Dziś wracam do Was z kolejnym przepisem na koktajl. W końcu mogliśmy zrobić normalny koktajl ze szpinakiem. Przez jakiś czas nie mogliśmy się raczyć tą zieleniną, z powodów czysto zdrowotnych. Tzn. u mnie wszystko grało, u My coś poszło nie tak z poziomem żelaza. I tak, wiem, że szpinak to żelazo niehemowe, czyli mniej przyswajalne przez człowieka niż hemowe (mięso(...)badań jednak powoli wracają do normy, pozwoliliśmy sobie więc na odrobinę szaleństwa. Chociaż przyznam się Wam, że w tyle głowy mam gdzieś ten cholerny poziom żelaza, więc odruchowo do szpinaku dodałam nabiał, który zaburza wchłanianie się żelaza. Koktajl z bananem, kiwi i szpinakiem to dość klasyczny przepis na koktajl. Nie wydziwiałam z dodatkami w postaci płatków owsianych, siemienia czy innych
Kardamonovyjogurt ze szpinakiem, jak wolicie. Jednego i drugiego jest sporo w tym przepisie, więc w sumie nazewnictwo dowolne. Kule, nie pamiętam do czego w ogóle powstał ten duet, a nie było to jakoś strasznie dawno temu. Na bank dieta My była zapalnikiem. Szpinak jeść może, cebulę, czosnek i jogurt (aczkolwiek nie za często). Nie będę go nawet podpytywać(...)zdecydowanie większą ilością). Te placki też mi teraz zaczęły chodzić po głowie. Muszę poszperać w notatniku jakie placki mogę zrobić My i do nich zrobię dzisiejszą gwiazdę, czyli szpinak z jogurtem. Jeżeli chodzi o sam szpinak, jakoś nigdy nie miałam problemów z jego zjedzeniem. Może to kwestia tego, że każdy który jadałam był dobrze przyprawiony. A, właśnie. Sekretem na pewno
KardamonovyZielone smoothie z melonem i szpinakiem. To smoothie jest kremowe, z odrobiną świeżości, którą zawdzięcza ogórkowi i dodatkową dobrocią ze świeżego szpinaku i imbiru. Fajną rzeczą w tym smoothie ze szpinaku, ogórka , imbiru , limonki, zielonej herbaty i melona jest jego cudowny odcień zieleni, który zachęca do wykonania tego pysznego smoothie . Pamiętajmy, że zawsze zaczynamy jeść oczami. Orzeźwiające smoothie idealne(...)alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk. Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera
Zdrowy Styl JoannyMakaron z sosem beszamelowym i szpinakiem to bardzo szybkie do przygotowania danie na pyszny obiad. Sos beszamelowy świetnie sprawdza się do zapiekania, a ze szpinakiem świetnie smakuje, jako sos do makaronu. Makaron z sosem na zdrowy, smaczny i łatwy obiad do zrobienia. Makaron z sosem beszamelowym i szpinakiem to bardzo pożywne i lekkostrawne danie. Makaron do sosu należy ugotować(...)Makaron z sosem robię zazwyczaj z makaronem (fusilli) świderki z mąki semolina, gdyż zbyt szybko się nie rozgotowuje i świetnie zatrzymuje się na nim sos. Sos beszamelowy ze szpinakiem jest łatwy do zrobienia na szybki obiad . Do jego przygotowania można wykorzystać zarówno mrożony, jak i świeży szpinak. W tym przypadku szpinak wolę chyba bardziej mrożony niż świeży. Świeży trzeba myć
Kuchcik gotujeZielony koktajl ze szpinakiem i truskawkami. Najłatwiejszy zielony koktajl z truskawkami , malinami , pożywnym młodym szpinakiem, soczystą pomarańczą i słodkim bananem . Ten koktajl to świetny dodatek do zdrowej diety! Jest to doskonały sposób na dodanie do diety niektórych owoców i warzyw , a w połączeniu zielony koktaj ze szpinakiem i truskawkami smakuje wyśmienicie! Jest to przepis na koktajl do którego będziemy często(...)wracać. Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku
Zdrowy Styl JoannySałatka ze szpinakiem i truskawkami. Niezależnie od tego czy szukamy szybkiej sałatki czy zdrowej przekąski ta sałatka ze szpinakiem i truskawkami z dodatkiem awokado , kaszy quinoa , ogórka , szczypiorku, orzechów pekan to smaczny i pełnowartościowy posiłek . Ta sałatka to nieoficjalne początek sezonu truskawkowego , pragnienie dodawania owoców do sałatki w sezonie jest nieodłącznym elementem urozmaicenia posiłku . Kasza quinoa inaczej komosa ryżowa. Śmiało(...)znajdziemy w kaszy quinoa to: A, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: sód, potas, fosfor, cynk, magnez, wapń, żelazo. Zawiera dużo pełnowartościowego białka i błonnika. Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera
Zdrowy Styl JoannyQuesadillas ze szpinakiem i serem feta. Quesadillas inspirowane greckimi smakami. Pełnie szpinaku , sera feta , papryki z dodatkiem startego sera , z dużą ilością jajek to smaczne i bardzo pożywne śniadanie , które znakomicie się sprawdzi na wynos . Proste i zdrowe śniadanie w ciągu zabieganego tygodnia. Ten przepis na quesadillas jest koniecznością, warto znać takie przepisy i urozmaicić sobie śniadanie , by nie jadać(...)cały czas kanapek, owsianki czy jajek na miękko. Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące
Zdrowy Styl JoannyDziś wracam do Was z kolejnym przepisem na koktajl. W końcu mogliśmy zrobić normalny koktajl ze szpinakiem. Przez jakiś czas nie mogliśmy się raczyć tą zieleniną, z powodów czysto zdrowotnych. Tzn. u mnie wszystko grało, u My coś poszło nie tak z poziomem żelaza. I tak, wiem, że szpinak to żelazo niehemowe, czyli mniej przyswajalne przez człowieka niż hemowe (mięso(...)badań jednak powoli wracają do normy, pozwoliliśmy sobie więc na odrobinę szaleństwa. Chociaż przyznam się Wam, że w tyle głowy mam gdzieś ten cholerny poziom żelaza, więc odruchowo do szpinaku dodałam nabiał, który zaburza wchłanianie się żelaza. Koktajl z bananem, kiwi i szpinakiem to dość klasyczny przepis na koktajl. Nie wydziwiałam z dodatkami w postaci płatków owsianych, siemienia czy innych
KardamonovyChoinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Najważniejszą częścią Świąt Bożego Narodzenia jest bycie z rodziną i spędzanie czasu ze sobą a małym dodatkiem są pyszne potrawy świąteczne . Oczywiście trzymamy się tradycji i wykonujemy krokiety , pierogi itd ale warto też zwrócić uwagę na małe i smaczne przekąski . Okres świąteczny jest szczególnie zabawny, ponieważ jest wiele pysznych przekąskę do przygotowania, których(...)jemy przez cały rok. Pyszną przekąską będzie przygotowanie choinki ze szpinakiem i serkiem śmietankowym. Ta choinka z pewnością okaże się piękną i smaczną dekoracją stołu. Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny
Zdrowy Styl Joannydziś jednak powstrzymałam się od 'niezdrowego połączenia' :) Wam, oczywiście, w talerze zaglądać nie będę więc śmiało podajcie ryż, bo tutaj wspaniale pasuje wizualnie :) Polecam! * łosoś- 300 g * szpinak- (u mnie mrożony)* * cebula- 1 szt. * czosnek- 4 ząbki * sok z cytryny- 1 łyżka * masło klarowane- do smażenia (lub oliwa + 2 łyżki masła) * musztarda- 2 czubate łyżki (u mnie miodowa) * przyprawy: sól(...)łosoś się zarumieni. W tym czasie pokroić drobno cebulę i zeszklić na maśle klarowanym (można zastąpić oliwą, ale wlać jej odrobinę, dlatego, by później dodać masło- kiedy szpinak zwiędnie). Dodać szpinak i dusić do momentu, aż płyn odparuje, a liście zwiędną. Dodać sól, pieprz, 3 sprasowane ząbki czosnku i smażyć dosłownie minutkę. Smacznego! :) * można dodać 2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
Kraina Miodem PłynącaSpaghetti z jajkami, szpinakiem i pieczarkami zmieszałam i do foremek powkładałam. Serem żółtym je pozakrywałam i ciekawe babeczki uzyskałam. Sos ze śmietany, czosnku i koperku przygotowałam i gotową przekąskę otrzymałam. Składniki na 6 babeczek: 100 g makaronu spaghetti, 2 jajka, garść świeżego szpinaku, 10 małych pieczarek, 6 plasterków sera żółtego, 100 ml śmietany 18%, 1 ząbek czosnku(...)wodzie na al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pieczarki kroimy w ósemki i podsmażamy na maśle. Delikatnie solimy pod koniec smażenia. Jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy pokrojony w paski szpinak, pieczarki i makaron. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Foremki smarujemy olejem i wypełniamy je makaronem z dodatkami. z sera wycinamy krążki o średnicy naszych babeczek i po jednym
Moniki SmakołykiSkładniki: 400 g świeżego szpinaku, 1 łyżka masła, 2 piersi kurczaka, sól, pieprz. Przygotowanie: Piersi kurczaka dokładnie myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kurczaka przecinamy na pół i rozbijamy tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Szpinak podsmażamy na maśle (tak długo, aż wyparuje powstała woda podczas podsmażania szpinaku(...)przyprawiamy pieprzem i solą. Łyżeczką nakładamy i rozprowadzamy szpinak na rozbite piersi kurczaka i zwijamy. Układamy roladki w parowarze i gotujemy ok. 20 minut. Podajemy z ryżem. Polecam wszystkim
Aga w kuchniDostałam wspaniały szpinak i od razu postanowiłam go spożytkować na tarcie. Prosto elegancko i smacznie... Składniki -200 g mąki -100 g masła -3 łyżki zimnej wody -pół łyżeczki soli Na farsz -szpinak świeży lub mrożony, ja mam świezy -3 pokazne ząbki czosnku -pół szklanki sosu pomidorowego -3 łyżki śmietany -2 jaja -sól,pieprz,masło Na wierzch ser Ze składników(...)oblep ciastem formę do tarty uprzednio nasmarowaną masłem i posypana bułka tartą. Włóż do zamrażarki na10 minut. Przygotuj farsz. Na maśle uduś czosnek, dodaj sos pomidorowy i dołóż szpinaku, duś pod przykryciem. Następnie 2 jaja i śmietanę zmiksuj i dodaj do szpinaku aby powstała masa, odstaw do ostygnięcia. Nie zapomnij posolić i popieprzyć do smaku ! Schłodzoną formę z ciastem
Z Kuchni Do KuchniWegańska zupa z groszkiem i szpinakiem. Tą prostą, zdrową i pyszną zupę przygotujesz w zaledwie 30 minut. Groszek , szpinak i seler naciowa , a także marchewka i makaron , wszystko gotujesz bardzo krótko by zachować świeżość warzyw, pyszny smak i żywe kolory. Ta energetyczna zupa ze szpinakiem i groszkiem to jedna z najzdrowszych i najłatwiejszych w przygotowaniu przepisów na zupy jakie publikowałam(...)blogu. Pomimo różnorodności składników zupa zachwyca smakiem. Propozycja dla osób zabieganych. Zdrowa kuchnia pełna zdrowych składników. Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest
Zdrowy Styl JoannyMakaron z grzybami i szpinakiem to pyszny pomysł na obiad bez mięsa. Możecie go przygotować nawet, kiedy nie macie dużo czasu – wystarczy niecałe 30 minut i gotowe! Makaron z grzybami i szpinakiem – szybki obiad bez mięsa Jestem mięsożercą. I to nie skrytym, choć wiem, że znacznie lepiej jest ostatnio widziane przejście na wegetariańską stronę mocy. Podjęłam nawet dwie(...)mnie dania wegeteriańskie. Obiad bez mięsa pojawia się na moim stole średnio 3 razy w tygodniu. Jednym z ulubionych pomysłów na taki obiad jest właśnie makaron z grzybami i szpinakiem. Jest tak pyszny, że mogłabym go jeść nawet codziennie! POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Jakie grzyby wybrać? Żeby przygotować najbardziej aromatyczny makaron z grzybami i szpinakiem warto zainwestować w wyraziste grzyby
Na-talerzu.pldodatkami. Danie idealne jako śniadanie lub wczesna kolacja! Szakszukę szczególnie polecam tym, którzy lubią porządne, sycące śniadania bądź kolację na ciepło. W klasycznym przepisie danie nie zawiera w sobie szpinaku i mozarelli, stąd właśnie mój pomysł na (niesamowite zresztą ) urozmaicenie. Szakszuka ze szpinakiem to super pomysł na dobry początek weekendu, szczególnie jeśli planujecie jakiś większy większy wysiłek fizyczny czy trening(...)Czas gotowania 10 min. Całkowity czas 20 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 1 PORCJĘ) 2 jajka 2 duże pomidory 2 ząbki czosnku garść świeżego szpinaku garść świeżej bazylii kilka kulek mozarelli przyprawy: łyżeczka chili i papryki wędzonej, sól, pieprz oliwa z oliwek, masło INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Umyte pomidory pokrój w kostkę
A to pestkadodatkami. Danie idealne jako śniadanie lub wczesna kolacja! Szakszukę szczególnie polecam tym, którzy lubią porządne, sycące śniadania bądź kolację na ciepło. W klasycznym przepisie danie nie zawiera w sobie szpinaku i mozarelli, stąd właśnie mój pomysł na (niesamowite zresztą ) urozmaicenie. Szakszuka ze szpinakiem to super pomysł na dobry początek weekendu, szczególnie jeśli planujecie jakiś większy większy wysiłek fizyczny czy trening(...)Czas gotowania 10 min. Całkowity czas 20 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 1 PORCJĘ) 2 jajka 2 duże pomidory 2 ząbki czosnku garść świeżego szpinaku garść świeżej bazylii kilka kulek mozarelli przyprawy: łyżeczka chili i papryki wędzonej, sól, pieprz oliwa z oliwek, masło INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Umyte pomidory pokrój w kostkę
A to pestkaNależę do grupy szczęśliwców którzy nigdy nie przeżyli szpinakowego terroru – nikt mnie nie zmuszał do jedzenia paskudnej brunatnej brei, nikt nie karmił łyżką pełną zielonej papki pachnącej trawą. Uwielbiam szpinak w każdej postaci – na surowo w zielonym smoothie i sałatce, dodany do kanapki zamiast sałaty, na ciepło w zupach czy szakszuce, albo dodany do makaronu w szybkim włoskim sosie. Szpinakowe(...)pierogi i naleśniki? Dwa razy mnie namawiać nie trzeba! Szpinak to bardzo zdrowe i bardzo wszechstronne warzywo – przygotowany według dzisiejszego przepisu kremowy szpinak jest świetnym dodatkiem do obiadów z jasnym mięsem i rybą w roli głównej – albo do zjedzenia samodzielnie, po mojemu – z pitą i nieśmiertelnym jajkiem w koszulce. Przy szykowaniu szpinaku ważne jest, żeby zachować jego żywy kolor
Karo in the Kitchenprzygotowania placuszków potrzebujemy: – 1 filiżankę mąki gryczanej – 1 filiżankę ugotowanego szpinaku – 1 filiżankę mleka np roślinnego – 1 jajko – 1 łyżeczkę soli – odrobinę pieprzu – 3/4 łyżeczki sody – zioła (najlepiej świeże) Szpinak (500g) rozmrozić i ugotować. Doprawić do smaku odrobiną czosnku i soli. Ostudzić. W misce wymieszać mąkę, mleko, jajko i (ugotowany) szpinak
Szybko Tanio Smacznieponownie do tematu cannelloni. Poprzedni przepis na wersję z mięsem i sosem pomidorowym był dość „bezpieczny” i „zachowawczy”, gdyż nie zawierał budzących większe kontrowersje składników. Dziś zaryzykujemy jednak użycie szpinaku – który gorąco polecamy, ale zdajemy sobie sprawę, że nie każdy go lubi. Podobnież nie każdemu musi przypaść do gustu dość mocno śmietankowy smak wynikający z użycia twarożku ricotta. Jeśli jednak(...)lubicie takie smaki, koniecznie wypróbujcie przepis poniżej – to również jest jeden z najbardziej znanych na świecie, klasycznych sposobów na cannelloni. Poza tym jednak cannelloni ze szpinakiem i ricottą zawiera… szpinak i ricottę, każda interpretacja może mieć jakieś swoje szczególne cechy lub ich kombinacje. Ja przede wszystkim nie używam dość popularnego w tej potrawie szpinaku mrożonego, ale zawsze świeży
Kulinarna Pokusaciasto filo, która doskonale sprawdzi się jako jeden ze składników imprezowego domówkowego menu. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na 49 pierożków Składniki: 1 opakowanie ciasta filo 450 g mrożonego szpinaku 150 g białego sera 100 g fety sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej(...)łyżeczka suszonego czosnku mleko do smarowania czarnuszka do posypania Wykonanie: Zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy go na małym ogniu. Gdy się rozmrozi odlewamy nadmiar wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wkruszamy do niego biały ser, fetę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, Ciasto delikatnie wyjmujemy z opakowania. Trzeba pamiętać, że jest ono bardzo delikatne i szybko wysycha, dlatego
Kulinarne przygody GatitySkładniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz: szpinak, najlepiej świeży (u mnie mrożony) 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cebulka olej do smażenia Farsz: szpinak podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku i cebulki. Następnie ostudzić i odcisnąć nadmiar oleju i wody(...)Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Pierogi można okrasić tłuszczem, śmietaną. Bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym. Pierogi ze szpinakiem
Bon Appetit Małgorzatyodpowiedź ? Jest to przepis na szybkie i efektowne danie :) Ciasto francuskie można przygotowywać z jakimikolwiek dodatkami. Składniki: gotowe ciasto francuskie około pół kilo świeżego szpinaku ewentualnie paczka mrożonego w liściach pół pęta chorizo pół czerwonej papryki 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 jajko 2 garści tartego żółtego sera lub kilka plasterków (albo sery pleśniowe(...)ząbki czosnku oliwa do smażenia Ciasto francuskie wykładamy na natłuszczonej formie do tarty i nakłuwamy widelcem. Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku soli i pieprzu. Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem. Sos ze śmietany mieszamy ze szpinakiem i wylewamy na ciasto francuskie. Układamy na wierzch paseczki z papryki, chorizo i posypujemy pozostałym
Bon Appetit Małgorzatyrobimy z kaszą, która zostanie z obiadu? Placuszki <jupi> :D dodatki do placków możecie dobrać przeróżne. U mnie z łososiem i szpinakiem. Składniki na ok 6 placuszków: 1 woreczek kaszy gryczanej 100 g wędzonego łososia 100 ml naturalnego jogurtu 2 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera) 1 jajko kilka listków świeżego szpinaku albo koperek(...)łyżce kaszy z obu stron. Gotowe placuszki układamy na papierowym ręczniku żeby pozbyć się nadmiaru oleju oraz studzimy. Następnie dorabiamy kleksy z jogurtu, układamy liście szpinaku albo koperek oraz plasterek wędzonego łososia. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Placki można także upiec w piekarniku - jest wtedy
Bon Appetit Małgorzatylepiej do prawione czosnkiem i przyprawami , tym p yszniejsze! Składniki: makaron spaghetti lub inny dowolny (w porcji na dwie osoby) 250 g szpinaku (u mnie mrożony) 125 g serka mascarpone 3 ząbki czosnku (lub wedle uznania) 1 łyżka masła sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Stawiamy wodę na mak aron, solimy i gotujemy. W międzyczasie przygotowujem y szpinak. 2 . Czosn(...)obieramy i miażdżymy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy szpinak i dusimy, aż woda prawie cała wyparuje i liście będą miękkie. 3. Do szpin aku dodajemy serek mascarpone , doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 4. Podajemy na ciepło z ugotowanym makaron em. Smacznego
Kuchnia domowa Anicieciorką , ale nieuważna kucharka otworzyła nie tę puszkę co trzeba. I tak powstała frittata z soczewicą, pieczona w piekarniku. Smaczna i ciepła i zimna. składniki paczka młodego szpinaku puszka soczewicy - osączona 1 cebula pokrojona w kostkę 3 - 4 ząbki czosnku, posiekane oliwa z oliwek 1/2 czerwonej papryki 100 g chorizo pokrojone(...)papryki najlepiej wędzonej 4 jaja, sól, pieprz przygotowanie Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojona w kostkę paprykę i chorizo. Chwilę podsmażać. Dołożyć szpinak i smażyć tak długo, aż liście szpinaku zmiękną. W misce ubić widelcem jajka, dodać sól , pieprz i paprykę. Składniki z patelni przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Dołożyć soczewicę
Stare GaryBardzo sycąca i prosta do zrobienia tarta. Dla miłośników szpinaku na pewno idealna. Robiłam w foremce o średnicy 20 cm , ale i ciasta i farszu spokojnie wystarczy na większą. składniki ciasto na tartę ( zużyłam 2/3) na spód: 250 g mąki (pszennej tortowej) 150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny) 1 płaska(...)łyżeczka soli morskiej 1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody) nadzienie 150 g szpinaku baby 200 - 250 g mozzarelli 2 łyżki tartego sera typu parmezan 1 jajko sól. pieprz przygotowanie przygotować ciasto i podpiec zgodnie z tym przepisem Opłukany i osączony szpinak posiekać na drobne kawałki - najwygodniej nożem w robocie. Przełożyć
Stare GaryMiałam chęć na knedle. Miały być z owocami, ale po namyśle uznałam, że tym razem wytrawne będą lepsze - zero cukru ! No i szpinak wszyscy lubimy. Ponieważ zwykle ciasto na knedle robię ze starych ziemniaków, a tych już nie mam, w ruch poszedł stary sprawdzony sposób czyli puree ziemniaczane. Składniki (na ok 16 klusek) ciasto 120 g puree ziemniaczanego(...)Perła - 1 opakowanie 1 i 1/2 szklanki wody 100 - 120 g mąki łyżka suszonych pomidorowych płatków farsz 250 g szpinaku 4 ząbki czosnku 50 g szynki suszonej 1/2 cebuli 80 g serka koziego (lub pół na pół z białym) sól, pieprz, chili do smaku Przygotowanie Puree ziemniaczane zalać, mieszając, gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia. Szpinak opłukać, włożyć
Stare Garywyjatkowe.Tu wymarzony do szparagow bylby riesling,a sos z jego dodatkiem bedzie super smakowitym wykonczeniem potrawy.Efekt Was na pewno zaskoczy.Zapraszam do przepisu. Skladnik na 4 porcje: 80 g swiezego szpinaku (uzylam mrozonego) 4 piersi z kurczaka 8 szparagow 60 g serka bialego np.Philadelphia 1 lyzka masla ghee 200 ml bialego wina ( u mnie Riesling Trocken) 100 ml smietany sol, pieprz(...)kurczaka umyc,osuszyc i rozbic.Rozbic tylko z jednej strony,tej gornej ,lsniacej,zeby filety nam sie nie rozlecialy.Najlepiej to zrobic kladajac na piersi plat foli spozywczej. Gdy uzywamy swiezy szpinak rowniez umyc,osuszyc,przelac wrzatkiem na sitku.Zamrozony rozmrozic. Biale szparagi obrac,odlamac zdrewniale koncowki.Obgotowac 5 minut w osolonej wodzie z cukrem i sola.Wywaru nie wylewac,posluzy nam do przygotowania sosu.Zielone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szpinaku mrozonego lub swiezego 175 g kremowego sera(dalam Philadelphie) 1 cebula 2 zabki czosnku galka muszkatalowa sol,pieprz(pieprzu sporo) 2 lyzki bulki tartej 1 lyzka masla ghee Dodatkowo:100g boczku,1 cebula,1 lyzka masla ghee lub oleju Wykonanie: Szpinak rozmrozic,odcisnac na sitku nadmiar wody. Na rozgrzanej patelni z maslem ghee podsmazyc w drobna kostke pokrojona cebulke.Dodac(...)posiekany czosnek.Odcisniety szpinak ,posiekac nozem i dolozyc na patelnie.Przesmazyc razem z czosnkiem i cebula. Gdy przestygnie wymieszac z serem i doprawic do smaku galka muszkatalowa,sola i pieprzem.Na koniec dodac bulke tarta.Ilosc jej uzaleznicod gestosci masy. Ciasto podsypujac delikatnie maka rozwakowac na trzy cieniutkie placki. Wykrawackolka,nakladac po 1 lyzece farszu i zlepiac pierogi. W duzym garku zagotowac wode
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 150 g świeżego szpinaku 10 listków (bez ogonków) sałaty 2 ząbki czosnku 75 g jogurtu naturalnego 100 g makaronu szpinakowego tagliatelle Sól, pieprz Słonecznik Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z tym co pisze na opakowaniu, solimy. W między czasie na patelnię wrzucamy szpinak, sałatę i przeciśnięty czosnek, dodajemy odrobinę soli i pieprz. Smażymy aż warzywa się "skurczą". Przekładamy(...)wysokiego naczynia, dodajemy jogurt i blendujemy, ewentualnie doprawiamy. Na makaron układamy sos i posypujemy słonecznikiem. Zielony makaron ze szpinakiem i... sałatą
Czarnawisienkawęglowodanów . Stanowią świetną bazę do obiadu, ponieważ wystarczy podać je z ulubionymi dodatkami. SKŁADNIKI: 2 sznycle z fileta z piersi z indyka- 155g 15g suszonych pomidorów 10g świeżego szpinaku bazylia oregano cząber papryka słodka sól czosnkowa koperek potrzebne będą również 2 wykałaczki PRZYGOTOWANIE: Sznycle delikatnie rozbijamy i posypujemy przyprawami Szpinak dokładnie płuczemy, kroimy pomidory w paski Na brzegu kotleta(...)układamy pokrojone pomidory Na nich układamy szpinak i zwijamy całość w rulon, który spinamy za pomocą wykałaczki Gotujemy na parze przez 15 minut I takim sposobem otrzymujemy aromatyczne, smaczne i lekkostrawne roladki, a tym samym świetny substytut piersi z kurczaka. Nie jest to danie szalenie trudne w przygotowaniu a efektowne, co stanowi bardzo duży plus. Warto więc trochę poeksperymentować
peanutbuttermonsterciasto francuskie jest taki wspaniałym wynalazkiem, że chyba każdy go używa w swojej kuchni :) Od wczoraj zostało mi trochę farszu szpinakowego, więc postanowiłam zrobić na szybko, pyszne pierożki ze szpinakiem :) Składniki: 1 ciasto francuskie, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 0,5 sera feta, 1 żółtko, szczypta ziół prowansalskich. Przygotowanie(...)patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółka (parzystą liczbę). Na połowę kółek nakładamy łyżeczką farsz szpinakowym, przykrywamy drugim kółeczkiem (tym bez farszu) i widelcem zlepiamy brzegi. Pierożki smarujemy żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni
Aga w kuchniJeśli lubicie szpinak to polecam Wam tą zapiekankę, jest banalnie prosta... a do tego przepyszna :) Składniki: 1 opakowanie makaronu kokardki Czaniecki, 400 ml kremówki, 250 g świeżych liści szpinaku. 50 g sera camambert, 2 pomidory, 100 g startego żółtego sera, 2 łyżki masła, sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Kamis. Przygotowanie: Makaron gotujemy(...)osolonej wodzie al dente. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy umyte liście szpinaku. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidorki (bez skórki). Dusimy ok. 3 minutki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy kremówką i dodajemy pokrojony ser camembert i ok. 30 g żółtego sera. Dodajemy makaron i mieszamy. Przelewamy do przezroczystych naczyń, posypujemy startym serem i suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Zapiekamy
Aga w kuchni