Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ skład, który zawierają czyli wapń, fosfor, witamina D, witamina A, białko, kwas mlekowy
Kuchnia Paulettespastę a'la pasta z wędzonej makreli. Takie tofu jest zresztą super smaczne samo w sobie, wystarczy pokroić je w plasterki i objadać się podobnie, jak serem wędzonym, z chlebem i towarzystwem równie dobrze, jak i bez ;) No i z zupełnie z innej beczki, na słodko, w ubiegłym roku pokazywałam Wam serki z tofu owocowe . Do zestawu polecam jeszcze(...)POMIDORAMI I BAZYLIĄ. Poza tym, że bardzo dobrze smakuje samo w sobie i naprawdę nic nie trzeba z nim robić, żeby od razu zjeść, świetnie odnalazło się w super szybkim spaghetti z tym tofu właśnie. Wystarczy w czasie gotowania wody na makaron zacząć robić ekspresowy i przepyszny sos z soku pomidorowego (by biedronka, najsmaczniejszy sok pomidorowy jak dla mnie) czyli
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEUwielbiam zupę z dyni, ale poprzednia wersja po prostu mi się przejadła. Tym razem do jej przygotowania postanowiłam więc wykorzystać dostępne w domu jabłka, orzechy
Szybko Tanio Smacznieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Parówki najczęściej jada się w hot-dogu, bądź po prostu ugotowane w wodzie – jest to bardzo szybki pomysł na posiłek, kiedy nie mamy dużo czasu na gotowanie. Okazuję się jednak, że z tych kiełbasek można również przygotować wiele innych ciekawych dań, których wykonanie jest naprawdę proste. Jednym z takich dań są parówki w cieście francuskim(...)ciasta francuskiego przepis na: Smakiem Pisany 9. Zupa ziemniaczana z parówkami przepis na: Kuchnia Pełna Pasji 10. Parówki pod pierzynką przepis na: Moje Codzienne Przyjemności 11. Parówki w chlebie tostowym przepis na: Kulinarny Pamiętnik 12. Łódeczki z parówek z jajkiem sadzonym przepis na: Andzia Pichci 13. Parówki zapiekane z serem i szynką przepis na: Kulinarna Maniusia 14. Kukurydziane muffinki
BabskiePorady.pl - PrzepisyMarynowana wołowina to idealna opcja na obiad, który jest ultra szybki. Jest pyszna, aromatyczna i tak prosta do zrobienia, że poradzi sobie z tym każdy. Przepis podsunął mi znajomy Koreańczyk, który pewnie miał już dość mojego jęczenia, że zrobiłabym bulgogi, ale nie wiem, nie znam się i zarobiona jestem. Jak już wydarłam z niego przepis na kimchi, to głupio(...)dobrze rozumiem. Podane proporcje wystarczą na 3 osoby. Jeśli nie lubicie ryżu, to możecie wprowadzić elementy polskie i spożyć z surówką z kiszonej kapusty, ogórkiem lub z chlebem. Na zdjęciu widzicie samą wołowinę, bo nie zdążyłam ryżu ugotować, jak dobiegło mnie mlaskanie oznaczające, że jeszcze chwila i nie będzie co fotografować, chyba że postawię przy patelni strażników z psami. Znaczy
ladykitchenwolała ozdobne cukierki i krem, ale przyjmujemy że jej smakowały.... Mufiny przebił jednak domowy chleb z pasztetem, też domowym i ogórkiem- sklepowym.... (trzeba być na emigracji żeby docenić polski chleb ..stawiając go ponad wszystkie łakocie ) Przepis na pasztet wkrótce znajdziecie w tym blogu. Mufinki są bardzo łatwe do przygotowania -jak to mufinki..... a że uwielbiam połączenie cytryny i maku wiec(...)suchego patyczka Wystudzone mufiny nadziałam (jak paczki) kremem, a pozostały krem zużyłam do dekoracji * Lemon curd ukochany angielski krem cytrynowy wielorakiego użytku można zrobić samemu. Prosty i szybki przepis... UWAGA krem uzależnia- mnie uzależnił ;) 2 duze jajka 2 żółtka 160g drobnego cukru 80g masła sok i skórka z dwóch cytryn W garnuszku roztrzepać żółtka i cukier. Postawić
Piekarz-Kucharz-GarkotłukKolejna propozycja na święta lub sylwestra - szybka a efektowna i pyszna kapusta kiszona z żurawiną. Polecam zajadać się nią szczególnie na drugi dzień - smaki się przegryzą i jest jeszcze lepsza niż w dniu przygotowania Tartaletki przygotowane z jej użyciem posłużą jako idealna przekąska na sylwestrowe imprezy - świetnie smakują zarówno samodzielnie jak i z czerwonym barszczykiem Przepis zaczerpnięty z bloga(...)minut. Dodajemy żurawinę i wino - przykrywamy patelnię i dusimy ok 10 minut. Dodajemy wodę, zdejmujemy przykrywkę i smażymy często mieszając ok 10-15 minut. Kapusta jest przepyszna z samym chlebem ale idealnie tez się sprawdzi jako nadzienie tartaletek Tartaletki z kapustą z żurawiną i podgrzybkami Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła łyżeczka soli 2 jajka kapusta
sierotka maRysia w kuchniczas leciał i leciał. A tu niedługo pan mąż wróci z pracy a potem nadejdzie czas kolacji i trzeba będzie zrobić kanapki, tylko z czego? Czasu na zrobienie chleba zatem już nie było. Musiały być bułki. Padło na orkisz pełnoziarnisty, bo ten ostatnio zamówiłam, dodatek mąki pszennej no i oczywiście drożdże, bo wszak czasu było mało. Bułeczki wyszły naprawdę pyszne(...)cukru\r","220 ml letniej wody + 2 \u0142y\u017cki\r","1 jajko + \u017c\u00f3\u0142tko do posmarowania\r","1 \u0142y\u017ceczka soli\r","Dowolne nasiona do posypania\r"],"name":"Szybkie bu\u0142ki orkiszowo-pszenne na dro\u017cd\u017cach","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["W kubeczku rozrabiamy suche dro\u017cd\u017ce z 2 \u0142y\u017ckami ciep\u0142ej wody
Mieszam w Garnkuświętach. Mam wrażenie, że są wciąż niedocenione - tak niewiele przepisów poświęconych jest mandarynkom... W dzieciństwie był to towar absolutnie luksusowy - wystane przez Rodziców w kilkugodzinnych kolejkach znikały tak szybko, że suszyłam ich skórki, by zachować cudowny aromat na nieco dłużej. Jak dobrze, że dziś to już tylko wspomnienie. Choć skórki znów zaczynam odkładać, ale w zupełnie innym celu(...)której edycji śledzę wszystkie poczynania dzielnych piekarek i piekarzy. Po reaktywacji zakwasu wielokrotnie obiecywałam sobie wstąpienie w ich szeregi, czego efektem nie był dotąd ani jeden wspólnie upieczony bochen chleba, nawet jedna mała bułeczka nie zdołała wyrosnąć na czas! Kiepsko, wiem, bardzo kiepsko. I wstyd. Ale kiedy piekarski fartuch przywdziała Amber , z którą łączy mnie niejedna wspólna i jakże smakowita
KUCHARNIAOstatnio mam okres bułkowy. Może dlatego, że wybrałem się niedawno na coroczną przedświąteczną trasę po rodzinie, i w każdym miejscu namawiano mnie, abym coś upiekł. Musiało
Grahamka, weka i kajzerkamakaron. "Należy spożyć do" to informacja, do kiedy dany produkt nadaje się do spożycia, po upływie tej daty raczej nie powinniśmy już ich jeść. Taką datę znajdziemy na produktach szybko psujących się, np. mleko, nabiał czy produkty mięsne. Na datę ważności warto patrzeć już podczas zakupów - jeśli wiesz, że dzisiaj nie wykorzystasz jogurtu, kup taki, który jest ważny jeszcze(...)więc możesz zamrozić np. pierogi, które zostały Ci po obiedzie i zjeść je 3 miesiące później 😉 5. Wykorzystuj resztki Została Ci resztka ryżu z wczorajszej kolacji? Masz kawałek czerstwego chleba? Nie wiesz, co zrobić z ugotowanym kalafiorem z wczorajszego obiadu? Nie wyrzucaj! Zawsze znajdzie się sposób na to, żeby wykorzystać to, co zostało. Ryż możesz wykorzystać do przygotowania sałatki, kalafiora
Z notatnika dietetykamozzarellą, czosnkiem, cebulą, serem feta i orzeszkami piniowymi. Do tego idealnie pasuje ryż. Przepis pochodzi z książki " Opowiadania drewnianego stołu " Moniki Waleckiej. Polecam, naprawdę pyszne danie, proste i szybkie w przygotowaniu :-) Miłego poniedziałku :-) Składniki na 4 porcje: 2 duże bakłażany 5 łyżek oliwy 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżeczka cukru u mnie trzcinowy(...)feta i orzeszkami piniowymi. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st.C i zapiekamy przez 30 minut, aż orzeszki i feta nam się zrumienią. Podajemy od razy z ryżem lub chlebem. Smacznego
kruche babeczkisię piec intensywnie, ale to już wiecie. Drób sąsiada w ekstazie, jeszcze trochę a zacznie sam do drzwi dzwonić i domagać się wypieków. Nie, żebym wszystko spieprzyła, ale resztek chleba czy wypieków nigdy nie wyrzucam. Zanim podzielę się z wami przepisem, testuję go kilka razy, bo chce mieć pewność, że wam też wyjdzie. Tym sposobem powstały bułki jogurtowe, które(...)podsypany blat, wyrabiamy, formujemy rulon i obsypujemy go mąką. Ostrym nożem dzielimy na bułeczki, w miarę równe. Przekładamy je na wyłożoną papierem blachę i odstawiamy, żeby wyrosły. Nacinamy szybko i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Na dno piekarnika wlewamy szklankę lodowatej wody. Pieczemy ok. 15-18 min. Post Bułki jogurtowe pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchen