szybki chleb - 4135 przepisów (strona:192/276)

Schab w sosie z pora, danie do kociołka 141

Czas letni u mnie wskoczył... Szukamy sposobów na szybkie i łatwe dania, takie obiady w pół godziny. Dziś banalnie prosty w przygotowaniu schab, za to smak rewelacyjny. Możecie go także przyrządzić w kociołku przez cały letni sezon. Składniki dla 4 osób: - 4 plastry schabu, ok 50 dag - 2 pory razem z zieloną częścią - 2 ceble - 2 ząbki czosnku(...)pora i czosnek, mieszamy, dodajemy przyprawy. Gdy zmiękną warzywa wlewamy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mięso, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu 5 minut. Doprawiamy do smaku. Podajemy z chlebem, kasza lub ziemniakami

Apetyczna babeczka
Karobowy pudding z tapioki i "Zapisane w wodzie" 134

się na pudding z tapioki z malinami . Był tak pyszny, że postanowiłam pójść krok dalej i przygotować kolejny bezcukrowy, bezglutenowy i oryginalny deser. Szukając w sklepie mąki kasztanowej na chleb orkiszowo-pszenno-kasztanowy, natknęłam się na karob, naturalny produkt słodzący z chlebka świętojańskiego. Nie tylko słodzi, ale też nadaje kakaowy kolor deserowi. Składniki (na 3 spore pucharki): 0,5 litra(...)przerwy. Kulki tapioki muszą stracić biały kolor i stać się przezroczyste. Zestawić z palnika. Żółtko oddzielić od białka. Żółtko zahartować w niewielkiej ilości masy tapiokowej, dodać do garnka i szybko wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białka delikatnie i dokładnie wmieszać w pudding. Na dno naczynek do serwowania włożyć po 2 łyżki dżemu

Weekendy w domu i ogrodzie
Kiełbasa krucha z galaretką 659

SUROWIEC -szynka 5 kg -boczek bez skóry dość chudy 4 kg -podgardle bez skóry (najlepiej z przyrostem mięsnym )1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bezglutenowa kuchnia 122

Osoby chorujące na celiakię, czy też uczulone na gluten są zmuszone do usunięcia ze swojego jadłospisu produkty zawierające w sobie pszenicę, jęczmień, owies, pszenżyto i orkisz

Kuchcik gotuje
Bułki jarosławskie zdobione, prosto z Rosji... 165

Булка ярославская сдобная - skąd taka nazwa, nie wiem, ale mogę przypuszczać, że ma to coś wspólnego z obwodem jarosławskim w Rosji. Być może tam wła ś

Grahamka, weka i kajzerka
Sałatka ryżowa z grillowaną makrelą Rio Mare, mandarynką i papryką czyli Rybne propozycje dla zapracowanych 198

Czy macie czasem tak, że wracacie po całym dniu do domu i na myśl o staniu przy kuchence godzinę lub dwie aż ciarki Was przechodzą? Ja

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z ostropestem i siemieniem oraz "Wino z Malwiną" 135

Przez pierwsze pół godziny piec chleb pod przykryciem - wtedy skórka zrobi się szklista. Usunąć papier do pieczenia i odłożyć chleb do ostudzenia. ----- Podobne: Tartine bread Ch. Robertsona Chleb wileński Chleb buraczany Tegoroczna jesień rozpoczęła się ładną pogodą i skojarzyła mi się z okładką książki Magdaleny Kordel pt. "Wino z Malwiną" . To dalsza część historii Majki, mieszkanki Malowniczego, właścicielki pensjonatu Uroczysko(...)miejscowego sklepu mięsnego) okrzykuje Niemrą i dorabia swoją historię, zgodnie z którą "ta Niemra" chce odzyskać rodzinne dobra. Podburza przeciw niej malowniczan, więc Malwina znajduje schronienie w Uroczysku. Kobiety szybko znajdują nić porozumienia i wkrótce okazuje się, że kobieta jest Polką, która chce kupić ziemię należącą niegdyś do rodziny jej ojca. Z czasem Malwina proponuje Mai wspólny interes - współudział

Weekendy w domu i ogrodzie
najlepsza pizza na cienkim drożdżowym spodzie 146

okruszka, powstają dania o wprost fantastycznym smaku. Podobnie rzecz miała się z pizzą która według jednej z hipotez, powstała, na biednej włoskiej prowincji, jako "efekt uboczny" w trakcie wypieku chleba. Pizzę pieczono bowiem w piecach, z ostatków chlebowego ciasta, po zakończeniu właściwego wypieku, kiedy temperatura w piecu była już za niska, by upiec w nim kolejne bochenki. Temperatura pieca była(...)przy niewielkiej ilości czasu i pracy, z dosłownie kilku składników, możemy "wyczarować" pizze o takim zapachu i smaku, że wszystkie sklepowe mrożonki, a także fastfoodowe produkty, mogą jedynie szybko schować się ze wstydu. I jeszcze uwaga na koniec, w przepisie użyłem dodatku mleka i masła, wiem że prędzej możemy spotkać te składniki, we francuskich bagietkach a nie we włoskim

Miód i pieprz
Wegańska Wielkanoc - MENU 159

Nieco spóźniony wpis "ku pamięci", może być pomocny za rok ;) - chlebek włoski z własnego piekarnika z  tego przepisu - świeżo zmielone siemię lniane do posypywania pieczywa

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
O tym jak postanowiłam zapanować nad skutkami choroby tarczycy przy pomocy diety 151

gotowaniu. Pączek czy bułka zjedzona w drodze czy pizza na zamówienie zjedzona przed snem nie pomogły ani mojej figurze, ani samopoczuciu. Jak to się stało, że tak szybko osiągnęłyśmy poprawę – samopoczucia, wyglądu, zmniejszenie masy ciała… Co w Twoim odczuciu tak zadziałało? No cóż…naprawdę tego chcesz? J Zatem wymieniamy: zdecydowana poprawa jakości żywienia, ustabilizowanie pór posiłków, a dzięki temu(...)Antyoksydanty oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, stymulują przemianę T4 w T3 w wątrobie działają przeciwzapalnie, są bardzo ważne w chorobach autoimminlogicznych II śniadanie: Kanapka na żytnim chlebie razowym z serem feta, pomidorem i rukolą Komentarz dietetyka: Posiłek zawiera węglowodany złożone, błonnik, kwas foliowy. Ze względu na często zaburzoną gospodarkę węglowodanową w przebiegu chorób tarczycy zalecany jest wybór

Kulinarne Inspiracje
Domowy smalec z pieczarkami 135

Cześć ! Robicie czasem w domu smalec z dodatkami ? Jeśli tak, to koniecznie musicie zrobić z pieczarkami i cebulką. To moja ulubiona wersja. Do tego ogórek kiszony oraz dobrej jakości chleb i jestem w raju ! Spróbujcie koniecznie ! Składniki (2 duże słoiki): 5 dużych pieczarek 4 średnie cebule 1/2 surowego brzucha 200 g dobrej jakości smalcu lub 200 g słoniny * sól + świeżo(...)brzuch zarumieni się. Trwa to zazwyczaj około 1 godziny. Gdy smalec z pieczarkami będzie gotowy, przelej go do słoiczków, odstaw do przestygnięcia. Przechowuj w lodówce. Uwaga ! Znika bardzo szybko

Moja pasja smaku
Grissini 138

Po emocjach minionego weekendu i przed tym, co ma się wydarzyć w tym tygodniu, przyda się wszystkim troszkę odpoczynku, chociażby to miała być sprawa jednego dnia

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bruschetta 133

mną! Ten czas w moim życiu pokazał mi, że to co kocham to właśnie pieczenie i gotowanie. Odkryłam to co daje mi szczęście. Zaczęłam gotować, zaczęłam piec. Ciasta, chleby. Nowe zapachy rozchodziły się po domu. Zaczęła się chęć dzielenia tym ze światem - z rodziną, przyjaciółmi i znajomymi. Pierwsze zdjęcia jeszcze starym kompaktowym aparatem umieszczałam na Facebooku. Przyjaciółka namówiła mnie, żebym(...)śmietankowa. Na serku rozsmarowałam łyżeczką pesto. Na tak przygotowane pieczywko ułożyłam rukolę, pokrojone pomidorki, świeżą bazylię oraz cieniuteńko pokrojone papryczki chilli, całość na koniec skropiłam octem balsamicznym. Szybkie, smaczne i cudnie kolorowe

Plate of Joy
Ramen w 3 minuty – OYAKATA Kurczak po japońsku 225

chciał w ten sposób zwalczyć niedobory żywnościowe po wyniszczającej Japonię wojnie i wykorzystać tanią mąkę od Amerykanów. Japońskie Ministerstwo Zdrowia próbowało zachęcić mieszkańców Japonii do jedzenia pszennego chleba – ale chleb nie był dla Japończyków produktem prostym, tak naturalnym i zakorzenionym w tradycji kulinarnej jak makaron. To Momofuku Ando wymyślił maszynowy sposób produkcji makaronu i zamykania smaku zup w dwóch malutkich(...)wywar. Zdarza się, że głód dopadnie nas poza domem – wtedy wystarczy tylko gorąca woda i kilka dodatków które wzbogacą i ożywią całość, dostarczając więcej składników odżywczych.   Do naszykowania szybkiego obiadu z jednej miski wykorzystałam ramen OYAKATA Kurczak po japońsku . Z użyciem dodatków na zaspokojenie pierwszego głodu dwóch dorosłych osób wystarcza jedna paczka zupy instant. Zupę według przepisu na opakowaniu

Karo in the Kitchen
Pulpety duszone w kapuście w sosie koperkowym 150

Pyszny, tani i szybki obiad. Zjadłam go z przyjemnością! Składniki: 500 mięsa mielonego (u mnie z łopatki) 1 jajko sól, pieprz papryka słodka w proszku 2 ząbki czosnku tymianek suszony 1 łyzka bułki tartej ćwiartka dużej włoskiej kapusty 1 cebula 1 marchew 1 łyżka oleju 500 ml wrzątku 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżka mąki pęczek koperku Mięso(...)dusic pod przykryciem ok 15 minut. Na koniec wymieszać mąkę ze śmietaną, wlać do dania, dodać posiekany koperek, wymieszać, gotowac jeszcze 5 minut. Danie podawać z ryżem, ziemniakami lub chlebem

Mój pomysł na

Proponowane wyszukiwania