WIECZOREM---3/4szkl. mąki pszennej 550-u mnie grahamka, 1/3 szkl. żytniej mąki,2/3 szkl.wody,5 łyżek zakwasu.Wszystko wymieszać ,zawinąć szczelnie w folię i zostawić na
w mojej kuchnidyni, czyli prosty przepis na kaszotto Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem Domowe gnocchi w sosie szpinakowym z fetą Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej Zupa z dyni piżmowej – bez dodatku śmietany Trudność Średnio zaawansowany Czas przygotowania 30 min. Czas gotowania 30 min. Całkowity czas 1 godzina USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ(...)Upieczoną dynię obierz ze skórki, dodaj niewielką ilość wody i zblenduj na gładkie purée. 3 Miąższ z dyni przełóż do miski, dodaj mąki, jajko oraz sól i pieprz. SZYBKO zgnieć ciasto aż do połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj więcej mąki. 4 Na blacie oprószonym mąką uformuj wałeczki o średnicy 2 cm, które pokrój na kawałki
A to pestkaBardzo szybka przekąska, pod warunkiem, że mamy już gotowe pesto. A nawet jeśli nie, to wystarczy poświęcić kilka minut więcej, wrzucić składniki do blendera i pesto zrobi się samo :) Poniżej podaję przepis na pesto, które wystarczy na ok 5-7 kanapek, w zależności jaką warstwę będziemy smarować :) Składniki: Pesto: - dwie pełne garści rukoli (ok. 100 g) - 60 g orzechów(...)momentu uzyskania pasty. Drobno posiekać pomidora. Filet położyć na rozgrzaną patelnię grillową, lub grilla elektrycznego. Grillować po 2 minuty z każdej strony, następnie na grilla/patelnię położyć kromki chleba i grillować do uzyskania pożądanej chrupkości. Gotowy chleb smarować pesto, ułożyć posiekane pomidory, a następnie kurczaka. Smacznego
Cook&LoveProsta, szybka, intensywna; doskonale smakuje z gotowanymi ziemniakami i może wtedy stanowić nawet nieskomplikowane danie obiadowe (pamiętam ją jeszcze z czasów dzieciństwa i piątkowych obiadów i babci ;)). Składniki: – płaty śledziowe w occie, mogą to być także rolmopsy, z których wykorzystamy ogórki – 2-3 słoiki – 2 słodkie, kruche jabłka – korniszony, osobiście preferuje takie z chili(...)wtedy sałatka jest bardziej kwaśna), dodajemy cukier do smaku według uznania. Gotową śmietaną zalewamy wcześniej przygotowane składniki i dokładnie mieszamy. Przechowywać w lodówce. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub świeżym chlebem. Podobne przepisy Inny tatar z łososia Sałatka z krewetek Aromatyczna sałatka z matiasów z chilli Sałatka z tuńczyka .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo
Pociąg Do Kuchnidomu ze świeżutką, jeszcze ciepłą bagietką. Uwielbiam ich zapach, a smak jest niepowtarzalny i od razu, nawet osoba bez kubków smakowych (;p) może poczuć różnicę między taką nowinką, a chlebem z supermarketu.Tak jak na śniadanie często wybieram owoce i owsiankę, na kolację obowiązkowo musi znaleźć się sałatka! Pod rękę wpadła mi zapomniana puszka tuńczyka i oto co wyczarowałam ;) Składniki(...)Delikatnie popieprzyć 4. Polać sosem Voilà! Pyszna i pożywna sałatka, idealnie nadająca się do lunchbox'u, na obiad czy kolację gotowa. Czy to nie wspaniale, że jest taka szybka w przygotowaniu
Kitchens AlphabetCzas czytania: 2 min Ciasto czekoladowo-bananowe można nazwać ciastem recyklingowym, bo wykorzystujemy do niego banany, których nikt już nie chce zjeść. Zapewne w większości domów
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Bułki makowe Menu bożonarodzeniowo-sylwestrowe ma wiele pysznych smakołyków w swoim zestawie. Znajdziemy tam smakołyki wytrawne i słodkie, jednym z najpopularniejszych ciast
SprawdzonaKuchnia.plOgórki małosolne przepis na najlepsze ogórki, które po zaledwie dwóch dniach zaczynają u nas znikać ze słoika. Oczywiście nikt z domowników się do tego nie przyznaje, ale równie szybko znikają tylko ogórki curry . Na szczęście przygotowanie ogórków małosolnych zajmuje dosłownie kilka minut. W sezonie ogórkowym robimy je bardzo często. Przepis na chrupiące ogórki małosolne nigdy nie zawodzi. Trzeba tylko(...)mogą się zepsuć. Najlepsze ogórki małosolne zrobisz sama. Domowe ogórki małosolne uwielbiam do kanapek i do dań z grilla. Kiedy mieszkaliśmy w Arabii, po nocach śnił się nam chleb ze smalcem i ogórkiem małosolnym. Krótko kiszone ogórki świetnie podkreślają też smak sałatek. Ps. Pewnie się niektórzy z Was oburzą, ale nie rozumiem idiotycznej, moim zdaniem, mody na ogórki małosolne
Cztery Fajerydały radę upiec się w środku i nie spalić z wierzchu. Studzimy je na papierze. Dodatkowo, dla ozdoby, warto pomazać je odrobiną lukru (albo klasycznego Royal Icing , albo szybką wersją z cukru pudru utartego do białości z rumem i sokiem z cytryny). Można też zamoczyć je w gorzkiej lub białej czekoladzie. Nadziane pierniczki, tak samo jak pierniczki(...)lodówce czy na kuchennej półce – w kuchni jest wilgotno i ciastka powinny zmięknąć po około 3-4 dniach. Do puszki z piernikami bez nadzienia możecie też włożyć kawałek świeżego chleba, skórkę z dopiero co obranej pomarańczy czy jabłka, suszoną śliwkę kalifornijską albo polską wędzoną. Pamiętajcie tylko, żeby zaglądać do puszki, czy pieczywo albo owoce nie zapleśniały. Dobrze jest
Karo in the Kitchenhałas odbiera wszelką przyjemność takiego błogiego lenistwa, więc pozbierałam manatki i uciekłam na łono natury, gdzie wraz z rodziną testowałam najnowszy nabytek- żeliwny kociołek. Po początkowych trudnościach dość szybko opanowaliśmy sposób rozstawienia sprzętu i przystąpiliśmy do smażenia, duszenia i częstych degustacji. Biwakowy gulasz z dziczyzny (idealny również gdy przygotujemy go sposobem tradycyjnym we własnej kuchni) 20dag wędzonego boczku(...)dodajemy namoczone wcześniej grzyby (wraz z wodą), śliwki, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz cienkie plastry marchewki. Doprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym. Polecam podawać samodzielnie lub z kromką chleba z masłem opieczoną na ognisku. Smacznego! * nie mogę podać dokładnego czasu poszczególnych etapów gotowania, wszystko zależy od intensywności ognia w danym momencie
Zapiski Młodej Żonysobą. Dynię na zupę lub do ciasta kroję wcześniej na mniejsze kawałki lub piekę w piekarniku, wtedy gdy wrócimy po pracy szybko przygotujemy sobie posiłek. Tak samo warzywa i owoce na sałatkę lub do pracy, kroję sobie wcześniej i chowam do pudełka. Kilka dni wcześniej zastanawiam się(...)niczego Mrożenie i wekowanie! I w końcu najszybszy sposób na ponowne wykorzystanie to oczywiście mrożenie i wekowanie gotowych produktów. Mrozić można chyba wszystko; chleb, mięso, sosy, ser, wędlinę, owoce, warzywa, gotowe dania. Mrożenie jest super sposobem, jednak trzeba kontrolować również zawartość zamrażalniki przy każdym wyjściu na zakupy. Często zdarzało mi się zapomnieć
KuchniaWeDwoje.plminęły i pewnie wszyscy zastanawiacie się co przygotować na najbliższą imprezę, jaką jest Sylwester i piękne przywitanie Nowego Roku. Pierwszy przepis jaki chciałabym Wam polecić to smaczne, łatwe i szybkie kanapeczki, które ostatnio często gościły na moim stole. Nie ukrywam, że robiły ogromne wrażenie i dlatego uważam, że warto je przygotować na tą jedyną, wyczekiwaną noc w roku. Składniki(...)wlewamy cydr i bulion. Polędwiczkę dusimy 13-15 minut na średnim ogniu. Wyciągamy polędwicę z patelni i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęła. Następnie kroimy w cienkie plastry. Kromki chleba grillujemy na patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Każdą smarujemy cienko serkiem chrzanowym, kładziemy po kilka listków rukoli oraz po plastrze polędwicy i kawałku chipsa z szynki
Mango PapajaJeśli natomiast ograniczyć ilość wody, a zastąpić ja większą ilością słodkiej śmietanki, wtedy jej smak będzie łagodniejszy, śmietankowy. Ja smak zaostrzyłam podsmażonymi pieczarkami i garścią posiekanego szczypioru. Zupa dość szybko zniknęła z talerzy, a to znak, że wyszła pyszna. Składniki: 2 średnie pietruszki 1/2 małego selera 1 mała cebula biała kapusta - po skrojeniu objętościowo około 2-3 szklanki(...)śmietankę i wymieszać. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na maśle. Szczypior posiekać. Zupę podawać z pieczarkami i szczypiorem. Świetnie pasuje do tego pajda świeżego, chrupiącego chleba
Codzienna kuchnia niecodziennaWegański gulasz ! Co Wy na to ? Lubimy takie misz-masze z warzyw. Dzisiaj prosty w formie, ale za to wyśmienity w smaku. Wystarczy kilka prostych składników i mamy fajny szybki obiadek. Jako wegetarianie czy weganie potrzebujemy większej ilości strączkowców, więc to idealne danie, bo oparliśmy je właśnie o fasole wszelkich rodzajów. Zobaczcie jak pięknie nam wyszło :) Gulasz fasolowy(...)warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy połowę puszki czerwonej fasoli i całą puszkę mieszanki fasolowej. Dusimy razem jeszcze chwilę i skrapiamy delikatnie sosem sojowym. Gulasz jest gotowy. Podajemy go z chlebem, z kaszą, ryżem lub innymi dodatkami. My podajemy jeszcze do tego czosnek w zalewie chili. Smacznego i pozdrawiamy
vegetanie