Przecież posprzątałam, wyszorowałam wykładzinę, śladu najmniejszego nie zostawiłam. Po chwili, widząc moje kompletne zagubienie i niedowierzanie, dodał: W piwnicy . Na twarzy wykwitł mi uśmiech zrozumienia, po czym szybko naświetliłam mu sytuację. Chyba się cieszę, że C. nie jest jasnowidzem. Teraz szybciutko zapomnijcie, o czym pisałam, i wyobraźcie sobie talerz najlepszej truskawkowej zupy, jaką jedliście. Jest bowiem duża szansa(...)Jeśli nie macie w spiżarce domowego syropu z kwiatów czarnego bzu, kupcie buteleczkę, i zauroczeni jego smakiem pamiętajcie o przygotowaniu swojego w przyszłym roku. Ciekawostkę stanowią chrupiące kawałeczki żytniego chleba - sprawiają, że zupa nabiera ciekawej tekstury i naprawdę wyjątkowego smaku. Spróbujcie koniecznie! Inspirację znalazłam w duńskim magazynie Spis bedre , nr 5/2016. Po więcej przepisów na skandynawskie zupy zajrzyjcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzas czytania: 3 min Kruche ciasto z brzoskwiniami W tym roku polskie brzoskwinie dojrzewały w pełny słońcu, są więc cudownie słodkie i soczyste, jak te z
SprawdzonaKuchnia.plSmalec z kaczki z dodatkiem kaczego mięsa może zastąpić pasztet lub wędlinę na kanapce. Na pomysł jego zrobienia wpadliśmy, gdy kolejny raz podczas pieczenia kaczki zebraliśmy
niecodziennikparyDziś zapraszam Was na bananowe tosty we francuskim stylu (na słodko) . Proste w przygotowaniu i co najważniejsze pyszne. Idealnie pasują do filiżanki ulubionej herbaty. Polecam Wam
Słodkie okruszkiTe grzanki to wariacja na temat zapiekanek, które pamiętam z dzieciństwa. Pszenna bułeczka, a na niej jajecznica z dużą ilością pieczarek i żółty ser. Wszystko zapieczone
Kulinarne InspiracjeWitajcie! Czy Wam ten świąteczny czas też tak szybko minął? Przygotowania w tym roku zaczęłam wyjątkowo wcześnie, bo już na początku listopada, a i tak nie zdążyłam ze wszystkim. Wigilia przyszła zdecydowanie zbyt wcześnie, żeby minąć niemal niepostrzeżenie. Niemniej, spędziłam te chwile bardzo przyjemnie. W tym roku po raz pierwszy to my byliśmy gospodarzami w tym magicznym dniu(...)szóstego stycznia. Niech i tak się stanie... Okazało się też, że w minionym roku byłam wyjątkowo grzeczna. Mikołaj bowiem wręcz obsypał mnie prezentami! Poczynając od koszyka do wyrastania chleba i trzepaczki z termometrem, o której marzyłam, odkąd pierwszy raz ją zobaczyłam, poprzez książki kucharskie Clausa Meyera, który zyskuje coraz większą popularność nawet w Polsce, aż po ciepłe swetry, biżuterię
Pożeraczka, czyli raz adobrzeznikały w leczo, piekły się na zupę, suszyły żeby zatopić się w oliwie, przecierały na ketchup, ale wiele z nich po prostu zjadałam na surowo w towarzystwie twarożku i chleba. Pomysł sera i pomidora z wersji śniadaniowej przerodził się w wersję "lunchową" lub nawet kolacyjną. Tarta skrywa cztery sery, aromat czosnku niedźwiedziego i słodycz dwóch rodzajów pomidorów - pyszna, lekka(...)oleju 1 jajo 5 pomidorów śliwkowych (żółte i czerwone) 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ciasto - masło kroimy w kostkę i rozcieramy palcami z pozostałymi składnikami, szybko zagniatamy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30-60 min 2. W misce mieszamy twaróg, kozi ser, startą goudę 3. Odsączone pomidory rozcieramy w moździerzu lub malakserze
Słodki KompromisChlebek ujrzałam na blogu Ale Zakwas , strasznie mnie zaintrygował ze względu na składniki. Trochę zmieniłam przepis, bo nie byłabym sobą i polecam go z 100%, jest bardzo dobry, szybko się go robi - miodzio :) Potrzebne składniki: 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich 0,5 szklanki zmielonych nerkowców 0,5 szklanki pestek słonecznika 4 jajka(...)marchewka, szalotka, jajka, sól, czosnek niedźwiedzi, olej kokosowy (2 łyżki), proszek do pieczenia i mieszamy, jak składniki się połączą masę wylewamy do foremki, którą wcześniej smarujemy olejem kokosowym. Wierzch chleba posypujemy makiem i zapiekamy w 180 st przez 30 min, po czym zmniejszamy temp. do 150 st i zapiekamy kolejne
Łycha smakówrozmarynem.Formę o wymiarach 26 x 37 cm smarujemy tłuszczem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, odgazowujemy i ponownie wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne i szybko wracać do poprzedniego kształtu. Następnie ciasto wałkujemy na pożądaną wielkość i przekładamy do formy. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy(...)Marghe Marzena Zacisza kuchennego Paulina z Buszującej w kuchni Edyta z Przy kuchennym stole Karina z Jak pączek w maśle Wisła z Zapachu chleba Bernadeta z Mojego kulinarnego pamiętnika Monika z Niezapomnianych smaków Monika z Pin up cooking looking
Kulinarne przygody GatityJesienią bardzo lubię rozgrzewać się zupami, więc gdy kupiłam duży worek cebuli pierwsze co przyszło mi na myśl to wyborna zupa cebulowa z grzankami i serem
Cooking Monsterzwłaszcza kiedy mamy gości. Podstawą grilla jest jednak dobrze zamarynowane mięso. Kurczaka grilla smakuje wyśmienicie. Mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne. Lubię kurczaka na obiad, bo przyrządza go się szybko. Filet z kurczaka jest już poddany pierwszej obróbce termicznej zaraz po wymieszaniu z sokiem cytryny. Kwas cytrynowy skraca czas grillowania. Potrawy z grilla to niewątpliwie podstawy element lata. Większość(...)zdarza się, że ja również coś tam grilluję i to nie tylko mięso. Pod tym względem jestem bardziej innowacyjna, bo na grillu można piekę krewetki, ryby, warzywa, a nawet chleb. Poza tym lubię wybiegać poza granice i zawsze wymyślam coś nowego na grilla. Może to być nowa marynata, przyprawa, jakiś specjalny dodatek do grilla. Warto spróbować czegoś innego. Kurczak
codojedzeniaŻurek można jadać na Wielkanoc, można go jadać od święta a jak ktoś lubi - można go jeść na co dzień. Zapraszam po przepis na szybki, prosty żurek z kiełbasą, bez zakwasu ale zakwaszony octem. Szybki, prosty i najlepszy jaki jadłam. Składniki: woda liście laurowe i ziele angielskie pieprz ziarnisty czosnek majeranek suszony chrzanu tarty ocet sól mąka, woda(...)ocet i czosnek. 1-2 łyżki mąki mieszamy z około pół szklanki wody i śmietanką 30%, ok 100 ml. Następnie całość wlewamy do żurku, jednocześnie mieszając. Podajemy z chlebem i jajkiem na twardo
Życie zaczyna się w kuchniokazać się mrożonki, o których pisałam już we wpisie Mrożonki - tak czy nie? Czasem wybieram mrożone warzywa, np. gotowe mieszanki na patelnię - szybko podsmażam i jem z pieczywem. Szybko, smacznie i zdrowo. Innym razem wybieram sobie konkretne warzywo i przygotowuję z niego np. zupę-krem. Dziś postawiłam na drugą opcję i wybrałam groszek, z którego przygotowałam właśnie zupę(...)około 30 minut, po czym dokładnie zblenduj i dopraw sola i pieprzem do smaku. Zupę możesz zjeść samą lub, tak jak ja, przygotować sobie na patelni chrupiące grzanki z chleba razowego
Z notatnika dietetykaWypiekanie na śniadanie [ klik ] i tym razem Bernika wybrała chałkę, dość nietypową chałkę. Chałka jest wypiekana z mieszaniny mąki razowej i pszennej zwykłej i dla mnie
Moje Małe CzarowanieZapraszam na kolejny pyszny chlebek na zakwasie, tym razem z mięsną wkładką. Kroimy kromkę i już mamy gotową kanapeczkę, wystarczy posmarować masełkiem a do tego polecam
Monia miesza i gotuje