rzepakowy. Musi być go dość widoczna, 2-3mm warstwa. Mocno grzejemy olej i dodajemy łyżkę smalcu. Gdy tłuszcz już mocno rozgrzany, kładziemy w jednej warstwie plastry wątróbki i szybko, na mocnym ale nie największym ogniu, obsmażamy do widocznego zrumienienia z obu stron. Nie mogą być usmażone do końca – w środku taka wątróbka wygląda jak dobrze usmażony stek medium(...)mieszamy i dusimy około 15-20 minut na małym ogniu , pod przykryciem, co jakiś czas mieszając żeby nie przywarła do dna. My najbardziej lubimy ją podaną ze świeżym pszennym chlebem, który świetnie nadaje się do zbierania z talerza cebuli i sosu, i z dodatkiem kiszonych ogórków . Jeśli jecie mięso, raz na jakiś czas warto się do wątróbki przekonać. Szczególnie
Karo in the Kitchenczerwona cebula (ale równie dobrze można użyć zwykłej), a w lodówce leżało troszkę sera, który C. kupił do beszamelu. Sosu nie było, ser został. Poszperałam więc w książce Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Maire-Theres Wiener, i znalazłam przepis idealny. To znaczy idealny do modyfikacji, które zamierzałam przeprowadzić. Efekt? Wyśmienite, pełne smaku, mięciutkie i puszyste bułeczki. Z chrupiącą(...)cukrem i solą. Wlać mleko, zagnieść ciasto. Wlać masło, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Dodać cebulę i boczek, dobrze połączyć.Odstawić do wyośnięcia na 1 godzinę.Gotowe ciasto szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Wyrośnięte
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIdealnie śniadanie a może super pyszny i zdrowy lunch? każda pora jest dobra na kalafiora! Ten przepis pochodzi z lipcowego numeru magazynu KUCHNIA. Wypatrzył go Syncio
Dzieje kuchennej WiewióryW domu mam młodego krwiodawcę i po oddaniu krwi musi uzupełniać poziom żelaza, dlatego częściej niż zazwyczaj na naszym stole gości wątróbka. Tym razem wieprzowa
Kuchcik gotujeOmlet jest bardzo fajną propozycją na pyszne i pożywne śniadanie. Jest prosty i szybki w przyrządzeniu. Jest też bardzo uniwersalny - można go przygotować z najróżniejszymi dodatkami, co kto lubi. Klasyczny omlet to roztrzepane jajka usmażone na patelni. Ja przygotowałam swoje śniadanie trochę mniej tradycyjnie - zrobiłam je w postaci mini omlecików z warzywami. Mini omleciki z warzywami - przepis(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15-20 minut. Tak przygotowane mini omleciki możesz podać z dowolnymi dodatkami - ja podałam z ogórkiem kiszonym, pomidorkami koktajlowymi i kromką chleba
Z notatnika dietetykaDzisiaj kolejna propozycja na szybki obiad. Gulasz warzywny z cieciorką i białą kiełbasą. Gulasz to świetny pomysł na rodzinny obiad, warto go przygotować więcej i nadmiar zamrozić w pojemniczkach, przyda się jako obiad w kryzysowej sytuacji. Do przygotowania gulaszu nie potrzeba zbyt dużej ilości składników, ważnym elementem dania jest cieciorka. Ja cieciorkę kupuje suchą i gotuje według instrukcji(...)grubą kostkę, cieciorkę i dodaj szklankę wody, duś pod przykryciem przez 20 minut. Dodaj białą kiełbasę i pozostałe składniki i duś przez kolejne 20 minut. Podawaj z chlebem i świeżymi listkami bazylii
SMYKWKUCHNIryżowego congee, mleka sojowego lub zwykłego mleka zmieszanego z cukrem. U mnie paluszki w wersji na zakwasie. W smaku youtiao przypominają mi niesłodkie racuchy, ja wolę jednak chleb ;) Składniki na 5 sztuk: - 90 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 - 60 g zakwasu pszennego - 60 g mleka pełnotłustego - 2 g soli - olej roślinny do smażenia(...)gorącego oleju. Wrzucone do gorącego oleju uniosą się do góry w ciągu kilku sekund. Gdy wypłyną, obracaj je na drugą stronę, aby nadymały się jak balon. Uwaga: Jeśli zbyt szybko się rumienią, zmniejsz ciepło
Przepisy na domowy ser i chlebwietrzną. Czekam na choćby odrobinkę słońca, żeby nazbierać kwiatów czarnego bzu na syrop (wiadomo przecież, że cały smak kryje się w pyłku, który spłukany deszczem znika zdecydowanie zbyt szybko). Wbrew prognozom jednak, zachęcona ideą wspólnego gotowania, przygotowałam chłodnik. Ogórkowy. Nie przepadam za chłodnikami, zdecydowanie wolę ciepłe zupy. Tym razem jednak, muszę przyznać, trafiłam w dziesiątkę wypróbowując przepis z Hjemmets(...)skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 40 g orzeszków piniowych 40 g parmezanu 1 ząbek czosnku 50 ml oliwy sól pieprz dodatkowo: 4-8 kromek pszennego chleba Ogórki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w blenderze z miętą, bulionem i jogurtem, zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, mocno schłodzić. Listki mięty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo często, o ile nie najczęściej, nowe przepisy powstają na bazie innych, już sprawdzonych. Tu się coś się doda, tam coś się zmieni, czegoś się zapomni
Grahamka, weka i kajzerkaNa tzw. małpie masło natknęłam się na jednym ze swoich ulubionych blogów, czyli „moje wypieki”. Jest to nic innego jak rodzaj dżemu z tropikalnych
greenscarfsmak przede wszystkim. Z tego co widać było na facebookowych grupach oraz na profilu firmy nie tylko ja miałem takie wrażenie, że jest coś nie tak. Na szczęście firma szybko zareagowała i zmieniła recepturę. Z już mniejszą ochotą poszedłem znowu po ser, aby go spróbować i okazało się, że było warto. Nie jest on twardy, jak np. Violife(...)dobrze. Są smaczne i łatwo dostępne. Co do samych tostów francuskich to za czasów, gdy mięso na co dzień gościło na moim stole dość często je robiłem. Wystarczył czerstwy chleb i masa jajeczna do obtoczenia go. Potem już tylko smażenie, ułożenie plastrów sera i mogłem pałaszować w towarzystwie keczupu lub majonezu. Obecnie wcale nie jest to dużo bardziej skomplikowane. Składniki
Blendmansmak przede wszystkim. Z tego co widać było na facebookowych grupach oraz na profilu firmy nie tylko ja miałem takie wrażenie, że jest coś nie tak. Na szczęście firma szybko zareagowała i zmieniła recepturę. Z już mniejszą ochotą poszedłem znowu po ser, aby go spróbować i okazało się, że było warto. Nie jest on twardy, jak np. Violife(...)dobrze. Są smaczne i łatwo dostępne. Co do samych tostów francuskich to za czasów, gdy mięso na co dzień gościło na moim stole dość często je robiłem. Wystarczył czerstwy chleb i masa jajeczna do obtoczenia go. Potem już tylko smażenie, ułożenie plastrów sera i mogłem pałaszować w towarzystwie keczupu lub majonezu. Obecnie wcale nie jest to dużo bardziej skomplikowane. Składniki
Blendmandodajemy cukier i drożdże. Mieszamy i zostawiamy na 24 godziny. W tym czasie płyn powinien zacząć fermentować. Przecedzamy go przez sitko. Ja dodatkowo sitko wyłożyłem gazą, żeby maksymalnie odfiltrować chleb, z którego już zrobiła się niezła breja (to właśnie tutaj Madzia powiedziała, że ona tego na pewno nie będzie piła). I przelewamy do szklanych butelek. Wrzucamy po kilka/kilkanaście rodzynków(...)się nie uda :) Mianowicie kwas przy otwarciu zaczyna tryskać jak sylwestrowy szampan. Zatem konieczne jest otwieranie poza domem, ewentualnie nad zlewem. I trzeba mieć od razu naszykowaną szklankę żeby szybko przelać, żeby jak najmniej cennego trunku zmarnować :) Kwas chlebowy ma jednak jedną zasadniczą, podstawową wadę: zawsze jest go za mało. Przy degustacji, za jednym posiedzeniem od razu wypiłem trzy
Marder&Marder Manufacturedoprawdy raj dla smakoszy. Lepiej niż słowa opowiedzą o niej zdjęcia regionalnych potrawjakimi są m.in. zapiekany maderski chlebek z masłem czosnkowym, zazwyczaj podawany jako przystawka (czekadełko), mięczaki, zupa z chlebem, ośmiornica, ... Fot. Chlebek bolo de caco Fot. Przystawka, dwa rodzaje mięczaków lapas grelhadas żyjące na skałach, które w muszelkach są zapiekane z masłem czosnkowym i serwowane prosto z patelni(...)jedzenia, podziwiania przyrody, najprzyjemniejsze w naszym pobycie były bezcelowe, niespieszne spacery (nie)utartymi szlakami i poznawanie tego miejsca. Fot. Widok z restauracji w marinie, Funchal Niestety wszystko co dobre szybko się kończy, a w cudownym towarzystwie czas przelatuje przez palce! Ciężko było opuszczać to niesamowite miejsce, jednak świadomość, że kiedyś tu wrócimy dodawała nam otuchy :) Fot. Zdjęcia z lotniska
Taste Of My DayWigilia czy ogólnie Święta Bożego Narodzenia są czasem ekperymentów kuchennych. Jeżeli macie ochotę przetestować coś nowego to zachęcam Was do wypróbowania. Może komuś opadnie szczęka
Szybko Tanio Smacznie