Niedawno przeprowadziłam się na Szczęśliwice, gdzie mam całkiem dobre zaopatrzenie spożywcze, ale ani jednego miejsca gdzie mogłabym szybko kupić wszystko w jednym miejscu. Mam obok siebie bardzo fajny sklep ekologiczny, który co tydzień organizuje różne inicjatywy, ale wiadomo, że zbankrutowałbym, gdybym chciała robić tam całe zakupy, mam Biedronkę i Żabkę, gdzie jest sporo produktów, ale nie ma na przykład(...)dostępne. W “Polskim Koszyku” skorzonera, liść pokrzywy czy topinambur również są drogawe, ale nie aż tak jak na biobazarch. Poza tym możemy w jednym miejscu kupić mięso z Warmii, chleb na zakwasie ze świętokrzyskiego, gruszki z Grójca i do tego zwykłe, normalne produkty w normalnych cenach. Artykuł Polski koszyk – recenzja delikatesów internetowych pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiatanewypróbujecie wszystkie zawarte w niej przepisy, nowych inspiracji możecie poszukać na stronie Kohersen Mycook gdzie swojego blogu kulinarnego prowadzi Sylwia Chrzanowska - finalistka III edycji programu „MasterChef”. Używając Kohersen Mycook szybko, bez stania przy garnkach i stosu brudnych naczyń przygotujecie zdrowe, zbilansowane posiłki dostosowane do indywidualnych potrzeb każdego z domowników. I co najważniejsze ograniczycie w swojej diecie ilość wszelkiego typu(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wyrabiania ciasta Pierwszym, który wypróbowaliśmy był przepis na chleb pszenno – żytni na miodzie upieczony ze świeżo zmielonych w robocie ziaren, ale w Kohersen Mycook można przygotować dowolne ciasta drożdżowe, ciasto na słodkie i wytrawne bułki czy wyrobić ciasta kruche
Cztery FajeryWiem – trochę zaniedbuję bloga. Wszystko z powodu nowej diety, na której jestem od 5 września (w chwili pisania – ponad 2 miesiące), na której jem słone przekąski
Proste-przepisy.plZnalazłam je niedawno na stronie Moje Wypieki. Przepis wydał się łatwy a smak zapowiadał się kusząco. Wczoraj o poranku przystąpiłam do działania i... Te rosyjskie bułeczki
Dzieje kuchennej WiewióryWiem – trochę zaniedbuję bloga. Wszystko z powodu nowej diety, na której jestem od 5 września (w chwili pisania – ponad 2 miesiące), na której jem słone przekąski
Proste-przepisy.plSōm 1 dania, ftore 2 czowiek jy 3 ze smakym, a sōm take, przi ftorych wyglōndōmy 4 choby 5 bajtle 6 , kere 7 wyciōngajōm gyszynki 8
Chop w kuchniCzy jest coś, co lepiej rozgrzeje i zaspokoi pierwszy głód niż talerz gorącej zupy? Francuska zupa cebulowa jest zdecydowanie bardziej znana od czosnkowej, którą nasi sąsiedzi
Karo in the KitchenCzy jest coś, co lepiej rozgrzeje i zaspokoi pierwszy głód niż talerz gorącej zupy? Francuska zupa cebulowa jest zdecydowanie bardziej znana od czosnkowej, którą nasi sąsiedzi
Karo in the Kitchensklepu - wyjęcie z lodówek tego, co zostało z dnia poprzedniego, ułożenie na nowych tacach, uzupełnienie ciastami z zamrażarki. Gdy butik kusił już wszelkiego rodzaju słodkościami, pomagałam przy robieniu chleba - nauczyłam się składać bochenki, formować bułeczki, układać je ekonomicznie na blachach. Na końcu przygotowywałyśmy ciasta na zapas , czyli na przykład biszkopt i kremy do dziewięćdziesięciu tortów Othello (duńska klasyka - dwa biszkopty(...)pozostałym soku, dodać do jabłek, dobrze wymieszać, zagotować. Zdjąć z palnika, przestudzić. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem, orzechami i cukrem. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść. Podzielić ciasto na pół, każdą część rozwałkować na wielkość formy. Jeden z okręgów zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki, drugi wyłożyć na spód tortownicy wysmarowanej masłem. Spód
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBarcelona – stolica Katalonii, 17-tego regionu autonomicznego. Przepiękne miasto o unikalnym położeniu. Wtulone w nieckę, utworzoną przez okalające je wzgórza, wypływa jakby z morza
Szybko Tanio SmacznieBarcelona – stolica Katalonii, 17-tego regionu autonomicznego. Przepiękne miasto o unikalnym położeniu. Wtulone w nieckę, utworzoną przez okalające je wzgórza, wypływa jakby z morza
Szybko Tanio Smaczniesukienki zajmowały ich miejsce. Tak wszystko toczyło się swoim rytmem; powoli, niestrudzenie. Bez zaskoczeń i niespodzianek. Dzisiaj jest inaczej. Do wtorku było lato. Owszem, wieczory zaczynają się zdecydowanie zbyt szybko i sprawiają, że człowiek ma ochotę włożyć najgrubszy sweter z szafy, jednak jeszcze w zeszłym tygodniu paradowała w letniej sukience, i to bez rajstop! Słońce, ciepło; no coś cudownego(...)minut, pod koniec przykrywając wierzch folią, gdyby ciasto za bardzo się rumieniło. Ostudzić. Smacznego! Jesień jesienią, a żyć trzeba. Jutro mam zamiar upiec w domu swój pierwszy chleb na zakwasie. Bardzo Was proszę: trzymajcie kciuki
Pożeraczka, czyli raz adobrzejuż na swoim blogu przepis na chleb z ziemniakami, na sernik z ziemniakami, teraz przyszedł czas na pączki z ziemniakami ;). Wiem jak to brzmi - jakby były to pączki nadziane ziemniakami :D, ale spokojnie, ziemniaki to tylko dodatek do ciasta, w dodatku w ogóle nie wyczuwalny :). Dodatek ziemniaków do pieczywa wydłuża jego świeżość, wykorzystanie więc ich do ciasta na pączki(...)temperatura tłuszczu do smażenia pączków to 175°C. Najłatwiej kontrolować ją za pomocą termometru cukierniczego, ale można poradzić sobie bez niego - należy wrzucić kawałek ciasta na rozgrzany tłuszcz - jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię i zarumieni się w ciągu 45 sekund do 1 minuty, to znak, że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Pączki wrzucać na rozgrzany tłuszcz, stroną na której leżały
Opowieści z piekarnika