szybki chleb - 4135 przepisów (strona:237/276)

Zupa z kukurydzy i marchewki 151

Włączyłam komputer rano, jak tylko maleństwo popadło w poranna drzemkę, a starsza córcia poszła do przedszkola. Miałam zamiar od razu napisać post, z którym nie wyrobiłam

Czary - gary w kuchni
Co znalazłam na wyspie. I crumble. Inne. 157

niej płyta gazowa z grillem. Cisza. Konsternacja. Wielkie i rosnące z niedowierzania oczy pana od gazu i mnie na chwilę odebrały mowę. Pomyślałam, że pewnie z euforii za szybko mówię albo niewyraźnie, więc jeszcze raz, powoli, z dbałością o poprawną artykulację i wspomagana precyzyjną, jak mi się wydawało, gestykulacją, powtórzyłam to samo.  Tym razem pan przerwał milczenie, choć(...)oliwą i czosnkiem przełożyć do żaroodpornego naczynia. Fetę pokruszyć i rozsypać między pomidorki, dodać zioła. Całość jeszcze raz wymieszać, by składniki połączyły się równomiernie.  Z czerstwej bułki (lub chleba) wyciągnąć miąższ. Pokruszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią okruszki i chwilę podpiekać. Zdjąć z ognia. Połączyć ze świeżo startym parmezanem i ułożyć na pomidorkach.  Wstawić do piekarnika

KUCHARNIA
Domowy ser twardy – „Caciotta” 302

który zaszczepił we mnie miłość do domowego wyrobu sera .. Prezentowane przez autorkę zdjęcia i opisy uświadomiły mi ,że możliwym jest wyrób twardego sera w warunkach domowych . Wędliny już robiłam , chleb piekłam , teraz nadszedł czas na sery ..i z dumą obwieszczam ,że to także wychodzi , mało tego jest rewelacyjnym hobby , dającym sporo satysfakcji – uczącym cierpliwości . Najwięcej emocji jest wtedy(...)minut. Rozpad skrzepu przy mieszaniu to normalny efekt . Po tym czasie , łyżką cedzakową przenosimy ziarno serowe do formy ,wyłożonej chustą i tu troszkę się napracujecie , nie jest to proces szybki , mnie ciut wkurza i zawsze końcówkę wlewam chamsko jak przez sito ..szybciej ścieka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Toskania: Jak tłoczy się oliwę? Z wizytą u producenta oliwy [Relacja] 132

dosłownie "wyczesywane" z gałęzi :) Zbiór oliwek to ciężka praca, szczególnie, że wiele drzewek rośnie na bardzo stromych zboczach. Praca trwa przez 10-12 godz. dziennie, po czym oliwki są szybko zwożone do tłoczarni - od zbioru do tłoczenia nie może minąć więcej niż 5-6 godz..    Sama tłoczarnia w okresie zbiorów pracuje przez 24 godz./dobę. Każda minuta(...)wina (z takich zawsze wychodzę, ekh, rozweselona). Następnie zjedliśmy prosty lunch w toskańskim stylu, który umożliwił nam sprawdzenie, jak poszczególne rodzaje oliwy łączą się z różnymi pokarmami. Pierwsze danie: chleb z oliwą i pomidorem oraz mozzarella. A tutaj mamy toskański chleb z oliwą, czosnkiem i solą, bresaolę (suszoną wołowinę) posypaną wiórkami parmezanu i rukolę. Do tego wino Chianti Classico. Proste

Chilli Czosnek i Oliwa
Aromatyczny i pikantny pstrąg grillowany na tytanowej patelni WOLL Logic, czyli zdrowe grillowanie 209

połączone ze sprawdzaniem niemieckiej patelni grillowej firmy WOLL :) Zapraszam :)Do grillowania przygotowałam sobie ryby, paprykę, pieczarki i zwykły chleb :) bardzo lubimy taki chrupiący, zgrillowany na samym końcu. Chleb nabiera wtedy dodatkowo smaku tego wszystkiego, co na grillu było przed nim ;) pycha ;)Pstrągi oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę ponacinać ostrym nożem(...)jeszcze patelnię zalać wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń, kiedy przestygnie można bez problemu czy wysiłku umyć ją.Smażenie produktów odbywa się szybko dzięki wysokiej temperaturze. Po około 3 minutach od ustawienia patelni na kuchence na najwyższym stopniu podgrzewania, osiąga ona temperaturę około 300 stopni. Taka temperatura zapewnia krótki czas

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jak piec wygodnie i szybko? Przybory kuchenne niezbędne podczas pieczenia ciast 212

Coraz więcej osób, zamiast kusić się na wyroby cukiernicze dostępne w sklepach, próbuje swoich sił, samodzielnie przygotowując ciasta, desery i różnego rodzaju słodkości. Odpowiednie przybory kuchenne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chlebek z łososiem wędzonym 170

Długo wzbraniałam się przed kontem na twarzoksiążce , ale... I na mnie przyszedł ten czas. W końcu dobrze jest być na czasie i trzymać rękę na pulsie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym 110

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym prosty przepis na szybki obiad Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym - przepis prosty nawet dla początkujących i zarazem doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Pulpety w sosie pomidorowym uwielbiają dzieci i dorośli.  Pyszne, delikatne klopsiki z mięsa mielonego pasują do wszystkiego - do klusek, makaronu, ryżu czy ziemniaków. Bardzo lubię(...)gotującego się sosu.   Dusimy na małym ogniu około 20-25 minut, aż pomidory się rozpadną i sos zgęstnieje. Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym podajemy z ryżem, chlebem lub ziemniakami.  Przed podanie dekorujemy natką kolendry lub pietruszki. Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Co ma gryka do konopi - JiM Cafe (Relacja, 15 pażdziernik 2016r.) 124

były tematem przewodnim 3 soboty października.  A dzień zaczął się tak... 6:40 Pobudka  Mycie ząbków, doprowadzenie się do stanu "mogę wyjść z domu, nikogo nie przestraszę", szybkie śniadanie (dwie kanapki z masłem orzechowym i bananem), do tego herbatka na trawienie, aparat do torebki, buty na nogi, trzaśnięcie drzwiami.  8:03 Wyjazd z Sanoka Ponad(...)indyjską) pobudziły mnie do poszukiwania kolejnych, innych smaków. Opuściłam stoisko i poszłam dalej za zapachem docierającym do mnie z drugiej strony.. a był to zapach świeżego chleba. Chleby z Piekarni w Starym Młynie pachniały tak niesamowicie, że zaczęło mi burczeć w brzuchu. W koszyczkach poukładane były malutkie kromeczki, aby spróbować chleba i wybrać ten, który najbardziej nam smakuje

Czarnawisienka
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 234

często stawiam sobie pytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę - co to właściwie znaczy być ubogim? Myślę, że powoli zaczynam się uczyć, jak żyć przyjemnie, niezależnie od tego, czy czasy(...)sosie do makaronu, w dwóch skrzyniach zamrażalki, i w końcu w wysłanej do Amber paczce, która najpierw zalała panią w okienku pocztowym, ale po technicznych poprawkach pakowania, dotarła jednak szybko i niemal bezboleśnie, dla czosnku oczywiście!  Wielkie torby wypchane czosnkiem, niczym wory  z pieniędzmi, ucieszyły mnie niebywale. Część tego bogactwa zdeponowałam w zamrażalce, resztę rozdałam lub zwyczajnie

KUCHARNIA
Zimno i chorowito, więc FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 188

zrobić, by wspomóc trochę jej leczenie i jednocześnie przyrządzić jej coś tak pysznego, by od razu poczuła się lepiej. Dodatkowo, tego dnia miałam dużo na głowie i potrzebowałam przepisu szybkiego, najlepiej łatwego do odgrzania i idealnie rozgrzewającego. W głowie kotłowało mi się milion pomysłów, lecz nagle nadeszło oświecenie. Zupa! Czemu nie pomyślałam o tym od początku? Nie mam pojęcia. Pewnie(...)jest delikatny, co też było dla mnie dużą niespodzianką, Bałam się dodawać większą ilość, by nie przesadzić z aromatem, ale następnym razem będę bardziej hojna. Podawana z grubą pajdą chleba i posypana serem Corregio , była, tak dla mamy, jak i dla mnie oraz wszystkich zajadających domowników jak manna z nieba. Raz, dwa, trzy wypełniła dom niezwykłym zapachem,a nasze brzuchy

Gotowanie to kochanie
DOMOWA NUTELLA - NAJLEPSZA! 126

Nutella to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kremów orzechowo-czekoladowych. Niestety jest ona też bardzo niezdrowa, gdyż główne jej składniki to cukier i olej palmowy

Kuchnia MagdaLeny
DOMOWA NUTELLA - NAJLEPSZA! 126

Nutella to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kremów orzechowo-czekoladowych. Niestety jest ona też bardzo niezdrowa, gdyż główne jej składniki to cukier i olej palmowy

Kuchnia MagdaLeny
Sos-nadzienie -baza- pod pizzę, tortellini, makaron itd... 172

głowy, dlatego jest to taka sprytna baza. Zrobię ją po raz pierwszy , tą techniką, w brytfannie Toscana od Florina.  Dlaczego w brytfannie- bo ma się na początku podsmażyć szybko i równomiernie, nie ma sie przypalić i ma się dusić, wolno , pod przykryciem.  Brytfanna jest do tego idealna, gdyż potrawa dusi się wolno, a zbierające się przepiękne krople(...)minut, nie mieszaj aby nic się nie rozleciało. I baza gotowa. Możesz z nią robić co zechcesz. Już niebawem pomysły z bazą. U mnie trochę bazy zostalo zjedzone...z chlebem na zimno i na ciepło. Mając taką bazę w słoikach i dowolnie ją modyfikując z mięsem, kiełbasą, ryżem, makaronem itd...nie straszne nam będą kulinarne podróże po różnych regionach Włoch

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania