szpinak - 14303 przepisów (strona:13/954)

Szpinakowy brykiet 112

Urosło mi w tym roku dość sporo szpinaku na grządce i postanowiłam coś zrobić, by został na zimę. Szkoda było zabawy w słoje, bo jak wiadomo szpinak podczas gotowania strasznie się kurczy, więc lepszym pomysłem był brykiet. Dla zainteresowanych mój szpinak to odmiana nowozelandzka, fajna w uprawie, a do tego ciągle rosną młode listki, więc można korzystać w sumie(...)późnej jesieni. Szpinak idealnie sprawdza się między innymi jako sos , dodatek do makaronu , pizzy, mięsa , pierogów, krokietów, zup i innych dań. Składniki: Szpinak w ilości dowolnej (im więcej tym lepiej :) Nie piszę jaka ma być ilość szpinaku, gdyż można po trochu zamrażać każdą ilość. Umyte liście szpinaku wkładamy do garnka, lekko uciskamy, zalewamy niezbyt dużą ilością wody, mniej więcej połowa

Smakowy Raj
SZPINAK dla opornych - DANIE Z MAKARONEM 148

Szpinak. Zmora dzieciństwa wielu ludzi, podobnie jak brokuł, brukselka i inne zielone bleeee... Oczywiście, jak zwykle, wszystkiemu winny zły sposób przyrządzania. Paćki szpinakowe pamiętane z przedszkola z pewnością nie przekonują nikogo do jadania szpinaku w dorosłym życiu. A on jest przecież taki dobry! :) Jako że wiosna niby już przyszła i powoli będzie można cieszyć się świeżym, wiosennym jedzeniem (na razie(...)jeszcze z Hiszpanii ale co tam), dziś pokażę Wam, jak zrobić szpinak, żeby wszyscy zjedli ze smakiem a przy tym mieć wartościowy obiad w 20 minut. Po pierwsze szpinak musi być świeży. Najlepiej zjadać go zaraz po kupieniu, choć oczywiście może poleżeć kilka dni w lodówce i nic mu nie będzie ale nie o to chodzi. Im świeższy tym bardziej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pierogi ze szpinakiem i feta czyli Maly Lakomczuch w Kuchni powraca 91

Była sobota i był plan, i piknik był rodzinny, i ledwo żywa dotarłam do domu. W planach już od czwartku miałam pierogi. Do szpinaku wciąż przekonać się jakoś nie mogę ale jest jedna forma w jakiej go uwielbiam. Farsz z fetą, szpinakiem i czosnkiem! Pierogi lepiły trzy pary rąk, dzieciaki pomagały mi a ja pomagałam im, najpierw w wykrawaniu kółek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Roladki z suszonymi pomidorami, szpinakiem i mozzarellą 140

włoskim :)  Do tego ziemniaczki i surówka :)  Składniki na 4 porcje: 4 piersi z kurczaka 4 płaty suszonych pomidorów z oliwy 100 g mozzarelli  kilka listków świeżego szpinaku sól, pieprz olej do smażenia Piersi delikatnie rozbijamy, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na każdą pierś układamy liście szpinaku, pomidor suszony oraz pasek sera. Zwijamy w roladkę (tak jak gołąbki

Bon Appetit Małgorzaty
Naleśniki z mięsem, mozzarellą, szpinakiem oraz z nadzieniem "ruskim" 266

powtarzamy do wyczerpania ciasta. Składniki na farsz z mięsem: 30 dag mięsa mielonego wołowego (najlepiej samemu zmielić albo poprosić o to sprzedawcę) 1 duża kulka mozzarelli 30 dag szpinaku (najlepiej świeżego albo mrożonego w liściach) oliwa do  smażenia 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie farszu z mięsa: Mięso podsmażamy z cebulą i czosnkiem drobno posiekanym. Gdy mięso(...)się już przesmaży dodajemy szpinak a następnie ser mozzarella. doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pierwszy farsz gotowy. Składniki na farsz z sera i ziemniaków: 1 kg ugotowanych ziemniaków 500 g twarogu chudego (2 kostki) 2 cebule ząbek czosnku sól i pieprz natka pietruszki Wykonanie farszu z ziemniaków: Z ugotowanych ziemniaków

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z cukinii i szpinaku z serem fetą 111

mnie zupka musi być zmiksowana :) Intensywny zielony kolor wprowadzi każdego w dobry nastrój i doda energii na resztę dnia. Składniki: 3 małe i młode cukinie 300 g mrożonego szpinaku w liściach 2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach 1 por 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa do smaku zioła prowansalskie do smaku sól(...)dekoracji ser typu feta Cukinię, cebulę, por oraz ząbki czosnku kroimy na drobniejsze cząstki. Warzywa wraz z włoszczyzną podsmażamy na oliwie następnie zalewamy ok 1 l wody i dodajemy szpinak. Zupę gotujemy około 30-40 minut aż warzywa będą mięciutkie. Całość miksujemy przy pomocy blendera, doprawiamy solą, pieprzem, gałką oraz ziołami. Zupę rozlewamy na talerze, dekorujemy natką pietruszki

Bon Appetit Małgorzaty
Caprese ze szpinakiem, chili i orzechami 136

Odnowiona wersja caprese. Ostra i aromatyczna :) Składniki: 1 duża kulka mozzarelli 2 pomidory 2 garści liści młodego szpinaku garść orzechów włoskich 1/4 papryczki chili ocet winny oliwa suszona bazylia i oregano pieprz Ser, pomidory kroimy w plastry. Papryczkę drobno siekamy i mieszamy ją z oliwą i octem winnym oraz suszonymi ziołami. Na półmisku układamy na przemian: pomidory, ser, liście szpinaku

Bon Appetit Małgorzaty
Soczewica na ostro z dynią, szpinakiem i z pokruszoną fetą 150

skórki dyni 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów wraz z sokiem pomidorowym 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 papryczki chili (albo szczypta chili w proszku) 1 op. młodego, świeżego szpinaku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 2 liście laurowe sól, pierz Soczewicę dokładnie płuczemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę,  czosnek w plasterki a paprykę w większą kostkę. Na rozgrzanym(...)Gotujemy ok. 20 min od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu dodajemy 2 gałązki tymianku i gotujemy jeszcze 2 minuty, cały czas mieszając. Podajemy ze świeżymi listkami szpinaku pokruszonym serem feta. soczewica na ostro

Bon Appetit Małgorzaty
Pierś z kurczaka z rukolą, sałatą lodową i szpinakiem (na zimno, na uczelnie/do pracy) - porcja ok. 305 kcal 145

telefonu :) cały dzień na uczelni = zimny obiad na szybko) Składniki (porcja): 250 g piersi z kurczaka 30 g (garść) rukoli 50 g (2 liście) sałaty lodowej 30 g (garść) szpinaku baby 50 g sosu mango (lidl - vitasia) (lub sos słodko-kwaśny) Przygotowanie: 1. Pierś kroimy na małe kawałki, solimy według uznania i gotujemy 5 min na parze(...)misce/pojemniku mieszamy kurczaka, rukolę, szpinak i porozrywane liście sałaty lodowej. 3. Zalewamy sosem mango i mieszamy. Kaloryczność: Porcja (podane składniki) - ok. 305 kcal Smacznego

Malowane smakiem
Risotto z dynią i szpinakiem! 171

Jesień ;-D Moc kolorów i złote słońce! Dzisiaj zapraszam Was na iście jesienny obiad, w roli głównej risotto z dynią i szpinakiem, podane z piersią kurczaka z pieczoną dynią. Obłędne zestawianie, zachwyca kolorem i smakiem! Pięknego dnia! SKŁADNIKI: - 1/3 małej upieczonej dyni - 2 szklanki jaśminowego ryżu - 3 ząbki czosnku - 2 cebulki szalotki - 100 g liści szpinaku - 2 łyżki masła - lampka

SMYKWKUCHNI
I znów szpinak i jajko sadzone 89

Dziś szpinak ( w liściach krojonych ) smażony na maśle , ziemniaki puree i sadzone jajko- wg mnie pychotka. Nowego przepisu nie będzie do wyboru propozycje   Szpinak w dziugasowym koszyczku Szpinakna rumianym maśle z jajkiem w koszulce Szpinakna skwareczkach Szpinakjak w przedszkolu wg Buni

Buniabaje w kuchni
Przepyszna zupa z kalarepy i szpinaku 138

walczyć z wrogiem tj rozwijającą się chorobą? Ze smakiem! Podana w moich ulubionych, pojemnych filiżankach. Idealnie sycąca i rozgrzewająca. potrzebujemy: - 2 kalarepy pokrojone w kostkę - 2 garście szpinaku - 1 fenkuł - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - puszkę mleka kokosowego - sól, pieprz Kalarepę, czosnek, fenkuła i cebulę podsmażyć na odrobinie oleju kokosowego. Dodać mleko kokosowe, szpinak. Gotować aż całość bedzie miękka. Zblendować

Szybko Tanio Smacznie
Polędwiczki drobiowe ze szpinakiem i sezamem 156

tego dania zapraszam na www.Skworcu.com.pl . Składniki: 3-4  duże piersi kurczaka 6-7 pieczarek 2 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki posiekanej marynowanej papryki 3-4 świeże liście szpinaku mąka, jajko i biały sezam do panierowania oliwa do pieczenia wykałaczki 1. Filety rozbić na jak największe, uważając żeby pozostały w całości, posypać z obu stron solą i pieprzem. 2. Czosnek(...)obrać, przecisnąć przez praskę i posmarować każdy filet na środku. Na oliwie obsmażyć pieczarki. Na przygotowane kotlety posmarowane na środku czosnkiem położyć po jednym lub po dwa liście świeżego szpinaku, następnie pieczarki i marynowaną paprykę. Mięso złożyć na pół, aby zawartość pozostała na środku, starannie spiąć wykałaczkami. 3. Panierować w mące, jajku, a na koniec w białym sezamie. Smażyć dokładnie

Apetyczna babeczka
Puree ze szpinaku i gruszek dla niemowląt (od 4. miesiąca) 95

Przepis pochodzi z książki "365 smaków dla naszych dzieciaków" Na zdjęciu wygląda nieciekawie, ale wypróbowałam i jest pyszne, omal sama nie zjadłam wszystkiego :) 100 g świeżego szpinaku 1-2 gruszki 1 łyżeczka masła troszkę wody Gruszkę obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę, następnie gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody.  Szpinak również kroimy drobno i obsmażamy krótko

chwile dla mnie