szpinak - 13007 przepisów (strona:9/868)

Wegańska propozycja na makaron z serem 60

Weganie nie jedzą żadnego produktu, który jest pochodzenia zwierzęcego. Nie zmienia to faktu, że osoby będące na tej diecie mają rezygnować z takich dań. Klasyczny makaron

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekana ryba ze szpinakiem 94

Zapiekana ryba ze szpinakiem Zapiekana ryba ze szpinakiem to bardzo smaczne danie z piekarnika, które zasmakuje miłośnikom dań rybnych i szpinaku. Soczysta rybka i szpinak w formie zapiekanki pod pysznym serem. Całość niesamowicie smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu. Zapiekana ryba ze szpinakiem świetnie sprawdzi się jako bezmięsny obiad, ale tez jako kolacja na ciepło będzie idealna. Zachęcam do wypróbowania(...)przepisu   Przepis na 2-3 porcje dania Zapiekana ryba ze szpinakiem.   SKŁADNIKI: 450 g szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 400 g filetów białej ryby ( dorsz, morszczuk, mintaj ) sól czarny pieprz mielony 1/2 szklanki śmietanki 30% 1 jajko 100 g startego sera mozzarella   PRZYGOTOWANIE: Szpinak oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać ( jeśli szpinak jest

WSZYSTKO SMACZNE
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem 53

Bardzo lubię szpinak, a w połączeniu z kurczakiem i makaronem, odpowiednio doprawiony smakuje świetnie. Może makaron ze szpinakiem i kurczakiem wyglądem nie zachęca do jedzenia, ale smak doskonale rekompensuje tę małą niedoskonałość potrawy. Delikatne mięso kurczaka lekko podpieczone, szpinak doprawiony czosnkiem i sosik, a całość podana z makaronem penne - rewelacja. Tym razem przygotowując danie byłam bardzo zaskoczona, oczywiście pozytywnie zaskoczona(...)otworzeniu paczuszki ze szpinakiem moim oczom ukazał się nie zwyczajny brykiet, czyli kostki mrożonego, rozdrobnionego szpinaku, a śliczne serduszka szpinakowe. Gotowało się dużo przyjemniej. Makaron ze szpinakiem i kurczakiem Przepis na dwie porcje makaronu ze szpinakiem i kurczakiem SKŁADNIKI: 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 130 g serka śmietankowego o smaku czosnkowym 2 lekko czubate

WSZYSTKO SMACZNE
Pieczony łosoś ze szpinakiem i puree ziemnaiczanym 77

Składniki: 400 gram filetu z łososia sól pieprz cytrynowy 1/4 cytryny 100 gram świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku pieprz 5 ziemniaków szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mleka łyżka oliwy z oliwek Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy gałkę muszkatołową oraz mleko i ugniatamy tworząc puree. W tym czasie łososia pozbawiamy skóry, kroimy na pół i przyprawiamy solą(...)cytryny kroimy w ćwiartki i układamy na filetach. Łososia umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 10 minut. Na łyżce oliwy z oliwek smażymy posiekany ząbek czosnku, dodajemy szpinak i dusimy kilka minut aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy puree, na nim szpinak a obok kawałki łososia. Gotowe

Mango Papaja
Miłosny Trójkąt - Szpinak - tuskawka - łosoś 45

Kolejny przepis lekko zmodyfikowany z spotkania Walentynkowego. Już wieczorem zdam relację jak było:)  Przepis  od Justynki - Bistromamy :) Dodałam szpinak zamiast rukoli. Cała potrawa sprawiła, że moje kubki smakowe oszalały.  Nie spodziewałam się, że całość może smakować aż tak dobrze! Truskawka-łosoś- szpinak pomyślałby kto !!;) Spójrzcie sami... Przepis jest banalny - potrzebujecie tylko 3 głównych składników: Szpinaku,  łoso

QuchniaKaroli
Lazania z sosem bolońskim i szpinakiem. Lasagne bolognese. 118

Składniki: 12 płatów makaronu do lazanii, sos beszamelowy, 500 g mięsa mielonego, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 700 g gęstego sosu pomidorowego, 500 g szpinaku, 50 g żółtego sera- gouda, sól, pieprz.   Przygotowanie:     Makaron do lazanii gotujemy w osolonej wodzie, wkładamy po 2-3 płaty makaronu do gotującej się wody i gotujemy 2 minuty. Wyjmujemy(...)tłuszczu podsmażamy mięso mielone, dodajemy pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zalewamy sosem pomidorowym i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 5 minut. Na łyżce masła dusimy szpinak. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosem beszamelowego. Układamy makaron (u mnie 3 płaty), sos boloński, szpinak, sos beszamelowy, makaron itp. Ostatnio warstwa to makaron przykryty

Aga w kuchni
Pierogi ze szpinakiem i serem włoskim 191

można urozmaicić przeróżnymi dodatkami. Dzięki temu pokochacie pierogi jeszcze bardziej! Składniki: ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki  gorącej wody farsz 300 g szpinaku posiekanego 200 g sera typu włoskiego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Składniki ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło(...)Między czasie przygotowujemy farsz: szpinak drobno siekamy (możemy użyć szpinaku mrożonego) ser kruszymy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy paprykę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy widelcem i doprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką w środek wkładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Do pierogów idealne pasuje polewka ze smażonej

Niezły Młynek
Paccheri ze szpinakiem. 103

Paccheri with spinach. Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno. Składniki: 10 szt. paccheri 20 dag twaróg 10 dag świeży szpinak 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml śmietana kremówka 1 żółtko sól, pieprz 1 łyżka oliwy(...)śmietana kremówka 15 dag ser gorgonzola szczypta gałki muszkatołowej tymianek do smaku Wykonanie: Ugotować makaron  paccheri. Czosnek i cebulkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie, dodać szpinak, chwilę poddusić, doprawić. Wymieszać ze śmietaną, zredukować . Na koniec wmieszać żółtko. Przełożyć na deskę i posiekać. Wymieszać z twarogiem i nadziać paccheri. Sos - w garnuszku rozgrzać kremówkę, mieszając dodać ser gorgonzola

Kulinarny karnet Christophera
Jak przygotować obiad z 4 składników? Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem 245

Składniki: 200 g makaronu casarecce 450 g mrożonego, siekanego szpinaku 3 ząbki czosnku 150 g startego na dużych oczkach sera gouda sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Podsmażamy obrany i pokrojony na plasterki czosnek, dodajemy rozmrożony szpinak. Całość dusimy, aż woda odparuje. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy ze szpinakiem i serem

Moja smaczna kuchnia
Szpinaku, co Ty tutaj robisz? 51

Witajcie!  Truskawki  Banany Szpinak Jogurt Naturalny Gorzka Czekolada Dużo osób krzywi się,kiedy słyszą o koktajlu ze szpinakiem. Ja go jednak polecam. Inni patrzą ze zdziwieniem,kiedy dowiadują się o szpinaku dopiero po tym jak wypiją koktajl!  Smakuje świetnie.  Miłego dnia

Chocolate Stop Tempting
Sajgonki ze świeżym szpinakiem i grzybami mun 58

Składniki: papier ryżowy  ok. 15 sztuk  5-7 dag suszonych grzybów mun ok 10-15 dag Indyjskiego ryżu basmati 2 cebule 2 ząbki czosnku  jajko świeży szpinak lub mrożony pieprz sól  oliwa Grzyby zalewany gorącą wodą żeby zmiękły, po ok. 1 godzinie drobno je kroimy. Na patelnie dajemy 2-3 łyżki oliwy i blanszujemy drobno pokrojoną(...)cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojone grzyby mun, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 godziny. W międzyczasie gotujemy ryż i kroimy liście szpinaku. Do poduszonych grzybów dodajemy jajko, ryż, szpinak oraz przyprawy, wszystko razem podsmażamy na patelni przez 3-4 minuty. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie przez 2-3 sekundy i kiedy daje się

Apetyczna babeczka
Piątkowy a'la burger ze szpinakiem 41

przygotowaniu, można go zabrać ze sobą do pracy/szkoły/ na uczelnię i tam delektować się jego smakiem. PAN BURGER :D ~ Burger z płatków jaglanych i otrębów pszennych ze szpinakiem + ziemniaczki ~ Skłądnik: 20g płatków jaglanych 5g otrębów pszennych 60g szpinaku  pół trójkącika serka topionego łyżeczka masła przyprawy:sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa, ew.zioła prowansalskie/oregano) Płatki i otręby(...)masy. Następnie przekładamy ją do okrągłej szerokiej szklanki lub innego pojemniczka, który nada kształt naszemu burgerowi i odstawiamy do ostygnięcia. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżeczkę masła, serek topiony i szpinak (u mnie mrożony) . Blanszujemy i doprawiamy do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy nasz burger ostygnie, wyjmujemy go z formy, przekrajamy na dwie części pomiędzy które wkładamy naszą

Kuchenny Skrawek Nieba
Pappardelle ze szpinakiem 48

Składniki: 1 opakowanie makaronu Pappardelle Czaniecki, 500 g świeżego szpinaku, 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju, 2 łyżki masła, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 400 ml kremówki, sól, pieprz. Przygotowanie:      Makaron Pappardelle gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Umyte liście świeżego szpinaku dorzucamy do cebulki. Gdy szpinak

Aga w kuchni
Chleb ze szpinakiem 38

Składniki: 3 szklanki mąki, 300 g liści szpinaku, 1 szklanka ciepłej wody, 1 opakowanie suchych drożdży Dr. Oetkera, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 żółtko. Przygotowanie:       Do miski wsypujemy przesianą mąkę z suchymi drożdżami, cukrem i solą. Wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto mikserem z końcówką haka. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia(...)objętości. W tym czasie liście szpinaku drobno siekamy i podsmażamy na maśle, przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy szpinakiem. Następnie zwijamy jednocześnie z obu stron do środka. Wkładamy do keksówki, smarujemy żółtkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 45 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Lazania ze szpinakiem 58

Składniki: 6 płatów makaronu do lazani, 500 g świeżego szpinaku, 5 łyżek kwaśnej śmietany, 1 ząbek czosnku, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Kamis 50 g żółtego sera. Przygotowanie:      Płaty makaronu do lazanii gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie na maśle podsmażamy liście szpinaku z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Przyprawiamy pieprzem(...)solą. Dwa płaty lazanii układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy śmietaną, układamy szpinak i posypujemy startym serem. Powtarzamy takie warstwy, aż do wyczerpania składników. Lazanię zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach.Po wyjęciu z piekarnika posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem

Aga w kuchni