Miękki, puszysty i elastyczny chlebek keto naan, czyli w wersji niskowęglowodanowej. Delikatnie wyczuwalna mąka kokosowa świetnie do nich pasuje. W końcu w kuchni indyjskiej kokos i
WegePrzepisDziś przedstawiam świetny pomysł na szybkie i przepyszne śniadanie lub kolację, idealne na tą porę roku. Szybkie, łatwe i przyjemne kanapki z podsmażonymi z cebulką grzybami, zapieczone pod warstwą mieszanki serów z pewnością zaspokoją apetyt całej rodziny. Jeśli lubisz tego typu dania polecam także przepyszne tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie , tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą(...)pieprz 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartego parmezanu 1/2 szklanki startego na tarce ulubionego sera żółtego 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę sera brie albo camemberta 4 kromki chleba masło do posmarowania chleba Przygotowanie: Rozgrzej średnią patelnię, wlej olej, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i podsmażaj aż zmiękną. Dodaj mąkę, wymieszaj, następnie wlewaj mleko cały
karmelowyMogłabym jeść ryby codziennie. A śledzie to nawet dwa razy dziennie… Dorota Wellman Ryby są super! To nie tylko hasło, które przyświeca nam w codziennym
Marder&Marder Manufactureszklanego naczynia i zalać bardzo gorącą wodą (prawie wrzątkiem), przykryć gazą i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej Po tym czasie przecedzić przez gęste sitko lub gazę, a chleb odcisnąc przez lnianą ściereczkę. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i dodać do odcedzonego kwasu, dodać resztę cukru rozpuszczonego w niewielkiej ilości przegotowanej wody (tak aby w naczyniu nadal było około(...)piany przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Kwas jest gotowy do picia po 3 dniach. Kwas cały czas "pracuje", więc przy otwieraniu może wystrzelić niczym szampan :) Kwas chlebowy szybko się psuje, więc lepiej przygotowywać mniejsze porcje, takie, które jesteśmy w stanie spożyć w ciągu maksymalnie pięciu dni Gdyby kwas okazał się za mało słodki można go dosłodzić miodem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataupieczonych, sfotografowanych, umieszczonych na naszych blogach, a na koniec z apetytem zjedzonych. Na blogu Wisły zapoznajcie się ze wszystkimi szczegółami związanymi z uczestnictwem w akcji.Jeśli upieczecie w listopadzie chleb, bułki lub inny wypiek na zakwasie, drożdżach, albo coś przaśnego bez spulchniaczy, to: we wpisie na swoim blogu zamieście baner ze strony Wisly,we wpisie umieście informację(...)kajzerek. A jeśli nie macie ochoty piec bułek, to inne wypieki są również mile widziane.A oto pierwsze bułki na liście:Bułki maślane były na tyle pyszne, że szybko przyszło zamówienie na nowe, tym razem z wkładką. Wkładkę mogłem sobie wybrać sam. Po przeszukaniu szafki wybór padł na suszoną żurawinę. Szczerze mówiąc nic innego nie było pod ręką
Grahamka, weka i kajzerkaDomowe pieczywo najlepsze...każdy chyba o tym wie...i jak tylko mam czas piekę i chleb i bułeczki...chleba co prawda dawno nie piekłam ..ale bułeczki dość często..Pyszne bułeczki pieczone... według tego przepisu..moje troszkę popękały podczas pieczenia..ale na smaku nic nie straciły.. 100 g mąki pszennej białej chlebowej [ dałam zwykłą] 1 łyżeczka drożdży instant(...)słodu jęczmiennego Wyrobić gładkie, lśniące ciasto, które łatwo odstaje od ścianek miski. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. Następnie odgazować i podzielić na 10 -12 części. Uformować szybko kulki, ułożyć je złączeniami w górę i zostawić na 10 min. Teraz dopiero formować bułeczki - podłużne lub okrągłe. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte bułki nacinam wzdłuż. Piec
Moje domowe kucharzeniemasła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli DODATKOWO: 3 średnie jabłka pokrojone w ósemki. Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch(...)taki ich urok jeśli są na prawdę puszyste w środku. :) Chciałam się Wam jeszcze pochwalić takim moim małym sukcesem :) Wygrałam pierwszą nagrodę w konkursie BIOWINu na przepis na domowy chleb. :) Skomentuj
MamaOskarkanastępuje ich najważniejszy posiłek. I jak tu żyć?! Wierzcie mi, starałam się, trudziłam, kombinowałam, w międzyczasie nabrałam 2-3kg (ale to chyba z winy sera, chleba i wina!), aż w końcu wymyśliłam ;)Moje śniadanie składa się jak już od kilku miesięcy z owsianki i owoców, orzechów lub pysznych kanapek. O 12:00, gdy przygotowuję Królewiczowi OBIAD, zazwyczaj jem treściwą(...)teść woła na obiad... :DOt, taka mała historyjka. Wpadłam na nią przygotowując dziś koktajl i stwierdziłam, że podzielę się z Wami ciężkim życiem ;pBez dalszego gadania, zapraszam na szybki koktajl :)Składniki:1/2 banana1/2 gruszkiszklanka mleka1 jogurt naturalny3 łyżki granoli lub innych płatkówPrzyrządzenie: Mleko i jogurt wlewamy do naczynia, wktórym będziemy blendować koktajl i dodajemy owoce.Blendujemy.Wierz posypujemy orzechami, płatkami
Kitchens Alphabetwpisy bez przepisów]..Obserwatorów bloga do tej pory mam 174, a "polubień" na FB 172..dziękuję bardzo...Brałam udział we wspólnym wirtualnym pieczeniu chleba i nie tylko chleba..kolejne takie wirtualne spotkania są dalej planowane..takie spotkania z innymi blogerkami/blogerami.. chociaż tylko wirtualne to fajna zabawa...W styczniu najczęściej zaglądaliście między innymi do przepisów z domowymi wędlinami(...)powodzeniem w styczniu.. Mięsko na kanapkiSałatka z tortelliniSałatka z makaronemSałatka z kaszą kuskusMielonka na kanapkiPączki bez jajek na gazowanej wodzieSerca drobiowe w sosieSałatka z makaronemMielonka na kanapkiProste i szybkie ciasto kakaowe
Moje domowe kucharzenieKlasyczne tosty francuskie to chleb/bułka maczane w mieszance jajka i mleka z cukrem i smażone na maśle. Brzmi pysznie? Owszem i takie jest:) Ja mam
Cooking for Emilypiec chleb w foremce, to ilość wody można wtedy zwiększyć do 360-375 g ) 10 g słód żytni jasny (jak nie mamy, można pominąć, jednak aromat chleba będzie wtedy mniej intensywny ) 1 g kminek mielony (można pominąć) 150 g mąka żytnia jasna typ 720 40 g mąka żytnia razowa typ 2000 Fermentacja 11-12 h w cieple(...)potem uformować i przełożyć do koszyka lub foremki, zaczekać aż wyrośnie, u mnie 45 minut. Uwaga, żeby nie przegarować: ciasto robione na takim luźnym zaczynie rośnie dosyć szybko. Pieczenie w piekarniku rozgrzanym do 230-240oC 10 minut, obniżyć do 190oC i piec dalej 35 minut (jeśli w foremce to dłużej ok. 50 minut ). Smacznego
Przepisy na domowy ser i chlebpikantne i rozgrzewające danie, z serii szybkich i tanich dań SKŁADNIKI 5 ziemniaków, 4 kawałki kiełbasy, 1 cebula, 2 marchewki, 8 pieczarek, 1 czerwona i zielona papryka, 1 l bulionu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, majeranek 1 łyżka mąki pszennej WYKONANIE Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę(...)liście laurowe, dodajemy paprykę, pieczarki i kiełbasę, gotujemy do miękkości warzyw.Pod koniec dodajemy koncentrat, w 1/4 szkl. zimnej wody rozrabiamy mąkę, dodajemy do potrawy, przyprawiamy i zagotowujemy. Podajemy z chlebem
słodki bratekChlebek wyszedł pyszny, mięciutki, wilgotny i o wspaniałym smaku czosnkowo - ziołowym. Do tego zapach, który unosił się w domu podczas pieczenia i po upieczeniu był nieziemsko smakowity. Chlebek tak szybko znikał, że nie zdążył nawet ostygnąć. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 300ml ciepłego mleka ok. 700g mąki(...)wyrośnięty zaczyn. Składniki najpierw zmiksowałam mikserem z hakami, a gdy składniki się połączyły odłożyłam mikser i zagniotłam ciasto rękami. Ciasto powinno być miękkie i w miarę luźne, żeby chleb nie był twardy po upieczeniu. W razie potrzeby można dolać trochę więcej ciepłego mleka. Zagniecione ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam je ściereczką i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto
Waniliowe ImprowizacjePieczeń rzymska to klops z mięsa mielonego z różnymi dodatkami, pieczony w piekarniku w keksówce. Tradycyjnie pieczeń rzymską przygotowuje się z mielonej wieprzowiny i najczęściej nadziewa
Kuchnia MagdaLenyNajlepsze na świecie, szybkie i pyszne leczo z piersią z kurczaka oraz kiełbasą. Przepis ten jest bardzo prosty, a samo leczo praktycznie gotuje się samo. Ważne jest jednak, aby paprykę dodać dokładnie 20-30 minut przed końcem, w zależności od grubości papryki. Danie jest idealne jako obiad na dwa dni :) Składniki: * 3 kabaczki * 3 czerwone papryki * 2 piersi z kurczaka(...)minut po czym dodajemy pomidory w puszcze oraz paprykę i gotujemy kolejne 30 minut. Doprawiamy do smaku (około 1 łyżeczki wegety i pieprzu). Podajemy z ugotowanym ryżem, chlebem lub bez niczego
Klasyka GotowaniaSKŁADNIKI -2 kg szynki -1 boczku bez skóry -1 kg karkówki -2 kg podgardla PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -gałka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.częścią barową i restauracyjną. Wnętrze restauracji było bardzo widne. Ogromne okna przyozdobione napisami jak z włoskiej kafejki wpuszczały dużo światła. Przy wejściu ustawiono stoliki barowe dla pragnących szybko coś przegryźć. W głębi lokalu znajdziemy duże drewniane stoły z prostymi czarnymi krzesłami. Usiedliśmy przy stoliku przy oknie (żebym miała dużo światła do zdjęć :)). Obok posilała się rodzina mówiąca(...)dużego wyboru. Zaczęłam od bruschetty al pomodoro (10 zł) , klasycznej włoskiej przystawki, dania niby prostego, ale smacznego tylko jeśli zostaną użyte najlepsze składniki. Bruschetta była przepyszna. Opieczony chleb mocno nasączono oliwą. Kucharz nie szczędził też czosnku, którego aromat był wyraźnie wyczuwalny. Dobrze wiecie, że dla mnie oliwy i czosnku nigdy za mało, więc byłam zachwycona. Mój Mąż z kolei
Chilli Czosnek i Oliwajedną z ulubionych past cieszących się powodzeniem jest twarogowa pasta z makrelą w pomidorach, którą przygotowywała moja mama. Myślę, że jest ona znana wielu osobom. Przygotowanie jej jest bardzo szybkie, a efekt zawsze smaczny. Pastę tę podałam z Hebżykami, chlebkiem lnianym niepieczonym z dodatkiem pomidorów i bazylii, które były jedną z trzech wariacji smakowych otrzymanych przez Nas do przetestowania(...)oprószając szczypiorkiem. Jakiś czas temu otrzymałyśmy paczuszkę chlebków lnianych Habżyki w trzech kompozycjach smakowych, mianowicie: siemię lniane i słonecznik, pomidory i bazylia i cebula z czosnkiem. Jest to chleb lniany, niepieczony - żywy z nisko przetworzonych warzyw i siemienia lnianego. W 100% przygotowany z naturalnych składników o niskim indeksie glikemicznym i wysokiej zawartości błonnika. Skład chlebków jest świetny, z pewnością
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki