wiem jak Wy, ale ja jestem bardzo „kanapkowa”. Kanapki na śniadanie, do pracy czy na kolacje. Są szybkie i łatwo je zrobić. Niestety na blogu bardzo mało publikuję przepisów na kanapki. Głównie z powodu braku czasu, no i też z mojego podejścia (może niesłusznego?), że kanapki są banalne i zbyt proste. Pomysł na tę kanapkę zrodził się przez(...)kanapki) 2 cienkie plastry dojrzałego, soczystego mango 8 plasterków mozzarelli w zalewie 16 listków szpinaku 8 plastrów dojrzałych pomidorów (użyłam żółtego i czekoladowego) 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży, w diecie bezglutenowej użyjcie pieczywa bezglutenowego) masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie) garść posiekanego szczypiorku suszone chilli w młynku Składniki dressingu: (wystarczy na ok. 8 kanapek
Moja DelicjaJak dostałam zaproszenie od Amber do Marcowej Piekarni to od razu się nie zgodziłam. Myślę nie dam rady, czasochłonne to jest, bo to nie mój pierwszy
Moje Małe Czarowanietowarzyskie z rodziną i znajomymi. Często te spotkania przedłużają się do późnego wieczora, więc trzeba zadbać, aby goście mieli co zjeść 😊 Najbardziej sprawdzają się w takich sytuacjach proste i szybkie do zrobienia przekąski. Przygotowałam dla Was dwie, bardzo proste propozycje, które śmiało można określić popularną ostatnio nazwą finger food. Są to niewielkie przekąski, które można wziąć w rękę(...)wykorzystania nadwyżki tostowego pieczywa. Takie roladki zasmakują każdemu, zwłaszcza jeśli komponując je zadbamy o składniki o wyrazistym smaku. Składniki: Salami w obsypce TEXAS - *przeczytaj więcej pod przepisem ser żółty chleb tostowy jajko szczypta soli, szczypta świeżo mielonego pieprzu bułka tarta tłuszcz do smażenia Kromki tostowego chleba rozwałkować wałkiem jak najcieniej. Na chlebie układać plasterki sera i salami. Zwijać ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennafasolą cannellini. Jak Wam już kiedyś pisałam, owoce morza są domeną mojego Męża, dlatego zaprosiłam go do pomocy przy gotowaniu (szczególnie czyszczeniu morskich żyjątek).Zupa jest prosta i dość szybka w przygotowaniu. Polecam ją jako propozycję na Wigilię dla nie-tradycjonalistów, a także na co dzień wszystkim miłośnikom owoców morza. Myślę, że na Sylwestra też będzie jak znalazł(...)jeszcze ok. minutę, aż staną się różowe. Wszystkie małże powinny być otwarte, wszystkie zamknięte należy wyrzucić. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj np. z opieczonym chlebem. ***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwazałapując się na ostatnie podrygi upałów w Bułgarii. I uświadamiając sobie, że miejscowi cukiernicy są wybitni w tym zakresie. Chałki, rogale i drożdżowe ciasta, torty, tarty, baklawy i pszenny chleb. Delikatny jak puch. Znów znaczną część mej walizki wypełniłam plecionkami z rodzynkami i bochenkiem pszennego puchacza. Po chałkach zostało smaczne wspomnienie. Na mej dłoni został ślad po próbie nieroztropnego udowodnienia(...)misce, którą wstawiamy do rozgrzanego do 50 stopni piekarnika, na około 30 minut, by podwoiła swoją objętość. Po tym czasie wykładamy ją na blat obficie posypany mąką, zagniatamy szybko i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Wykładamy mus śliwkowy, równo rozsmarowujemy po całej powierzchni i zwijamy roladę. Ciasto jest bardzo delikatne, wiec do krojenia rolady na ślimakowe
Kronika Piekarnikaświeżo, choć i na drugi dzień nic nie brakuje... U nas najczęściej bywają jako dodatek do zup typu grochówka , fasolówka , grochówko-fasolówka lub po prostu piekę je na szybko na kolację do maczania w dobrej oliwie z oliwek z dodatkiem świeżo wyciśniętego czosnku...mniam.. latem to nasze ulubione danie, bywa, że i zamiast obiadu... Polecam :-) Składniki: - 275g(...)samopszy znakomicie nadaje się do wyrobu razowego pieczywa. Najlepiej przygotowywać je z wykorzystaniem zakwasu, gdyż zawarty w ziarnach samopszy gluten jest lepki, mało rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę. Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona przez znacznie wyższą niż w pszenicy zawartość karotenoidów, które korzystnie wpływają na pracę ludzkiego oka) i lekko orzechowy smak, który wyczuwalny
Smaczne Zdrowejest bardzo proste, wystarczy wszystkie składniki po kolei obsmażyć na patelni, wrzucić do garnka i dusić około 20 minut. Z czym podajemy forszmak cysterski? Najlepiej smakuje z kawałkiem świeżego chleba z chrupiącą skórką lub bagietki. Jeśli jednak ugotujecie do niego ryż albo kaszę jęczmienną też będzie smacznie i wystarczy na więcej porcji. Składniki na forszmak cysterski (około 4 porcje(...)smaku. Forszmak cysterski z kurczakiem – pyszne danie jednogarnkowe na obiad Zobacz inne przepisy na dania jednogarnkowe z kurczakiem: Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym Tajska zupa z kurczakiem – szybki i prosty przepis Młoda kapusta z pomidorami i kurczakiem Strogonow drobiowy – przepis na szybki obiad Kurczak z warzywami w rękawie – obiad, który robi się sam Artykuł Forszmak cysterski
e-PrzepisyKulinarneSezon na młodą kapustę w pełni, więc żal z niego nie skorzystać. Jeśli kochacie nowalijki tak mocno jak myślę, to nie możecie przejść obojętnie obok tego
Cooking Monstersałatki z ogórków i pomidorów, miałem okazje spróbować także kilku innych przysmaków: borano czyli dania przypominającego szwajcarskie fondue, przyrządzonego z lokalnego sera zalane rumianym masłem, sinori , czyli cienkich płatów chleba lawasz przekładanych wiejskim serem, polanych (a jakże!) masłem o żywym bursztynowym kolorze. Jednak na mnie największe wrażenie zrobiła zupa Doszorwa. Jest to danie zbliżone do chłodnika, choć na ciepło. Zupa(...)tylko tej w Batumi, ale bardziej na wschód, bliżej wiejskich, górskich terenów i malowniczych krajobrazów. Zakwaterowani zostaliśmy w bardzo stylowych domkach górskich, które niedawno zostały oddane do użytku. Po szybkiej, bo tylko dwugodzinnej kolacji (tyle trwają tradycyjne gruzińskie wieczerze)m udaliśmy się na spoczynek. Następnego dnia nie mogłem się doczekać, sami rozumiecie: narty! Góry z widokiem na morze Z anim
kuron.com.plChutney (wym. czatnej), to uniwersalny dodatek do potraw z mięs (zwłaszcza z drobiu) ryb, serów, potraw z ryżem i do chleba. To rodzaj gęstego, słodko-kwaskowatego sosu na bazie duszonej cebuli z jakimś owocem. Bywa często też bardzo ostry. Zwłaszcza te rodem z Indii. SKŁADNIKI: ok. 1 kg miąższu z mango (dojrzałe ale wciąż lekko twarde) 1-2 łyżki oleju(...)jeśli są duże pokroić w mniejsze kawałki) i orzechy. Doprawić do smaku sola i pieprzem w/g uznania. Zdjąć z ognia przełożyć do słoja lub innego naczynia z zamknięciem i szybko oziębić np. w wodzie z lodem
Sztuka gotowania w/g Samirywarzywami fot. Moja Książka Kucharska Potrawka z kurczaka z warzywami. Prosty przepis na potrawkę z kurczaka. Klasyczna potrawka z kurczaka z groszkiem i marchewką. Prosty i smaczny pomysł na szybki obiad. Jak zrobić potrawkę z kurczaka z warzywami - przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na potrawkę z kurczaka z warzywami SKŁADNIKI: 500g filetu z kurczaka, pokrojonego(...)pyszny obiad z potrawką z kurczaka: potrawka z kurczaka z kaszą jęczmienną i buraczkami potrawka z kurczaka z ryżem i sałatką rzymską potrawka z kurczaka z kromką chrupiącego chleba Smacznego :) Potrawka z kurczaka z warzywami fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharskapóźnego wieczora, gdy księżyc wyjdzie zza najwyższej góry i srebrzystym okiem mrugnie mi na dobranoc. Zasypiam z myślami wędrującymi już po porannym targu. Koszyk zapełnia się ... za szybko. Jadę po botwinkę, jednak gdy docieram na miejsce, ręce same sięgają już po rabarbar i strzępiaste pęczki koperku. Szukam miejsca na kształtną główkę młodej kapusty. Z dziecięcą łapczywością(...)fartuch. Myślę sobie, że takiego właśnie połączenia pragnęłam. Opartego na prostocie. To moje właściwe dziedzictwo. Gotuję i piekę. Taką rolę dostałam w spadku po tych, którzy przede mną rozdawali chleb, podtrzymywali ogień i dzielili się wszelkim nadmiarem. Zagłębiam się w tajniki gotowania i ta rola coraz bardziej mi odpowiada. Nie muszę, ani przed sobą, ani przed innymi, niczego udawać. Czuję
KUCHARNIAtakich części warzyw, które zazwyczaj lądują w śmietniku. Nie ukrywam, że to mój kierunek, o czym wiedzą najwierniejsi fani, którzy pamiętają choćby moją serię wpisów o przepisach ze starego chleba. domowa kuchnia - Pytanie brzmi, czy wygra z ekonomią? Na pewnych płaszczyznach na pewno. Ludzie są skłonni zapłacić więcej, za rzecz znacznie lepiej przygotowaną. Oczywiście ci, którzy mają czym zapłacić :) sztuczne(...)Wkładamy je do lodówki na godzinę. Umieszczamy nasze ciasto w misce z wodą i ugniatamy. Kiedy woda zabarwi nam się na biało, a na początku zdarzy się to dość szybko, wymieniamy wodę i dalej ugniatamy. Kiedy woda będzie już względnie czysta, oznacza to to, że wypłukaliśmy co trzeba i w ręku powinna nam pozostać galaretowata substancja. Wkładamy
Kryzysowa Książka Kucharskaużyłam oleju rafinowanego, który jest bezsmakowy, można oczywiście użyć nierafinowanego, ale wtedy ptysie będą miały lekko kokosowy posmak ** typ 650, u mnie Melvit z Lidla z napisem "do wypieku chleba" - nie ma na niej napisanego wyraźnie typu :) Ptysie: 1. Wodę zagotować z olejem kokosowym w garnku o grubym dnie. Zminiejszyć ogień, wsypać mąkę i pewnym ruchem ciągle mieszając gotować(...)rozpuścić dokładnie i odstawić do ostudzenia. 2. Gdy śliwki z galaretką będą zimne (ale nie stężałe!) ubić śmietankę (na średnich obrotach) dodając śmietan-fix. Dodać mascarpone i cukier puder, szybko zmiksować i nie wyłączając miksera dodać w 2-3 turach śliwki z galaretką. Uwaga: miksować poszczególne składniki należy szybko, tylko do połączenia składników i raczej na średnich obrotach
Kto ugości moich gości?czasu nie mam, jakoś wypalony stale jestem. Wracam po pracy i padam z nóg. Mam jeszcze tylko siłę odpalić grilla i wlać w siebie jedno piwo, które pozwala mi szybko zasnąć. Bo właśnie ostatnio zamiast normalne obiady jeść to każdego dnia grillem się karmimy :) W końcu pogoda idealna na to. A potem o 21 już mam ochotę iść spać(...)nadrobić te zaległości. A z mąk już dwie zostały wypróbowane: ta zwykła pszenna i mieszanka pszenno-żytnio-orkiszowa. W sumie pszenna jak pszenna. Cóż mógłbym o niej powiedzieć... No chleb wyszedł bardzo dobry :) Zresztą przepis niebawem, za parę dni. Ale strzałem w dziesiątkę jest ta mieszanka mąk! Idealnie dobrane proporcje, chleb wyszedł doskonały. Ale o tym będzie mowa jak już
Marder&Marder Manufacture