Dość, wystarczy, pora na odpoczynek. Siedzę teraz w pracy, gdy piszę te słowa. Siedzę i mam absolutnie dość wszystkiego. Nagle wszyscy się obudzili i zorientowali, że
Marder&Marder ManufactureChlebki, za które zabierałam się już od dawna. Przepis dawno przepisałam sobie na kartkę wynajdując jeden z wielu w internecie. Chlebki Naan pochodzą z kuchni indyjskiej
dom-agi.pljest wyjątkową w swojej branży, firmą produkcją olei tłoczonych na zimno . Firma zrodziła się z pasji do zdrowego odżywiania oraz aktywnego stylu życia. Młoda, prężnie rozwijająca się regionalna marka szybko podbiła serca nie tylko Podlasian. W produkcji oleju wagę przykłada się do nawet najmniejszego szczegółu. Zarówno surowiec, z którego tłoczone są oleje jak i ludzie, którzy pracują przy(...)jest na zimno. W temperaturze do 26 C ma postać stałą, jest biały jak smalec. W wyższej temperaturze staje się płynny. Może być stosowany jako zamiennik dla masła do chleba. Ponadto na jego bazie można sporządzać cista, torty czy desery. OLEJ RZEPAKOWY Choć rzepak kwitnie na żółto, to ma czarne nasiona. Z nich tłoczy się jeden z najzdrowszych olei
Bike By LifeKotlety mielone wraz z dodatkiem smażonej cebulki i boczniaków skradły moje serce! Kotlety przygotowane w poniższy sposób są niesamowicie apetyczne w smaku i soczyste w środku
Ugotowaćodchodziło od ręki”. I ta zasada sprawdza się w dużej części drożdżowych wypieków – modelowe ciasto jest gładkie, elastyczne i, dzięki siatce glutenowej, która wytwarza się podczas zagniatania, szybko powraca do pierwotnego kształtu po naciśnięciu. Zdarzają się jednak przepisy, w których tego nie doświadczycie. Niektóre ciasta drożdżowe mają luźniejszą konsystencję, czyli dość mocno lepią się do ręki(...)kluczowe. Krok 4. Pieczenie. Temperatura pieczenia zależy od typu wypieku – ciasta pieczemy najczęściej w temperaturze 180 stopni, drożdżówki i bułeczki z nadzieniem w 190-200 stopniach, ale np. chleby nawet w 240 stopniach. Wszystkie drożdżowe wypieki, oprócz chlebów, przed wstawieniem do piekarnika, warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka – będą miały piękny złoty kolor. Podsumowanie Ciasto drożdżowe
Na-talerzu.plktóry zadba o prawidłową perystaltykę jelit. Niewłaściwa praca jelit może skończyć się bardzo dokuczliwymi hemoroidami, które potem trudno jest wyleczyć. Jaka jest korzyść po szybkim zjedzeniu słodkiego batonika? W krótkim czasie czujesz się w pełni sił, bo cukry proste zawarte w słodyczach są błyskawicz(...)dodatkiem pieczywa. Pieczywo można upiec samodzielnie w domu. Nie jest to ani trudne, ani szczególnie pracochłonne. Wypróbuj jeden z wielu moich przepisów na pieczywo , szczególnie polecam poniższe: ➤Pszenny chleb drożdżowy z żółtym serem ➤Maślane bułeczki śniadaniowe ➤Wytrawny keks z oliwkami, bazylią i suszonymi pomidorami w oliwie Sałatka na drugie śniadanie Sałatki świetnie nadają się, aby zabierać je ze sobą
Codzienna kuchnia niecodziennaZupa botwinkowa to dla mnie taki ekspresowy barszczyk czerwony, z liściem ;) sposobów wykonania jest kilka, podobnie jak podania. Ja botwinkę lubię z jajkiem (czasem jeszcze chlebem przegryzę;)) lub z ziemniakami - ale te ziemniaki mają być roztarte i podane na jednym talerzu, a niektórzy wolą, gdy mają je osobno. W tym wypadku nawet nie chodzi o późniejsze zmywanie(...)które są na końcu obieramy bardzo cienko (można też tylko wyszorować) i kroimy (ja lubię, jak je widać w zupie, dlatego nie kroję drobno, a młodziutkie i tak bardzo szybko się gotują). Kawałki buraczków wrzucamy na wrzątek jako pierwsze, a po 4-5 minutach dorzucamy posiekane liście, dodajemy kwasek cytrynowy. Gotujemy około 10 minut. Doprawiamy majerankiem, słodką papryką, pieprzem
Kolorowy PrzepisownikPigwowiec - najbardziej aromatyczny ze znanych nam owoców jesieni. Jego zapach jest niesamowity. Niestety nie idzie on w parze ze smakiem. Owoc jest kwaśny i cierpki. Ale
Marder&Marder Manufactureserca budzić ich na siłę. Problem jest taki, że trudno ich zagonić do jakiegoś aktywnego spędzania czasu, ale zapotrzebowanie na pyszności im jakoś nie zmalało. Ciasta, ciasteczka, bułeczki, chleb, najlepiej jeszcze ciepłe. Pożerają wszystko. Zawsze słyszę, że te przepisowe porcje są śmiesznie małe. Natomiast dla mnie ostatnio największą przyjemnością jest pieczenie ciasteczek. To takie wdzięczne wypieki, a do tego najczęściej(...)proszkiem. Trzeba teraz masę porządnie schłodzić. Najlepiej całą misę zafoliować i schować na noc do lodówki. Rano bardzo twarde ciasto nabierać łyżeczką, toczyć kształtne kulki w dłoniach i szybko wrzucać w cukier puder. Ja po trzy, cztery kładę w wysoką miseczkę i kołysząc energicznie pokrywam kule pudrem równomiernie po całej powierzchni kuli. Przyszłe ciastka, teraz kule, układam
I tu będę miała takie teMoja przygoda z zupą serową zaczęła się od pewnej podróży. Wracałam z dość daleka. W samochodzie spędziłam już jakieś 8 godzin, a jeszcze kolejne
Codzienna kuchnia niecodziennaMoja pierwsza zupa-krem. Wyrazisty smak, delikatna konsystencja, zagęszczona ryżem. Bardzo szybka w przygotowaniu! Pomysł kiełkował w głowie odkąd pojawił się ten konkurs kreatywny, o którym już pisałam. Bardzo chciałam przyrządzić mimo, że nie jest to potrawa wyszukana. W trakcie przygotowywania modyfikowałam swoją pierwotną wersję nabazgraną na karteczce - chyba na plus, bo efekt jest wyśmienity! Taka zupa nadaje się(...)wlewamy śmietankę i dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Wyłączamy gaz. Gotową zupę miksujemy blenderem na krem. Podajemy z grzankami, dekorujemy natką pietruszki i opcjonalnie pozostawionym ryżem. GRZANKI : lekko czerstwy chleb kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami (u mnie tymianek i zioła prowansalskie), rozkładamy na blaszce i podpiekamy 10-15 minut w około 200 stopniach, studzimy
Kolorowy Przepisownikbędące odpowiednie dla dzieci powyżej 2 roku życia. 4-latek też będzie miał co robić. "Kurczę blade/What a cheek!" W książce został przedstawiony znany wierszyk Wandy Chotomskiej , który szybko wpada w ucho oraz posiada urocze ilustracje autorstwa samego Edwarda Lutczyna . Dzieciom łatwo nauczyć się go na pamięć, nawet po angielsku. Na kolorowych stronach przykuwających wzrok znajduje się niewiele(...)zawrót głowy" Dzięki tej książeczce dzieci dokładniej przyjrzą się przeróżnym zawodom. Poznają m. in. pilota, strażaka, policjanta, lekarza, rolnika, dowiedzą się jak wydobywa się węgiel, skąd bierze się chleb czy też co robi się w banku. Książeczka zawiera urocze ilustracje oraz krótkie teksty, które w sympatyczny i bardzo ciekawy sposób opowiadają o danych profesjach. Bohaterzy Zawodowic zdradzą jak wygląda
Di gotujeMożesz je przygotować nawet dzień przed, rano udekorować ulubionymi dodatkami i wziąć ze sobą na wynos. 🌸 ZOBACZ FILMIK 🌸 Nocna owsianka z owocami, jogurtem i chia Smaczna i szybka opcja dla tych, którym zawsze brakuje rano czasu. Owsiankę wystarczy wstępnie przygotować dzień przed, wstawić do lodówki na noc i rano udekorować ulubionymi owocami. Składniki(...)więc przeważnie robię do nich jakąś sałatkę z warzyw, które akurat mam pod ręką. Składniki: pieczywo pełnoziarniste twaróg półtłusty (u mnie bez laktozy) pomidor rukola sól, pieprz, oregano Kromki chleba wcześniej podpiec w tosterze, posmarować masłem, nałożyć porcję twarożku, posolić. Ułożyć plasterki pomidora i rukolę, następnie przyprawić solą, pieprzem i oregano. Smacznego. :) Smacznego! 🌸 ✩✩✩ Instagram
Kuchnia Elliewrócić do kuchni i ugotować pyszny obiad. Dziś spacerując po sklepie nie mogłam się oprzeć, by nie wrzucić do koszyka cukinii... A później pomysł na obiad wykreował się bardzo szybko i lista zakupów uzupełniała się o kolejne warzywa i niezbędne produkty do sporządzenia pysznego, domowego leczo. Ale żeby nie było tak zwyczajnie - no cóż, ja już(...)ostrą papryką oraz włoskimi przyprawami, dodajemy stopniowo pozostałą część przecieru próbując smak. Dusimy jeszcze kolejne 5-8 minut. Odstawiamy na parę minut. Podajemy same lub np. z kromką chleba. ... ach jak ja uwielbiam takie wspaniałe kolorowe składniki Smacznego
Słodkie okruszkiZnakomite, cieniutkie, chrupiące placki, szybkie do zrobienia. Przepis znalazłam na blogu Niki Gotuj ZdrowoWikipedia podaje : " Flammekueche lub flammkuchen (fr. tarte flambée) – tradycyjne alzackie danie w formie tarty na bazie ciasta chlebowego, cebuli, boczku ciętego w drobne słupki i śmietany. Napotkać można też flammekueche z różnymi(...)zsunąć na blachę lub kamień w gorącym piekarniku. Piec pojedynczy placek na blaszce 12 minut, na kamieniu 7 minut.Smacznego!Uwagi : Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Proporcje składników świetne, ciasto doskonale się wyrabia. Piekłam na blasze, żeby łatwiej było zsuwać placki, blachę włożyłam do piekarnika dnem do góry. Grzanie góra dół + dodatkowo włączyłam opcję podpiekania
Stare Gary