Zupa pomidorowa z parówkami i pieczarkami to pomysł na szybki obiad, gdy nie mamy czasu na stanie w kuchni, a potrzebujemy zjeść coś ciepłego i treściwego. Niecałe 30 min. i zupa gotowa! W smaku jest naprawdę smaczna, choć początkowo podchodziłam do niej bardzo sceptycznie. Zupa jest też dość tania, ale nie polecam oszczędzać na parówkach, tylko wybrać te najlepszej
Kuchnia MagdaLenyziarnami słonecznika , a na zupach kończąc: Pikantny krem z dyni . Tym razem wykorzystując dynię, pozostałam w tych bardziej płynnych klimatach. Prezentuję dziś kolejną propozycję na szybki, smaczny i pożywny obiad w postaci gęstej zupy-kremu. Połączenie dyni ze słodką marchewką wyśmienicie się tu sprawdziło! Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa kawałek dyni
Grunt to przepis!też obiad biznesowy. Obsługa jest bardzo miła, stale dopytuje czy wszystko jest w porządku i czy dania są smaczne. Potrawy podawane są niezwykle szybko. Wszystkie dania prezentują się bardzo zachęcająco. Zupa krem z kurek (na którą wszyscy się zdecydowaliśmy) była przepyszna, bardzo aromatyczna i dobrze doprawiona - pełnia smaku. Polędwiczki według taty były "odlotowe". Poprosiłam o stek średnio wysmażony(...)stek był pomiędzy średnio wysmażonym, a wysmażonym, ale smakował mi. Mały minus za to, że wypłynęła z niego krew. Myślę, że zależało im na czasie i stek został zbyt szybko przygotowany. Mięso było jednak dobrze doprawione, świetny sos i sałatka. Ziemniaczki też super, bo został odsączony nadmiar tłuszczu. Plus za kwiatek ;) Ryba imponująca, mięciutka. Kurczak delikatny i soczysty. Pomimo
Karola gotujepyszne, polskie szparagi :( Końcówkę sezonu, staram się wykorzystać maksymalnie i prawie codziennie goszczą na moim stole ulubione szparagi. Dziś,ponieważ miałam ogromnego lenia, przygotowałam coś szybkiego i prostego. Łączny czas zrobienia zupy-nie przekroczył 20 minut. SKŁADNIKI:(2 porcje) 2 średnie ziemniaki 2/3 pęczka zielonych szparagów (ale może być cały pęczek) Dużyząbek czosnku Łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki kurkumy
Kopystką po garachupały to gotować się nie chce. Wcale. Mimo to jeść coś wypada. Tym bardziej jeśli dziecko w domu to obiad być musi. Oto przepis na szybką, a do tego pożywną i zdrową zupę. Do przygotowania w 30 minut. Nie potrzebne mięso, wywar z jarzyn, ani ziemniaki. Składniki: 1 dorodny brokuł lub dwa mniejsze 1-2 kostki śmietankowego serka topionego
Kuchnia po mojemujeść codziennie zmieniając dodatki w zależności od ochoty czy pory roku. Wybrałam dwa rodzaje soczewicy małą czerwoną i puy , które są wzajemnym przeciwieństwem. Czerwona soczewica szybko się gotuje, powiedziałabym rozgotowuje dlatego naturalnie zagęszcza zupę. Zielono szara soczewica puy gotuje się nieco dłużej i zachowuje swoją konsystencję i kolor. Zupa codzienna jest w miarę gęsta…Do zupy można dodać
codojedzeniaBulion na żołądkach indyczych z pieczarkami Lekki i delikatny bulion , na indyczych żołądkach z pieczarkami , to bardzo smaczna zupa . Jest prosta w przygotowaniu , niskokaloryczna i lekko
Ogrodnik w podróżypyszna zupa warzywna. Wydaję się, że znana jest każdemu, dlatego też przepisy na nią na pewno są inne a jest ich mnóstwo. Mój przepis na zupę warzywną, jest super prosty i super szybki, także zapraszam Was do wypróbowania:) Składniki: * 3 marchewki * 1 duża lub 2 małe pietruszki * 1/4 małego selera * 2 ziemniaki * woda * wegeta * łyżka masła * opakowanie mrożonych(...)ziemniaki, pietruszkę oraz selera obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewany 3/4 pojemności wody i dorzucamy pokrojone warzywa. Zagotowujemy i dorzucamy wtedy nasze mrożone warzywa, najlepiej po garści. Zupę gotujemy 30 minut, po czym przyprawiamy do smaku (1/4 łyżeczki soli i pieprzu, plus wegeta, około 1/2 łyżeczki) oraz dodajemy łyżkę masła. W małej miseczce wlewamy śmietanę i dolewamy
Klasyka GotowaniaSzybka, smaczna i bardzo pożywna zupka robiona z serków topionych. Taka, którą fajnie zjeść jak się wraca w zimny dzień po pracy do domu. Jest bardzo syta, ze względu na zawartość mięsa mielonego. Myślę, że zadowoli nawet osoby, które twierdzą, że ... zupą nie można się najeść :)Składniki:400g dobrego (chudego) mięsa mielonego1 cebula1 por (biała część
Walijskie PichcenieŚląsku. W kolejnym mailu podała mi przepis. Zupa z suszonych pomidorów. Hm, hm, hm… Receptura dania wydała mi się smaczna, więc przepis szybko skopiowałam i wydrukowałam. W niedzielę już cieszyliśmy podniebienia tą przepyszną zupą! A smakowała bardzo. Mailowałyśmy w niedzielę późnym wieczorem. Ja w Małopolsce, ona na Podkarpaciu. W końcu musiała nam rozmowa zejść na temat kuchni. Okazało
Raj dla Podniebieniajedyny minus przepisu – nie można pójść na skróty. Zupa cebulowa ma rewelacyjny słodkawy smak, ale jego osiągnięcie wymaga cierpliwości. Jeżeli cebulę usmażysz zbyt szybko i na dużym ogniu, to po prostu ją przypalisz i zupa będzie gorzka – tego nie chcemy :) Pod koniec smażenia cebuli dodaję tymianek. Kiedy cebula skarmelizowała się, zwiększyłam troszkę ogień i do garnka wlałam pół szklanki
Tanio smacznie i prostopewnego pięknego, wolnego dnia, C. zapowiedział, że pojawi się w domu w okolicach lunchu. Zaproponowałam, że w takim razie przygotuję coś do jedzenia. Miało być szybko, prosto i smacznie. No więc oczywiście, że zupa! Wiedziałam, że do zupy musi być coś, co uczyni ją nieco treściwszą, więc wyciągnęłam drożdże z lodówki i przygotowałam chlebek z poprzedniego posta. Teraz zostało
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepyszna i bardzo prosta zimowa zupa. Zniewalający kolorem i konsystencją krem z pietruszki – bez śmietany i bez mąki, za to z mnóstwem zdrowego, skondensowanego smaku i
Karo in the KitchenWiosna, lato… Stragany i warzywniaki pełne są soczystej zieleniny, kolorowych świeżych warzyw. Warto je wykorzystać – jeśli w zimie mamy niektóre składniki dostępne tylko w słoikach, tak
Karo in the Kitchen