odrobinę kwaśniej śmietany. Przyprawiłam do smaku solą, pieprzem czarnym, odrobiną ziołowego, papryką ostrą i kminkiem. Przed podaniem posypałam usmażonym boczkiem i przyozdobiłam natką z pietruszki. Zupa jest genialna w smaku! Robi się szybko i nie potrzeba wyszukanych składników. Wiadomo, bataty nie należą do najtańszych, ale czasami warto kupić takiego jednego ziemniaka ewentualnie wyglądać właśnie takich promocji :D Jednym batatem
Pieprzyć z FantazjąGrzanki z oliwą czosnkową i parmezanem Grzanki z oliwą czosnkową i parmezanem mogą stanowić: *Szybkie, pyszne i pożywne śniadanie *Dodatek do zupy *Przystawkę do dania głównego Składniki do grzanek: - 4 kromki ulubionego chleba - garść startego parmezanu - garść pomidorków koktajlowych - pokrojony plasterek żółtego sera - oregano - garść rukoli Składniki do oliwy czosnkowej: - 250ml oleju rzepakowego Wielkopolskiego - 4 ząbki czosnku - szczypta chili Sposób
MintTastesprawdzonym przepisem na jarzynkę, która świetnie się sprawdza w trakcie zimowego gotowania. Jest ona nie tylko idealnym dodatkiem do potraw, ale również świetną bazą do zup i sosów. Dzięki niej, można w szybki sposób przygotować wywar, bez konieczności stosowania kostek rosołowych, czy przypraw typu Vegeta. W dodatku jej przygotowanie jest bardzo proste, choć wymaga nieco czasu, ale efekt końcowy
Okiem Blondynki by McBlondiOstatnio zakochałam się w zupie z selera. Prosta, smaczna, nieskomplikowana i szybka w przygotowaniu. Jesienna, rozgrzewająca. Kilka wpisów temu pokazałam wam swoją podstawową wersje, tym razem zmodyfikowałam ją o dodatek piernika i malin. Ciekawe czy takie połączenie przypadnie wam do gustu? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikznanego nam bochenka, i jest go wiele rodzajów. Ja swoją przygodę zaczęłam od najprostszego z możliwych czyli od przaśnych chlebków czapati. Robi się je bardzo szybko, w między czasie gotowania curry czy zupy zrobicie takie chlebki. Najlepiej smakują na ciepło, podawane od razu po przygotowaniu. Składniki na 8 sztuk: 225 g pszennej mąki pełnoziarnistej, u mnie był
greenscarfDomowy makaron jest bardzo szybki do zrobienia i pyszny. Idealny do zupy lub sosu. 1 szklanka wody 1 jajko szczypta soli około 1,5 łyżki wody mąka do podsypywania ( nie za dużo ) Składniki zagnieść na dość elastyczną i nie lepką masę i pozostawić przykrytą ściereczką na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (podczas wałkowania można podsypać stolnicę
cukrem pudrem posypanemnie rewelacja! Lekka, łatwostrawna zupa krem ze szpinakiem, a przede wszystkim szybka w przygotowaniu :) >Składniki: 0,5l bulionu 300g szpinaku 2 średniej wielkości ziemniaki marchewka duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyzki śmietany 12% sól, pieprz do smaku >Przygotowanie: 1.Cebule i czosnek drobno kroimy i zeszklić na rozgrzajen patelni. 2. Ziemniaki i marchewke obrać i pokroić
FITBUuKyszna zupa kalafiorowa z nutami orzechowymi. Prosta i szybka. Zamiast śmietany gęsty jogurt. Czas przygotowania: 1 godzina Porcje: 4-5 Składniki: 350 g kalafiora 250 g ziemniaków 400 ml wody lub domowego bulionu 100 ml wina białego wytrawnego 50 g cebuli przekrojonej na pół 50 g gęstego jogurtu 20 g oliwy
SzczyptaSmaQnich – do miseczki, w której połączyliśmy żółtka ze śmietaną, wąskim strumieniem wlewamy 2 chochelki zupy, nieustannie mieszając, po czym zawartość wlewamy do garnka z zupą. Robimy to powoli i cierpliwie. JEMY SZYBKO I ZE SMAKIEM! SMACZNEGO Marcin
Ania i Marcin gotująpomidory z puszki 6.Gotuj do preferowanej miękkości warzyw próbując czy zupa jest dobrze przyprawiona 7.W razie potrzeby dolewaj wody czy też odbieraj by uzyskać zupę lub potrawkę. B.(wariant bez cebuli,szybki) 1.Wlej litr wody do garnka 2.Dodaj kostkę rosołową lub vegetę, liść laurowy, ziele angielskie. Po zagotowaniu dodaj filiżankę soczewicy 3.Obierz co trzeba i pokrój warzywa. UWAŻAJ
Fiolka w kuchnizostawiamy. Blendujemy i przecedzamy przez sitko. Dodajemy mozzarellę, która trochę zmienia smak, ale jest to opcja obowiązkowa i ponownie używamy blendera. I cudownie zielona zupa gotowa. Znakomicie smakuje z czosnkowymi grzankami! Szybko i sprawnie. Ciekawy smak i niezwykły kolor
Karczma Honoriettyzupa tajska z kurczakiem i krewetkami Niewiele jest dań które robi się w tak szybki sposób i które tak wybornie smakują, skąd zapewne bierze się też popularność tej zupy Składniki dla czterech osób 350 g piersi z kurczaka 250 g krewetek 0,5 l wywaru rybnego 0,5 l wody 400 ml mleczka kokosowego 1 ząbek czosnku 1 cebula
Miód i pieprzużywek. Wynik powinien Cię przekonać do porzucenia dotychczasowego trybu życia. Nie mam czasu na zdrowe jedzenie Nieprawda. Po pierwsze gotuj na kilka dni - np. zupy kremy czy pełnoziarniste pierogi. W ramach szybkiej przekąski możesz też zmiksować koktajl warzywny czy owocowy. Po drugie jeśli rano wychodzisz do pracy/szkoły, przygotuj sobie obiad, który możesz zabrać ze sobą i zjeść(...)szczególnie dla początkujących, którzy po prostu się wstydzą ćwiczyć przy innych ludziach :) Kilka razy próbowałem/próbowałam i nie wyszło Zastanów się, dlaczego tak właściwie nie wyszło. Może za szybko się zrażasz? Może problem tkwi w zbyt radykalnych dietach? Za dużych ograniczeniach? A może na drodze stanęły Ci wakacje albo święta? Zacznij do nowa i zrób wszystko, żeby
Powiedz dietom nieMogłabym ją jeść na okrągło, zwłaszcza w sezonie świeżych, letnich owoców. Ten przepis to wariant szybki (bez wcześniejszego moczenia) i bardziej przypominający zupę niż gęstą papkę - latem bardzo odpowiada mi ta właśnie konsystencja. Wspaniale dodaje pozytywnej energii od samego rana
Milion Smakówśrodku Sałatki: sałatka Uli sałatka Waldorf sałatka z granatem i rukolą szybka sałatka z rukolą buraczki zakwaszone czerwonym octem szybka sałatka na śniadanie wytrawna ćwikła Majonez Zupy: rosół z gęsi
Proste PotrawyIdealny dodatek do zup czy sałatek. Sprawdzą się zawsze. Są szybkie i proste w przygotowaniu. grzanki czosnkowe Składniki : * bagietka * 4 łyżki oliwy * ząbek czosnku Przygotowanie : Bagietkę pokrojoną w małe kanapki nacieramy oliwą oraz czosnkiem. Odstawiamy na 20 minut. Opiekany na suchej patelni bądź w piekarniku uważając by czosnek nam się nie spalił
Magiczne Życie Martytylko bulgotaniem dała znać, iż znowu jest bardzo gorąca- zaczęłam dorzucać do niej pulpeciki. Pamiętajcie by nie wrzucać ich wszystkich na raz. Zupa musi wrzeć, by białko w naszych luźnych, mięsnych kulkach szybko się ścięło. Jeśli wrzucilibyśmy od razu je wszystkie temperatura płynu gwałtownie by spadła i pulpety mogłyby się rozpaść. Po około 10 minutach gotowania zupy wraz
Pichceniomaniagreckego Na oliwie zeszklijcie pokrōno 14 cebula, do tego wlyjcie 15 przeciyr, sok i prziprawy. Lubczyk i natka ze selera wciepcie 16 w całojści, a potyn przed podaniym zupy mogecie to wytrzajś 17 . Niech sie to chwila powarzi 18 i… fertich 19 . Po wiyrchu 20 mogecie to posuć uprażōnym na suchyj patelni słōnecznikym i dać łeżka jogurtu. Richtich(...)spółgłoska w wymowie między o i u 5 będzie 6 wspomnienie 7 szybko 8 goście 9 pomarańcza 10 gdyby 11 plasterkiem 12 jak jej nie macie 13 posypania 14 pokrojoną 15 wlejcie 16 wrzućcie 17 wyrzucić 18 pogotuje 19 gotowe 20 na górze 21 dużo Artykuł Zupa ze tomatōw i apfylziny (Zupa pomidorowo-pomarańczowa) pochodzi z serwisu Chop
Chop w kuchnirazem coś dla miłośników zup, ale i fast foodów oraz sera, czyli zupa cheesburgerowa. Pyszna i sycąca a do tego szybka i prosta w przygotowaniu. Bazę stanowi oczywiście bulion, ale i dobrej jakości ser (mam mega wybór w e.Leclerc Radom , gdzie właściciel rodowity Francuz dba o najlepszy serowy asortyment) . Do tego tradycyjne składniki, jakie lądują w hamburgerze: mielone mięso(...)wołowe, bekon, ogórek kiszony, cebula oraz u mnie papryka lub pomidor i szczypiorek. Na koniec odpowiednie przyprawy, w tym musztarda i ketchup albo sos pomidorowy i mamy znakomitą zupę na co dzień, ale i od święta. Składniki – zupa cheesburgerowa: 1,5 litra bulionu 150 g żółtego sera dobrej jakości 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
Ola la LCHFpiekarnika. Ściągamy skórę, kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu z pomidorami. Gotujemy ok. 7 minut. Wszystko blendujemy na jednolita masę. Zupa powinna być gęsta. Dodajemy bazylię, oregano, ostrą paprykę. Voilà! Rozgrzewa, jest zdrowa, szybka, nie trzeba walczyć na 5 garnków w kuchni i się rozdwajać. Kilka minut przed jedzeniem zupy warto dorzucić mozarellę, która cudownie się rozpuści
Kitchens AlphabetŚwietnie rozgrzewające i dodające energii danie jest idealnym posiłkiem na zimowe chłody. Uwielbiane przez jednych, a odtrącane przez innych, flaczki wołowe tak jak większość podrobów wymagają
Kuchcik gotujewyschniętą na kamień bułkę. Zupa chlebowa! Nie potrzeba do niej wiele, większość składników zawsze mamy w domu. Jest to obiad niezwykle tani, szybki i smaczny. W sam raz na tą naszą niepogodę. Dziś na obiad... Zupa chlebowa z boczkiem i kwaśną śmietaną Świeżo zmiksowana i jeszcze spieniona, ale i tak ślicznie się prezentuje w białym talerzu :) Do jej przygotowania(...)gładką masę. Przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy masło, a w razie potrzeby dodatkowo doprawiamy. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i podsmażonym boczkiem. Proste. Pyszne. Szybkie. Wiem, wiem, powtarzam się ;) Miłego wieczoru
Ratunku obiadMoja wersja zupy meksykańskiej na kiełbasie z dwoma rodzajami fasoli. Szybka i smaczna, a do tego gęsta i sycąca. Składniki: puszka fasoli czerwonej puszka fasoli białej puszka pomidorów szklanka bulionu 2 pętka kiełbasy cebula papryka czerwona papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi, chili w proszku, pieprz ziołowy, pieprz czary, sól Przygotowanie Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni(...)Podsmażone składniki przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i zalewamy bulionem. Dusimy około 20 minut. Następnie dodajemy fasole (odsączone z zalewy) i zmiksowane pomidory. Zupę przyprawiamy i dusimy jeszcze około 10 minut
e-PrzepisyKulinarneMamy dla Was dzisiaj zupę krem z pieczonych buraków z dodatkiem pieczonego czosnku i świeżego tymianku! Jest pyszna, szybka i daje nam świetną alternatywę dla klasycznego świątecznego barszczyku! :) Krok po kroku z przygotowania zupy znajdziecie na Smacznej Stornie Tesco , wraz z naszymi tipami jak dobrze wystylizować danie i informacjami na co dobrze zwrócić uwagę! :) Składniki
Plate of Joysię na tyle ciekawy, że zapisałam go na małej karteczce- która gdzieś się zapodziała, została zapomniana, a dziś rano przypadkowo wpadła mi w ręce :)Szybko zabrałam się więc do pracy i na śniadanie zupa migdałowa pojawiła się na stole, ale śmiało można ją przygotować jako ciepła zupa na obiad czy nawet jako deser.Mleczna, słodka, syta, a jeżeli chodzi
Kraina Miodem Płynącapowiedzial,ze"zupa jest tak stara,jak wynalazek garnka".Przez cale wieki zajmowala najwazniejsze miejsce w jadlospisach wszystkich nacji.Dzis jakze nieslusznie stracila swoje znaczenie.Czy warto przywrocic jej dawna pozycje?Zupy sa pozywne,sycace i pyszne.Maja wiecej zalez niz sadzisz bo nawodnia,rozgrzeja,usuna objawy przeziebienia,wspomoga serce,nawet usprawnia przemiane materii.Odpowiednio przygotowane nie tucza,a dostarcza wartosciowe biopierwiastki(...)bialko,skrobia pecznieje,a to sprawia,ze latwiej nam przyswajac skladniki odzywcze.Wprawdzie gotowanie podnosi indeks glikemiczny niektorych produktow,ale to nie oznacza zaraz problemow.Uwolniona szybko glukoza jest dla zdrowego czlowieka cennym paliwem .Zupa pieczarkowa jest nie tylko wyjatkowo pyszna ale tez niezwykle zdrowa.Nieprawda jest ,ze wartosc grzybow ogranicza sie do smaku i aromatu.Grzyby sa wyjatkowo bogate w zwiazki fitochemiczne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żur mały słoik chrzanu ok 150 g jajko na twardo do dekoracji – 1 na każdą porcję Przepis na żurek chrzanowy znajdziesz tutaj. Zupa grzybowa z topinamburem Na zimowe smaki sezon nie kończy się tak szybko. Osobiście mogłabym jeść wigilijne dania przez cały rok codziennie. Mogą być przecież pysznym codziennym obiadem! Zobaczcie przepis na zupę grzybową z topinamburem i suszonymi
Ugotowane pozamiatanepełną zielonej papki pachnącej trawą. Uwielbiam szpinak w każdej postaci – na surowo w zielonym smoothie i sałatce, dodany do kanapki zamiast sałaty, na ciepło w zupach czy szakszuce, albo dodany do makaronu w szybkim włoskim sosie. Szpinakowe pierogi i naleśniki? Dwa razy mnie namawiać nie trzeba! Szpinak to bardzo zdrowe i bardzo wszechstronne warzywo – przygotowany według dzisiejszego przepisu kremowy szpinak
Karo in the Kitchen