Moi drodzy, dziś chciałabym zaprosić Was do wspaniałego świata zdrowej słodyczy, w który wprowadza nas firma "Raw and Happy" . Raw Food, czyli surowe zdrowie! Produkty od
Słodkie okruszkichcę uczcić jakąś specjalną okazję – a to nie zdarza się często. Ale kocham mąkę: makaron, pizzę, chleb. Im więcej piekę tym bardziej widzę i czuję pod dłońmi że pieczenie chleba i ciast chlebowych to czysta magia i alchemia – zmieniając proporcje składników, czas ich wyrabiania, składania, mieszania, fermentowania, temperaturę – za każdym razem, z tych samych składników, jesteśmy w stanie zrobić zupełnie(...)jako całkowicie naturalny polepszacz pieczywa. W piwie przyśpieszają proces scukrzania zacieru oraz poprawiają jego parametry odfermentowania. W piekarnictwie natomiast przyspieszają rozbijanie skrobi na cukry, które z kolei drożdże mogą szybko i efektywnie wykorzystać w procesie fermentacji ciasta. Miąższ staje się lżejszy, a skórka podczas pieczenia – ciemniejsza i bardziej chrupka. Słód można bez problemu kupić w wielu sklepach internetowych
Karo in the KitchenLibanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, znana również w kuchniach kaukaskich. Wytwarzana jest z nasion ciecierzycy pospolitej. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita , ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca , ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek , tahini (pasta sezamowa ), oliwa i sok z cytryny(...)naleśnikami pieczywem, grissini. Idealne również jako dodatek do falafel czy mięsnych pulpecików. Alternatywne możemy dodać suszone pomidory + pietruszka Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, nie wymagające wielu przygotowań. Polecam
Lajtkraft food intoleranceMyślę, ba, jestem nawet pewna, że każdy pragnie posiadać sekretny, a przy tym najlepiej prosty i szybki przepis na pyszny domowy wypiek, aby móc wyczarować wyjątkowe śniadanie. Proszę bardzo, a oto i on. Zrobienie tych cudownych bułeczek to kwestia jedynie 10 minut plus 20 pieczenia, co sprawia, że często je piekę, myślę, że przynajmniej 2 razy w tygodniu(...)wystygnięciu zmiksuj za pomocą blendera za gładką masę, którą możesz zamrozić. W ten sposób zawsze pod ręką masz doskonałą bazę i zastępnik tłuszczu do wszystkich wypieków: ciast, babeczek, bułeczek, chlebów, itd. W przypadku tych bułek dynię możesz także zastąpić oliwą. Jeżeli chodzi o mąkę, zostawiam Ci wolny wybór, ja wybieram pełnoziarnistą mąkę orkiszową. Składniki na 12 bułeczek: 400 g pełnoziarnistej
Roślinna - blog wegańskiKolejny przepis na smarowidło do chleba. Dziś proponuję pastę z łososia. Ryby powinny być obecne w naszej diecie dwa razy w tygodniu, ponieważ zawierają kwasy omega-3, witaminy A, D, B oraz jod, selen, potas, fosfor i magnez. Ponad to są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Co to są te kwasy(...)pieprzu. Zaczynam ! Wszystkie składniki wrzucam do miski, mieszam i gotowe. Oczywiście jajko drobno kroję, a czosnek i natkę pietruszki siekam. Pasty bardzo szybko się robi i są przepyszne. Z nimi kanapka nigdy nie będzie nudna, ale kolorowa i zdrowa ! Dobrej nocy
Życie na widelcuBardzo zaintrygowały mnie te placuszki już przy pierwszym oglądaniu "Mamuszki". Uległam pokusie i zrobiłam je na obiadokolację. Zmniejszyłam jedynie ilość cebuli. Chrupiące, troszkę bułkowate ale jednak
Dzieje kuchennej WiewióryMiękki, puszysty i elastyczny chlebek keto naan, czyli w wersji niskowęglowodanowej. Delikatnie wyczuwalna mąka kokosowa świetnie do nich pasuje. W końcu w kuchni indyjskiej kokos i
WegePrzepisDziś przedstawiam świetny pomysł na szybkie i przepyszne śniadanie lub kolację, idealne na tą porę roku. Szybkie, łatwe i przyjemne kanapki z podsmażonymi z cebulką grzybami, zapieczone pod warstwą mieszanki serów z pewnością zaspokoją apetyt całej rodziny. Jeśli lubisz tego typu dania polecam także przepyszne tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie , tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą(...)pieprz 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartego parmezanu 1/2 szklanki startego na tarce ulubionego sera żółtego 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę sera brie albo camemberta 4 kromki chleba masło do posmarowania chleba Przygotowanie: Rozgrzej średnią patelnię, wlej olej, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i podsmażaj aż zmiękną. Dodaj mąkę, wymieszaj, następnie wlewaj mleko cały
karmelowyMogłabym jeść ryby codziennie. A śledzie to nawet dwa razy dziennie… Dorota Wellman Ryby są super! To nie tylko hasło, które przyświeca nam w codziennym
Marder&Marder Manufactureszklanego naczynia i zalać bardzo gorącą wodą (prawie wrzątkiem), przykryć gazą i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej Po tym czasie przecedzić przez gęste sitko lub gazę, a chleb odcisnąc przez lnianą ściereczkę. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i dodać do odcedzonego kwasu, dodać resztę cukru rozpuszczonego w niewielkiej ilości przegotowanej wody (tak aby w naczyniu nadal było około(...)piany przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Kwas jest gotowy do picia po 3 dniach. Kwas cały czas "pracuje", więc przy otwieraniu może wystrzelić niczym szampan :) Kwas chlebowy szybko się psuje, więc lepiej przygotowywać mniejsze porcje, takie, które jesteśmy w stanie spożyć w ciągu maksymalnie pięciu dni Gdyby kwas okazał się za mało słodki można go dosłodzić miodem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataupieczonych, sfotografowanych, umieszczonych na naszych blogach, a na koniec z apetytem zjedzonych. Na blogu Wisły zapoznajcie się ze wszystkimi szczegółami związanymi z uczestnictwem w akcji.Jeśli upieczecie w listopadzie chleb, bułki lub inny wypiek na zakwasie, drożdżach, albo coś przaśnego bez spulchniaczy, to: we wpisie na swoim blogu zamieście baner ze strony Wisly,we wpisie umieście informację(...)kajzerek. A jeśli nie macie ochoty piec bułek, to inne wypieki są również mile widziane.A oto pierwsze bułki na liście:Bułki maślane były na tyle pyszne, że szybko przyszło zamówienie na nowe, tym razem z wkładką. Wkładkę mogłem sobie wybrać sam. Po przeszukaniu szafki wybór padł na suszoną żurawinę. Szczerze mówiąc nic innego nie było pod ręką
Grahamka, weka i kajzerkaDomowe pieczywo najlepsze...każdy chyba o tym wie...i jak tylko mam czas piekę i chleb i bułeczki...chleba co prawda dawno nie piekłam ..ale bułeczki dość często..Pyszne bułeczki pieczone... według tego przepisu..moje troszkę popękały podczas pieczenia..ale na smaku nic nie straciły.. 100 g mąki pszennej białej chlebowej [ dałam zwykłą] 1 łyżeczka drożdży instant(...)słodu jęczmiennego Wyrobić gładkie, lśniące ciasto, które łatwo odstaje od ścianek miski. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. Następnie odgazować i podzielić na 10 -12 części. Uformować szybko kulki, ułożyć je złączeniami w górę i zostawić na 10 min. Teraz dopiero formować bułeczki - podłużne lub okrągłe. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte bułki nacinam wzdłuż. Piec
Moje domowe kucharzeniemasła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli DODATKOWO: 3 średnie jabłka pokrojone w ósemki. Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch(...)taki ich urok jeśli są na prawdę puszyste w środku. :) Chciałam się Wam jeszcze pochwalić takim moim małym sukcesem :) Wygrałam pierwszą nagrodę w konkursie BIOWINu na przepis na domowy chleb. :) Skomentuj
MamaOskarkanastępuje ich najważniejszy posiłek. I jak tu żyć?! Wierzcie mi, starałam się, trudziłam, kombinowałam, w międzyczasie nabrałam 2-3kg (ale to chyba z winy sera, chleba i wina!), aż w końcu wymyśliłam ;)Moje śniadanie składa się jak już od kilku miesięcy z owsianki i owoców, orzechów lub pysznych kanapek. O 12:00, gdy przygotowuję Królewiczowi OBIAD, zazwyczaj jem treściwą(...)teść woła na obiad... :DOt, taka mała historyjka. Wpadłam na nią przygotowując dziś koktajl i stwierdziłam, że podzielę się z Wami ciężkim życiem ;pBez dalszego gadania, zapraszam na szybki koktajl :)Składniki:1/2 banana1/2 gruszkiszklanka mleka1 jogurt naturalny3 łyżki granoli lub innych płatkówPrzyrządzenie: Mleko i jogurt wlewamy do naczynia, wktórym będziemy blendować koktajl i dodajemy owoce.Blendujemy.Wierz posypujemy orzechami, płatkami
Kitchens Alphabet