Czas czytania: < 1 min Granita to włoski deser lodowy przypominający sorbet, z kryształkami lodu. Południe Włoch słynie z zimnych deserów-dolci, wielkim powodzeniem cieszą się
SprawdzonaKuchnia.plWeekend minął już dawno temu, czas leci jak szalony, pogoda za oknem zmienia się jak w kalejdoskopie. Ja czuje jakbym dostała wiatru w skrzydła, na wiosnę
Dzieje kuchennej WiewióryLeczo jest jednym z naszych ulubionych dań. Danie jest na tyle wszechstronne, że każdy może dodać swoje ulubione składniki, nie potrzeba też dyplomu szkoły kulinarnej
Szybko Tanio SmacznieLeczo jest jednym z naszych ulubionych dań. Danie jest na tyle wszechstronne, że każdy może dodać swoje ulubione składniki, nie potrzeba też dyplomu szkoły kulinarnej
Szybko Tanio Smaczniejesteście szczęśliwymi posiadaczami odpowiedniego kamiennego) co najmniej litrowego naczynia wsypać mąkę i dodać odrobinę wody – rozmieszać. Dodać litr wody (przegotowanej!), zmiażdżony czosnek, posiekana cebulę i skórkę razowego chleba. Dobrze wymieszać. Naczynie przykryć lnianą ściereczką, ewentualnie gazą. Zabezpieczyć np. gumką recepturką (żeby przykrycie nie wpadło do naczynia). Zakwas odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Przez pierwsze(...)wędzonkę, liście laurowe, ziele, gotować około 20 minut. W międzyczasie zdejmować szumowiny. Kiełbasę i wędzonkę wyjąć; białą kiełbasę i wędzonkę pokroić w plasterki, kiełbasę razem z pokrojonym boczkiem zrumienić szybko na maśle. Por drobno pokroić i zrumienić na tłuszczu po boczku i kiełbasie. Por, kiełbasę, wędzonkę i boczek wrzucić z powrotem do żurku. Marchewkę i seler pokroić i dodać
Pociąg Do KuchniPain perdu, to pomysł na szybkie, smaczne i pożywne śniadanie. Idealne, gdy w domu pozostało tylko czerstwe pieczywo i nie mamy czasu, by biec do piekarni. W Polsce danie to znane jest często pod nazwą tostów francuskich. Chlebek można przyrządzać na nieskończenie wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Moją autorską wersję przygotujemy z pieczywa razowego(...)konfitury z czerwonej cebuli (np. z tego przepisu)pomidory koktajlowe, rukola (do dekoracji)Przygotowanie:Jajka, mleko, sól, gałkę i pieprz mieszamy trzepaczką lub widelcem. Dodajemy ser. Moczymy kromki chleba w mieszance, tak aby nasiąknęły. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Kładziemy kromki i ewentualnie zalewamy pozostałością masy jajecznej. Smażymy z każdej strony po 2 minuty. Podczas smażenia na osobnej
Food SquareCzas czytania: 3 min Tłusty czwartek już za kilka dni, więc jest jeszcze chwilka, aby wypróbować kilka przepisów na racuchy lub pączki , które wylądują na ostatkowym
SprawdzonaKuchnia.plLeczo z cukinią i kiełbasą. Przepis na szybki obiad - leczo z cukinii. Przepis na smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania leczo z cukinią i kiełbasą z sosem pomidorowym. Leczo z cukinii to uniwersalne danie do przyrządzenia, ponieważ można je przygotować na obiad, kolację lub jako przekąskę. W tym przepisie do leczo dodałam pomidory z puszki(...)korzennych przypraw jak kardamon czy goździki. Wiem, ze wszyscy uwielbiacie potrawy o pięknych i odważnych smakach - nic nie przebije dobrego, wyrazistego i świetnego leczo z cukinią ze świeżym, chrupiącym chlebem na zakończenie chaotycznego dnia :) Istnieje wiele odmian leczo z kabaczka. Możesz je przygotować z papryki, z pieczarkami, kiełbasą lub parówkami, z pomidorami świeżymi
Moja Książka KucharskaSzybkie gołąbki”, „Gołąbki bez zawijania”, „Gołąbki dla leniwych” – wiele razy spotykałam się z tymi określeniami, ale nigdy nie próbowałam takich przygotować. Jak to jednak mówią, co się odwlecze, to nie uciecze, i przyszedł czas, bym i ja przygotowała je w swojej kuchni. Muszę Wam powiedzieć, że choć wyszły pyyyyyszne, moim zdaniem daleko(...)pierwszy raz z tym przepisem, nie będzie ostatnim Porcja z poniższego przepisu wychodzi słuszna, powiedziałabym, że imprezowa. Można przygotować je sobie na kilka dni, lub zjeść wieczorem, na kromce chleba (mięsko kroimy wzdłuż na pół). Polecam. około 700 g mięsa drobiowego (u mnie 500 g udek bez skóry i kości i dodatkowo 2 małe pojedyncze piersi kurczaka) 1/2 główki białej
Smaki Na Talerzuzupa warzywna minestrone z dodatkiem bazyliowego pesto, ale ja także lubię dodawać ten sos do zup kremów jako dodatek kolorystyczny grzanki, kanapeczki z sosem pesto - zamiast masła możemy posmarować chleb pesto, będzie bardziej aromatycznie i trochę zdrowiej przekąski z ciasta francuskiego, bułeczki drożdżowe - to bardzo prosty patent na imprezową przekąskę, wystarczy posmarować ciasto pesto, zwinąć w rulon i pokroić(...)innych olejów. Cudownie - to pesto jest jak domowe! 5 prostych przepisów z sosem pesto 1. Makaron z kurczakiem i brokułem w sosie z mascarpone i pesto alla genovese Szybki makaron z kremowym sosem na bazie bazyliowego pesto i serka mascarpone. W wersji wegetariańskiej można pominąć kurczaka. Składniki / dla 2 osób: 200 g drobnego makaronu, np. świderki
Chilli Czosnek i Oliwasłodkiego tosta czymś pikantniejszym 😊 Uwielbiam po prost mieszanie takich skrajnych smaków. Spróbujcie i Wy 😊 Składniki: 1 dojrzałe awokado 100 g orzechów nerkowca 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli chleb tostowy lub świeża, chrupiąca bułka na wersję słodką: miód garść posiekanych orzechów nerkowca na wersję ostrą: oliwki marynowane (lub świeże) ostre papryczki sól do smaku Orzechy zblendować razem z awokado(...)pastą czosnkową z awokado, z dodatkiem gruszki i suszonych pomidorów w oliwie . 👉 Dla preferujących słodkie śniadania mam coś specjalnego, czyli tosty francuskie z owocami . Pycha! 👉 Sprawdź również jak szybko i prosto można przygotować pozornie banalne kanapki
Codzienna kuchnia niecodziennałyżka masła 150 ml śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny 1 pęczek koperku dodatkowo do podania – opcjonalnie: jajka ugotowane na twardo, kremowe ziemniaki lub ziemniaczki podsmażone, chleb opcjonalnie 2-3 łyżki soku z buraka dla podkreślenia koloru zupy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa botwinka – Wykonanie: Przygotować bulion wg tego przepisu: Bulion warzywny lub przecedzony rosół. Ja z reguły(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do wywaru i gotować na małym ogniu do miękkości przez kilka minut. Przygotować zasmażkę: masło rozpuścić na patelni i dodać mąkę pszenną, szybko mieszając, a gdy mąka się zarumieni dodać 2-3 łyżki zupy i ponownie wymieszać. Następnie wlać zasmażkę do zupy i ją dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić botwinkę sokiem
Kulinarne Przebojewięc korzystając z sezonu na warzywa takie jak cukinia, urozmaicam tą potrawę. Tym razem w wersji meksykańskiej z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą. Potrawę można podawać z ryżem, chlebem lub jeść bez dodatków. Osobiście uwielbiam wersję z ryżem. SKŁADNIKI 1 duża cebula oliwa 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 cukinie 2 czerwone papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka(...)pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić wstępnie solą, pieprzem, chilli, ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Gotować pod przykryciem 5 minut po czym dodać kukurydzę. Fasolę czerwoną dodać najpóźniej, bo szybko się rozgotowuje. Kiedy warzywa będą już wystarczająco miękkie, to w szklance lub garnuszku wymieszać dwie łyżki mąki z odrobiną wody (tak żeby nie było grudek) i wlać do potrawy
Passions hobbies lifesłodkiej marynacie, to ten przepis jest właśnie dla Was! Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca pierś z kurczaka w marynacie miodowej z dodatkiem mięty. Kurczak w takiej marynacie marynuje się bardzo szybko i dlatego przygotowanie całego dania nie zajmuje dużo czasu. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki sproszkowanej(...)każdej strony. Po usmażeniu odstawiamy pod przykryciem na 10 min, aby zachować soczystość kurczaka. Serwujemy jako danie główne lub jako dodatek do kanapek (przepisy domowego chleba tutaj ). Smacznego
Kuchnia ŁukaszaBabalscy, których pełną ofertę możecie znaleźć TUTAJ . W przepisie znajdziecie również ziemniaki, które nadają pieczywu wilgoci i dzięki nim dłużej utrzymuje świeżość. Chociaż kto to bada.. skoro domowy chleb schodzi w mgnieniu oka ;) Potrzebujemy: 150 g mąki orkiszowej typ 1850, ja użyłam tej mąki 350 g mąki pszennej 125g wody 125g jogurtu naturalnego 50 g świeżych drożdży(...)ciasto, będzie się kleiło, dlatego radziłabym użyć do tego robota, ponieważ takie to ciasto musi być. Dzięki temu uzyskamy na prawdę puszyste wnętrze chlebka ;) Ciasto przekładamy do keksówki, bardzo szybko wyrasta ;) Po wyrośnięciu, kiedy zechce nam uciec z formy włączamy piekarnik na 40 minut, temperatura 200 stopni. Skomentuj
MamaOskarka