Jeśli zabrakło Wam pomysłu na śniadanie skorzystajcie z naszej propozycji na zdrowe, szybkie i bardzo smaczne śniadanie. Podamy na śniadanie- tosty z łososiem i jajka w kokilkach – będzie zdrowe, dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 w łososiu, tylko pamiętajcie aby wykorzystać do przygotowania tostów pieczywo razowe. Jajka w kokilkach to natomiast oryginalny sposób na przygotowanie jajek na twardo :) Sprawdźcie(...)jajko i posypujemy startym żółtym serem i odrobiną szczypiorku. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 10 minut. Tosty z łososiem – przepis W międzyczasie kromki chleba smarujemy serkiem śmietankowym , posypujemy posiekanym koperkiem. Na jedną kromkę układamy łososia i przykrywamy drugą kromką pieczywa. Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka. Maczamy w nim tosty, a następnie podsmażamy na odrobinie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodatek wyraznie tanszym.Z CZYM TO SIE JE ?To kwestia wyobrazni i upodoban.Istnieja dziesiatki sposobow na wykorzystanie ich w codziennej diecie.Na przyklad: - do salatek,omletow i ryzu- zmielone do pieczenia chleba i ciast w polaczeniu z maka- zmiksowane z koktajlami owocowymi- zmiksowane z nutella lub maslem orzechowym-do codziennej porcji platkow owsianych lub jogurtu- sproszkowane jako zageszczacz do zup- zmielone(...)postaci lub jako dodatek do jogurtu,owsianek i sosow.Trzeba wiedziec,ze wszystkie skladniki z nasion chia moczonych przez wiele godzin sa latwiej przyswajalne przez organizm.Nasiona choc moczone 15 minut szybko pecznieja,lecz pozostaja bardzo twarde i trudne sa do miksowania i dalszej obrobki.Po kilkugodzinnym i dluzszym moczeniu staja sie miekkie i bardziej przyjazne do wspolpracy.Na zdrowie!P.S Przygotowalam budyn
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kanapki z awokado i jajkami to dietetyczna propozycja na szybką, smaczną i zdrową kolację. Awokado znajduje się praktycznie w każdej diecie, ze względu na swoje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Paprykarz szczeciński w kultowej czerwonej puszce święcił tryumfy pod koniec lat 60- tych. Powstał, by zagospodarować rybne ścinki przy wykrawaniu kostek z mrożonych rybich bloków. Receptura
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszna, szybka i prosta zupa krem z pieczonych żółtych pomidorów i dyni Hokkaido. Dynia w mojej kuchni gości już półtora miesiąca i jem ją w każdej możliwej postaci, polecam Wam wiele świetnych przepisów na dynię znajdziecie w moim e-booku FLEXI JESIEŃ , który wciąż możecie zakupić w promocyjnej cenie. Dzisiaj mam dla Was prostą i pyszną zupę krem, najważniejsze(...)sól, pieprz - curry łyżeczka max 2 - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek do podania: - jajko, pestki dyni, oliwa z oliwek, jogurt inne propozycje podania zupy: - grzanki z chleba + jogurt/śmietana + pestki dyni - mozzarella lub burrata, oliwa z oliwek, grzanki z chleba, kleks śmietany - plastry szynki serano lub prosciutto di parma, kleks śmietany, oliwa z oliwek, świeże zioła - usmażony
SMYKWKUCHNIdreszczy, robią się zieloni itd. Ja wręcz przeciwnie. Bardzo ją lubię ( z resztą moja druga połówka również). A jako, że przygotowuje się bardzo szybko stanowi doskonałe danie na szybki obiad. Możecie przygotować ją standardowo z cebulką, ale spróbujcie np z jabłkiem lub gruszką – jest równie pyszna ! Ja postanowiłam połączyć wątróbkę z pieczarkami i porem Wyszło bardzo smacznie(...)stron tak aby nie była surowa w środku. Gotową przekładamy do garnka z pozostałymi składnikami. Wszystko mieszamy, dodajemy odrobinkę soli i chili. Możemy podawać potrawkę samą lub chlebem czy kaszą. Smacznego
Życie ze smakiemmetodą barbecue , która niejednokrotnie jest mylona z grillowaniem . Jeśli napiszę, że istnieje pomiędzy jedną, a drugą subtelna różnica, to skłamię. Grillowanie to proces, że się tak wyrażę, agresywny i szybki, na otwartym źródle ognia czy co najmniej mocnego żaru, podczas gdy BBQ to metoda powolna, polegająca na przygotowaniu jedzenia za pomocą obiegu ciepła i dymu w zamknięciu. Postanowiłem zrobić(...)zamieszkujący tereny obecnie będące teatrem działań wojennych, tych czy innych. Później, tak jak rzymska armia, rozlało się to po Europie. Nazwa pochodzi od rzymskich słów panis focacius . Panis to chleb, a focacius to palenisko na środku pomieszczenia używane do przygotowywania potraw. W luźnym skojarzeniu - ognisko domowe. Co daje focaccii wyjątkowy rodzinny charakter, prawie jak w obecnych czasach grill na działce
Kryzysowa Książka Kucharskajednym z obozów sportowych podczas wycieczki. Wtedy przygotowywaliśmy je samemu, a pieczone były w specjalnym piecu przez dosłownie 20-30 sekund. To było niesamowite, patrzeć jak one szybko rosły i nabierały koloru. Jedliśmy je na gorąco, tuż po wyjęciu z pieca, z takimi dodatkami jak: miód, masełko czy dżem. Dzisiaj proponuje Wam podpłomyki domowej roboty, nie z pieca(...)piec z obydwu stron na suchej patelni do zarumienienia (po ok. 1 minucie z każdej strony). Podawać na ciepło lub zimno, jako przekąska, dodatek do zup czy zamiennik chleba. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieracji tego, że gotowaliśmy bez soli, na warsztatach kulinarnych jej nie użyliśmy (w tradycyjnych podpłomykach jednak szczyptę soli dodaje się na taką ilość mąki). Ciasto najlepiej w yrobić szybko, energicznie łyżką w misce, a gdy odchodzi od miski, jest luźne i można je rozciągać w rękach przy pomocy siły grawitacji, to znak aby je przełożyć na blat obsypany mąką(...)generalnie, musimy dłużej wyrabiać ciasto - a im dłużej, tym twardsze, bardziej zbite po upieczeniu (być może i zakalec nam wyjdzie). Ciasta nie zagniatamy jak ciasta na makaron, pizzę czy chleb. Po upieczeniu, ostudzeniu i poraniu podpłomyków na małe kęsy, układamy na wierzch surówkę z buraka i gruszki. Na wierzch lądują kawałki pstrąga, które możemy skropić sokiem z cytryny i oliwą
Right Behind The KitchenDzisiaj błyskawiczna sałatka z wędzonej makreli. Można ją przygotować bardzo szybko jako dodatek do pieczywa na śniadanie lub kolację. Kupując makrelę zwróćcie jednak uwagę, żeby była świeża. Powinna mieć charakterystyczny zapach dym, w żadnym wypadku nie powinien się przebijać w nim kwas, bo to oznacza, że okres świeżości ryba ma już za sobą(...)opcjonalnie majonez >klik!< . Wszystko razem wymieszać i doprawić pieprzem. Na końcu można dodać majonez lub tylko posmarować nim kanapkę przed nałożeniem sałatki - jeśli chcemy ją zjeść na chlebie lub bułce :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaduże jajko)140 g mleka w temperaturze pokojowej,120 g Tang Zhong w temperaturze pokojowej50 g roztopionego i ostudzonego masłaodrobina roztrzepanego jajka z mlekiem do glazurowania Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie.Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj(...)włożeniem do piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i natnij delikatnie górę we wzory zgodnie z własnym uznaniem. Piecz w nagrzanym do 180°C ok. 30 minut. Uwaga! Bochenki szybko się rumienią.Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia na kratce. Wymieszane suche składniki. Punkt 1.Dodajemy mokre składniki.Wyrobione i uformowane w kulę ciasto. Punkt 3.Koniec pierwszego wyrastania
Grahamka, weka i kajzerkadeszczowa aura towarzyszą nam już od ładnych kilku dni. Co wtedy robić? Piec, gotować i eksperymentować. Na szczęście na stragany zawitały już sezonowe warzywa i można poszaleć. Dziś proponuję szybki obiad lub kolację, która przeniesie nas do pięknej i słonecznej Prowansji. Tradycyjnie danie to przygotowywane jest bez mięsa, jednak mam w domu prawdziwego mężczyznę, dla którego obiad bez mięsa(...)kurczaka przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, zioła prowansalskie (lub inne ulubione), 2 płaskie łyżeczki cukru pęczek świeżej natki pietruszki olej do smażenia (ok. 3-4 łyżki) chleb do podania Przyrządzanie tego dania należy zacząć od pokrojenia wszystkich warzyw i kurczaka. Bakłażana, cukinię i pieczarki w dość grube (ok. 5 mm) półplasterki, paprykę i kurczaka w sporą kostkę. Czosnek
Ratunku obiadCzas czytania: 2 min Jeszcze jeden przepis na domowe pieczywo tym razem są to bułki z płatkami owsianymi. Przygotowane z mieszanki mąki pszennej, mąki żytniej i
SprawdzonaKuchnia.plJapońskie roladki, zrobiły niesamowitą kulinarną karierę na świecie:) U nas w domu też czasami się pojawiają, ale przygotowane są po domowemu:) Potrzebujemy ryż, rybę
chleba naszegoKremowa pasta z kiszonych nerkowców Zakochałam się w "serku" z kiszonych nerkowców! Przepis zawdzięczam oczywiście "pani" Agnieszce, która co rusz częstuje mnie takimi wegetariańskimi wspaniałościami! Świetnie
Moje QulinariaCiąg dalszy grzybobrania i znów w domu sos :-/ ile można jeść sos z chlebem czy ziemniakami??? Zadając sobie to pytanie postanowiłam zrobić inny dodatek znaleziony w Kuchni Polskiej (tak siostro nr3 tej od ciebie). Co prawda też ziemniaki ale w innej formie - i od razu mi lepiej - ja to muszę się wyżywać - ładniej powiedziane - spełniać - kulinarnie!!! Racuszki ziemniaczane łatwe(...)białka i delikatnie wmieszać. Nabierać masę łyżką i smażyć, delikatnie przyciskając, z obu stron na niedużym ogniu aby były chrupiące. Placki są bardzo delikatne i dość łatwo się rozpadają, szybko także tracą swą ,,chrupkość" ale i tak są pyszne. Idealny dodatek do sosu grzybowego :-). Smacznego
sierotka maRysia w kuchniskładniki : około 2 kg tylnej golonki wieprzowej pieprz mielony sól chili czosnek granulowany cebula piwo jasne około 1/2 l kilka goździków Przygotowanie : Umytą golonkę osuszyłam,
Proste Potrawy