święta, ale jakiś akcent walentynkowy … Przeczytaj
My Blueberry CornerChleb pyszny, pulchny ale zwarty, długo zachowuje świeżość, choć to zawsze jest pojęcie względne. Jak szybko znika to nawet nie można tego zaobserwować. Spróbujcie upiec, nie
Moje Małe Czarowanieciasto, jabłka odcisnąć z nadmiaru soku, dodać cukier i cynamon oraz rodzynki - wymieszać. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na duży prostokąt. Na cieście rozłożyć jabłka z rodzynkami, zwinąć w roladę. Roladę podzielić na 9-10 okrągłych bułeczek. Tortownicę średnicy 26 cm posmarować tłuszczem. Na środku ułożyć jedną bułeczkę, dookoła niej rozłożyć pozostałe. Placek drożdżowy posmarować rozmąconym
kolorowotorcikowoJest to danie, które często serwuję na kolację lub przekąskę dla znajomych. Szybkie , smaczne , chrupiące. Nie zdążyłam zrobić po upieczeniu, dlatego zdjęcia pokazują etap przed
W kuchennym oknie Ewymlekiem. Do płynu wsypujemy suche składniki, dodajemy posiekane prażone orzechy, posiekaną białą czekoladę i płatki – szybko wyrabiamy uważając by nie zgnieść dodatków. Powstanie gęste klejące ciasto ( nie dodajemy mąki! ). Wyciągamy na stolnicę oprószoną mąką, wałkujemy na grubość ok. 2 cm, wycinamy „bułeczki”. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z wierzchu smarujemy mlekiem ( nie jest to konieczne
Ostra na Słodkowłaśnie te składniki nadają mu delikatnie mlecznego posmaku, jak najlepsze bułeczki mleczne babci. Można go piec w formie klasycznego bochenka lub, tak jak my, wykładając foremkę uformowanymi bułeczkami, które w trakcie rośnięcia ciasta i pieczenia łączą się tworząc ciekawy wierzch. Chleb pszenny mleczny zamknięty w szczelnym pojemniku zachowuje świeżość, gdy zrobi się czerstwy idealnie pasuje na tosty i tosty francuskie(...)nawiew, drzwi zostawiam lekko uchylone – nie może się zrobić zbyt ciepło, bo ciasto wyrośnie za szybko i się nie uda). Gdy ciasto wyrośnie, stolnicę lekko podsypać mąka (nie za dużo). Ciasto wyjąć z misy, zagnieść dwa razy (nie wyrabiamy!). Uformować bochenek lub bułeczki. Bochenek włożyć do foremki, bułeczki ułożyć na blasze do pieczenia (wysmarowane masłem lub olejem). Można także
Pociąg Do KuchniGoście się u nas zasiedzieli, dodatkowo jeszcze po południu dołączyli do nas dodatkowi, no to przygotowałem im na szybko taką przekąskę. Jak je przygotować? -2,5
BaRepaspolskich wierzeniach ludowych był on dniem przepędzania czarownic oraz rozpoczynania wróżb, dotyczących pogody na cały rok. Trochę się już rozpisałem, więc czas najwyższy na przepis! :)Składniki (na 12 bułeczek):90 g masła325 ml mleka25 g świeżych drożdży lub 10g suszonych0,5 g nitek szafranu (można w zamian użyć 1 łyżeczki kurkumy)4 łyżki cukru500 g mąki1/2 łyżeczki soli1 jajko1(...)powrotem do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na 2h do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto szybko wyrób, a następnie podziel na 12 równych części (80-90g każda). Każdą część uformuj w 30-40 cm wałeczek, ułóż w literę S i zawiń końce na kształt ślimaka. Bułeczki odstaw na blasze, pokrytej papierem do pieczenia, do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie posmaruj
Food SquareWięc bułeczki maślane na paliwie rakietowym i oleju palmowym – won! Postanowiłam upiec takie bułeczki sama. Powiem wam, że nie jest to trudne, nie wymaga umiejętności akrobaty i jakiś magicznych sztuczek. No, może trochę cierpliwości wymaga. Przepis jest prosty i bułki są cudnie dobre. Może trochę szybko schną, ale nie będą jak te sztuczne twory ze sklepu – wiecznie sprężyste. Potrzebujemy(...)delikatnie lepkie. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i dzielimy na takiej wielkości części, jakie chcemy mieć bułeczki, ja podzieliłam na 12. Formujemy bułeczki: kawałek ciasta rozpłaszczamy na dłoni i zawijamy pod spód. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, układamy łączeniem do dołu. Przykrywamy ciasto i odstawiamy
ladykitchenPRZEPIS TUTAJ Szybkie pączusie z twarogu PRZEPIS TUTAJ Babeczki na maślance z owocami PRZEPIS TUTAJ Kanapki – są najpopularniejszym i najszybszym w przygotowaniu pomysłem na drugie śniadanie dla ucznia. I oczywiście nie ma w tym nic złego pod warunkiem, że są urozmaicane. Mamy tutaj duże pole do popisu, możemy przygotować kanapki z chleba pszennego, razowego, bułeczki, tosty, bagietki, chałki(...)bagietki czosnkowe PRZEPIS TUTAJ Bułeczki drożdżowe PRZEPIS TUTAJ POLECAM TAKŻE: DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytem