porcję, abyśmy mieli na 2 dni obiad z głowy. Mąż zajada z ryżem, a ja już bez dodatków. Potrawa jest bardzo aromatyczna od ilości warzyw, dlatego gorąco polecam ten szybki i zdrowy obiadek 👌 Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka kilka różyczek brokuła 1 cukinia 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz(...)przykryciem 15 minut, po czym dodajemy różyczki brokuła i dusimy całość do miękkości mięsa i warzyw. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub zjadamy z chlebem
Walijskie PichcenieHasłem tego miesiąca mogłoby z powodzeni zostać „Dynia na 1001 sposobów”. Jeżeli ma ich być ponad 1000, to musi być też sałatka. Dynia
Szybko Tanio SmacznieCzy Wy również macie tak, ze musicie w ciągu dnia mieć pod ręką coś do przekąszenia? To moja największa bolączka, szczególnie na uczelni gdy zajęcia trwają
Słodkie Przyjemnościsię z rodzinnymi śniadaniami, ale często smaruję nim również kanapki do szkoły.Z racji tego, że przeważnie mam mało czasu przed lekcjami, staram się robić sobie w miarę szybkie, proste, ale pyszne śniadanie. Tak też powstały "Wiosenne tosty francuskie". Proste, smaczne i przywołujące wiosnę. Świetnie również będą pasowały na śniadanie np. w Lany Poniedziałek. Idealnie komponują się z sokiem(...)kosteczki, a szczypiorek siekamy. Wrzucamy do serka i przyprawiamy.Serka jest dużo więc spokojnie wystarczy i na tosty, i na kanapkę i na cokolwiek innego :)Tosty francuskie: 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistegoJajko4 łyżki mlekaSól i pieprz1 łyżeczka masłaSłoik/WałekPrzygotowanie:Jajko z mlekiem i przyprawami mieszamy w talerzu do zupy. Odcinamy skórkę od chleba tostowego i wałkujemy (ja robiłam
CzarnawisienkaGęsty sosik z dodatkiem aromatycznego curry. Smaczny i prosty dodatek, który wspaniale urozmaici dania, a także przekąski. Doskonale pasuje do surowych pokrojonych warzyw (marchewki, papryki, ogórka
Kulinarny S.O.S.Kolejny przepis na bułki, które mi się uwidziały w głowie i musiałem zrealizować ten pomysł żeby zobaczyć czy jest wart czegokolwiek. Bo wiecie, często mam tak
Marder&Marder ManufactureOstrość curry i chilli łagodzą kawałki brzoskwiń. Sos – lekko pikantny, śmietanowy z wyczuwalną nutą brzoskwiń. Wszystko w przepięknym pomarańczowo-żółtym kolorze. Jeżeli lubicie połączenie
Szybko Tanio SmacznieDo indyjskich potraw b ardzo lubię tradycyjne indyjskie chlebki, a szczególnie przypadły mi do gustu chlebki naan. Zazwyczaj kupuję je gotowe, są dość smaczne i
Codzienne GotowanieKanapki są w Polsce bardzo popularne. Zdecydowana większość z nas rano sięga po tradycyjny chleb z... Ja również. Nie tylko jednak Polacy kochają kanapki, gdyż ich rodzajów jest niezliczona ilość. Każde państwo, każda nacja ma swoje ukochane. Włosi mają crostini i bruschettę, pozornie identyczne. Różnica polega na pieczywie użytym do przygotowania ich. Do bruschetty wybieramy pieczywo na zakwasie, natomiast(...)Kuchennych rewolucji" z Magdą Gessler i zaintrygował mnie. Kiedy go przygotowałam, to mile zaskoczył mnie smakiem i właśnie swoją lekką konsystencją. Postanowiłam pokazać go Wam, bo jest prosty i szybki, a takich własnie potraw u mnie szukacie, prawda? :) Składniki: 500 g wątróbek (użyłam kurzych) 1 większa cebula lub 2 średnie 4-5 dużych ząbków czosnku tymianek, natka pietruszki sól
Codzienna kuchnia niecodziennaBarszcz ukraiński to pyszna i zdrowa zupa z buraków, która nigdy nie powszednieje. Barszcz jest bardzo esencjonalny i zachowuje swój kolor nawet po podgrzaniu. Jesienią barszcz
Kuchcik gotuje