także smażę najlepszą jajecznicę. Poznaj sekret idealnej jajecznicy i zobacz jak krok po kroku przygotować pyszną potrawę. Jajecznica to najpopularniejsze śniadanie lub kolacja w moim domu. Jest bardzo szybko i prosta w przygotowaniu. Warunek jest 1, czyli sprawdzony przepis, dzięki któremu jajecznica będzie idealnie usmażona, wilgotna i soczysta. Składniki na jajecznicę. Jajka powinny być oczywiście obowiązkowo w temperaturze pokojowej(...)oraz pieczywo. Nie ma nic gorszego niż ścinająca się jajecznica na gorącej patelni, podczas gdy wyciągamy talerz i sztućce. Nie ma też nic gorszego od ostygłej jajecznicy, gdy kroimy chleb i smarujemy go masełkiem :-). Krok 3. Rozgrzewam patelnię i tłuszcz oraz wlewam jajka. Rozgrzewam patelnię (u mnie żeliwna) i umieszczam tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz wlewam jajka z kubka. Patelnia ustawiona
Ania gotujeObiad banalny, ale jaki pyszny! Salsiccia, czyli śródziemnomorsko-ziołowa amerykańska wieprzowa kiełbasa, jest mocno doprawiona. Zupełnie inaczej niż nasza polska biała kiełbasa, ta jest bardzo mocno
Karo in the KitchenBrioszka z morelowym nadzieniem Od zawsze uwielbiam wszelkie wypieki drożdżowe, a zapach unoszący się w całym domu ciasta drożdżowego już zawsze będzie mi się
Aromatyczne PodróżeGzik czyli twaróg z dodatkiem śmietany i cebuli. Jestem rodowitą poznanianką i nie mogło go tutaj zabraknąć. W wielkopolsce gzik jest podawany z ziemniakami , zwykle pieczonymi
WegePrzepisregionie śródziemnomorskim są to kraje regionu wschodnio-śródziemnomorskiego (np. Grecja, Cypr, Turcja, Egipt) i Afryki północnej. Chlebki pita przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego, takiego jak na chleb czy focaccię. Ciasto składa się z mąki pszennej, wody, soli, cukru i drożdży. Różnica tkwi w ostatniej fazie, czyli pieczeniu. Zazwyczaj placki piecze się na rozgrzanej blasze w bardzo wysokiej temperaturze(...)minut. W tym czasie włóż blachę do pieczenia do piekarnika i nagrzej go do 230 stopni. Kulki ciasta rozwałkuj cienko na grubość 3-4 mm. Wyjmij blachę z piekarnika, szybko ułóż na niej placki i wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz przez 3-5 minut (u mnie -5 minut), aż placki napęcznieją. Uwagi: Ilość potrzebnej do ciasta
Chilli Czosnek i Oliwamłodej kapusty, zalewam wywarem i piekę. Podaję polane sosem pomidorowym. Liście młodej kapusty są elastyczne, nie pękają i łatwo się zwijają. Gołąbki z piekarnika są miękkie i wbrew pozorom szybkie w przygotowaniu. Składniki: Szklanka to pojemność 250ml. Ilość porcji gołąbków zależy od wielkości użytych główek kapusty. U mnie wyszło ponad 20 pysznych gołabków. 2 główki młodej kapusty (ewentualnie 1 duża(...)czas obracam kapustę i wyciągam kolejne liście z wody za pomocą noża i widelca. Możesz oczywiście posłużyć się dla wygody łyżką cedzakową. Młoda kapusta jest elastyczna i miękka, bardzo szybko i sprawnie to idzie. Nie wylewaj wody z moczenia, gdyż wykorzystamy ją do zalania gołąbków w naczyniu żaroodpornym. Przygotowuję farsz na gołąbki. Krok 2 . Ryż płuczę pod bieżącą wodą
Ania gotujeŚwięta last minute? Ta sałatka śledziowa sprawdzi się w tym wypadku idealnie! W smaku bardzo przypomina śledzia pod pierzynką, czyli dobrze wszystkim znaną szubę (mój przepis
Karo in the Kitchen„Kotki Łucji”, bo tak w dosłownym tłumaczeniu można nazwać szwedzkie bułki szafranowe Lussekatt (w liczbie mnogiej Lussekatter), nazwę zawdzięczają Świętej Łucji z Syrakuz. W Szwecji
Grahamka, weka i kajzerkazakończeniu leczenia, wskazane jest spożywanie cebuli przez kilka dni pod rząd. Nie musi być surowa, dla lepszego smaku może być duszona, przyprawiona solą, pieprzem, czy oliwą. Spożywana z chlebem może stanowić całkiem smaczne danie. Ciekawym jest również fakt, że cebula nieźle regeneruje wątrobę. Zatem może stanowić całkiem niezłe rozwiązanie, gdy poprzedniego dnia nieco przesadzimy z alkoholem. Jednak nie każdy(...)roztrzepane jajka 0,5 szklanki śmietany 6 łyżek startego sera (np. czerwony Cheddar) Mąkę przesiewamy z odrobiną soli i zagniatamy z masłem. Dodajemy żółtko rozrobione z odrobiną wody, szybko zagniatamy ciasto (żeby jak najmniej się ogrzało) i wkładamy do lodówki na godzinę (zawinięte w folię spożywczą). Cebulę obieramy i kroimy w drobne plasterki lub w pióra. Podsmażamy ją powoli
Marder&Marder ManufacturePlacki z cukinii z siemieniem lnianym są delikatne i lekkie. Zamiast mąki wykorzystałam zmielone siemię lniane, które nadało im nieco ciemniejszego koloru. Przygotowuje się je błyskawicznie
WegePrzepisodgazować. W smaku zaczyna być dojrzałe, przyjemnie kwaskowato-ziemiste. Po 72 godzinach pieczenia już nie polecam – drożdże ledwo zipią, a w smaku ciasta dominuje kwasowość, podobna trochę do smaku chleba na dzikich drożdżach (zakwasie). Wiele przepisów na cienkie ciasto, z których próbowałam piec wcześniej, zawierało zbyt dużą i kompletnie niepotrzebną w tego typu wypiekach ilość drożdży. Chcemy cienkie ciasto, prawda(...)nagrzewam stalową blachę z wyposażenia piekarnika, wieszając ją na najniższym poziomie pieca – dobrze rozgrzana blacha stalowa (podgrzewana minimum 20 minut), tak samo jak kamień sprawia, że woda z ciasta szybko odparowuje i na cieście tworzy się chrupka skórka. Kamień naprawdę nie jest niezbędny! Do pieczenia tej pizzy piekarnik z blachą na najniższym poziomie rozgrzewam do 230⁰C, po osiągnięciu
Karo in the Kitchenłatwo i przyjemnie. Zjada się je zwykle gorące, ale (!) poświęciłyśmy się i przetestowałyśmy - odżyłyśmy jedną i... nawet po 2 dniach nie przypomina wcale kamienia! :) O dziwo, nie czerstwieje bardzo szybko, i ani jej smak, ani - nazwijmy to - konsystencja, nie ulega zmianom. Do tego jeszcze ten nieziemski zapach w domu... Od razu jest jakby bardziej... rodzinnie i przyjemnie(...)abyśmy wiedziały, że żyjesz i chcesz coś zjeść. A jeśli masz ochotę na więcej - zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :) Więcej przepisów (w tym m.in bezglutenowy chleb), w zakładce "PRZEPISY
Wypisz WymalujPyszna i aromatyczna konserwa mięsna na kanapki, czyli wieprzowina z galaretką w słoiku. Mięso w słoikach to nie tylko doskonała domowa wędlina do chleba, ale też sprawdzony przepis na wieprzowinę w sosie własnym bez konserwantów. Tylko świeże mięso, klasyczne przyprawy i pasteryzacja. Jak zrobić mięso w słoiku z galaretką? Domowe przetwory z mięsa w słoikach przygotować może każdy bez żadnego(...)ostygnięcia w garnku. Taki proces nazywa się tyndalizacją. Gotowe, dobrze zapasteryzowane słoiki powinny mieć wklęsłe nakrętki. Jeśli któraś z nich jest wypukła, odstaw taką konserwę do lodówki do szybkiego spożycia. Tak samo sprawdzajmy każdy dłużej przechowywany słoik. Z jedną różnicą. Jeśli po kilku tygodniach zauważymy na którymś weku wypukłą nakrętkę, wyrzućmy takie mięso razem ze słoikiem. Zachęcamy również do sprawdzenia
Kuchnia Na WypasieAmelia uwielbiała tłuc cukrowe skorupki na crème caramel. Ja uwielbiam przebijać białko w jajku poszetowym tak, żeby dostać się do lśniącego, płynnego, bogatego żółtka. Kolejny sposób
Karo in the KitchenBardzo prosta włoska zupa jarzynowa, której smak buduje dodawanie kolejnych części składowych do garnka – świeżych, jędrnych, jak najlepszych, lokalnych i sezonowych. W tej zupie znajdziecie tylko
Karo in the Kitchen