Składniki: pęczek marchewki 2 litry bulionu drobiowego 2- 3 łyżki lubczyku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku 0,5 kubka tartego Parmiggiano reggiano 1
Luźna Kuchniapieprz do smaku opcjonalnie duża szczypta chili (tego dodatku zawarty w książce przepis nie zawiera, ale uznałam, że podniesie to walory smakowe tej zupy) śwież kolendra do dekoracji Przygotowanie Z włoszczyzny gotujemy szybki bulion ( ugotowałam około 1 litra bulionu ). Na maśle przesmażamy drobno pokrojoną szalotkę, dodajemy marchew pokrojoną w kostkę i smażymy przez chwilę. Dodajemy pokrojony imbir(...)chwili dolewamy bulion i gotujemy warzywa do miękkości. Następnie miksujemy całość na krem, dodajemy sok jabłkowy i ser mascarpone (doskonale zabiela i nadaje zupie jeszcze ładniejszą strukturę), doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie chili. Jabłka obieramy, kroimy i przesmażamy na maśle. Zupę posypujemy cząstkami jabłek i kilkoma listkami świeżej kolendry
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLekka, aromatyczna zupa ziemniaczano porowa z dodatkiem łososia-to pomysł na pożywny obiad, taką sycącą zupą można nakarmić całą rodzinę , można ją zrobić szybko po powrocie z pracy, całość przygotowania zajmie 30 minut. Składniki: 80 dag ziemniaków 30 dag surowego łososia 1 łyżeczka soku z cytryny 20 dag kremowego serka topionego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół(...)osuszamy, oddzielamy od skóry, oprószamy ziołami do ryb, skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy w grubszą kostkę i przesmażamy na oliwie na patelni aż będzie miękki, zestawiamy z ognia. Gotową zupę nalewamy do talerzy, posypujemy łososiem, od razu podajemy. Smacznego
Wanilia i Kardamontwarze zimnym wiatrem, i zagonił z powrotem do kuchni. A tutaj swojskie, korzeniowe warzywa z ochotą wskakują do garnka, by zamienić się w zupy właśnie. Krem z kalafiora jest prosty i szybki w przygotowaniu, bez wyszukanych składników. Wielkim atutem jest sezamowa posypka - wyrazista w smaku, chrupiąca i aromatyczna. Zmienia delikatny krem w prawdziwe pyszne doznanie. Pogoda zdecydowanie zachęca(...)kalafior będzie miękki. W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać przyprawy, czosnek, słonecznik i sezam. Prażyć około 1 minuty, aż nasiona nabiorą ładnego koloru. Przełożyć do miseczki. Zupę zmiksować na gładki krem z dodatkiem śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą z posypką z nasionek. Smacznego! Nie nazwałabym kremu z kalafiora duńską zupą narodową (w przeciwieństwie
Pożeraczka, czyli raz adobrzetort kanapkowy. W tym roku będziemy mieli gości, więc mam w planie obok potraw na zimno wprowadzić kilka dań na ciepło ale również prostych i szybkich w przygotowaniu. Na pewno ugotuję żurek z jajkiem . Zupa jako przystawka świetnie pasuje na rozpoczęcie wielkanocnego obiadu. Czy żurek też u Was gości na wielkanocnym stole? U mnie w domu zazwyczaj podaje go się
codojedzeniaPierwsza wersja żurku ugotowana z własnoręcznie przygotowanego zakwasu . Wersja najbardziej podstawowa, zawierająca minimalną ilość składników i przypraw. Po pierwsze dlatego, że chciałam zapoznać się z
Kuchenne zapiski EdytyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: Ś redni kalafior, 2 małe cebule, 2 łyżki masła
JejKuchniainformacji, Ówczesny król francuski postanowił podczas swojej wyprawy odwiedzić biedne domostwo. Gospodyni przerażona tym, że miałaby podać zwykły rosół głowie państwa dodała na szybko do rosołu żółtko od jajka mające sprawić by zupa stała się delikatna, aksamitna a przez to bardziej szlachetna, na wierzch dodała grzankę i posypała ją serem. Król był zachwycony daniem, które od tej pory stało
KreatywnePinyLubię zupy kremy. Uwielbiam wręcz! Mają tę niewątpliwą zaletę, że robi się je naprawdę szybko i zawsze, naprawdę zawsze jest w domu coś, czego można użyć do ich zrobienia. Ostatnio robiłam dwie zupy-kremy z marchwi, dziś pierwszy z nich: z miodem, imbirem i pieczonym czosnkiem. Pyszna, rozgrzewająca, słodkawo-ostra. Składniki: 1 średnia cebuka 2 łyżki masła
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Szybka do ugotowania zupka z czerwonej soczewicy i pomidorów. Przepyszna, idealna na zdrowy lunch lub lekki obiadek po pracy. Doprawiona curry w proszku i podana ze świeżą kolendrą i kleksem mleczka kokosowego, nabiera lekko orientalnego smaku i aromatu. W mięsnej wersji można podać ją z podsmażonymi, cieniutkimi plasterkami chorizo lub pokrojonym w kosteczkę boczkiem. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI(...)ponownie zagotowujemy. Przykrywamy, redukujemy płomień i gotujemy 10 minut. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Blendujemy na gładki krem. Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą. Podajemy ze świeżą kolendrą, papryczką chili i kleksem mleczka kokosowego. Można dodatkowo posypać czarnuszką i skropić sokiem z limonki
cool and mintyEkspresowa zupa cebulowa i paszteciki z serem camembert to super pomysł gdy jesteśmy bardzo zabiegane i musimy szybko przygotować obiad . Wystarczy kilka składników i można wyczarować przepyszne danie. składniki na 4 porcje zupa 6 cebul 1,5 l bulionu mięsnego ( może być
Smakowite Daniautraconych podczas gotowania, z dawką naturalnych "antybiotyków", jakimi są czosnek i imbir, i z lekko pikantnymi kiełkami do przeżucia z zupą, idealnie pasującymi do tego właśnie kremu. Jakość zdjęć nie podlega dyskusjom, robiłam je na szybko w wieczornej kuchni, więc wiecie.. Nie o zdjęcia tu jednak chodzi tylko o pyszną zupę, którą możecie zrobić sobie jutro, na pohybel
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEŁatwa i szybka w przygotowaniu zupka pieczarkowa z dodatkiem ziemniaków i marchewki. Jest lekka, pełna smaku i pyszna. Sprawdzi się, gdy nie mamy czasu lub chęci na długie stanie w kuchni. Nie wymaga gotowania wywaru z jarzyn lub mięsa, co znacznie skraca czas jej przygotowania. Najlepiej jeśli macie rosół lub bulion pozostały z weekendu, choć sama często robię(...)zmniejszamy ogień do małego i gotujemy 15 minut. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki gotujemy jeszcze 5 minut. W miseczce mieszamy śmietankę z gorącym wywarem, przelewamy do garnka z zupą i zagotowujemy. Gotujemy 3 minuty, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy z ognia. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem
cool and mintyPonieważ uwielbiam grzyby oraz orientalne smaki, jedna z moich ulubionych zup musiała je w sobie połączyć – a ja musiałam się podzielić jej nieskomplikowaną recepturą. Porcja rosołu, makaron oraz jędrne i mięsiste grzyby, dzięki aromatycznym przyprawom zamieniają się tu w odżywcze oraz pełne smaku danie(...)prostocie siła, a najwięcej sił czerpie się często z najprostszych pokarmów Azjatycki rosół uzyska się, gotując ten tradycyjny z dużą ilością orientalnych przypraw. To szybki i praktyczny sposób na wykorzystanie resztek przygotowanej już zupy. Jeśli wiem, że będę miała niewiele czasu na przygotowanie posiłku, rosół z przyprawami gotuję z wyprzedzeniem, gorący przelewam do wyparzonego słoika, a po zamknięciu
Even Better FoodMiałam zapas białej fasoli w puszcze więc na szybko powstała z niej pyszna zupka. Bazowałam na przepisie fasolki po bretońsku tylko że to zupa więc konsystencja bardziej płynna i dorzuciłam dodatkowo jeszcze ziemniaki. Rodzinka zjadła ze smakiem więc musiało być dobre. składniki: 3 puszki białej fasoli 3 średnie ziemniaki (ok 300 g po obraniu) 2 cebule
Monia miesza i gotuje