O tym, jak zdrowe jest awokado, mówi i pisze się wiele. Nie każdy jednak je próbował. Warto „zieloną przygodę” zacząć od czegoś podstawowego. Mówisz
MarcinChefGuacamole to danie rodem z Meksyku. Danie, to może za dużo powiedziane bo zwykle używa się go jako przystawki do burrito, tacos itp . U mnie posłużyło
Mieszam w GarnkuSą ciasta, za które biorę się za bary za strachem... tak jest z tymi gdzie trzeba kręcić kremy, z sernikami na zimno, do niedawna z tortami
Dzieje kuchennej WiewióryCześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne i łatwe gołąbki bez zawijania, które są super pomysłem na obiad. Zrobicie je łatwo, szybko i przyjemnie. Można je odgrzać na drugi dzień, zamrozić. Przepis jest bardzo wydajny a gołąbki wychodzą przepyszne. Zapraszam Zapraszam Was też na film i mój kanał YouTube SKŁADNIKI GOŁĄBKI -750g mięsa mielonego z szynki(...)Sosem zalewamy gołąbki, garnek przykrywamy i dusimy całość na małym ogniu ok 25-30 minut. I gotowe. Gołąbki można podać z ziemniakami i surówką lub same np z chlebem. Są pyszne, wilgotne. Można je spokojnie odgrzać np na drugi dzień. Gorąco polecam i życzę smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułódzka to pyszna, tania i szybka do przygotowania zupa. Pamiętam, że gdy byłam dzieckiem, zalewajka pojawiała się na stole stosunkowo często. Myślę, że to dlatego iż jest właśnie szybka do przygotowania i mama mogła zrobić błyskawiczny obiad po powrocie z pracy. Zalewajka wywodzi się z kuchni łódzkiej, która charakteryzuje się tym, że opiera się na zwykłych, tanich(...)nieco mniej lub więcej (ja wlałam 500 ml). Zalewajka powinna być kwaśna i zawiesista, ale niezbyt gęsta. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zalewajkę można podawać z chlebem. Smacznego
Codzienne GotowaniePo świątecznym obżarstwie przyszła pora wytchnienia. Uwielbiam moment gdy zapasy z lodówki znikają podobnie jak ciasta z patery i łakocie z puszek. W tym roku udało
Dzieje kuchennej WiewióryKilogram pyszności za 7 zł. Zawsze smacznie i zawsze wychodzi. Skrzydełka z kurczaka, niby nic, a tak smakuje. Czego więcej chcieć? To taki mój sprawdzony pomysł na szybki i dobry obiad. Mój syn lubi skrzydełka. Tylko lubi, bo nie jada skóry i musi obierać wszystko :) Za to uwielbia polędwiczki z kurczaka, najchętniej kupiłby kilkanaście piersi z kurczaka i poodcinał(...)możecie przykryć folią aluminiową) i wstawiłam na około 45 minut. Pod koniec pieczenia zdjęłam pokrywę i zapiekałam je nie przykryte. Z czym podałam? Zjedliśmy je tak po prostu z chlebem jaki akurat był w domu, a był to orkiszowy chleb pełnoziarnisty . SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujemięsem mielonym, cebulą i dwoma rodzajami sera to pyszna, bogata i zdrowa wersja fast-foodu. Te z budek mogą się przed nimi schować. Robi się je prosto i szybko, a efekt jest bardzo satysfakcjonujący, gdyż nikt im się nie oprze. Stanowią świetną przekąskę na imprezie, goście na pewno będą zachwyceni. Składniki na bagietki zapiekane z mięsem mielonym: 3 półbagietki(...)width="1024"] Bagietki zapiekane z mięsem mielonym[/caption] Zobacz inne przepisy na zapiekanki: Zapiekanki Z Pieczarkami Zapiekanka Tostowa Z Szynką I Sosem Pomidorowym Bułki Faszerowane Mięsem I Pieczarkami Zapiekany Chleb W Kratkę Zapiekanka Z Chleba Tostowego Artykuł Bagietki zapiekane z mięsem mielonym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnejuż także swoją kilkuletnią córeczkę, nie jest dobra, jest pyszna! Tym samym można powiedzieć, że nieskomplikowana receptura na zupę chrzanową przeszła na kolejne pokolenie :). Jej zaletą jest bardzo szybki czas przygotowania. Praktycznie potrzeba tyle czasu ile gotują się ziemniaki, plus jakieś 15 minut, obejmujące krojenie składników. Potrzeba: 30 dag boczku wędzonego 4-5 ziemniaków 1 cebula 2 listki(...)się odrobiną zupy śmietanę oraz majeranek. Gotujemy 2 minuty, chodzi tylko o przegotowanie zupy, aby mąka straciła swój surowy smak. Można doprawić solą i pieprzem. Gotowe! Podajemy z chlebem. Najlepiej na zakwasie :). Zupa jest w smaku podobna nieco do żurku, jej ostrość zależy od siły użytego chrzanu, ale trzeba pamiętać, że każde przedłużone gotowanie, grzanie zmniejsza intensywność chrzanowego smaku
I tu będę miała takie tejednak wybrałam wariant z wyłożeniem blachy papierem do pieczenia. Jakoś tak ostatnio to rozwiązanie preferuję. Przepis może na pierwszy rzut oka wydawać się ciut skomplikowany, ale ciasto robi się szybko i dość prosto. Zapraszam! Drukuj Sernik Złota Rosa Pyszny i efektowny sernik złota rosa. Składniki Ciasto 2 żółtka 1/2 koztki margaryny (dałam masła) 3 łyżki drobnego cukru(...)jeszcze ok 10-15 min. Ciasto wyjąć i ostudzić. Po ok. 30 min, zacznie się formować na wierzchu ciasta rosa. Artykuł Sernik złota rosa pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuLubimy wszelakie konserwy. To znaczy nie takie ze sklepu, od tych trzymamy się z daleka. Nie wiadomo co w nich jest. A my lubimy wiedzieć co
Marder&Marder ManufacturePizza ” Śniadaniowa „z sadzonym jajkiem Pizza , to u nas częsty gość na kolacji w weekendy . Jest szybka , smaczna , nigdy nie bywa nudna , gdyż można z nią nieźle pokombinować – pobawić się składnikami ,nawrzucać pyszności . Pizza z jajkiem jest wspaniała , choć może się wydawać ,że to nieudane połączenie , nic bardziej mylnego , w końcu jajko świetnie łączy się(...)łyżki koncentratu pomidorowego 4-5 łyżek wody 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól , chilli do smaku Składniki na ciasto, wkładamy do maszyny, do wyrabiania chleba i czekamy ,aż zagniecie nam idealnie gładkie i sprężyste ciasto . Pozwalamy mu wyrosnąć przez 30 minut , ponownie wkładamy do maszyny i raz jeszcze zagniatamy . Oczywiście ,można się bawić ręcznie, jak ktoś
Ogrodnik w podróżyjogurt grecki, musztarda sarepska i musztarda francuska ziarnista. Wszystko wymieszaj i podawaj do jeszcze lekko ciepłych precli. Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – kajzerki – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – chlebek z pesto – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – pieczywo na zakwasie – pieczywo na drożdżach Ilość: 5 sztuk Przygotowanie(...)kawałków. Teraz czas na rolowanie ciasta w długie „liny”, które powinny mieć około 60 centymetrów (tak, takie długie). Ciasto jest dość elastyczne dlatego czasem łatwiej rozgnieść je szybko palcami i rozciągnąć a później szybko zrolować aby uzyskać mniej więcej okrągły przekrój. Jeśli będą lekko spłaszczone to też nic złego, one jeszcze nieco urosną i się zaokrąglą
nietylkopasta.plPrzypomina nieco Necówkę ( klik ), nie miałam naturalnej osłonki, piekłam moją roladę w folii, mimo to wyszła bardzo smaczna. Część zjedliśmy zaraz po upieczeniu, część zamroziłam i miałam na szybki obiad. Bardzo polecam. składniki 1000 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 350 g polędwiczki wieprzowej 80 g cebuli 5 - 6 ząbków czosnku 2 jajka majeranek papryka(...)powstały sos przelać na patelnię. Sos można doprawić śmietaną i zagęścić mąką roztartą z łyżką masła. Pieczeń podawać na ciepło z sosem lub na zimno jako dodatek do chleba. Jeżeli podajemy na zimno, najlepiej ostudzoną roladę wstawić przed krojeniem na parę godzin do lodówki. Smacznego
Stare GaryFasola Jaś - mam wrażenie, że jest nieco zapomniana. Żyjemy szybko, często gotujemy w pośpiechu i wybieramy szybsze opcje, w tym przypadku fasolkę z puszki. To zrozumiałe, bo i ja często ratuję się w ten sposób. Ale kiedy mamy więcej czasu warto poświęcić go na ugotowanie Jasia, choćby po to by przypomnieć sobie jak smakuje prawdziwa fasola... :-) Fasola jest bardzo(...)wolnym ogniu do miękkości fasoli, około 1h. 4. Kiedy fasola zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość możemy, ale nie musimy zagęścić 1 łyżką mąki. 5. Fasolę podajemy z chlebem lub ziemniakami, posypaną natką pietruszki
Szefowa kuchni