naszym odżywianiu nieco się zmieniła .Nie jest już przysposobieniem żołądka do przyjęcia innych pokarmów ,lecz coraz częściej osobnym daniem ,które chcemy zjeść szybko ,bo umieramy z głodu. Niestety wynika to z przemian społeczno-ekonomicznych. Dzisiaj prezentowana zupa-krem może być preludium do dalszego posiłku ,ale może stanowić drobny posiłek .Zupka jest delikatna ,ale treściwa ,rozgrzewająca i niskokaloryczna. Zwolennicy zaciąganych
Kulinarny karnet ChristopheraRozgrzewająca zupa idealna na jesienno-zimowe dni. Przygotowuje się ją bardzo szybko ,smakuje wyśmienicie. Składniki 250 g boczniaków puszka krojonych pomidorów z zalewą 2 marchewki pietruszka mały seler 4 średniej wielkości ziemniaki cebula łyżka masła 1,25 ml bulionu warzywnego ziele angielskie liść laurowy natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Marchewki ,pietruszkę ,seler ,cebulę i ziemniaki pokroiłem w kostkę(...)podsmażyłem na maśle zalałem bulionem. Dodałem ziele angielskie ,liść laurowy ,sól ,pieprz ,doprowadziłem do wrzenia i dodałem pomidory wraz z zalewą. Grzyby opłukałem ,pokroiłem w kostkę i dodałem do zupy. Gotowałem do miękkości warzyw ,doprawiłem do smaku pieprzem. Przed podaniem posypałem posiekaną natką pietruszki
R'n'G KitchenKolejne z naszych ulubionych, szybkich bagietek. Tym razem upiekłam je na mąkach z samopszy i płaskurki. Jeszcze pyszniejsze i zdrowsze od poprzednich. Najlepsze oczywiście na świeżo, choć i na drugi dzień nic nie brakuje... U nas najczęściej bywają jako dodatek do zup typu grochówka , fasolówka , grochówko-fasolówka lub po prostu piekę je na szybko na kolację do maczania
Smaczne Zdrowepewnością każdy z Was ma swoje ulubione dania z dzieciństwa, które pamięta przygotowywane przez mamę lub babcię. Zupa truskawkowa jest takim moim daniem z lat dziecięcych. Przygotowywana na szybko w sezonie truskawkowym to moja ulubiona potrawa, zaraz obok przepysznych kanapek z truskawkami. Oczywiście możemy ją również przygotować z mrożonych truskawek poza sezonem. Zazwyczaj gotuje ją z kupnym makaronem(...)próbowania Ilość: 2 porcje Czas przygotowania: 40 minut Składniki: Makaron pełnoziarnisty: – 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej – 1 jajko – 1 łyżka oliwy – szczypta soli – woda (opcjonalnie) Zupa truskawkowa: – 600g truskawek – 25g cukru – 1 czubata łyżka śmietany 12% Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na makaron umieszczamy w misie i dokładnie wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest
Podwójnaporcjakurczaka pieczonego na tymianku lub pieczonych ćwiartek z kurczaka . Jest pyszna, kremowa, świetnie się prezentuje i świetnie smakuje. Jest szybka w przygotowaniu, niedroga, ale przede wszystkim naprawdę smaczna. Polecam! Składniki na zupę z pieczonego kurczaka 1 udko lub filet z kurczaka 1 marchewka kilka różyczek ugotowanego brokuła pół filiżanki drobnego makaronu 1 łyżka mąki 125 ml śmietany słodkiej
Rozpustne gotowanieJak połączymy dwa największe klasyki w zupach czyli pomidorową i ogórkową to wyjdzie zupa o niesamowitym smaku i aromacie i nie będziecie mogli przestać ją jeść
Moje Małe Czarowanierazem propozycja nieskomplikowanej i nie wymagającej wiele czasu na przyrządzenie zupy o dość egzotycznym smaku. Sprawdzi się doskonale zarówno jako dość szybki obiad, jak i lekka kolacja o każdej porze roku. W celu zdobycia składników konieczna będzie zapewne wizyta w dziale „azjatyckim” jakiegoś w miarę sensownego marketu, ale nie ma wśród nich wyjątkowych i niespotykanych u nas pozycji. Nieco(...)warto natomiast nie rezygnować z mało w Polsce popularnego, ale dość łatwo dostępnego oleju arachidowego, choć w ostateczności możemy zamiast niego użyć oliwy lub nawet neutralnego smakowo oleju rzepakowego. Zupę możemy podać prosto z garnka bez specjalnych dodatków, ale wg oryginalnego przepisu, na którym bazuje nasza wersja, powinniśmy ją jeszcze uzupełnić ryżem (najlepiej jaśminowym) oraz gotowanym jajkiem. I zróbmy
Kulinarna Pokusarazem propozycja nieskomplikowanej i nie wymagającej wiele czasu na przyrządzenie zupy o dość egzotycznym smaku. Sprawdzi się doskonale zarówno jako dość szybki obiad, jak i lekka kolacja o każdej porze roku. W celu zdobycia składników konieczna będzie zapewne wizyta w dziale „azjatyckim” jakiegoś w miarę sensownego marketu, ale nie ma wśród nich wyjątkowych i niespotykanych u nas pozycji. Nieco(...)warto natomiast nie rezygnować z mało w Polsce popularnego, ale dość łatwo dostępnego oleju arachidowego, choć w ostateczności możemy zamiast niego użyć oliwy lub nawet neutralnego smakowo oleju rzepakowego. Zupę możemy podać prosto z garnka bez specjalnych dodatków, ale wg oryginalnego przepisu, na którym bazuje nasza wersja, powinniśmy ją jeszcze uzupełnić ryżem (najlepiej jaśminowym) oraz gotowanym jajkiem. I zróbmy
Kulinarna Pokusarosół. Ja z reguły gotuję większą ilość bulionu lub rosołu i mrożę go w pojemnikach na zapas, by później, w razie potrzeby użyć go jako bazę do sosów i zup. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gotujący się bulion i gotować przez ok. 10 minut (jeśli mamy do dyspozycji młode warzywa(...)Dodać do wywaru i gotować na małym ogniu do miękkości przez kilka minut. Przygotować zasmażkę: masło rozpuścić na patelni i dodać mąkę pszenną, szybko mieszając, a gdy mąka się zarumieni dodać 2-3 łyżki zupy i ponownie wymieszać. Następnie wlać zasmażkę do zupy i ją dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić botwinkę sokiem z cytryny. Podawać z dowolnymi dodatkami
Kulinarne Przebojewłączamy wolnowar przed wyjściem do pracy, a po powrocie chcemy zjeść ciepły posiłek, bez tracenia czasu na jego przygotowanie. Opcję „Low” wykorzystuję podczas gotowania rosołów i różnego typu wywarów, zup, potraw z drobiu, gulaszy warzywnych, leczo, powideł, ciast. Panel sterowania w wolnowarze Crock-Pot 5,7 l ● Warm - ta opcja służy do podtrzymywania temperatury ugotowanych już potraw(...)sprzęt, który posłuży nam długie lata, niż tracić nerwy na ewentualne reklamacje. Kupiliśmy najmniejszy dostępny model - sterowany manualnie wolnowar Crock-Pot ® 2,4 l . Szybko się okazało, że dla nas jest on idealny do zup i gulaszy, ale jednak zbyt mały jeśli chcemy przygotować większe kawałki mięsa w całości (takie jak np. 2 kilogramowa karkówka do obiadu i kanapek
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzybkie ciasto z porzeczką. Edyta Guhl. Najprostsze ciasto na świecie, bez wydziwiania, sztucznych dodatków, ciężkich kremów, czy lukru. Takie ciasto smakuje zarówno do popołudniowej kawy, jak
dolcevitainmykitchenTo jedno z tych ciast, które można zrobić na szybko, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Robi się szybko i równie szybko znika
Polska ZupaZupa z zielonych świeżych ogórków jest naprawdę smaczną , delikatną i bardzo szybką w wykonaniu potrawą, którą możemy podać z groszkiem ptysiowym jak również z grzankami. Może być fajną i nieco inną propozycją obiadową na ostatnie dni lata. składniki na 4 porcje 5 -6 ogórków gruntowych litr bulionu drobiowego ( może być z kostki ) 2 serki topione śmietankowe(...)ogórki ścieramy na tarce o małych oczkach . Następnie do bulionu, może to być rosół z poprzedniego dnia lub bulion drobiowy z kostki , wrzucamy starte ogórki . Do gotującej się zupy dodajemy serki topione i całość dokładnie mieszamy. Zupę gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się serków tj. około 5 do 10 minut. Koperek drobno siekamy . Zupę podajemy na gorąco z posiekanym koperkiem
Smakowite DaniaZupa krem z brokułów to danie które zwłasza w sezonie często gości w moim domu. Szybko się ją przygotowuje, jest kremowa, aksamitna i delikatna. Lubią ją moje dzieciaki, mąż i ja... no i można w niej przemycić troche witamin moim warzywnym niejadkom ;) Kremowa zupa z brokułów SKŁADNIKI: 2 brokuły 2l bulionu drobiowego (ew. wody) 0,5l mleka
Pyry na Gazserwować bez ziół lub z ich dodatkiem. Ja miałam akurat szałwię i bazylię - no i padło na bazylię. Barwę zupy można delikatnie rozjaśniać poprzez dolanie śmietany. Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 1 min 45 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 4 -5 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 1 duża czerwona cebula, obierz(...)masła i ponownie zmiksuj, w razie konieczności (gdyby był za gęsty) dolej więcej wywaru serwuj z posiekanymi liśćmi bazylii lub innego zioła oraz ze śmietaną kremówką UWAGA: Gotując zupy-krem, czasem użyję za dużo wody.i widzę to dopiero po ugotowaniu, gdy objętość warzyw ulegnie zmniejszeniu. Wówczas odlewam około 1 szklankę wywaru do osobnego naczynia i wykorzystuję go stopniowo
Szybko Szybkowar